Kolombiya’daki protestolar ve (Türkiye’deki) vergi yükü örneği
Kolombiya’da Devlet Başkanı Ivan Duque’nin kongreye sunduğu vergi yasası, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden oldu.
Çünkü yasa kapsamında elektrikten gelir vergisi zamlarına kadar birçok alanda yeni vergilerin getirilmesi planlanıyordu. Gösterilerden 4 gün sonra tasarı geri çekilse de güvenlik güçlerinin müdaheleleri meydanları sakinleştiremedi.
Çünkü özel polis birimi ESMAD’in olaylara sert müdahalesi göstericilerin ateşini daha da harladı.
Aslında Kolombiya, yüzde 90’a yakını Katolik olan sağ eğilimli bir ülke. Buna rağmen ülkede FARC ve ELN gibi marksist örgütlerin çatışmaları yıllardır devam etmişti.
Ancak hükümetin en çekindiği nokta, genel grev ve gençlik hareketi ile birlikte son zamanlarda çatışmalardan kaçarak kırsaldan şehirlere gelen alt tabakadaki insanların sayısının artması.
Müslüm Baba diyor ya “Yakarsa dünyayı garipler yakar” diye, işte hükümetin de korkusu bu herhalde.
Duque hükümeti, koronavirüsün getirdiği ekonomik bunalım sonrası gelir konusunda problem yaşayınca faturayı halka kesmeye karar verdi.
Elde etmeyi hedeflediği 7 milyar dolara yakın vergi gelirinin, resmi açıklamaya göre % 73’ünü halktan, geri kalanını ise şirketlerden alacaktı. Tasarı şimdilik rafta olsa da kaldırılmadı.
Konudan sapmadan olayı basite indirgeyeyim.
#OECD ortalamasına göre ülkelerin milli gelire oranla aldığı vergi oranı % 34. Türkiye’de ise bu oran % 25 civarında, yani çok düşük. Çünkü Türkiye vergiyi alması gereken yerlerden almıyor, dolaylı vergiler ile halktan alıyor. (Fransa’da zenginlerden alınan vergi oranı % 75.)
Ama bizde üst tabaka, en basitinden spor kulüpleri gibi kuruluşların vergi borçları silinirken, temel ihtiyaçlardaki #KDV, ÖTV ve özel iletişim vergisi gibi her hanenini aylık giderlerine doğrudan yansıyan vergilerden hiç eksilme yapılmıyor.
Üstüne üstün artıyor ve böylece halk fakirleşiyor.
Yani anlayacağınız, oran olarak Türkiye’den daha fazla vergi alan #Kolombiya, bu sefer de Türkiye gibi dolaylı vergilerle halktan daha fazla vergi almaya çalışıyor.
Yaşananların en yalın hali bu. Yarın Kolombiya’nın ülke profilini yazacağım, takipte kalın: @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Türkiye’nin ikinci ticari ortağı ‘Amerikancı’ Kolombiya…
1️⃣ Venezuela, Panama, Ekvador, Peru ve Brezilya'ya komşu olan #Kolombiya, 1.143.000 km² yüz ölçümü ile Türkiye’nin neredeyse iki katı büyüklükte.
2️⃣ 50 milyon nüfusu ile Brezilya ve Meksika'nın ardından Latin Amerika'nın en kalabalık 3. ülkesi olan Kolombiya, % 90’dan fazla Katolik Hristiyan nüfus oranı ile bölgenin en sağcı ülkelerinden.
3️⃣ Kişi başına düşen GSYİH 6432 #dolar. Latin Amerika’nın dördüncü, dünyanın ise 40. büyük ekonomisi.
4️⃣ Dünyada en fazla petrol rezervine sahip 34. ülke olan Kolombiya, gelirlerinin yüzde 50’sini petrol ve kömürden elde ediyor.
Peki Filistin meselesini nasıl yorumlamamalıyız? #AksadaBaskınVar
Siyonizm, modern ve basit anlamda Yahudi milliyetçilerinin ideolojisinin temelini oluşturan, kendisinden olmayan ırkları ve farklı dine mensup insanları dışlayan, Filistin topraklarındaki devletin koruculuğu için çalışmalar yürütülmesidir.
Bir takipçimin attığı ekşi başlığını görünce gerçekten asabım bozuldu. Başlıkta İsrail’in haklı olduğu iddia edilmiş, Filistinlilerin zamanında topraklarını satması ve Mescid-i Aksa’nın basılmasını “bir cami basıldı diye duygu sömürüsü yapıyorlar” şeklinde yorumlanmış.
1️⃣ BioNTech bu yıl için Kovid-19 aşısından elde edilecek gelir tahminlerini 12.12 milyar euro’ya yükseltti.
2️⃣ Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BAE ve Mısırlı mevkidaşlarıyla telefon görüşmelerinin ardından bugün Suudi Arabistan'a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret, 2018’de Kaşıkçı cinayetinden sonra bir ilk niteliği taşıyor.
3️⃣ İsrail Başbakanı Netanyahu, ”#Kudüs İsrail'in başkentidir ve her milletin başkentini kurup inşa etmesi gibi, biz de Kudüs'ü inşa etmeyi sürdüreceğiz.” dedi.
İngilizlerle 6 yüzyıl boyunca savaşan İskoçlar, 1707’deki Birlik Kanunu ile İngiltere ile tek çatı altında birleşti. Şu anda Kuzey İrlanda, Galler, İskoçya ve İngiltere’den oluşan Birleşik Krallık’ın % 32’si İskoçya’ya ait.
Yıllardır ayrılmak için elinden geleni yapan İskoçya, referandumda tam istediği sonuçlara ulaşamadı. 2014’deki bağımsızlık referandumunda halkın yüzde 55’i ayrılmayı reddetti. İngilizler ipten döndü ama bir dahaki referandumda kaçamayacağına herkes emindi.
Sonra Brexit referandumu olunca, İngiltere ve #İskoçya’yı aynı zeminde tutan o kritik oy oranı sallantıya girdi. Brexit referandumunda % 62 ile AB’de kalmak isteyen ancak İngiltere ile birlikte AB’den ayrılmak zorunda kalan İskoç halkı,
İsrail’in özellikle Ramazan aylarında Filistinlilere uyguladığı zulmü tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Ama son olayları kısaca anlamak için Siyonist örgüt lideri Eliezer Broyar’ın, 23 Nisan'da paylaştığı fotoğraf ve nota bakmakta fayda var.
Broyar Aksa'da namaz kılan Müslümanların fotoğrafının üzerine şunu yazdı: "Şimdi onları [Müslümanları] oradan (Mescid-i Aksa) çıkartıp oranın tam kontrol altına alınmasının zamanı gelmiştir”
Bunun ardından birçok siyonist örgüt ve liderleri, aileleri ile birlikte o gün binlerce Yahudinin Aksa’da bulunması gerektiğini, böylece Aksa’nın kontrolünün tamamen ele geçirilmesi gerektiğini belirten yazılar ve materyaller paylaştı.
1️⃣ 15. yüzyılın sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedilen Jamaika, genel görüşün aksine Afrika değil, Amerika kıtasında yer alan #Karayip ülkesidir.
2️⃣ İspanyolların ardından devam eden İngiliz sömürgesi, yaklaşık 400 yıl sonra sona erdi. 1944'te koloni statüsü kaldırılan ülke, 1962'de bağımsızlığını kazandı.
3️⃣ Jamaika’nın şeker kamışı ile başlayan sömürge süreci İngiliz Milletler Topluluğu çatısı altına girmesiyle günümüze kadar geldi.