1/x Okej, i denna (långa) tråden tänker jag ge mig på the age-old question kring huruvida man bör "skala vinnare" eller inte, genom att vrida och vända på argumenten åt vardera håll. En ganska krånglig fråga, så vi får se vart det landar. Let's go!
2/x “The first rule of compounding is to never interrupt it unnecessarily” ska Charlie Munger ha sagt, och det är no doubt ett kraftfullt citat. Men det lämnar ju nästan mer frågor än svar efter sig om man tänker efter; vad är the second rule? när blir det necessary att avbryta?
3/x Buffetts first rule of investing är ju som bekant "don't lose money", och lite mer konkret är detta en påminnelse om hur viktigt det är att fokusera på nedsidan - att applicera Grahams klassiska margin of safety. Samtidigt är deras favorite holding period "forever".
4/x Hur applicerar man då Buffett kanske kändaste citat "Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful." om man helst ska vara aktieägare för evigt i det man köper? En stor skillnad för just Buffett är att han hela tiden får in mer pengar att investera från
5/x Berkshires operationella verksamheter, vilket gör att han löpande kan hitta nya situationer att vara greedy i när andra är fearful. Men det omvända måste handla om en sådan där situation där Munger menar att compounding behöver avbrytas? Alltså när andra är greedy.
6/x Som ni märker blir det allt svårare att knyta ihop säcken ju fler klassiska citat man klistrar in. Men det vi vet med säkerhet är att "Price is what you pay. Value is what you get.”, alltså får vi aldrig betala mer för något än det är värt.
7/x Så det Buffett menar med greedy respektive fearful måste alltså ha med värdering (price) att göra..? Med andra ord måste fundamentan springa snabbare än aktiekursen för att man som investerare inte ska behöva bli fearful när marknaden är greedy.
8/x Som @89Olle uttryckte det kan man se på Intrinsic Value som 1.0, och över- resp. undervärderade tillgångar som >1.0 & <1.0. Alla är överens om att bra investeringar går ut på att köpa något idag som är värt mer imorgon, eller hur? Och eftersom rule #1 handlar om nedsidan,
9/x bör vi kanske hitta något som idag handlas till 0.3-0.5x Intrinsic Value för att ha en bra margin of safety. Låt säga att vi tar hög risk och placerar en stor del av portföljen i detta bolaget och det inom x tid klättrar över vårt högst personliga* Intrinsic Value till 1.5x.
10/x *Allt är givetvis personligt, och det finns inget korrekt sätt att värdera något så komplext som ett företag med hög accuracy - men eftersom price is what you pay and value is what you get måste vi förhålla oss till *något* värderingsmått för att inte famla i mörkret, right?
11/x I detta scenariot sitter vi då helt plötsligt med mycket högre risk på nedsidan i ett ännu större innehav då tillgången nu for whatever reason är övervärderad med 50%. MEN, det är nu det blir klurigt. Vi sitter ju samtidigt med en stor del av "husets pengar" efter uppgången.
12/x Det är här diskussionen skaver. Vad är egentligen skillnaden på att KÖPA tillgången på 1.5x och att ÄGA tillgången från <1.0 till 1.5x IV? Rent privatekonomiskt har du ju skapat pengar out of thin air genom denna resa, och man kan därför argumentera för att du inte
13/x bör vara riktigt lika restriktiv på nedsidan när du har denna "krockkudde" installerad. Och varför sälja ett bolag som uppenbarligen fortsätter prestera? Samtidigt vore det ju helt vansinnigt att sälja och börja köpa något annat på 1.5x IV och ta den risken där istället?
