Twitter draadje over PFAS en PFOS lozingen in de Schelde, naar aanleiding van het opmerkelijke persbericht van Essenscia. Hou u vast aan de rokken van uw moeder.
Essenscia beweert dat er geen lozingsvergunningen voor PFOS zijn bij Antwerpse bedrijven. Dat is pertinent niet waar en gemakkelijk verifieerbaar in de milieuvergunningen van verschillende bedrijven. Wel zal het niet overal PFOS zijn, die "20 bedrijven" slaat op PFAS algemeen.
Dat is niet persé zoveel beter nieuws, want de lijst van gevaarlijke PFAS breidt alleen maar uit. PFOS, PFOA, PFHxS en PFNA zijn door EFSA al in de ban geslagen, maar bijvoorbeeld PFBA zorgde voor twee keer zo erge COVID symptomen.
Als we alle PFAS individueel moeten op humaantoxicologisch effect, dan zijn we nog een paar eeuwen bezig. Er zijn er immers honderden op de markten en duizenden mogelijk. Internationale toxicologen én vijf Noorderse landen incl NL pleiten dan ook voor een algeheel verbod.
Op die manier moet de industrie éérst zelf bewijzen dat hun stoffen niet schadelijk zijn, ipv het aan ons laten om het veel te laat te ontdekken. Maar bon, lozing in de Schelde dus.
Ik kan de vergunde jaarvrachten vergelijken tussen Chemours (Dordrecht), 3M (Zwijndrecht) en Indaver (Antwerpen). Van de anderen heb ik nog geen cijfers. Voor Chemours en 3M zijn het de actuele vergunningen, van Indaver heb ik enkel de cijfers van 2018.
De maximale, vergunde jaarvracht voor alle PFAS bij Chemours is 2,6 kilogram per jaar. Bij 3M is dat 5.375,1 kilogram per jaar. De gemiddelde, vergunde jaarvracht voor alle PFAS bij Indaver (Antwerpen) is 2.926,5 kilogram per jaar.

Nee, da's geen grap en de komma's staan juist.
Voor PFOS specifiek vergunde lozingsnormen:
Chemours (Dordrecht): 0,002 kg PFOS per jaar
3M (Zwijndrecht): 18,7 kg PFOS per jaar
Indaver (Antwerpen): 20,3 kg PFOS per jaar
Dan zal je je misschien afvragen waar al die PFOS vandaan komt. Het mag immers inderdaad niet geproduceerd worden. Dat verwarde Essenscia ook duidelijk.
De verklaring voor 3M is dat er ong 10 ton in de grond onder hun fabriek zit. Schatting uit het bodemsaneringsproject. Dat wordt langzaam uit de grond gepompt, wat gefilterd en wat er overblijft gaat richting de Schelde. Vandaar deze lozingsvergunning.
Er is ook een extra "vuilvracht" vanuit de omliggende terreinen van 3M, bovenop het vergunde bedrijfsafvalwater. In de realiteit zelfs een pak groter dan het gefilterde bedrijfswater. Dat dit niet eens bij de vergunning van 3M hoort is verontrustend.
Indaver is nog ten dele een raadsel. Absoluut voer voor een onderzoekscommissie, want het lijkt er sterk op dat er in Antwerpen een heel lucratieve business is opgezet om PFAS afval van over heel de wereld te "verwerken".
In 2019 is er nog 150 kg illegaal PFAS afval vanuit Chemours Nederland naar Antwerpen gekomen, is dit naar Indaver gegaan? Ja, illegaal, want in Nederland is Chemours daarvoor veroordeeld. In Vlaanderen weet niemand van iets.
Theoretisch worden PFAS verbrand bij Indaver, maar het is duidelijk dat er ook enorm veel in de kanaaldokken terechtkomt. Geen idee hoe/waarom.
Bovendien zal dat hele verhaaltje van "we kunnen PFAS prima verbranden" binnenkort serieus beginnen instorten. Dat heeft te maken met het feit dat je via verbranding de fluor-atomen helemaal niet kwijtspeelt. Dit is eigenlijk basis chemie.

wasteadvantagemag.com/pfas-impacted-…
En dan kan je al raden waar het probleem zich naar verschuift... Luchtemissies. Maar dat is voer voor volgende week. Benieuwd wat Essenscia dan gaat uitkramen! 😹
En dan moet je dus echt wel in het achterhoofd houden dat er slechts voor een 35-tal PFAS analytische methodes beschikbaar zijn. De anderen, wat hun gezondheidseffect ook is, kunnen we dus niet eens detecteren in labo's.
Straffer nog, het (Belgische!) Solvay is patenten aan het inzetten om analytische methodes (labotesten) voor één van hun PFAS van de markt te krijgen. Als dat lukt, kunnen we het dus *nooit* meten.

msn.com/en-us/news/us/…
Zoals ze in de studio zouden zeggen: Over naar
@essenscia, leg dat allemaal maar eens uit.
Verontrustender is ook de opmerking in @demorgen van Karl Vrancken, de "opdrachthouder" van VITO die het puin zou moeten gaan ruimen:
“Het is niet de bedoeling om achteruit te kijken naar wie welke fouten allemaal gemaakt heeft. We willen vooral vooruitkijken.”

Say what?
Gaan we serieus even doen alsof decennialang en levensgevaarlijk geknoei met milieunormen van geen tel zijn en dat we nu "vooruit moeten kijken"?

