düşen bir trendde fiyatın aniden yükselmesi, yükselen bir trendde ise fiyatın aniden düşmesiyle V formasyonu oluşur. ismini V veya ters V'ye benzemesinden almaktadır.
V formasyonu trend dönüş formasyonlarından biridir. ancak önceden tespit etmek zordur. uyumsuzluklara ve hacime bakılabilir. V formasyonunda oluşan sert hareket bir kaç mumda olmalıdır. yavaş hareketler ile oluşan V benzeri yapılar ideal değildir.
kişisel gözlemim kısa zaman aralıklarında daha çok rastlandığı yönündedir. dönüşlerde karşılaşıldığı için obo ya da tobo oluşumu beklerken de rastlanılabilir.
V formasyonunda nasıl işlem açılır?
boyun çizgisinin kırılımı gerçekleştiği zaman işleme girilebilir. hedef dipten boyun çizgisine olan mesafe kadardır. stop ise boyundan dibe çekilen fibonacci aracının 0.5 retracement seviyesidir.
fibonacci aracının kullanılması ve çeşitli hareket kalıplarının incelendiği bilgiseli:
bu formasyon obo-tobo ile çok fazla karıştırılmaktadır.
obo-tobo formasyonun anlatıldığı bilgiselinde yükselen eğimli tobo ve düşen eğimli obo olmaz demiştik. bir önceki dip-tepe kırıldığı anda trend dönmüş olduğundan obo-tobo bozulur.
obo-tobo hakkında bilgiseline göz atmanız bu konuyu anlamanıza yardımcı olacaktır.
iligili bilgiseli:
bir önceki dip-tepeyi geçen hareketler impulse olarak isimlendirilir. obo-tobo yapılarında baş oluşumunda impulse olmamalıdır. eğer impulse gözlenir ise bu libraya örnektir.
Libra formasyonunda işlem nasıl açılır?
düşen trendde görülen libra ile yükselen trendde görülen libra kuralları aynıdır. impulse hareketine çekilen fibonacci aracının 0.786 seviyesine bakılır. bu seviye ilk oluşan omuzdan daha yakın ise buradan işlem açılır.
0.786 seviyesi önceki oluşan omuzdan uzakta kalıyor ise fiyat ilk oluşan omuz hizasına gelince işlem açılır.
stop oluşan baş hareketinin biraz altına eklenebilir.
keza obo benzeri librada da bu kurallar geçerlidir.
2618 yapısı:
ikili tepeden ya da ikili dipten sonra impulse hareketi gözlemlenir ve bu harekete çekilen fibonacci aracının 0.618 seviyesinden işlem açılır. uyumsuzluk aramaya gerek yoktur.
ikili dip veya tepenin hedeflerinden sonrada aranabilir.
bu konuda ki bilgiseli:
impulse hereketine çekilen fibonacci aracının 0 ve -0.272 seviyeleri hedefler olacaktır. direnç üstü ve destek altı ise stop edilmesi gereken yerlerdir.
eklemek istediğiniz noktalarda mutlaka ekleme yapınız.
Rıfat Ilgaz'ın, yıllar önce yapılan bir röportajında "Nasıl bu kadar çok güldürebildiniz?" sorusuna verdiği düşündürücü yanıt:
"Eskiden idamlar sabaha karşı yapılırmış. Belli bir süre sonra idam yaklaştığında tüm dükkanlar açılmaya, esnaf satış yapmak için bağırıp çağırmaya başlamış.
Bunun üzerine aileler de o saatlerde sokağa çıkmaya başlamış ve idam vakitleri panayır havasına bürünmüş. Sonuçta da ölen bir adama bakarak gülen bir halk görüntüsü oluşmuş. Ben de çöken eğitim sistemini anlattım. Hepimiz ölen bu sisteme bakarak güldük."
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Crab formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını şekil olarak benzemiş olduğu yengeçten alır.
Crab formasyonunu basitçe inceleyecek olsak bile çok fazla detaya bakmamız gerekecek sırasıyla bakalım.
Büyükannem müthiş bir insandı. Zamanında bana nasıl Monopoly oynanacağını öğretmişti.
Oyunun adının "edinmek" olduğunu anlamıştı. Biriktirebildiği her şeyi biriktirir ve nihayetinde oyun tahtasının hâkimi olurdu. Ardından bana hep aynı şeyi söylerdi. Bana bakar ve şöyle söylerdi: ''Bir gün bu oyunu oynamayı öğreneceksin.''
Bir yaz, neredeyse her gün, her saat Monopoly oynadım ve o yaz oyunu oynamayı tam anlamıyla öğrendim. Anlamıştım ki kazanmanın tek yolu "edinmeye" olan koşulsuz bağlılıktı. Anlamıştım ki para ve mevkiler sizin skorunuzu artırmaya yarıyordu.
ABD’lı suç psikoloğu Philip Zimbardo öğrencileri ile bir deney yapmış. Fakir ve suç oranı yüksek Bronx ile yaşam standardı yüksek insanların yaşadığı Palo Alto’ya plakaları sökülmüş ve kaputu açık birer araç bırakılmış.
Bronx’taki araç 3 gün içerisinde tüm parçaları sökülmüş ve yağmalanmış iken Palo Alto’daki araca kimse dokunmamış.
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Butterfly formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını şekil olarak benzemiş olduğu kelebekten alır.
Butterfly formasyonunu basitçe inceleyecek olsak bile çok fazla detaya bakmamız gerekecek sırasıyla bakalım.
Daha önce yazdığımız harmonik formasyonlarda olduğu gibi Gartley formasyonu da XABCD hareketlerinden oluşur. Adını H. M. Gartley'den almıştır. Diğer adı ise Gartley 222 olarak bilinir. Çünkü Gartley konusu kitabın 222. sayfasında işlenmiştir.