Ukrayna'da yaşanan savaş tehlikesi ile Montrö Bildirisi arasında ilgi çekici bir bağ olabilir. Hemen kuzeyimizde felaketle sonuçlanabilecek bir kasırga patlamak üzere. Ve Türkiye kendini Rusya'nın karşısında bulabilir.

Bu durumda Montrö'nün her kelimesini ezberlemek zorundayız.
1* Dünya üzerinde pek çok askeri gerilim yaşanmasına karşın Ukrayna gerilimi tamamından kritiktir. Çünkü ABD ve Rusya'nın gerilim konusunda aynı anda kırmızı çizgileri var.

Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olmasını, ABD ise Rusya'nın Ukrayna'yı ilhakını kabul edilemez buluyor.
2* Ukrayna'nın NATO üyesi olması, Rusya'nın düşman tarafından tamamen çevrilmesi manası taşıyacağından, Rusya, bunun olmaması için çatışmayı göze alıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı ilhakı ise Avrupa üzerinde ciddi bir Neo-Sovyet tehdidi oluşturacağından, ABD için kabul edilemezdir.
3* Obama, Rus kırmızı çizgilerini dolanarak Ukrayna'nın AB'ye katılımı sağlamaya çabaladı. Bu, Brzezinski'nin idealiydi. Fakat Rusya kabul etmedi.

Ülkede ciddi karışıklık çıktı. Ve Rusya, krizi fırsata çevirerek Kırım'ı yasadışı şekilde ilhak etti.
4* Rusya aynı zamanda Ukrayna'daki "Rus yanlılarını" körükleyerek ülkenin doğusundaki Donbas ve Luhansk bölgelerini ayırmaya çalıştı.

Trump, Rus aşırılıkları yerine Çin'le ilgilendiği için kriz bir süredir donmuş vaziyetteydi. Biden'ın gelişiyle yeniden ısınmaya başladı.
5* Biden, Trump'ın aksine Çin'i rakip, Rusya'yı ise tehdit olarak kabul ediyor. Biden'ın tutumu Rusların kaygılarını artırdı. Aynı şekilde Rusların kaygıları da ABD'nin kaygılarını artırıyor.

İki taraf da ötekinin kırmızı çizgiyi ihlal edeceğinden şüpheleniyor.
6* Henry Kissinger, birbirinden çekinen iki büyük güç arasındaki tedirginliğin artmasının bir savaşa dönüşebileceğini ifade eder.

Bu tam olarak karşılıklı korkuların, mevcut korkuları artırması ve daha fazla korkunun ortaya çıkması manasına geliyor. Ve sonuç olarak çatışmaya...
7* Artan kaygılar, bir topçu saldırısında öldürülen 4 Ukrayna askeriyle krize dönüştü.

Biden, keskin bir hamleyle Ukrayna'yı himaye edeceğini açıkladı. Ukrayna'nın NATO üyeliği gündeme geldi. Ve bu durum Rusları ciddi biçimde tedirgin etmeye başladı.
8* Ukrayna'nın NATO üyeliği konusu, Rusların sınıra asker yığmasına ve bu durumda ABD'nin Trakya'ya güç kaydırmasına neden oldu.

İki taraf da karşı tarafın ilk adımı atabileceğinden çekiniyor ve bunu engellemek için ilk adımı atmayı düşünüyor.
9* Krizi etkileyen diğer bir husus, Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin fiili olarak Ukrayna hakimiyetinden çok Rus hakimiyetinde olmasıdır.

Kiev, ABD'nin desteğine güçlü anlamlar yükleyip kendi toprağına operasyon başlatabilir ve Rusya, bunu önlemek için harekete geçebilir.
10* Böyle bir durumda ABD'nin müdahil olmak veya olmamak gibi iki seçeneği var. İlki, Ukrayna'nın daha da küçülmesi anlamına gelir.

İkinci durumda ABD müdahil olur ve nükleer bir savaşa neden olabilecek bir kasırga başlar.
11* Bush, benzer bir taahhüdü Gürcistan'a vermiş ve çıkan çatışmada ABD etkisiz kalmış, neticesinde Güney Osetya'da Rus kontrol gücünü kabul eden aşağılayıcı bir barışa mecbur kalmıştı.