Mijn suggestie is dat we tijdens de onderzoekscommissie ook eens heel aandachtig in de grotten van VITO beginnen rondkijken.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Thomas Goorden 🌋

Thomas Goorden 🌋 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tgoorden

13 Jun
Even formeel: Wat Manu Claeys allemaal op ATV beweert is onwaarschijnlijke bullshit. Hij interesseerde zich tot een paar weken geleden nauwelijks in het PFOS probleem (herhaaldelijk gevraagd) en weet er nog altijd niets over buiten de "talking points" van Lantis. Beschamend.
We weten wél wat de gezondheidsimpact van PFOS is. Dat weten we al jaren. Ook Lantis weet dit al jaren en is er herhaaldelijk voor gewaarschuwd. Alleen al daar is het walgelijk wat voor F.U.D. hij de wereld inspuwt, echt als zo'n klassieke opgekochte activist.
Maar bij sommige mensen geldt dat ze, wanneer ze zich in een put bevinden, ze vaak gewoon blijven graven.
Read 4 tweets
13 Jun
Algemeen berichtje aan de Vlaamse media. Als je prof Tytgat aan het woord laat, zet er dan misschien wel bij dat hij in 2017 voor BAM (Lantis) heeft gewerkt. En vraag mss eens wat door? Anders zit je voor je het weet met een professor Giesy situatie.

amp.smh.com.au/lifestyle/heal…
En vergeet niet dat 3M letterlijk een academicus heeft opgekocht en daarmee o.a. het onderzoek van Wendy D'Hollander heeft gesaboteerd. De PFAS industrie is écht een gevaarlijke beestje hoor.
Het truukje van Tytgat bestaat er vooral in om wel dramatisch te doen over PFOS, maar vervolgens een stokoude referentiedosis te gebruiken om te beweren dat "alles wel meevalt". Fear, uncertainty and doubt. Een rasechte klassieker.
Read 4 tweets
12 Jun
Zo zo. @essenscia beweert zomaar op @vrtnws dat bedrijven geen PFOS meer zouden lozen?

Dat is toch wel een beetje gek, want waarom staat dit dan tussen de lozingsvoorwaarden van toepassing in 2018 bij Indaver? 🤔

Weet Essenscia eigenlijk zelfs iets over wat haar leden doen?
En dan vraag je je misschien af: Waar komen zulke stoffen vandaan als ze niet meer geproduceerd mogen worden?

Wel, bijvoorbeeld via illegaal transport uit Nederland:

rijnmond.nl/nieuws/188483/…
Misschien moeten we @essenscia maar meteen een woordje uitleg laten komen doe over hun communicatie in de onderzoekscommissie?
Read 5 tweets
31 Jan
Dit blijft uitgaan van een fundamentele fout, namelijk dat overheidsuitgaven worden betaald met belastingen. En dat is, in tegenstelling tot wat veel mensen blijven geloven, gewoon niet correct.
Dat betekent in de realiteit dat het betalen van gezondheidszorg (of eender welke sociale maatregel) gewoon een maatschappelijke keuze is. Als er geld voor nodig is, maken we dat gewoon. Nee, echt.
En als je dat moeilijk te bevatten vind (logisch, wat deze fout wordt voortdurend gemaakt), ga dan eens kijken hoeveel geld de overheid in 2020 magisch uit de lucht heeft getoverd. Denken jullie nu echt dat dat uit plotse, nieuwe belastingen kwam?
Read 26 tweets
11 Nov 20
Een MEGA-draadje over de "Roadmap naar een koolstofcirculaire en CO2-arme Vlaamse industrie". Hou je vast, want het wordt een wilde rit.

(En ja, er komen bladeren uit die schoorsteen, waarom? 😅)

vlaio.be/nl/publicaties… Image
Dit is een studie die een toekomst voor de Vlaamse industrie moest uittekenen. Een beetje de "Energiewende van den Aldi", waarmee we achter o.a. DE en NL proberen aan te sukkelen. Voor DE is er bijvoorbeeld deze studie van Agora-Energiewende: agora-energiewende.de/en/press/news-…
Maar waar de Duitsers hebben gekeken naar alle verschillende facetten bij elkaar (transport, industrie, gebouwen en agricultuur), wordt er in Vlaanderen een aanpak "op maat van de specifieke lobby" geschreven. In dit geval dus de enkel de industriële.
Read 43 tweets
30 Oct 20
In Nederland dumpt het ambtenarenpensioenfonds ABP bijna de helft van hun Shell aandelen, na ook ExxonMobil en Chevron gedumpt te hebben. Maar ze kopen wél BP en Total bij. Een draadje over hoe dat zit in België en bij Ineos. 1/
Ten eerste weten we dat met name BNP Paribas (maar eerder ook ING) obligaties verkoopt voor Ineos. Dit zijn eigenlijk zuivere schuldpapieren, dus geen aandelen zoals hierboven. Ook al zijn de percentages best laag (2-3,5%), toch worden ze wss gekocht. 2/
Nu, dit zijn geen aandelen. Ineos is immers geen beursgenoteerd bedrijf, maar in handen van 3 privépersonen. Dat betekent dat er geen publieke aandeelhoudersvergaderingen zijn, geen inspraak of protest mogelijk. Het zijn geen investeringen, maar leningen. 3/
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(