1️⃣ 15. yüzyılın sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedilen Jamaika, genel görüşün aksine Afrika değil, Amerika kıtasında yer alan #Karayip ülkesidir.
2️⃣ İspanyolların ardından devam eden İngiliz sömürgesi, yaklaşık 400 yıl sonra sona erdi. 1944'te koloni statüsü kaldırılan ülke, 1962'de bağımsızlığını kazandı.
3️⃣ Jamaika’nın şeker kamışı ile başlayan sömürge süreci İngiliz Milletler Topluluğu çatısı altına girmesiyle günümüze kadar geldi.
4️⃣ 1952 yılından bu yana ülke devlet başkanı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth. Kraliçe'nin önerisi ve Başbakan Andrew Holness’in atamasıyle belirlenen vali, tıpkı diğer Commonwealth üllkelerinde olduğu gibi Kraliçe'yi temsil ediyor.
5️⃣ 10.990 km2’lik yüz ölçümü ile Kıbrıs adasından çok az büyük. Yaklaşık 3 milyon nüfüsa sahip olan ülke çeteler ve yoksullukla mücadele ediyor.
6️⃣ Sömürge döneminde Afrika’dan getirilen ve köle olarak çalıştırılan halk nedeniyle nüfusun yüzde 92’si Afrikalı siyahi.
7️⃣ Başkenti Kingston olan ülkenin GSYİH 16 milyar dolar civarında. Kişi başına düşen milli gelir 9 bin 300 dolar. En yakın ticari ortakları ise ABD, Kanada ve Hollanda.
8️⃣ Ekonomisinin en önemli kalemini turizm oluşturuyor. Nüfus 3 milyon ama çetelere rağmen yılda 1.5 milyon turist geliyor. Bu da çok iyi bir rakam.
9️⃣ Ülke güvenliğini sağlayan #Jamaika ordusunun kapasitesi ise 3 bin civarında. İngiltere koruması olduğu için dış saldırıdan ziyade iç saldırılarla muhatap oluyorlar.
Onedio gibi sitelerde “dünyanın en korkunç çeteleri, dünyanın en #tehlikeli mahalleleri” gibi başlıların içerisinde mutlaka karşınıza çıkabilecek bir ülke.
🔟 Gelelim Jamaika-Türkiye ilişkilerine. Karayip Devletleri Birliği Zirvesi ve Türkiye-Karayip Topluluğu (CARICOM) kapsamında iki ülke ilişkileri daha samimi bir platformda sürdürülse de her iki ülke henüz büyükelçilik düzeyinde resmî misyon açmadı.
İlişkiler fahrî konsolosluklar üzerinden sürüyor. #Türkiye’ye ihraç edilen ürün yok gibi bir şey. Ama Türkiye 104 milyon dolarlık satış gerçekleştiriyor. Genel olarak Jamaika, Türkiye için küçük ve 'olmasa da olur' statüsünü koruyor. @baydno
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
İsrail’in özellikle Ramazan aylarında Filistinlilere uyguladığı zulmü tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Ama son olayları kısaca anlamak için Siyonist örgüt lideri Eliezer Broyar’ın, 23 Nisan'da paylaştığı fotoğraf ve nota bakmakta fayda var.
Broyar Aksa'da namaz kılan Müslümanların fotoğrafının üzerine şunu yazdı: "Şimdi onları [Müslümanları] oradan (Mescid-i Aksa) çıkartıp oranın tam kontrol altına alınmasının zamanı gelmiştir”
Bunun ardından birçok siyonist örgüt ve liderleri, aileleri ile birlikte o gün binlerce Yahudinin Aksa’da bulunması gerektiğini, böylece Aksa’nın kontrolünün tamamen ele geçirilmesi gerektiğini belirten yazılar ve materyaller paylaştı.
Müslüman halkların mezhep ve fikir ayrılığına düşmediği son yer Bosna Savaşı'ydı...
İnanmazsınız ama Vahhabi ağırlıklı Suudi savaşçılardan ülkücülere, İran Devrim Muhafızları'ndan Kuzey Afrikalılara, Afgan mücahitlerden Trakyalılara.
