öncelikle obo derken kastettiğimiz şey omuz-baş-omuzdur. keza tobo derken anlatmak istediğimiz şey ise ters omuz-baş-omuzdur.
peki nedir bu obo? mantığı nedir? izah edelim:
yükselen trendde belirli bir tepe noktasına gelen yatırımcılar kar almak isterler ve bu kar satışı ile oluşan tepecik sol omuzu oluşturur.
kar satışından sonra trendin yukarı devam edeceğini düşünen yatırımcılar baş diye tabir ettiğimiz tepeyi oluştururlar. bu tepe önceki tepede satış yapamayan kişilerin ya da yeni alım yapanların kar satışları yapmış olduğu seviyedir.
bu kar satışından sonra fiyat boyun çizgisinde oluşan destek bölgesine kadar çekilir. destekte alım yapan yatırımcılar hacimde yaşanan azalış nedeniyle sağ omuz kadar yükselişi ancak sağlarlar. fiyat boyun çizgisinden aşağı kırılım yaparak başı oluşturan tepenin boyu kadar düşer.
yukarı eğimli obo kuralları aykırı değilken aşağı eğimli obo kurallara aykırıdır. nedeni ise başın bittiği nokta bizim için dip seviyedir. bu dip seviyeden daha aşağıda oluşacak dip ile trend zaten dönmüş sayılacaktır.
obo ve tobo çizimleri için @tr_tradingview sitesinde omuz-baş-omuz aracı vardır.
peki tobo nedir? mantığı nedir? izah edelim:
düşen trendde belirli bir dip seviye oluştuktan sonra bu dip seviyeden alım yapanlar sol omuzu oluştururlar. bu seviyenin dip seviye olmadığını düşünen yatırımcılar satış yaparak başı oluşturmuş olurlar.
bu yeni dibin alım fırsatı olduğunu düşünen yatırımcılar ile sağ omuz oluşur. fiyat boyun bölgesinde oluşan direnci aşarak baş ve boyun bölgesinin boyu kadar yükselebilir.
aşağı eğimli tobo kuralları aykırı değilken yukarı eğimli tobo kurallara aykırıdır. nedeni ise başın bittiği nokta bizim için tepe seviyedir. bu tepe seviyeden daha yukarıda oluşacak tepe ile trend zaten dönmüş sayılacaktır.
hem obo hem de tobo kırılımlarında işleme giren kişiler stopları son oluşan omuzun altına koymalıdırlar. ve yine işleme giriş için retest olarakta isimlendirilen throwback ve pullback bekleyebilirler.
çok ayrıntıya girmektense basit şekilde anlatmayı tercih ettim. eklemek ya da sormak istediğiniz noktalarda katkı sağlayabilirsiniz.
diğer konularda ki bilgisellerine ilgili linkten ulaşmanız mümkündür:
Rıfat Ilgaz'ın, yıllar önce yapılan bir röportajında "Nasıl bu kadar çok güldürebildiniz?" sorusuna verdiği düşündürücü yanıt:
"Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlamış.
Bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasına bürünmüş. Sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş. Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük."
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Crab formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını şekil olarak benzemiş olduğu yengeçten alır.
Crab formasyonunu basitçe inceleyecek olsak bile çok fazla detaya bakmamız gerekecek sırasıyla bakalım.
Büyükannem müthiş bir insandı. Zamanında bana nasıl Monopoly oynanacağını öğretmişti.
Oyunun adının "edinmek" olduğunu anlamıştı. Biriktirebildiği her şeyi biriktirir ve nihayetinde oyun tahtasının hâkimi olurdu. Ardından bana hep aynı şeyi söylerdi. Bana bakar ve şöyle söylerdi: ''Bir gün bu oyunu oynamayı öğreneceksin.''
Bir yaz, neredeyse her gün, her saat Monopoly oynadım ve o yaz oyunu oynamayı tam anlamıyla öğrendim. Anlamıştım ki kazanmanın tek yolu "edinmeye" olan koşulsuz bağlılıktı. Anlamıştım ki para ve mevkiler sizin skorunuzu artırmaya yarıyordu.
ABD’lı suç psikoloğu Philip Zimbardo öğrencileri ile bir deney yapmış. Fakir ve suç oranı yüksek Bronx ile yaşam standardı yüksek insanların yaşadığı Palo Alto’ya plakaları sökülmüş ve kaputu açık birer araç bırakılmış.
Bronx’taki araç 3 gün içerisinde tüm parçaları sökülmüş ve yağmalanmış iken Palo Alto’daki araca kimse dokunmamış.
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Butterfly formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını şekil olarak benzemiş olduğu kelebekten alır.
Butterfly formasyonunu basitçe inceleyecek olsak bile çok fazla detaya bakmamız gerekecek sırasıyla bakalım.
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Gartley formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını H. M. Gartley'den almıştır. Diğer adı ise Gartley 222 olarak bilinir. Çünkü Gartley konusu kitabın 222. sayfasında işlenmiştir.