1) Recapitulem i situem-nos al diumenge 10 de novembre de 2019 i així potser entendrem una mica millor tot el que està passant ara. El 10N se celebren eleccions generals, i tot i guanyar-les el PSOE, els resultats han estat força mediocres. Pedro Sánchez és un cadàver polític.
2) El CIS augurava gairebé 150 diputats al PSOE, i no només no s’hi acosta sinó que encara perd terreny respecte a les eleccions del 28 d’abril del mateix any: de 123 diputats (28 abril) a 120 (10 novembre). I clar, comencen les especulacions i el soroll de sabres dins del partit
3) La vella guàrdia li té ganes, a Sánchez, no el pot ni veure. Va guanyar en unes primàries a la candidata oficial, Susana Díaz, tot i el suport que "la sultana" va rebre dels aparells del partit, i a sobre va fer fora Rajoy en una moció de censura amb el suport dels indepes!
4) Però el 10N, amb els mals resultats obtinguts pel PSOE, sembla que la carrera política de Pedro Sánchez arriba al seu final. Durant la nit electoral alguns mitjans apunten ja a un govern del PSOE en minoria, encapçalat per un dirigent històric, amb el suport extern del PP.
5) El compromís és que el PSOE governi el país durant dos anys i, a mitja legislatura, es convoquin unes noves eleccions sense l’amenaça de Podemos ni la dels partits independentistes catalans perquè ja s’hauria “retocat” la llei electoral.
6) Però Pedro Sánchez ensuma que li estan fent el llit i es mou amb celeritat. Lliga ràpidament un acord amb Pablo Iglesias davant la sorpresa de tothom. De cop, allò que semblava impossible durant mesos esdevé realitat en qüestió d’hores.
7) D’aquesta manera, Sánchez evita que l’oposició interna tingui temps d’organitzar-se. I també hi ha una segona lectura: no és el mateix voler enderrocar un candidat amb 120 diputats (els del PSOE) que amb -irònicament- 155 (PSOE + Podemos) i un acord de govern pactat i signat.
8) Recordem que a les eleccions del 28 d'abril de 2019 el PSOE obté 123 diputats i els Ciudadanos d'Albert Rivera 57. Entre els dos sumen majoria absoluta. L'Estat pressiona per a un acord i així liquidar el conflicte territorial i presentar Albert Rivera al món com el bon català
9) Però les relacions personals entre Sánchez i Rivera són desastroses, i a més, hi ha un factor que els allunya encara més, i és la pífia que comet C's participant a la manifestació de Colón al costat de VOX. I el president Macron adverteix Rivera: elmundo.es/internacional/…
10) Sánchez no pactarà amb C's, però la pressió de l'Estat per a què no ho faci amb Podemos és brutal. La situació s'encalla i finalment es convoquen noves eleccions el 10 de novembre del mateix 2019 amb els resultats que ja he explicat: baixa PSOE i C's passa de 57 a 10 diputats
11) La nit electoral del 10N l'Estat entra en pànic. S'ho veu a venir: hi haurà pacte d'esquerres amb el suport d'alguns partits independentistes. A la mateixa nit electoral ja hi ha moviments dins del PSOE per rellevar Pedro Sánchez.
12) Per això, en qüestió d'hores, Sánchez lliga un pacte amb Iglesias. I Iglesias? Per què hores després de les eleccions accepta formar govern amb el PSOE? Alguns periodistes que segueixen l’actualitat política a Madrid afirmen que l’oferta de Sánchez a Iglesias és molt clara:
13) “si jo caic, tu no arribaràs mai al govern”. L'acord impacta de ple en els poders i ressorts interns de l’Estat. I s’actua. Primer, com ja he dit, es vol que el mateix PSOE elimini políticament Pedro Sánchez. Però aquest es mou ràpid i l’intent queda només en temptativa.
14) El segon moviment, en canvi, ja és de més calat: González i Rajoy defensen un gran pacte d’estat PSOE-PP per a "l'estabilitat". Però el problema continua sent Pedro Sánchez. Pot haver-hi un pacte de legislatura entre socialistes i populars? Sí, però sense Pedro Sánchez.
15) Pablo Casado no pot donar suport al candidat socialista que el maig de 2018 impulsa -i guanya!- una moció de censura contra un tal M. Rajoy. Una moció, recordem-ho, que a sobre rep el suport de Podemos, independentistes catalans, nacionalistes bascos i “els etarres” de Bildu
16) Per tot això, Pablo Casado no pot donar suport a Sánchez. Seria una humiliació al partit, a bona part de la militància, i a un tal M. Rajoy. En els debats electorals el candidat popular diu que no donarà suport a Sánchez, però no tanca mai la porta a un pacte amb el PSOE.
17) Però Pedro Sánchez lliga el pacte amb Podemos i és investit president gràcies al suport dels "indepes", entre d'altres. I deixa l’Estat i les tres potes sobre les quals se sustenta el Règim 78 (monarquia-guàrdia civil-alta judicatura) profundament ferit, furiós... i rabiós!
