BayDNO Profile picture
11 Jun, 10 tweets, 2 min read
Ayının kurtla güreşi…

Türkiye’nin genişlemeye yönelik dış politikasının temeli, son yıllarda farklı bir şekilde ilerlemeye başladı. Rusya ile tarihinin en sıkı ilişkilerine sahip gibi görünen Türkiye, bir o kadar da Rusya’nın her cephede karşısında yer alıyor.
Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Kırım’ı Ukrayna toprağı olarak gördüğünü duyuran Türkiye, 2015’te Rusya’nın Suriye müdahalesi ve 2016’da #TSK’nın kara harekatları ile ilk kez sahada karşı karşıya geldi.
Türkiye’de gündem olmadığı için gözden kaçabilir ama aynı dönemde Libya’da da Hafter’i destekleyen Rusya, Wagner gibi paramiliter güçlerle sahada yer alıyordu.
Zamanla oradaki savaş Türkiye aleyhine gelişince, Ankara harekete geçti ve sahada dengeleri sağlayarak masanın kurulmasını sağladı. Barış görüşmeleri Moskova’da olurken, Putin-#Erdoğan görüşmelerinin temelini hem Suriye hem de Libya oluşturmaya başlamıştı.
Pandeminin de etkisiyle ortalık biraz durulmuştu ki Karabağ Savaşı patlak verdi. Türkiye ve Azerbaycan zaten savaştan 2 ay önce kapsamlı bir tatbikat düzenlemiş, tatbikatın bitmesine rağmen savaş uçakları ve üst düzey askeri personelleri Azerbaycan’da kalmıştı.
Düşünün Türkiye, 5 yılda sahada Rusya ile üç kez karşı karşıya geldi.

Ama yetmedi. Rusya’nın ‘düşman’ olarak gördüğü Ukrayna ile ilişkilerini güçlendirdi, hem SİHA konusunda hem de ekonomik birçok anlaşma yaptı.
Yine Moskova’nın bir diğer ‘düşman’ ülkesi Polonya ile de askeri anlaşmalar kapsamında SİHA satışı gerçekleşti. (Bu, Türkiye’nin ilk kez bir NATO/AB ülkesine SİHA satması demek).
Düne kadar S-400 nedeniyle Türkiye’yi kınayan ve yaptırımlara ‘onay’ veren Polonya, “Türkiye, dünyanın bu bölgesinde en sağlam müttefikimiz” diyecek kadar ilişkilerin güçlendirildiğini vurguladı. Yanı başımızdaki Gürcistan’a olan desteğini söylemiyorum bile.
Türkiye, Rusya’dan çekinen ve adım atmakta çekimser kalan Batı ülkelerine karşı açılan boşluğu doldurmak için elinden geleni yapıyor. Sahadan uzaklaştıramasa da Rusya’nın genişlemesini kendi lehine kısmen engellemeyi başarabiliyor.
Ayı ile yatağa girmeyi de onunla güreşmeyi de ihmal etmiyor. NATO adına mı? Kesinlikle hayır. Bu yüzden ayının kükremesi yakından hissedilmiyor. @baydno

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with BayDNO

BayDNO Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @baydno

13 Jun
‘Türk askeri Afganistan’a yerleşiyor’

Türkiye Afganistan’ın başkentinde yer alan Uluslararası Kabil Havalimanı’nın güvenliği için Afganistan’a yerleşebilir. Image
Milli Savunma Bakanı Akar, konunun ABD'liler ile görüşüldüğünü, siyasi, mali ve lojistik destek olması halinde Türkiye’nin Afganistan'da kalma niyetleri olduğunu söyledi.
Bir gün sonra da Pentagon Sözcüsü Kirby, görüşmeleri doğruladı ve karar için Cumhurbaşkanı #Erdoğan’ın cevabının beklendiğini belirtti.

Akar ve Kirby sonrası konunun bir diğer muhatabı Taliban dün bir açıklama yayınladı.
Read 11 tweets
9 Jun
4 yıl önce bugün…

1994’te Çorum’da doğdu Şenay Aybüke Yalçın. Yengesini örnek alarak öğretmen olmak istiyordu. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduktan aylar sonra 2016’da Batman’ın Kozluk ilçesinde müzik öğretmeni olarak atandı.
Sevincini, "ÖĞRETMEN OLDUM BEN" diyerek Facebook’ta paylaşmıştı, balonlar içerisinde.

