Onder het oude stikstofbeleid (het PAS) werden bedrijven met een relatief kleine stikstofbijdrage (<1 mol/ha/jaar) vrijgesteld van een vergunning.
Er zijn ca. 3500 van deze PAS-melders. #LelystadAirport is er één van.
Nadat de @raadvanstate 2 jaar geleden het PAS onderuit haalde waren de melders in overtreding.
Het kabinet beloofde ze te gaan legaliseren, maar daarvoor moet eerst voldoende stikstofruimte worden gevonden.
Maar was de melding van #LelystadAirport wel terecht? 3 keer diende LA een (geactualiseerde) melding in.
Maar de berekeningen bleken niet correct. @commissiemer oordeelde vorig jaar dat met de juiste gegevens LA bóven de 1 mol zou zijn uitgekomen.
Uit de begin dit jaar vrijgegeven berekeningen bij de vergunningaanvraag van Lelystad wordt duidelijk dat de stikstofbijdrage op de Veluwe zelfs boven de 4 mol uitkomt.
Is de melding van Lelystad Airport dan wel te legaliseren?
De - deels gelakte - discussie binnen het ministerie loopt zelfs tot afgelopen voorjaar door:
43 MW slaat op de warmteinhoud die in de berekeningen aan álle emissiebronnen van LA is toegekend. Onrealistisch hoog, bovendien continue emitterend.
Uit een memo van Arcadis dat eind vorig jaar met veel moeite boven tafel komt blijkt dat @NLR_NL in 2014 al veel lagere waarden voor warmteinhoud adviseerde.
"Dat Lelystad aan de verificatiecriteria voldoet is voor ons nog geen uitgemaakte zaak."
.@MinIenW wil gas geven en vooruitlopend op de definitieve opbrengst van de sanering varkenshouderijen de besluitvorming rond Lelystad afronden
De vergunning van Lelystad zal volgens LNV op zijn vroegst eind 2022 onherroepelijk zijn. "Openstelling zal hooguit denkbaar zijn op basis van een definitieve vergunning."
In voorstel 1 krijgt #LeystadAirport zelfs voorrang boven woningbouw en 7 MIRT-projecten.
Nog 2 opties:
Voorkeursbehandeling ná woningbouw of achteraan aansluiten.
Lastig ding, die beeldvorming...
Lelystad zit fors boven de 1 mol, maar dat is technisch gezien niet meer relevant
Nóg een optie (al in augustus 2020 dus al op tafel): #Schiphol zet zijn - berekende - stikstofoverschot in voor 10.000 starts en landingen op Lelystad.
Maar: het surplus schiet net tekort...
In de uiteindelijke aanvraag blijkt er overigens wel voldoende ruimte te zijn voor 10.000 vtb 🧐
In 2018 lieten we zien hoe de inspectie overschrijdingen van de geluidsnormen rond #Schiphol 'anticiperend handhaaft'. Ambtenarenjargon voor: gedogen. Dat kan helemaal niet, oordeelden deskundigen:
Dat gedogen gebeurde al jaren omdat het nieuwe geluidsstelsel, waarbij afspraken zijn gemaakt over de inzet van start- en landingsbanen, niet wettelijk was vastgelegd in een nieuw Luchthavenverkeersbesluit (LVB).
@MinIenW verzette zich hevig tegen 'desastreus' advies van de commissie #Hordijk om de afkap van 5 km in stikstofberekeningen van infra-projecten te schrappen.
Opgeteld moeten de doelen de totale uitstoot met 50% doen dalen in 2030, zodat dan 74% van het N2000-areaal onder de KDW (stikstofnorm) komt.
De doelen zijn dus niet in beton gegoten. Provincies kunnen er van af wijken, zolang het landelijke einddoel maar wordt gehaald.
Provincies krijgen nu een jaar de tijd om met een plan te komen waarmee ze aangeven hoe ze hun doelen willen halen.
Het Kabinet komt begin volgend jaar ook voor andere sectoren met reductiedoelen. Die kunnen - ik gok, beperkt - invloed hebben op de regionale stikstofdoelen.
Leen Hordijk, voorzitter van de naar hem vernoemde commissie die onderzoek deed naar de #stikstof rekenmodellen, zegt in dit interview een aantal interessante dingen. 1/11
"Wat niet goed is gegaan, of beter gezegd ten dele goed is gegaan, betreft de verschillende behandeling van de sectoren verkeer en de rest (...) Dat zou je alleen kunnen doen als er een goede wetenschappelijke onderbouwing voor is, en die heb ik nooit gezien." 2/11
Wij maakten hierover eerder deze uitzending, waarin Hordijk overigens weigerde te reageren na advies van zijn woordvoerder (op dat moment tevens werkzaam voor het ministerie van EZK)
Kort voor onze uitzending was het Adviescollege Meten & Berekenen (ook wel: Commissie Hordijk) met een rapport gekomen over Aerius; het rekenkundige hart van het #stikstofbeleid.
Hordijk achtte Aerius 'niet doelgeschikt' voor het verlenen van vergunningen.
Hordijk onderbouwde dat met 2 argumenten:
- De #stikstof rekensommen voor de vergunningverlening zijn in Aerius zeer gedetailleerd, terwijl de onzekerheid is groot is.
[Nieuws] Opening #lelystadairport raakt (opnieuw) verder uit zicht. @minlnv heeft de stikstofberekeningen op basis waarvan Lelystad eerder #PAS-melding deed afgekeurd. Melding komt niet in aanmerking voor legalisatie. 1/9
Aan de uitstoot van vliegtuigen werd een te hoge warmte toegekend (waardoor emissies opstijgen en verdunnen, en stikstofneerslag wordt onderschat) en verkeersaantrekkende werking is onvolledig in beeld gebracht. 2/9
De verkeerde invoergegevens in de stikstofberekeningen werden eind 2019 blootgelegd door @LeonAdegeest1: