Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚

İşte "Kitapları nasıl seçmeli?", "Nasıl okumalı?" ve "Okuma deneyimini nasıl zenginleştirmeli?" sorularına cevap veren, Türkçede yayımlanmış eserler.😎
"Okuma bir dostluk biçimidir. Ama en azından dostluğun samimi bir biçimidir. Bir ölüye, olmayan birine yönelik olması ona çıkarsız, neredeyse dokunaklı bir hava verir."
📍Marcel Proust'un kişisel okuma deneyimlerini ve okumaktan duyduğu hazzı anlattığı "Okuma Üzerine".
"Nereden başlayacağız? Bu devasa kaosu nasıl düzene sokup okuduğumuz şeyden alabileceğimiz en derin ve geniş hazzı alacağız?"
📍Virginia Woolf, 1926 yılında Britanya'daki bir okulda sunmak üzere kaleme aldığı "How Should One Read a Book?" yazısında bu sorunun peşine düşüyor.
Okumayı ondan daha iyi kim bilebilir?😎
📍Henüz on altı yaşında bir lise öğrencisiyken, gözleri artık görmeyen Borges'e kitap okuyarak okurluk kariyerine başlayan Alberto Manguel'den okuma üzerine üç önemli eser:
1-Okumanın Tarihi
2-Okumalar Okuması
3-Geceleyin Kütüphane
"Kitaplar hakkındaki konuşmalarımız gerçekte geniş ölçüde kitaplar hakkındaki başka konuşmalarla ilgilidir ve bu böylece sonsuza kadar gider."
📍Eco'nun yakın dostu Fransız edebiyatı profesörü Pierre Bayard'ın kışkırtıcı kitabı "Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?🤭
"Her metin okurun tepkisiyle bütünlenir, bir okurca alımlandığı an yaşamaya, soluk almaya başlar."
📍Türkiye'nin önemli dilbilimcilerinden Akşit Göktürk'ün "Okuma Uğraşı" kitabı, "alımlama estetiği" konusunda Türkçede öncü kabul ediliyor.
📍Filozof Damon Young'ın "Okuma Sanatı" kitabı ise "okumanın ne kadar keyifli bir uğraş olduğunu Virginia Woolf’un günlüklerinden Batman çizgi romanlarına kadar edebiyatın içinden birbirinden değerli örneklerle gözler önüne seriyor."
📍Mortimer Adler ve Charles Van Doren'in "Kitapları Nasıl Okumalı" kitabı okuma becerisini geliştirmeye yönelik dört bölümden oluşuyor:
1) Okumanın Boyutları
2) Üçüncü Düzey Okuma: Analitik Okuma Yapma
3) Farklı Türdeki Okuma Metinleri İçin Yaklaşımlar
4) Okumanın Nihai Amaçları
📍Kitap tasarımcısı Peter Mendelsund'un "Okurken Ne Görürürüz?" kitabı ise okuma deneyimine farklı bir açıdan yaklaşıyor, okuru "okurken zihninde olup bitenleri" incelemeye davet ediyor.
"Yine de masum okuma diye bir şey olmadığından, ne tür bir okuma yapmaktan suçlu olduğumuzu söylemeliyiz."
📍Fransız filozof Louis Althusser, "Kapital'i Okumak" için yazdığı bölümde okuma deneyimini tarihselleştirerek farklı bir boyuta taşıyor.
Elbette bu eserlerin yalnızca başlangıç mahiyetinde olduğunu ve okuma uğraşı gibi evrensel bir konuda yazılmış eserler listesinin uzatılabileceğini akılda tutmakta fayda var.💐
“Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚”paylaşımını arkadaşımız Ş. Sevde TUNÇBİLEK hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

Sevde arkadaşımızın sayfamıza katkıları sürecek.