Hepsi yan yana Müslümanları katledenlere karşı savaştı. NATO raporlarında hem İran hem de Suudi Arabistan tarafından desteklenen İslami grupların varlığından bahsediliyordu. Dünyanın farklı ülkelerindeki binlerce Müslüman savaşmak için Bosna’ya akın etmişti.
1995’teki Dayton Barış Anlaşması’ndan sonra da birçoğu #Bosna’da kalarak bu ülkenin vatandaşı oldu.
Zaman geçiyordu. Hoşgörülü bir topluluk olarak bilinen, Hanefi mezhebine bağlı Bosnalılar, Osmanlı egemenliği altında Katolik, Ortadoks ve Yuhudilerle iç içe yaşamış
Mısır’da yaşanan darbeden sonra (4 yıl boyunca) Mısır ordusuna en fazla silah satışını gerçekleştiren ülke olan #Fransa, şimdi de 30 Rafale savaş uçağının satışı konusunda Kahire ile anlaştı.
Aklıma 2013’teki darbe sonrası tepki gösteren Almanya Başbakanı Merkel geldi. Merkel o dönem, ‘darbeye karşıyız, hiçbir şekilde bu anti-demokratik yönetimle görüşmeyeceğiz.’ benzeri açıklamalarda bulunmuştu. Yaklaşık 2 yıl sonra ise iki lider ilk kez bir araya geldi.
Nerede sizce? Tabi ki ticari bir anlaşma görüşmesinde. Merkel, anti-demokratik olan her şeyi unutmuştu. Çünkü Alman şirketi Siemens, 8 milyar euroluk tarihinin en büyük anlaşmasını yapacaktı. Bu ve benzeri anlaşmalar, Sisi Mısır’ı ile ilişkilerin de önünü açtı.
1️⃣ Suudi Arabistan makamları, ülkedeki 8 #Türk okulunu 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonunda kapatma kararı aldı.
2️⃣ Çin'in yurt dışında daha sert ve agresif bir politika izlediğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ”Dünya düzenine tek tehdit Çin’dir.” dedi.
3️⃣ Kırgız halkına başsağlığı dileyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kırgız-Tacik sınırındaki silahlı çatışma sonrası Kırgızistan’a yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı.
Aydınlanacağınızı düşündüğüm bu yazıda İran’ın #nükleer silah macerasındaki son durumu ve sürekli duyduğumuz uranyum zenginleştirmesinin anlamını ele almak istiyorum.
Biraz teknik gibi gelebilir ama eminim ki yazı sonrasında birçok haberi daha iyi anlayacaksınız.
Nükleer enerji santral yakıtı, uçak ve gemi yapımı, zırh kaplama gibi birçok alanda kullanılan uranyum, nükleer patlayıcıların da temelini oluşturur.
Uranyumun zenginleştirilmesindeki amaç ise nükleer fisyon sırasında en iyi sonucu veren U-235 atom miktarını artırmak. Bunu da en az %2-5 seviyesinde zenginleştirerek nükleer reaktörlerde kullanılacak seviyeye getirmek gerekiyor. Bu oranlarda da şöyle bir fark var.
İsyancılarla çıkan çatışmada ölen Çad lideri İdris Deby…
11 Nisan’da yapılan seçimlere göre oyların % 80’ini alarak 6. kez Cumhurbaşkanı seçilmişti. Kuzey #Afrika ve Sahel bölgesindeki radikal örgütlere karşı mücadelenin sembol ismi haline gelmişti.
NY Times'a göre bölgenin en donanımlı askeri birliklerini oluşturdu. İnsan hakları ve muhaliflere yönelik baskılara rağmen ABD ve Fransa ile çok iyi ilişkilere sahipti. Belki de 31 yıllık iktidarının en büyük sebeplerinden biri de buydu. Güçlü ve mücadeleciydi.
İrili ufaklı o kadar fazla isyanı bastırdı ki Çad medyası bile tam çetelesini tutamamıştı.
Geçtiğimiz ay ülkesindeki etnik ve dini çatışmalara bir yenisi daha eklenmişti. Nisan ayındaki seçimlerden sonra ülkenin farklı bölgelerinde Araplar ile Dagallar arasında çatışma çıktı.