Keturalleen menneistä @ValviraAlkoholi'n rikosilmoituksista sen verran, että syyttäjän päätöksissä mainitaan ETÄMYYNNIN epäselvä oikeustila & EU Pilot. Ei siis _vähittäismyynnin_ epäselvyys.
Tutkintapyynnössä ei hiiskuta etämyynnistä, vaan on pyydetty selvittämään, ovatko ulkomaiset yhtiöt myyneet, välittäneet tai muutoin toiselle luovuttaneet alkoholijuomaa Suomessa, eli harjoittaneet lainvastaista vähittäismyyntiä. Syyttäjä arvioi kuitenkin asian _etämyynniksi_.
Miksi tuo "etämyynti" on myrkkyä @STM_Uutiset'lle ja @ValviraAlkoholi'lle? Sen takia, että Alkotaxi-tapaus koski nimenomaan VÄHITTÄISMYYNTIÄ Suomessa, sillä virolainen myyjä toi itse juomat maahan ja kuljetti Suomessa. Ei ollut etämyyntiä, kuten syyttäjä toimia nyt on kuvannut.
EU Pilotin käynnistyttyä hallitusneuvos riensi, kalsarit vaihdettuaan, muuttamaan @STM_Uutiset'n etämyyntiä koskevaa tietosivua. (2. kuvassa tilanne tammikuussa). Tarina Alkotaxista vähittäismyyntinä vahvistui, mutta nyt syyttäjä puhuukin ETÄMYYNNISTÄ kuten torpattu kieltoyritys.
Nyt kun syyttäjänkään mukaan ei olla vähittäismyynnin piirissä, vaan ETÄMYYNNIN, niin perustuslakivaliokunnan lausunto PeVL 48/2017 vp on erityistä myrkkyä. Tutkintapyynnössä mainittu RL 50 a luvun 1-3 § ei kiellä etämyyntiä.
Nulla poena sine lege. Ei rangaistusta ilman lakia.
Nautiskellaan lopuksi @iltalehti_fi'lle annettuja kommentteja 30.9.2020 eli 5 päivä tutkintapyynnön jälkeen. Tässä on vahvasti lähdetty ajamaan VÄHITTÄISMYYNTIÄ, joten ilmankos täällä ollaan oltu suut supussa kun kuponki palautui syyttäjältä ETÄMYYNTINÄ.
Valvira on laittanut tutkintapyynnössään arvan vetämään VÄHITTÄISMYYNTINÄ, mutta syyttäjän esitutkinnan rajoittamispäätöksissä ulkomaisten yhtiöiden toimintaa kuvataan ETÄMYYNNIKSI. On selvästi osattu erottaa nämä kaksi asiaa.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Asenteesta kertoo suhtautuminen komission tulkintaan Alkotaxi-tapauksesta: ”I was not aware that I already issued an interpretation on the Visnapuu ruling”. Komissiolla ei siis ollut tätä jumalaista hallitusneuvoksen tulkintaa vielä käytössään.
Eipä ollut hallitusneuvoksella juolahtanut mieleen, että komissioon kannellut helsinkiläinen yksityishenkilö olisi toimittanut KKO:n tuomion jo ajat sitten ennen tätä kirjeenvaihtoa. Komission käännöspalvelu kääntänyt oli tuomion, siksi komissio pyytää käännöstä vertailtavaksi.
Kolmas kanteluni, suomalaisesta "elintarvikeliikkeestä" otettiin työn alle.
Vaatimus siitä, että viinintuottajien pitäisi #etämyynti-mallin sijaan etabloitua Suomeen tukkumyyntiluvalla myymään tuotteitaan tilausvalikoiman kautta Alkon verkkokaupassa menee EU-komission syyniin.
Kantelua työstetään sisämarkkinoiden pääosastolla (DG GROW), mutta G1 -osastolla, joka valvoo julkisia hankintoja.