İyi okumalar.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

17 Jul
“Sanayi sonrası toplum”, “ideolojilerin sonu” gibi kavramları sosyal teoriye kazandıran, kendisini “ekonomide sosyalist, siyasette liberal ve kültürde muhafazakâr” olarak tanımlayan Daniel Bell’i yakından tanıyalım. Image
Daniel Bell 10 Mayıs 1919’da New York şehrinin doğu yakasında dünyaya gelir. Ailesinin büyük çoğunluğu fasılalarla Polonya-Belarus sınırındaki Bialystok şehrinden göç etmiştir. Yahudi kökenli aile, askeri hizmetten kaçmak için Bolotsky soyadını kullanmaktadır.
Babası, Daniel henüz 8 aylıkken ölür ve çocukluğunun geri kalanını annesi ve kardeşleri ile birlikte akrabaları yanında geçirir. 11 yaşından itibaren yasal vasisi amcası Samuel Bolotsky olacaktır.
Read 50 tweets
9 Jul
📝🔎
“İnsanoğlunun yaptığı her şey, var olan her şey, insan ruhunun bir parçasını içerir. Bu soylu ruh, bilimde ve her şeyden çok sanatta yaşar. Ve bu ruh en açık, en belirgin ve en güzel biçimde yalnızca kitaplar aracılığıyla konuşur.”
Maksim Gorki
(28 Mart 1868-18 Haziran 1936)
Aleksey Maksimoviç Peşkov, bilinen adıyla Maksim Gorki, 1868’de doğar. Annesi Varvara Kaşirin, gençliğinde çok çalışıp yaşlılığında rahata eren esnaf Vasili Kaşirin’in kızıdır. Varvara, babasının bütün telkinlerine rağmen alt gelir grubundan Savatiyeviç Peşkov ile evlenir.
Gorki’nin babası Savatiyeviç Peşkov, nakliyecilikle uğraşan bir adamdır. Ölü doğan üç çocuğun ardından gelen Aleksey Maksimoviç, babasının işi sebebiyle bulundukları Astrahan’da koleraya yakalanır. Kendisi kurtulsa da bulaştırdığı hastalık babasını hayatından eder.
Read 81 tweets
19 Jun
Uzaklar yakınlaştı, hem saha teknikleri hem de taşıdığı malzemenin zenginliğiyle antropoloji sosyal bilimlerin her alanında kaçınılmaz bir başvuru kaynağı haline geldi.🏹

🪶İşte sosyal (kültürel) antropolojiyle ilgilenmek isteyenler için Türkçede yayımlanmış başlangıç kitapları!
1-Conrad P. Kottak'ın oldukça kapsamlı "Antropoloji: İnsan Çeşitliliğinin Önemi" kitabı; uygulamalı antropoloji, biyolojik antropoloji, arkeoloji, kültürel çeşitlilik ve dünya sistemi başlıklarında disiplinin görüş alanına giren bütün konuları ayrı ayrı ele alıyor. @BilgiYay
2-Thomas Hylland Eriksen ve Finn Sivert Nielsen'in "Antropoloji Tarihi" ise disiplinin ortaya çıkışından 2000'li yıllara kadar olan serüvenini genel hatlarıyla anlatan temel bir kaynak.
Read 17 tweets
1 Jun
🔎
Bir ömür boyu bilimsel adanmışlığın örneklerinden, dünyanın en çok atıf alan araştırmacılarından ve siyaset biliminin “gerçek devlerinden biri” olan Ronald F. Inglehart (5 Eylül 1934 - 8 Mayıs 2021) geçen hafta aramızdan ayrıldı.
👇👇
Günümüzde pek çok sosyal bilimcinin aşina olduğu Dünya Değerler Araştırması’nın da kurucusu olan Inglehart’ı yakından tanıyalım.
Inglehart, 1934’te Wisconsin’de dünyaya geldi. Çocukluğu Büyük Buhran’ın son yıllarına denk geliyordu, İkinci Dünya Savaşı’nı haber veren koşullar altında büyüdü. Avrupa’daki değişim rüzgarlarına erken dönemde şahit olmuştu ve bu değişim uzun süre zihnini meşgul edecekti.
Read 45 tweets
26 May
📚📌

Sosyoloji okumaya nereden başlamalı?
Neler okumalı?
Alana dair, mevcutta neler var?
Sosyolojinin farklı alt alanlarına dair hazırladığımız okuma listelerimizi burada peyderpey paylaşmak istiyoruz...

👇👇👇 Image
🔎📝

Sosyolojiye dair başlangıç metinleri...
İlk etapta nelere bakmalı?
Kimlerden başlanmalı?
Bir yol haritası olarak da düşünebileceğimiz "Sosyolojiye Giriş" Okuma Listesi: ImageImageImageImage
🔎📝

Sosyoloji tarihi...
Sosyolojinin doğuşu. Ana kaynakları. Tarihsel, toplumsal koşullar. Ve dahası... ImageImageImageImage
Read 11 tweets
10 Apr
🏛️🔎📝
Klasikler...
Batı düşünce dünyasını ve edebiyatını zenginleştiren önemli isimler ve metinler...
Bugün klasiklere dair paylaşımlarımızı gelin birlikte hatırlayalım.
"Daha Hristiyanlık yokken “yaradılışı itibarıyla Hristiyan”, Avrupa yokken “Avrupa’nın babası”ve “tüm Avrupa’nın klasiği” olmuştur."

Vergilius:

"Ilias ve Odysseia, antikçağ kültürünü ve edebiyatını anlamak isteyen her araştırmacının aralayacağı ilk kapıdır. Ne de olsa Homeros, Platon’un Devlet’teki deyişiyle, “bütün Yunanistan’ı eğiten şair”dir."

Homeros:

Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(