Mερικές αποσαφηνίσεις γιατί πάλι εργαλειοποιείται η νομική προς εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.
1) Υπάρχει εν ενεργεία καταγγελία για αστυνομική βία της οποίας η διερεύνηση έχει είτε παγώσει ή προχωρά βραδέως.
Με αφορμή αυτή, ο αρμόδιος Υπουργός σε επίσκεψη του στη ΓΑΔΑ προέβη σε λεκτικές επιπλήξεις, δηλώσεις περί εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ. και δελτία τύπου με εμφανή πολιτικό χρωματισμό.
2) Συνεχεία της δημοσιοποίησης της καταγγελίας η οποία αναδημοσιεύτηκε σε αρκετές ιστοσελίδες ως είδηση, δύο εφημερίδες έλαβαν εξώδικο με κάλεσμα συμμόρφωσης στην έρευνα πριν τη δημοσίευση. Δε γνωρίζουμε εάν υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας από τα μέσα προς την ΕΛ.ΑΣ ωστόσο
μία ταχεία ΕΔΕ και παραδειγματική λήψη μέτρων θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει καλύτερα από εξώδικο στους δημοσιογράφους που το κοινοποίησαν στο ευρύτερο κοινό. Το ίδιο το εξώδικο και η νομιμότητα του τίθενται εν αμφιβόλω καθώς δε γνωρίζουμε εάν έχει γίνει κανονική επίδοση ή
απλή αποστολή από αστυνομικούς (έχει και αυτό δικονομική αξία). Επιπρόσθετα, η ύπαρξη πλήθους βαρβαρισμών και σολοικισμών ειδικά στη διατύπωση των αιτημάτων προκαλούν ερωτήματα περί του συντάκτη της διαμαρτυρίας αυτής.
3) Η δημοσιοποίηση και η αναφορά ότι έλαβε εξώδικο ένας δημοσιογράφος φυσικά και είναι σύννομη. Πρόβλημα ανακύπτει με τη δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας όπως τα ονοματεπώνυμα τους. Εάν κατανοώ τη συλλογιστική της μηνυτήριας αναφοράς,
η εναντίωση έγκειται σε πιθανό κοινωνικό στιγματισμό και πιθανή πρόκληση ενεργειών κατά της ακεραιότητας τους. Ωστόσο, η αξιοποίηση της ιδιότητας τους ως αστυνομικοί για ταχεία κατάθεση μήνυσης και η σιωπή της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά μπορούν να θεωρηθούν ως σιωπηρή αποδοχή
της στάσης αυτής από την ηγεσία του σώματος. Στεγνά νομικά, είναι μια άσκοπη μήνυση και δυσανάλογη εντελώς η άσκηση της για τον αναγραφόμενο επιδιωκόμενο σκοπό τουλάχιστον. Η νομολογία του ΕΔΔΑ (με επιφύλαξη να το ψάξω περαιτέρω γιατί μόνο μια του 2019 έχω στις σημειώσεις μου)
έχει μιλήσει για το δημοσιογραφικό καθήκον και πώς αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί με τη δημοσιοποίηση. Φυσικά και οι αστυνομικοί έχουν δικαιώματα και ορθά τα προστατεύουν αλλά υπάρχουν και αποτελεσματικότεροι τρόποι για να το κάνεις, δεν χρειάζεται μήνυση και αναταραχή όπως εδώ.
Επιπλέον, δεδομένης της αναστάτωσης από τη μηνυτήρια αναφορά η λίστα με τα ονόματα των αστυνομικών έχει αναδημοσιευτεί από πλήθος χρηστών του διαδικτύου. Σε επίπεδο, κοινωνικής δικαιοσύνης οι ίδιοι με τη σαθρή προστασία δικαιώματος τους προκάλεσαν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο.
Επαναλαμβάνω ότι, είναι ζήτημα σύγκρουσης άρθρων 21 και 6 του ΓΚΠΔ. Η ΑΠΔ, θα μπορούσε να επιληφθεί σχετικά ζητώντας από την εφημερίδα να τα αφαιρέσει. Εάν η εφημερίδα αρνείτο, θα έπρεπε να εξηγήσει πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον μεσω της δημοσιότητας.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Alexia Sideris

Alexia Sideris Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @siderialexandra