Mevcut kriz çok daha kritiktir ve ABD, daha büyük bir aşağılamayı kabullenmeyecektir.
12* Şayet, ABD, Rusya-Ukrayna arasındaki bir çatışmaya müdahil olursa Ukrayna'nın NATO üyesi yapılması gündeme gelebilir.

Bunun için Türkiye'nin onayı gerekiyor. Bu durum Türkiye'nin 2016 sonrası yürüttüğü NATO ve Rusya politikasının çökmesi anlamına gelir.
13* Türkiye, Ukrayna'nın üyeliğini kabul etmesi halinde Rus politikasını, reddetmesi halinde NATO politikasını çökertecektir.

Üyeliğin kabulü halinde, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya karşı "savaşa dahil olmak" zorunda kalacaktır ki bu çok daha ölümcül bir kriz demektir.
14* Mevcut durumda Ukrayna'nın NATO üyeliği düşük ihtimaldir. Çünkü NATO'nun diğer üyelerinin de onayı gerekir ve onlar için de bir savaş anlamına gelecektir.

Ukrayna'nın NATO üyeliği, çok yüksek bir 3. Dünya Savaşı riskidir.
15* ABD şayet Ukrayna'nın NATO üyesi olmadığı bir seçeneği düşünürse bu durumda başka bir kriz Türkiye'nin kapısındadır.

Zira, ABD, Ukrayna'yı savunmak için boğazları geçmek isteyecektir. İşte, burada devreye Montrö giriyor.
16* Montrö, içeriğinde üç farklı konsepti barındırıyor. Savaş, Barış ve Yakın Savaş Tehlikesi...

Türkiye'nin savaştığı bir ihtimalde, boğazlardaki tüm hak ve yetkiler Türkiye'nin keyfiyetindedir.
17* Türkiye savaşmıyorsa, Karadeniz ülkelerini (Yani Rusya'yı) koruyan hükümler bulunur ki bu durum ABD için dezavantajdır.

Türkiye için Yakın Savaş Tehlikesi halinde, Türkiye'nin alacağı önlemler BM onayına tabidir.
18* Sonuç olarak Ukrayna'da yaşanacak askeri çatışmada, ABD'nin boğazlar konusunda baskı uygulayacağı muhtemeldir.

Türkiye bunu kabul etmesi halinde Rusya'yı, kabul etmemesi halinde NATO müttefiki ABD'yi karşısına alacak.

Bu kriz, Türk dış politikasını çökertebilir.
19* Ukrayna'da beliren çatışma tehlikesiyle Montrö'nün yeniden gündeme gelmesi, hükümetin krize yönelik "henüz açıklanmamış" bir planı olma ihtimali barındırıyor olabilir.

Emekli amiraller, bizlerin haberdar olmayan planı öğrenmişse, Montrö bildirisi anlamlı hale geliyor.
20* Yani, emekli amiraller, hükümetin "bizlerin bilmediği" planlarını eleştirmek için bildiriyi hazırlamış olabilir. Hükümetin gösterdiği yüksek reaksiyon, bu tezi doğruluyor.

Temel sorun, olası krizde Türkiye'nin ABD mi yoksa Rusya tarafına mı yakın duracağıdır.
21* Hükümetin tutumu ile emekli amirallerin tutumu arasındaki farklılıktan ziyade, karşılıklı tutumların "yüksek reaksiyon" içermesi ciddi bir tercihin arifesinde olduğumuz anlamına gelebilir.

Her türlü, Montrö kilit unsur olacaktır.
22* Hem Ukrayna-ABD-Rusya üçgeninde hem de Montrö-Bildiri-Hükümet düzleminde çok fazla "ihtimal" fakat çok az "kesinlik" mevcut.

Geri dönülemeyecek noktaya çok yakınız. Ve ipler bizim elimizde değil. Biden ve Putin... İki sorumsuz lider ortalığı yangına çevirebilir.
23* Bu nedenle "Montrö'nün tartışılması" çok kritik alt-metinler taşıyor. Anlaşma Türkiye'ye bazı alanları açtığı için şiddetle korunmalı.