14/x Det känns ju ganska meningslöst att lägga en massa fokus på att köpa billigt om man ändå inte tänkt sälja när det blir för dyrt, eller hur? Det blir nästan som en reversed "jag säljer när jag går break-even"-situation, en märklig tankefälla.
15/x Kapitalet borde ju rimligtvis ALLTID jobba bäst i tillgångarna med högst potentiell uppsida, där - återigen - andra enligt dig verkar luta mer åt fearful. Och med bäst menar jag ju högst riskjusterad avkastning, eftersom vi aldrig får lose money.
16/x Men ett superstarkt argument är; hur ofta hittar man ett bolag likt $AMZN, $NFLX, $FNOX, $EVO eller $NIBE som hela tiden fortsätter öka sitt Intrinsic Value år efter år like clockwork? Ska man inte bara skatta sig lycklig att man lyckades köpa tidigt och rida vidare?
17/x Ja, varför inte. Hur ska man kunna argumentera emot en person som använder detta resonemanget? Det går ju inte. I många liknande fall har ju dessutom fundamentan faktiskt rört sig snabbare, vilket gjort att värderingarna aldrig klättrat över 1.0 - Den perfekta sweetspoten!
18/x Men i många fall adderar marknaden såklart några skopor greed för mycket, vilket kan resultera i en så kallad "mean reversion". Men med mindsetet "sälj aldrig bra bolag" och "bra bolag tenderar att fortsätta vara bra bolag" är drawdowns en del av spelet.
19/x Med andra ord verkar denna typen av investerare vara beredd att se förbi de orangea svängningarna i nedan graf och lita på att den blå linjen - Fair/Intrinsic Value - ökar över tid. Är detta fel? Såklart inte. Men det är definitivt inte någon bra riskjusterad approach.
20/x Bolag som presterar likt dessa once in a lifetime-namnen jag nämnde längre upp tenderar ju att bli väldigt stora i portföljen jämte mer mediokra placeringar, vilket gör att hela din investerade net worth kan riskera att bli beroende av en eller ett fåtal bolag.
21/x Om dessa då handlas över ditt 1.0x IV frångår du väl per definition Buffetts rule #1, då nedsidan inte längre är skyddad? Samtidigt finns det sällan något som säger att fundamentan *aldrig* catchar upp, vilket gör det hela till en diskussion om placeringshorisont.
22/x Och samtidigt är du ju på ett annat sätt ganska safe, då dina placerade pengar bara är en mindre del av positionen? Så om man vill vara lite filosofisk kan man tänka att "dina pengar" är skyddade och att det främst är "husets pengar" du riskerar.
23/x Anledningen till att hetsiga diskussioner kring just detta ofta bryter ut mellan "tillväxtinvesterare" och "värdeinvesterare" tror jag har att göra med att de ofta ser på case med helt olika glasögon. Den ena kollar mycket längre in i framtiden och den andra tänker:
24/x Det hela kokar som vanligt ner till att det är upp till var och en hur man definierar risk, hur lång placeringshorisont man har och hur duktig man är på att tajma svängningarna över/under Intrinsic Value ("1.0x"). Vissa vill ha en konstant margin of safety i portföljen,
25/x andra verkar nöja sig med det i början för att sedan låta positionen löpa och vissa bara köper & äger så länge the sucker is going up (Lynch-quote). Det jag kan konstatera är att det går att lyckas på väldigt olika sätt, och att det saknas konkreta sanningar. Hitta din stil!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Professor Kalkyl

