#TalDiaComAVui de fa 85 anys, havent esclat la guerra civil, avions procedents de Menorca i de Barcelona començaren a bombardejar Palma. També llançaren sobre la capital balear proclames que animaven els soldats a matar els seus caps. Obr fil:
Els dies següents caigueren més bombes en altres pobles com Marratxí, Sóller, Inca, Manacor o Llucmajor. Entre el 1936 i el 1938 hi hagué, a tot Mallorca, devers 150 morts. És una xifra molt inferior a les baixes que es produïren a altres llocs de la península com Barcelona.
El 1937 sorgí la necessitat de construir refugit antiaeris sota terra. Bartomeu Fiol Coll els ha estudiat bé en el llibre, editat per @LleonardEditor, "Els refugis antiaeris de Palma i la defensa passiva a Mallorca durant la Guerra Civil (1936-1939)".
Fiol, @RefugisPalma, ha comptabilitzat a Palma 130 refugis antiaeris públics i més de 600 de particulars. Els públics es construïen a uns vuit metres de profunditat sota carrers i places. Solien estar interconnectats i revestits amb una volta de marès.
Els refugis antiaeris públics disposaven de cadires i d’algun bany. N’hi havia de diferents mida, per a 130 persones (a Porto-Pí), 270 (al carrer Sant Elies), 486 (a la plaça Gomila), 563 (a la plaça Progrés), 626 (al carrer Sant Miquel) o fins a 791 (a la plaça de Sant Antoni).
Durant la guerra creixé el temor d’un atac tòxic, que, tanmateix, mai no es produí. Fins i tot es repartiren algunes màscares antigàs.
El darrer bombardeig sobre Palma es produí a mitjan 1938. En acabar la guerra civil, per evitar actes d’incivisme Cort decidí tapiar els refugis antiaeris, que a poc a poc quedaren oblidats.
A finals dels anys noranta, alguns refugis públics foren redescoberts amb el Pla Mirall, que remogué tot el subsòl de Palma. Els particulars, en canvi, sortiren a la llum durant unes reformes.
Ara en Tomeu Fiol organitza visites molt interessants al subsòl palmesà oblidat, on es passà tanta de por. Més informació a arabalears.cat/societat/palma…
IMPORTANT: eren avions republicans
M'HE OBLIDAT DIR que eren avions republicans.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Antoni Janer Torrens

Antoni Janer Torrens Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @BatecsClassics

24 Jul
Ara que han començat els #JocsOlímpics de #Tokio, és bo recordar el gol que el 1936 feu #Hitler al moviment olímpic: la incorporació de la carrera de relleus amb la torxa olímpica @Historieseuropa Obr fil:
L'agost de 1936 feia tres anys que Hitler havia arribat a la cancelleria alemanya. Estava pletòric de poder presidir els Jocs Olímpics de Berlín. Foren els primers que es televisaren. El #Führer volgué aprofitar aquella oportunitat tan mediàtica.
La utilitzà per propagar les seves teories sobre la superioritat de la “raça ària”, encarnada pels alemanys. Estava convençut que aquesta “raça” havia assolit el seu màxim esplendor a la Grècia clàssica, on havien emigrat els antics teutons a la recerca d’una clima més bo.
Read 15 tweets
23 Jul
La guerra treu el pitjor de la condició humana. A Menorca, on el cop militar de #Franco no va triomfar, els republicans també varen cometre barbaritats. Això també s'ha de tenir en compte, encara que no sigui un tema políticament correcte. Obr fil:
El 20 de juliol el brigada Pere Marquès va detenir el comandant militar de Menorca, José Bosch Atienza, i n'assumí el càrrec. Llavors, com passà en altres zones republicanes, s’organitzaren grups de milicians que practicaren detencions, registres domiciliaris i expropiacions.
Els religiosos foren especialment perseguits. No debades, l’Església era considerada aliada dels poders fàctics. Hi havia un #anticlericalisme molt pujat de to. Les monges foren expulsades dels convents. El culte catòlic quedà suspès.
Read 12 tweets
22 Jul
Un altre tema sorprenent del #BoomTurístic a les Balears: els #souvenirs sexistes que avui, en ple auge del #feminisme, encara es mantenen davant la passivitat de les institucions. Obr fil: Image
Amb la nostra gallina dels ous d'or les tendes de souvenirs s’ompliren de productes (postals, davantals, tovalloles, matalassos, etc.) que promocionaven les Balears amb dones despullades. ImageImage
Un altre clàssic eren els obridors amb formes fàl·liques o camisetes que, en anglès, diuen “El que passa a Magaluf, queda a Magaluf”. ImageImage
Read 8 tweets
18 Mar
#Etimologia. La paraula #estraperlo va néixer a Mallorca, concretament a l'Hotel Formentor inaugurat el 1929 pel milionari argentí Adán Diehl. Obr fil per explicar-ne la fantàstica història:
L’Hotel fou un dels detonants de la caiguda del tercer govern d’Alejandro Lerroux durant la II República. Tot començà el 1934 quan arribaren a Espanya tres jueus holandesos disposats a perpetrar l’estafa del segle: la senyora Lowmann, el seu espòs, Daniel Straus, i Jules Perel.
Els tres socis havien patentat una ruleta elèctrica que batiaren com a straperlo, acrònim dels seus llinatges. Poc els importà que els jocs d’atzar estiguessin prohibits al nostre país.
Read 11 tweets
17 Mar
Abans de la guerra civil els promotors turístics de Mallorca somiaven dur carretades de turistes al Puig Major amb un funicular aeri. Obr fil per explicar-ne la història:
La idea va ser de l’enginyer i promotor cultural palmesà Antoni Parietti (1899-1979). El 1925 dirigí les obres de la carretera del Port de Pollença a Formentor i el 1933 les de la carretera de sa Calobra, tot un prodigi tècnic de l’època.
El següent somni de Parietti va ser fer accessible el Puig Major, el sostre de Mallorca. Projectà un funicular aeri que havia de partir de Cals Reis, el punt d’inici la carretera de sa Calobra, per arribar a una altra estació a més de 1.400 metres d’altura.
Read 10 tweets
16 Mar
#Avui fa 2️⃣0️⃣ anys va néixer la @Viquipedia en català. Menys de dos mesos abans els emprenedors californians Jimmy Wales i Larry Sanger havien posat la primera pedra de la gran enciclopèdia virtual. L'#etimologia del seu nom és ben curiosa. Obr fil @AlexHinojo Image
Al gener de 2001 estava de moda un nou model de pàgines web anomenades #wiki, que en idioma hawaià vol dir “ràpid". Així, una pàgina wiki és aquella que s’elabora amb programes d’edició que faciliten la creació de contingut per part de qualsevol visitant de la pàgina. ImageImage
A partir, doncs, del software wiki, Wales i Sanger no dubtaren a batejar el seu revolucionari projecte democràtic com a #wikipèdia, l’ “educació ràpida”, d’acord amb l’etimologia híbrida del terme. Image
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(