Dvir Aran Profile picture
20 Jul, 11 tweets, 3 min read
האם יש דעיכה בחיסוניות? משרד הבריאות פרסם קצת מידע גולמי אתמול ויחד עם @geller_mic ניסינו לקבל הערכה איכותית לשאלה הזו. אמל״ק – יש, אבל זה לא כזה דרמטי (כרגע).
שתי הערות מקדמיות: 1. זו אנליזה איכותית. אין לנו נתונים על אנשים, רק המידע החלקי שמתפרסם ע״י משרד הבריאות. מתישהו כללית, מכבי ומשהב״ר יפרסמו את האנליזות שלהם. עד אז זה מה יש.
2. אנחנו מדברים פה על הדעיכה של החיסוניות, לא על היעילות מול דלתא.
3. זה ציוץ בטוויטר, לא מאמר מדעי...
אז אחרי שהבהרנו את זה, בואו נצלול למידע שהתפרסם. עד סוף ינואר 1.8 מליון איש קיבלו את המנה השניה. בנתונים אפשר לראות מה קרה לקבוצה זו של מתחסנים מוקדמים בשבועות האחרונים – כמה אימותים וכמה חולים קשה, מחולק לשתי קבוצות גיל.
נתחיל בצעירים. הנתונים פה הם על כ-770 אלף איש בגילאים 16 עד 60 מתחסנים מוקדמים. מעט מאוד מהם בגליאי 16-19, וכיוון ששאר הנתונים הם מגיל 20, נתייחס לקבוצה הזו כ-20-60. לפי הנתונים פה בשבוע של ה-4 עד 10 ביולי (השבוע האחרון שבו יש לנו נתונים על הדבקות כלליות) אומתו 350 איש.
לפני הנתונים על כל המחוסנים, בגילאים אלו אומתו 1056 איש -> 33%.
השאלה היא כמה צפוי לפי גודל המדגם? לכאורה הקבוצה הזו של 770 אלף היא בערך 18% מכלל הצעירים, אבל צריך להוריד לא מחוסנים, ובנוסף אין כרגע כמעט מקרים אצל חרדים וערבים, אז גם אותם צריך לנקות.
הסתכלנו על מספר ערים של מגזר כללי ומצאנו שכ-22% מקבוצת גיל זו התחסנו מוקדם. אם זה הרקע שאליו צריך להשוות, אז רואים פה שהסיכון של מחסונים מוקדמים להדבק עלה בכ75%. נראה דרמטי. אבל שימו לב שזה אומר שאם החיסון היה יעיל ב-90% במניעת הדבקה, עכשיו זה אומר שהיעילות היא 82.5%. פחות דרמטי.
הסבר על החישוב – היו לנו 1056-350 = 706 מאומתים מחוסנים מאוחר. אם זה היה רנדומלי היינו מצפים במחוסנים מוקדם לקבל 706 כפול 0.22/0.78 שזה ב-200, אבל קיבלנו 350 שזה 75% יותר.
נעבור למבוגרים. פה הנתונים מצביעים על 370 מאומתים מהמחוסנים המוקדמים, מתוך 421 אצל כל המחוסנים (88%).
מה הצפי? עד סוף ינואר התחסנו כ-79% מבני ה60+ במגזר הכללי. מכאן, נראה שהעליה בסיכון היא בערך פי 2. אם היעילות של החיסון היא 90% מול דלתא, אצל מתחסנים מוקדמים ההגנה היא 80%.
אנחנו לא יודעים כמה דלתא משפיע על היעילות. בגלל שיש חוסר בהירות לגבי בדיקות קורונה אצל לא מחוסנים (מהנתונים נראה שהם נמנעים מכך), קשה עד מאוד להעריך את יעילות החיסונים כרגע במניעת הדבקה (במניעת מחלה קשה כתבתי שרשור נפרד, ונראה שאין שינוי משמעותי).
האנליזה פה מציעה שיש דעיכה של החיסונים, צריך לתת על זה את הדעת, אבל זה עוד לא גיים צ׳יינג׳ר.
שימו לב שהאנליזה הזו פחות רגישה לנכונות להיבדק, אנחנו משווים פה מחוסנים למחוסנים. אנחנו מניחים שכרגע כל ההדבקות במגזר הכללי. צריך לזכור שההערכות שלנו לגבי % המחוסנים הן רק ההערכות.
לסיכום, נראה שיש דעיכה של החיסוניות. היא מטרידה. ובכל זאת, גם המתחסנים המוקדמים מוגנים בהרבה מלא מחוסנים (לפי המידע מאנגליה). מה המשמעות של כל זה? זה כבר נשאיר לאחרים...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dvir Aran