20 Mar
Η φύση, μίας εξώδικης διαμαρτυρίας ως δημόσιου ή μη εγγράφου καθορίζεται από το περιεχόμενο και τους εμπλεκόμενους στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Το δικαίωμα εναντίωσης από πολίτη στην επεξεργασία προσωπικών του δεδομένων όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 21 του ΓΚΠΔ δε χρειάζεται να προστατευθεί με μήνυση, η οποία καθαρά δικονομικά κατετεθη με συγκλονιστική ταχύτητα.
Ένας πολίτης δηλαδή, θα μπορούσε να προσφύγει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και θα το ρύθμιζε η πολύ δραστήρια τολμώ να πω ανεξάρτητη αρχή.
Read 8 tweets
20 Mar
Περί οικογενειακού δικαίου ο λόγος και επικείμενης ιστορικής τροποποίησης:
Όταν ελέω πανδημίας, αποφασίζεις να προβείς σε ριζικές τομές στον πυρήνα του Αστικού Δικαίου αγνοώντας νομοθετικά επείγοντα της πανδημίας καταργείς de facto το χρονικό παράγοντα της καλής νομοθέτησης.
Σε δεύτερο χρόνο, όταν με ένα μόνο νομοσχέδιο επεμβαίνεις στη λειτουργική δομή της δικαστικής αλυσίδας χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη σχετικών φορέων όπως η Ελληνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της οποίας οι γνώμες παρέχονται στο ΕΔΔΑ σε δίκες
αγνοείς την προαπαιτούμενη στάθμιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τις οποίες προαπαιτεί ένας πραγματικά καλός νόμος. Επιπλέον, όταν το προς ψήφιση νομοσχέδιο παρουσιάζεται από γνωστικά αναρμόδιο υπουργό τίθεται σε αμφιβολία εν συνόλω, τόσο επί της αρχής και κατά άρθρο.
Read 14 tweets
20 Mar
Μερικές σημειώσεις περί δυνατοτήτων απομάκρυνσης αλλοδαπού:
- Ποινικά έχουμε μόνο την έκδοση.
- Διοικητικά έχουμε επαναπροώθηση, επιστροφή και διοικητική απέλαση.

Η δικαστική απέλαση, που ανήκει στο ποινικό πλαίσιο, δεν υφίσταται πλέον.
Η διοικητική απέλαση, εφαρμόζεται μόνο σε όσους διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ κατά την πάγια πρακτική των αρχών. Μπορεί να εφαρμοστεί ως ατομικό διοικητικό μέτρο για λόγους παραβίασης νομοθεσίας αλλοδαπών, επικίνδυνότητας για δημόσια τάξη ή υγεία κατά την ερμηνεία
της διοίκησης και καταδίκης για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (αυτό και η παραβίαση νομοθεσίας για αλλοδαπούς δεσμεύουν τη διοίκηση να το εξετάσει).

Η διαδικασία έχει δικονομικό σκέλος το οποίο εάν δεν τηρηθεί μπορεί να μην προχωρήσει.

Περί επαναπροώθησης:
Read 9 tweets
19 Mar
Άρα, για να συνοψίσουμε: επί μια εβδομάδα η κυβέρνηση αρνείται να ασχοληθεί με τη δικαιοσύνη,
Δημοσιογράφοι κλείνουν μόνοι τους υποθέσεις,
Πρωτόκολλα και εξέλιξη με βραδείς ρυθμούς.
Success story.
Η αδιαφορία, γιατί η πρόφαση περί πρόταξης της ζωής ως βιολογικό και μόνο γεγονός και όχι ως έννομο αγαθό είναι αδιαφορία σε συνδυασμό με επιλεκτική λειτουργία για συγκεκριμένα ζητήματα, αποδυναμώνει όλους μας.
Όσοι κλάδοι σχετίζονται με εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου πλέον καταφεύγουν σε μεθόδους χώρας τρίτου κόσμου για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους και φαίνεται πώς δεν υπάρχει πλέον λόγος να καταβάλουν οι κλάδοι αυτού εισφορές αφού καταλήγουν να καλύψουν χρέη αλλων
Read 9 tweets
18 Mar
Περί Documento και Τσιοδρα πάλι ο λόγος. Θεωρητικά μιλώντας, ο εισαγγελέας ΑΠ θα καλούσε το συντομότερο δυνατόν τόσο τον Τσιοδρα όσο και τον δημοσιογράφο που το έβγαλε, τον Προβιλισιανο.
Τον δημοσιογράφο για περαιτέρω στοιχεία και πληροφορίες και τον Τσιοδρα για περαιτέρω πληροφορίες και ενδεχομένως καταθεση πρακτικών επιτροπής.
Ενώ θα περιμένω με τρομερό ενδιαφέρον την επόμενη τοποθέτηση Πελωνη (αν της τεθεί η ερώτηση και αν δεχθεί να την απαντήσει με άνω της μιας λέξης) ή και μια εμφάνιση του ίδιου του Τσιοδρα για να μιλήσει σχετικά.
Read 8 tweets
10 Mar
Αυθαίρετο συμπέρασμα περί πολιτικής και σεξουαλικής ταυτότητας από αστυνομικό επειδή είδε τη Documento στη τσάντα μου. Ωραία θα περάσουμε και σήμερα.
Παρουσία διοικητή το παρουσιάζει ως φλερτ
Ενημερωτικά, κίνησα όλες τις σχετικές διαδικασίες και αναμένω συμμόρφωση ή όχι καθώς ο διοικητής ήταν πολύ εξυπηρετικός. Εάν ωστόσο, διαπιστώσω αντίστοιχη συμπεριφορά και σε άλλα ΑΤ εννοείται ότι θα υπάρξει δικαστική πλέον συνέχεια με κοινοποίηση και στην εφημερίδα.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!