Okulu ve çevresini araştırmak için internette birçok arama yaptı. Babası 'Kızım istersen gitmeyebilirsin, bir sonraki atama dönemini bekle.' demişti
ama o “Bayrağın dalgalandığı her yer vatanımdır diyen sensin, bize öğreten sensin, oradaki öğrencilerin, çocukların eğitimciye ihtiyacı yok mu?” diye cevap vermişti. Hemen hazırlıklarını yaptı ve yola koyuldu. Yeni öğretmenliğin heyecanı ile içi kıpır kıpırdı.
Read 8 tweets
8 Jun
Geçen hafta dünyada neler oldu?

1️⃣ Çin'in #Macaristan’da açmak istediği Fudan Üni’nin şubesine halkın karşı çıkması üzerine Macar kent konseyi, üniversitenin etrafındaki dört caddeye, mesaj niteliğindeki "Uygur Şehitleri, Hong Kong, Dalay Lama ve Hszie Shi-Kuang” adlarını verdi.
2️⃣ ”#Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'ın bölgesel rolünü en doğru şekilde görüyor.” diyen Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, ”Türkiye bizim stratejik ortağımızdır.” ifadesini kullandı.
3️⃣ İsrail’de önümüzdeki hafta başbakan olması beklenen Naftali Bennett, yeni dönemde Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılar düzenleyeceğini açıkladı.
Read 8 tweets
8 Jun
El Salvador neden Bitcoin’i yasal para yapıyor?

Dünyanın en yüksek cinayet oranlarına sahip ülkesi olarak da onedio benzeri içeriklerde karşımıza çıkan ülke, ‘Bitcoin’i yasal para olarak kabul etti’ haberleriyle tekrar karşımıza çıktı. Peki arka planda ne var?
Ülkenin üçte biri yoksulluk sınırının altında. Kişi başına düşen milli gelir ise 4 bin dolardan az durumda. Ülke ekonomisini besleyen en önemli döviz kaynaklardan biri de ABD’de ve diğer ülkelerde yaşayan El Salvadorlular.
Bu kişilerin her yıl ülkelerindeki ailelerine gönderdiği toplam 6 milyar dolar civarında para ekonomiye can gibi geliyor. Çok da değilmiş diyenler için GSYİH 25 milyar dolar vivarında. Yani bu para gelirin %20’sini oluşturuyor.
Read 10 tweets
8 Jun
Pakistan’daki limanda Çin üssü mü kurulacak?

Çin-Pakistan Ekonomik Koridorunun en önemli noktası olan Gwadar Limanı, iki ülke ilişkilerini her alanda olumlu etkileyecek. Ancak bu limanda ‘bir Çin işi’ olabilir. Peki bu ne demek?
Çin ile Pakistan arasındaki ilişkiler, ekonomik iş birliğin üzerine çıkarak askeri iş birliğiyle farklı bir boyuta evrildi. Açıkçası bu yeni de değil. Pakistan, her ne kadar #Çin ile yakın ilişkilere sahip olsa da yıllarca şöyle bir denklem vardı.
Hindistan-Pakistan geriliminde tarafları silahlandıran ülkeler farklıydı. Hindistan’ı Ruslar, Pakistan’ı ise Amerikalılar. Pakistan’ın aynı zamanda Çin ile iyi ilişkiler kurmasının sebebi, “düşmanımın düşmanı dostumdur” düşüncesiydi.
Read 10 tweets
8 Jun
Netanyahu’dan daha ‘ırkçı’ yeni İsrail Başbakanı Naftali Bennett…

1967’deki 6 Gün Savaşı’ndan sonra #İsrail’e geldi. San Francisco'dan İsrail’in Hayfa şehrine yerleşen zengin #Bennett ailesi, Naftali’yi dindar olarak yetiştirdi.
Teknoloji yatırımları sayesinde 2005 yılında milyoner olan Naftali, Netanyahu’nun partisi Likud ile siyasete ilk adımını attı. Başbakan özel kalemi olarak başlayan siyasi kariyeri, Netanyahu ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Likud’dan istifasıyla devam etti.
Netanyahu’nun söylemlerini sert bulsak da o hafif görüyordu. Kendisi yeni bir milyonerdi ancak eski de bir komandoydu. Likud’dan daha sert politikalara sahip olan Yahudi Evimiz partisine katıldı ve ilk kez 2013 yılında milletvekili oldu.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(