Saattaa olla aika kuumat oltavat, mikäli tilausvalikoiman menettelyt eivät täytä EU:n hankintalainsäädäntöä. Ruotsissa apteekkimonopoli kaatui juuri siihen v.2005.
Lyhyesti kuvattuna ongelma on se, että tilausvalikoimaan ei voi tarjota tuotteita toisesta jäsenvaltiosta, vaan esimerkiksi viinintuottajan täytyisi etabloitua Suomeen ja varastoida tuotteet täällä. Lisäksi vaaditaan tukkumyyntilupa, jota eivät kotimaiset tuottajat tarvitse.
Onko @tjleht ministeriltä tulossa ulostuloa EU Pilotiin? Tämä on vakava juttu, kun EU-komissio epäilee ministerin hallinnonalan rikkovan unionin oikeutta ja estävän tavaran liikkuvuutta. STM:n bunkkeripappa heittää kapuloita rattaisiin 440 miljoonalle EU-kansalaiselle! #etämyynti
Siellä on kuitenkin tätä aihetta jo kertaalleen käsitelty ensin elokuussa 2020...
VM sai kylmää kyytiä perustuslakivaliokunnalta. Ehkä seuraavaksi @STM_Uutiset? STM ”salasi” komission #etämyynti’lausunnon yli alkoholilain lähetekeskustelun (19.9.2017) ja toimitti sen vasta 5.10. pyynnöstä. TaV:lle annettiin 18.10. ymmärtää, ettei lausuntoa tarvitsisi noudattaa
Kuten sittemmin on käynyt ilmi, EU-komissio otti Suomen hampaisiinsa mahdollisesta EU-oikeuden rikkomisesta etämyyntikiellosta johtuen, ja aloitti tutkinnan lähettämällä 4.12.2019 kirjelmän STM:lle otsikolla ”The Finnish Alcohol Act 1102/2017”. Tutkinta on edelleen käynnissä.
Lähetekeskustelu pidettiin 19.9.2017. Eduskunnalle ei kerrottu, että hallituksen esityksessä on väite voimassa olevasta etämyyntikiellosta, jota komissio oli rikkomusmenettelyn uhalla kieltänyt säätämästä. Lausunto ”salattiin” eduskunnalta 5.10.2017 asti. eduskunta.fi/FI/tiedotteet/…
BREAKING: EU-komissio vahvisti tänään, että #etämyynti'asiassa on käynnissä tutkinta mahdollisesta unionin oikeuden rikkomisesta.
Komissio lähetti 4.12.2019 kirjeen "The Finnish Alcohol Act 1102/2017" Suomelle. Ei ole epävirallinen viesti, sillä se on arkistoitu ARES-numerolla.
Asia ilmeni, kun tein pyynnön komissiolle Suomen viranomaisille lähetetystä asiakirjasta. Pyyntö ei mennyt läpi, mutta päätöksen avulla selvisi, että @STM_Uutiset'n virkamiehet ovat tainneet puhua täyttä puppua @iltalehti_fi'lle asiassa. Ei ole keskustelu, vaan tutkinta menossa.
Asiassa lienee siten käynnissä juuri sellainen vaihe, johon prof. Päivi Leino-Sandberg viittaa. Komissio arvioi nyt, onko syytä ja perustetta käynnistää rikkosmenettely. Asia ei liity mitenkään peruttuun notifiointiin, vaan voimassa olevaan lakiin. iltalehti.fi/politiikka/a/a…
Tässä hieman aikaikkunaa Ruotsin rikkomusmenettelystä:
- 05/2001 yhteydenotto Ruotsiin kanteluista johtuen
- 10/2002 rikkomusmenettely käyntiin virallisella ilmoituksella
- 10/2003 perusteltu lausunto ja homma EU-tuomioistuimeen
- 10/2007 ratkaisu EUTI:sta (C-186/05); 🇸🇪 hävisi
Tässä hankkimani asiakirjat Ruotsin rikkomusmenettelyyn liittyen. Saattaa kiinnostaa esim @JuhaRaitio.