18) I ara fem un salt endavant. Sánchez comet una greu errada a Múrcia, i la seva sort comença a canviar. I arriben els indults. I qui s'hi oposa? L'Estat. I torna a aparèixer Felipe González (qui el 10N ja estava movent fils) i Susana Díaz espera tornar-li la garrotada a Sánchez
19) No ens enganyem; Al govern del PSOE tant se li en foten els indults, el que passa és que necessita ERC i vol començar a marcar distància davant les sentències que arribaran d'EU, però l'Estat vol venjança. El periodista @apuente l'encerta de ple:
i 20)
Catalunya ha provocat la implosió de l'Estat i la guerra entre govern i règim 78. Ara, amb l'excusa dels indults, l'Estat veu la manera de rematar a Sánchez, però convindria recordar la frase de la pel·lícula Herida: “La gente herida es peligrosa, sabe que puede sobrevivir”
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Colón (1a parte)
Domingo 10 febrero 2019. Demostración de fuerza de Partido Popular, Ciudadanos y Vox en el centro de Madrid para defender la unidad de España, pedir elecciones inmediatas y protestar contra la "política de diálogo" de Pedro Sánchez con el Gobierno de Cataluña.
2) Resultado de la manifestación de Colón unos meses después:
-El Partido Popular obtiene los peores resultados de su historia en las elecciones del 28 abril de 2019: 66 diputados (de 137) y pierde unos cuatro millones de votos respecto a las anteriores elecciones generales
3) -Ciudadanos y Manuel Valls, que también participó en la manifestación de Colón, obtienen solo 6 concejales en las elecciones municipales de Barcelona
-El presidente Macron advierte a Albert Rivera que no acepta ambigüedades con Vox y amenaza con romper la "cooperación" en EU
1) Recordo un sopar que vam anomenar el dels "12 apòstols" celebrat el febrer de 2020, just unes setmanes abans del confinament, que una persona prou rellevant va deixar anar aquesta afirmació: "la cuestión es saber si Felipe VI está por encima de las altas instancias judiciales
2) (TC, TS, AN) o bien por debajo. En el caso que esté por encima la solución es bastante fácil, ya que los altos representantes judiciales podrían argumentar que cumplían órdenes. En el caso que Felipe VI esté por debajo, la cosa se complica".
3) Qui està per damunt, el rei o l'alta judicatura?
Continuem. Avui, l'actual president del TS, Carlos Lesmes, ha dit que “un indulto, cuando no hay concordia, es difícil de aceptar”.
Recordeu aquesta afirmació de Carlos Lesmes i ara fem un salt enrere, cap al setembre de 2020
1) Manuel Valls va ser l'escollit del Grupo Godó i per això va ser entrevistat desenes de vegades; l'esperança blanca de l'unionisme; el polític que els "analistes" asseguraven que "segons totes les enquestes internes serà el proper alcalde de Barcelona sense cap mena de dubte";
2) l'home que va venir a redimir-nos dels nostres pecats provincians i menjava xurros al carrer Petritxol; el que va idear una "magnífica" campanya electoral basada en una rajola; el sutil, llest i fi "estratega" que va participar a la manifestació de Colón amb l'extrema dreta;
3) qui va enredar a algunes grans fortunes de Barcelona perquè li paguessin un sou mensual "per la seva dedicació a la ciutat"; l'home que va prometre una llista municipal de grans prohoms i gestors i va acabar amb Eva Parera i Celestino Corbacho;
1) Quan es fan afirmacions del tipus "l'independentisme està desmoralitzat" (així, en general) m'agradaria saber si s'inclouen els 603.607 que van votar ERC el 14F. Del darrer president republicà han passat 41 anys i per tant no crec que ara estiguin precisament desmotivats...
2) Quan es fan afirmacions del tipus "l'independentisme ha caigut del cavall" (així, en general) m'agradaria saber si es refereix als 568.002 que van votar JxCat el 14F (un partit acabat de néixer) o als 77.059 del PDeCAT que va comptar amb el suport de "patums" i grans mitjans.
3) I a la història em remeto: a les eleccions del 27-S 2015, les que va guanyar JxSí, Unió Democràtica (que ja havia trencat la coalició amb Convergència) va obtenir 103.293 vots i 0 diputats. Poc després desapareixia. Ara, el PDeCAT n'ha tret uns 77.000. La caiguda del cavall...
1) Quan la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño va perdre la votació per dirigir l'Eurogrup el passat 7 de juliol, de sobte alguns van obrir els ulls i es van adonar de l'escassa influència i rellevància d'Espanya en els organismes internacionals.
2) Espanya encara té pes internacional (per població i territori) però no es correspon gens aquest pes amb la influència que hauria de tenir. Dit d'una altra manera, països amb menys població i km2 gaudeixen de molta més rellevància i prestigi diplomàtic que no pas Espanya.
3) Alguns explicàvem (portem alguns anys fent-ho) de la irrellevància d'Espanya en el nou context internacional. Explicar-ho ara amb un enfilall de piulades és difícil, perquè la irrellevància i l'escassa influència d'Espanya en l'esfera internacional es deu a varis factors.
1) Hermanas:
Carmen Lamela: la jueza que llevó el "caso" presos políticos y Sandro Rosell, entre otros
María Luisa Lamela: interventora general del Estado y la encargada de controlar las finanzas de la Generalitat (y también del resto de territorios)
2) Hermanos:
Diego Pérez de los Cobos: responsable de la "coordinación" policial del 1-O
Francisco Pérez de los Cobos: ex TC, militante del PP y el hombre del Estado destinado al Tribunal Europeo Derechos Humanos. Su ineptitud con el inglés y el francés le cerró el acceso al TEDH
3) Familiares:
Iñigo Pérez de Herrasti: autor del ataque a Blanquerna el 11-9-2013. La Sala Segunda del TC acordó suspender ingreso en prisión impuesta por el TS. Herrasti es cuñado del ex portavoz del gobierno Iñigo Méndez de Vigo y primo del ex ministro de Defensa Pedro Morenés