Professor Kalkyl Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Prof_Kalkyl

27 Mar
1/x Detta är en av anledningarna till att jag inte pallar ta en massa plats i podcasts m.m. trots flertalet inbjudningar. För jag menar, denna äldre erfarna(?) personen har ju faktiskt helt rätt; jag har inget unikt att komma med som investerare, vilket jag heller aldrig påstått.
2/x Jag är helt öppen med att jag utvecklas hela tiden, och känner mig snarare lite dummare för varje år som går i takt med att jag lär mig. Att tro något annat vore ju helt idiotiskt efter sex år på börsen. Ödmjukhet inför marknaden och sin egen förmåga tror jag är superviktigt.
3/x Det är uppenbart så att personen i fråga irriterar sig på att jag fått för mycket "rampljus" på Twitter i förhållande till personer likt hen själv. Men har hen frågat sig vad det kan bero på? Självklart inte. Kunskap/avkastning borde självklart korrelera med antal följare..?
Read 9 tweets
10 Feb
I've recently been obsessed w/ Ensemble Capital and their "modern day Buffett" style of investing - clear long term thinking around both competitive advantages & valuation.

During these hectic times I think everyone needs a dose of common sense, so here are my fav interviews;
The most recent one w/ Sean, on @BillBrewsterSCG amazing new podcast which I really recommend. They talk about Covid, position sizing, rollups, $NFLX and *a lot* more.
open.spotify.com/episode/457moM…
Here's one with both @ToddWenning & Sean on the just as amazing @Greenbackd podcast
open.spotify.com/episode/5zJNCW…
Read 6 tweets
10 Feb
$EVO Q4'20👊🏻

Revenue +68%👀
EBITDA +107%
*marg. 65,1% (52,7%)
EBIT +74%
*marg. 47.8% (45.9)
Net Profit +72%
*marg. 45.4% (44.2)
EPS +62%
Geo split:
Asien tuggar verkligen på ordentligt och utgör nu 1/4 av den översta raden. Likväl USA växer väldigt snabbt men från låga nivåer, vilket jag ser som väldigt positivt med tanke på hur enorm den amerikanska marknaden kommer bli.

Geosplit (%)
Read 7 tweets
9 Feb
1/x Ett par tankar om min första tenbagger, som uppnåddes igår, och vägen dit:

Det första köpet skedde mer eller mindre på all time high (fast jag tog modet till mig först vid en märklig negativ rapportreaktion) och "nu är jag förmodligen allra sist på bollen" ekade i huvudet.
2/x Vid det första köptillfället hade jag ärligt talat ingen bra koll alls. Jag hade förstått att det var ett kvalitativt bolag genom att snegla lite siffor, men aldrig orkat ta mig tiden att läsa på ordentligt då aktien redan klättrat ~500% sedan IPO:n ~2 år tidigare.
3/x Dock utvecklades denna chanspositionen väldigt bra då reaktionen, som jag misstänkte, var väldigt överdriven. Detta gjorde det roligare att läsa på eftersom jag fått en så fin start i en aktie med urstarkt momentum. Denna starten kan ha varit det viktigaste under hela resan.
Read 14 tweets
21 Jan
1/x Some additional thoughts on $CDON 💭

The more I think of it, the more interesting this whole situation becomes. For one, management's story ("Nordic Amazon", which has caught fire on fintwit) and the view held by Nordic investors (boomer brand on decline) is VERY different. Image
2/x The first thing that comes to mind is the importance of storytelling. One thing we have to credit management with is their ability to reframe the CDON story. Targeting investors outside Nordics and using very Wall Street friendly presentations (in English) was very smart.
3/x And with the zero interest rate environment + aggressive money printing, the ability to tell a compelling story and attract investors is basically what made $TSLA the monster that it is. Also $NFLX & $AMZN are amazing storytellers ofc (w/ a more connected share price..).
Read 15 tweets
20 Jan
1/x Since I promised a few investors outside Sweden/Nordics to look deeper into $CDON, with my negative customer biases aside, here's a short thread;

Let's first go through the negatives
2/x I really understand the excitement when you put on the "local dominant marketplace"-glasses and start comparing CDON multiples to the likes of $AMZN, $MELI, $SE or whatever. But with boots on the ground I can assure you, that they are *nothing* of the sort. At least yet.
3/x Just looking at GMV/revenue, after >20y in business, an "everything store", CDON doesn't even come near other local niche players like $BHG (8bSEK) or $BOOZT (4bSEK) and other private companies. They are closer to $LYKO in size, who are only selling hair & beauty..
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!