Dvir Aran Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @dvir_a

21 Jul
Waning immunity, take 2. More data from MoH. The plot speaks for itself. X-axis is the week of vaccination, y-axis is the relative risk for infection in last two weeks. Data suggests that early vaxxed risk for infection is doubled compared to late vaccinated. With @geller_mic. Image
What can explain this trend except waning?
Maybe early vaxxed are more aware of COVID-19 and get tested at higher rates. This can be tested by the MoH.
Read 4 tweets
21 Jul
Are we seeing immunity waning in Israel? The MoH shared some raw data, and together with @geller_mic we tried to get a qualitative answer to this question. TL;DR – it seems that there is immunity waning, increasing risk of infection of early vaccinated by ~80%. ==>
Several remarks before we start:
1. This is a qualitative analysis. We don’t have data on individuals, only very limited information shared by the MoH.
2. We are talking about immunity waning, not vaccine effectiveness. Delta may affect VE, but data here is independent of that
3. The analysis below is on the risk of infection, not severe disease. I wrote about VE of severe disease in a different thread.
4. This is twitter science, take it as it is. There are many assumptions and caveats to this analysis.
Read 14 tweets
19 Jul
בואו נדבר שוב על נתב״ג. למה אני חושב שזה מקור כל הצרה?

אז קודם כל נתונים, מתחילת יולי (עד ה-17 לחודש) היו 9,169 מאומתים, מתוכם 922 הגיעו מחו״ל. תעשו את החשבון לבד. אם ה-R שלנו הוא 1.3, בלי מאומתי נתב״ג אנחנו ב-1.17, בערך חצי מהדרך להקטנת ההתפשטות.
אבל זה רק חישוב נאיבי. אין לי את המספרים המדויקים, אבל בהנחה שנכנסים 20,000 איש ביום לישראל, כ-0.25% מהחוזרים נושאים את הנגיף. באותה תקופה, הסיכוי היומי להדבק בכלל האוכלוסיה ~0.005%. זה יחס של פי 50.
כלומר, הסיכוי של חוזר מנתב״ג להיות חולה ולהדביק אחרים הוא פי 50 (!!!) מאשר אדם אקראי. גם אם יש תת-אבחון בישראל, זה מקסימום פקטור של 2, לא מתקרב ל-50.
Read 6 tweets
18 Jul
Finally, some data from Israel on vaccine effectiveness. Before we start, a couple of comments: 1. Almost all new infections in Israel are with the delta variant. 2. We don’t believe confirmed cases count since there are complicated incentives for testings.
The data that we look at is new severe hospitalizations by age group and vaccination status. Let's look at the numbers:

Since the start of July, there were 117 severe cases. Of them, 79 in ages 60+, 28 in ages 40-60 and 10 below 40.
> In the 40-60 group (blue), 8 of the 28 were vaccinated (29%). About 85% of this group is vaccinated, so this translated to ~90% effectiveness. More or less what we expect. Great. (below 40, there are 10 unvaccinated severe patients)
Read 9 tweets
18 Jul
מסתבר שבמצגת ״מכלול אשפוז״ של משרד הבריאות יש נתונים על חולים קשה לפי סטטוס חיסון. יש כאן מספר קבוצות גיל. הנתונים על אחת הקבוצות מטרידים, ומצוינים על השניה. היה הרבה רעש על מחסור בנתונים בימים האחרונים (@rutihersh), אז נראה לי שזה שווה פוסט. נצלול למספרים -
נתחיל בקבוצת הגיל 41-65 (כחול). בקבוצה זו 28 חולים קשים, מתוכם בין 6 ל-11 לא מחוסנים (יש 5 עמודות בהן אין מספר בסוגריים), שזה 20-40%. בהנחה שכ-85% מקבוצה זו מחוסנים זה מתרגם ל-90-95% יעילות במניעת מחלה קשה. אחלה.
בקבוצת הגיל 65+ (אדום) ספרתי 79 חולים קשה, מתוכם 71 מחוסנים (בסוגריים) (90%). זה רק קצת פחות מאחוז המחוסנים בקבוצת גיל זו. נראה שהחיסונים לא יעילים במיוחד בקבוצה זו. נתון מטריד מאוד. מה יכולים להיות ההסברים? הנה רעיונות:
1. אם 98% מחוסנים בקבוצה הזו אז זה כן מתרגם ל80% יעילות.
Read 10 tweets
17 Jul
למה זה קורה לנו? למה יש פה גל רביעי?
כשמסתכלים על התפשטות מחלה מסתכלים על ה-R האפקטיבי, כמה אנשים מדביק כל חולה. אחרי החיסונים הצלחנו להוריד את המספר הזה ל~0.7, וכך זה המשיך עד לכמעט אפס חולים. אז איך חזרנו ל-R~1.3? שרשור ארוך מדי על מחשבות שלי בנושא...
להורדת ה-R מה-R0 (יכולת ההדבקה של הנגיף ללא הגבלות וחיסונים) יש כמה סיבות שמשתלבות, לא רק חיסונים, וכדאי לדון מה התרומה שלהן למצב. לדעתי סיבות אפשריות הן (1) עליה של R0 בדלתא (כביכול יותר מדבק), (2) פריצת החיסון ע״י דלתא, (3) הורדת המסיכות, (4) ביטול התו הירוק,
(5) עליה מתמדת בהכנסת הנגיף מחו״ל, (6) מד ״פחד״ מהנגיף שגורם להגבלות אישיות וולנטריות. סביר שיש עוד סיבות, אבל זה מה שעולה לי לראש כרגע כבעל אפקט משמעותי.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(