Og jeg har heller aldri kritisert Aftenposten for å bruke ytringsfriheten som argument for å publisere noe.
Det er fint og viktig å se at mange redaksjoner nå gjennomgår enkeltbeslutninger de har tatt de siste ti årene. Men kjernen i kritikken har aldri handlet om én enkelt formulering eller beslutning. Den handler om helheten.
Mange redaksjoner, mange premissleverandører, som kollektivt forvalter vår felles offentlige samtale. Som sammen, kollektivt, ikke klarte å legge til rette for vanskelige og viktige samtaler etter 22. juli.
Det handler om de konkrete formuleringene der AUF og overlevende ble bedt om å moderere seg. Den handler om harselasen med @eskilpedersen da han forsøkte å løfte en nødvendig debatt
Den handler om det uttalte målet om å drive «samfunnskritisk journalistikk» mot AUF(!) fire måneder etter terrorangrepet. Den handler om overtramp mot traumatiserte ungdommer av enkeltjournalister som mistet gangsynet.
Og den handler om hvordan overlevende ble kritisk gransket av mediene i den etter hvert så mye omtalte MS Thorbjørn-saken, med publisering av avhør gitt i fortrolighet i en ekstrem situasjon, mens de involverte ble hetset.
Dette er ikke én person eller redaksjon sin forsømmelse. Det er en kollektiv svikt. Mange gjorde noe feil. Til sammen ble det et stort problem. En «chilling effect» for overlevende, for å bruke et begrep jeg ikke hadde hørt om i 2011.
Den aller største forsømmelsen som har skjedd de siste ti årene, er de samtalene vi ikke har hatt. Aftenposten og mange andre redaksjoner burde gjort mer for å sørge for at de offentlige samtalene kunne finne sted. Her håper jeg de neste ti årene kan bli bedre.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Elin L'Estrange

Elin L'Estrange Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @elinlestrange

21 Jul
«Hvorfor vil ingen svare på Elin L’Estrange sin kritikk», spurte @snorrevalen. Per Edgar Kokkvold svarer med å svare Snorre Valen. Det er kanskje lettere å si imot ham enn meg? Jaja.
Det er helt greit å «si det andre ikke liker å høre». Men ha nå i alle fall respekt nok til å se meg i øynene og si det. Jeg er voksen, jeg tåler det.

Jeg forstår absolutt at det er vanskelig å si imot oss som overlevde. Men tenk dere å være den folk ikke klarer å snakke med.
Mediedebatt skjer ofte av, om og med journalister. I denne saken har en rekke personer som overlevde 22. juli bedt om å bli hørt og tatt på alvor. Dere skal få snakke sammen i enerom, som jeg vet en del av dere allerede gjør. Men vær snill og ikke snakk over hodene våre.
Read 6 tweets
20 Jul
Endelig.

Endelig. Endelig kommer det fram. Endelig blir den mest nedrige journalistikken om ofrene 22. juli konfrontert.
vg.no/nyheter/innenr…
For det var aldri tøft og modig å «avsløre» at folk på Utøya gjorde alt for å redde livet. Det var aldri «viktig» å trykke utdrag fra avhørene til overlevende, mot deres ønsker. Det var dumt. Det var et overtramp. Det bidro til å skape hets og hat mot ofrene.
MS Thorbjørn har blitt en veldig vellykka konspirasjonsteori.

I de stygge kommentarfeltene om 22. juli, er disse påstandene nesten alltid å finne.

I noen verdensbilder passer 22. juli dårlig inn. For noen et AUF makta, ikke ofrene. Da passer MS Thorbjørn-konspirasjonen godt.
Read 11 tweets
18 Jul
Blant mange ting som ikke har gått som det skulle i vår felles samtale om 22. juli, er mangelen på muslimske stemmer noe av det som bekymrer meg mest. Selv personer som selv er muslimer, og som var på Utøya, har jeg sjelden sett bli invitert til å snakke om akkurat det.
I timene etter at bomben smalt, var det mange som trodde vi var utsatt for islamistisk terror. Helge Lurås var i NRK-studio store deler av kvelden, og uttalte blant annet dette.
Jeg vil ikke kritisere Lurås for noe annet enn å ha spekulert for vilt på TV.

Jeg tenkte det nemlig selv.

Da jeg hørte skuddene i naborommet på Utøya, var min mentale referanseramme Al-Qaida, og jeg husker at jeg hadde et tydelig bilde i hodet av hvordan jeg trodde de så ut.
Read 15 tweets
17 Jul
Jeg svømte her om dagen. Mer enn 10 meter forbi det punktet der jeg når ned til bunnen. Det gjør jeg nesten aldri. Jeg holder meg nært land. Og bader sjelden om det er under 22 grader.
Etter å ha svømt over hele Tyrifjorden i vann som holdt 14 grader, reagerer hele kroppen min fortsatt med frykt om jeg svømmer i kaldt vann. Særlig om jeg ikke kan rekke bunnen. Og å bli sliten på dypet er det verste.
Svømming er jo litt tungt. Hvis jeg kjenner at jeg blir det minste sliten i vannet, snører noe seg sammen inni meg. Jeg får dårlig kontakt med pusten. Det er ikke bra, for når man er sliten må man puste skikkelig. Det blir en vond spiral.
Read 10 tweets
17 Jul
I går begynte flere på Twitter å fortelle om at miljøer de har vokst opp i har hatt en fiendtlig eller hatefull retorikk om Arbeiderpartiet. Veldig ulike miljøer. Jeg skal prøve å skrive en tekst om dette om et par dager. Er det noen andre som vil fortelle, eller har innspill?
Dette er et ekstremt sterkt eksempel. Jeg setter veldig pris på at dere har mot til å dele slike ting med meg. Av naturlige årsaker pleier ikke folk å fortelle meg så mye om dette.
Read 4 tweets
16 Jul
Avgrunnsakrobater. Et ord vi trengte. Les Kjetil Ansgar Jakobsen i dagens Morgenbladet, lenke under Image
I dag har jeg forøvrig sagt til #dax18 at jeg ikke syns det er så interessant å stille i en samtale med Vebjørn Selbekk og et «panel», når jeg har skrevet en kritikk av en rekke journalister og redaktører som ikke inkluderer Selbekk. aftenposten.no/meninger/debat…
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(