Fakat her halde, mengene ile karşı karşıyayız. Ciddi bir kriz ve çok büyük dikkat gerekiyor. Kim dut ağacıysa, o sallanır.
24* Ortada bir savaş riski varsa, yoğun gizli diplomasi trafiği olması muhtemeldir. Türkiye, Rusya ile yakın olmasına rağmen Kırım'ın ilhakını tanımıyor ve Ukrayna'ya politik-askeri destek veriyor.

Türkiye'nin kriz esnasında takınacağı tutumu kestirmek çok güç.
25* Bildiri, (belki de farkında olmadan) yoğun-gizli diplomasi trafiğine ve Türkiye'nin tutumuna bir tür sufle vermiş olabilir.

Hükümetin konuya "darbe" temalı yaklaşımı çok anormal ve yüksek bir reaksiyon. Her türlü yoruma açık ve belirsizlik içeriyor.
26* Sonuç olarak Biden masaya zamansız bir kağıt bıraktı. Bu kağıt, Ukrayna'ya verilen "tedirgin edici" bir destektir.

Putin, Gürcistan ve Kırım örneğinde olduğu gibi bunu fırsata çevirmek isterse kuzeyde gittikçe yayılan bir Rusya ortaya çıkacaktır.
27* Rusya, Azerbaycan'da... Rusya İran'la... Rusya, Suriye'de... Rusya, Libya'da... Rusya Kırım'da ve Rusya Akdeniz'de hiç olmadığı kadar aktif...

Rusya'nın topraklarını Batı'ya doğru genişletmesi ve istikrarsız bir Ukrayna'da etkinliğini artırması Türkiye'nin aleyhinedir.
28* Türkiye bu süreçte her ne yapacaksa altın kavram konsensüs olmalıdır. İç cephedeki çatlakların genişlediği, toplumsal kutuplaşmanın yükseldiği, emekli amirallere ve büyükelçilere hakaret edildiği bir ortam, çatışmalar için pek uygun değil.
29* Son olarak...

Şunu unutmamak lazım ki Türkiye, bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde pıtrak gibi yayılacak PKK-FETÖ-Radikal Dinci Terör tümörlerine sahiptir. Dikkat şart.

Her halde, partiler dönemi sona eriyor. Programlar dönemi başlıyor. Biline.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Con Sinov

Con Sinov Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @lordsinov

6 Apr
İdlib'de 33 askerimiz şehit olduktan sonra orduyu zan altında bırakan bir iddiayı çürütmek için bu tweetleri attım.

Attığım tweet nedeniyle eve polisler geldi. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle suçlanıp ifade verdim.

Savcı dava açmaya lüzum görmemiş.
Burada birkaç yüz bin insana hitap etme imkanım var.

Bu imkanımı, ordu hakkında ortaya atılan çirkin bir iddiayı çürütmek için kullandım. Kendimce, güzel bir şey yaptığımı düşünüyordum ama bu nedenle suçlandım.
Suçlanmama sebep olan şey de bir cimer şikayetiymiş. Şikayet metnini de okudum.

Algı, provokasyon vb gibi kelimelerden oluşan, bana hakaret eden ve bolca yazım yanlışı barındıran bir şikayetti.

Bu şikayet üzerine halkı tahrik etmekle suçlanmışım.
Read 6 tweets
27 Mar
Bu olayın magazin kısmını bir yana bırakırsak şunu görürüz: İktidar bu ülkeyi 20 yıl boyunca idare edecek kadrolara sahip değil.

Sebebi de açık aslında...
İktidar göreve ilk başladığında ağırlığı Erbakan ekolünden gelen, uzun yıllar kafasına laiklik balyozu inmiş, partileri defalarca kapatılmış, mücadele vermiş, verdikçe pişmiş, belli bir olgunluğa ulaşmış jenerasyon vardı.

Fakat bu kadrolar zamanla ya emekli oldu ya da koptu.
Kurucu jenerasyon sahayı terk ettikçe yerini iktidarın ilk yıllarında ittifak kurulan merkez sağcı, liberal, gülenci tiplemeler aldı.

2011'den itibaren liberallerle, az zaman sonra Gülencilerle yollar ayrılınca iktidarda ciddi bir kadro boşluğu oluştu.
Read 6 tweets
25 Mar
Montrö'den çıkma konusu gündeme gelince "Montrö'den çıkarsak ABD'nin işine gelir, Karadeniz'e girerler" gibi yorumlar yapıldı. Bu cidden büyük bir sorun... Fakat tek sorun bu değil.

Montrö'den çıkmak, sanıldığından çok daha ciddi bir tehdit. Anlatayım...
1* Montrö Sözleşmesi, tek başına ele alınabilecek konu değildir. Bu, 1774 yılından Osmanlı'nın Ruslara mağlup olmasıyla başlayan Boğazlar sorunudur. Montrö, 247 yıllık sorunun son çözümüdür.

Montrö'nün ne kadar kritik olduğunu anlamak için 247 yıldır yaşanan sorunu bilmek gerek
2* Boğazlar, 1774'e kadar tamamen Osmanlı hakimiyeti altındaydı. Fakat 1774'te savaş kaybedilince, boğazlar konusunda Ruslara tavizler verildi.

Böylece boğazlar sorunu başlamış oldu.
Read 30 tweets
10 Mar
Bir pul bizi nereye götürüyor:

Puldaki haritayı çizen kişi Binbaşı Noel.
Amaç İngiliz kuklası Kürdistan kurulması.
Noel, 1919'da bazı aşiret reisleriyle Malatya'ya geliyor.
Karşılayan Ali Galip.

Ali Galip kim?

İstanbul'un emriyle Atatürk'ü tutuklamakla görevlendirilen vali.
Dikkatlice okuyun:

Puldaki haritayı çizen Noel,
Damat Ferit'in valisi Ali Galip,
Kürdistan Teali Cemiyeti üyeleri...

Hedef: Sivas Kongresi'ni basıp Atatürk'ü tutuklamak...

Temmuz 1919'da toplantı yapılıyor. Başka kim katılmış: Mustafa Sabri!

O kim? İskilipli'nin kankası.
Binbaşı Noel'le birlikte İngiliz kuklası Kürdistan için çabalayan aşiret reislerinden biri de Seyyit Abdülkadir.

Seyyit, 1918'de Damat Ferit'ten bağımsız Kürdistan sözünü alıyor. İki şart var:

Mustafa Kemal'i yok etmek.
Halife'ye bağlı kalmak.

Seyyit kim?
Read 11 tweets
8 Mar
Ayasofya Başimamı:

Sürekli "kadın cinayetleri" vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır.
Tweetin tamamı buymuş. Yazdığım kısmını paylaşınca algı oluyormuş. Arkadaşlar uyardı. Baktım. Hiç de olmuyor. Eğer olsaydı özür dilerdim.

Sürekli kadın cinayeti vurgusu erkek düşmanlığı değildir. Öncesinde ne söylenirse söylensin saçma, geri kafalı ve ideolojik bir yaklaşım. Image
Kadın cinayetlerini ideolojik malzeme yapan falanca örgütlerin yaptığı şey ne kadar yanlışsa, bunu genelleyip, kadın cinayetlerine tepki gösterilmesini topyekün karalamak da o kadar yanlıştır.

Bunlar birbirinden beslenen uç ve ideolojik saplantılar.
Read 4 tweets
27 Feb
Alfred Kantorowicz, Hitler'in iktidara gelmesinden sonra toplama kampına gönderilen yüzlerce bilim insanından biriydi. Kampta ölmeyi beklerken mucize gerçekleşti ve serbest bırakıldı. Üstelik ülkeyi terk etmesine izin veriliyordu.

Mucizenin ardında tanımadığı biri vardı: Atatürk
1* Bilim insanı Philipp Schwartz Nazi iktidarı açıkça Yahudileri hedef almaya başladıktan hemen sonra İsviçre'ye geçerek Alman Bilim Adamları Yardım Birliği'ni örgütledi.

Hedefleri, Nazi zulmüne uğrayan bilim insanları kurtarmak ve başka ülkelerde yaşamalarını sağlamaktı.
2* Fakat Nazilerden çekinen pek çok ülke, Yahudi bilim insanlarına kucak açmaya yanaşmıyordu.

Bu sıralarda üniversite reformunu gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip, Schwartz ile bağlantı kurdu ve ülkeye davet etti.
Read 33 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!