Uzaklar yakınlaştı, hem saha teknikleri hem de taşıdığı malzemenin zenginliğiyle antropoloji sosyal bilimlerin her alanında kaçınılmaz bir başvuru kaynağı haline geldi.🏹

🪶İşte sosyal (kültürel) antropolojiyle ilgilenmek isteyenler için Türkçede yayımlanmış başlangıç kitapları!
1-Conrad P. Kottak'ın oldukça kapsamlı "Antropoloji: İnsan Çeşitliliğinin Önemi" kitabı; uygulamalı antropoloji, biyolojik antropoloji, arkeoloji, kültürel çeşitlilik ve dünya sistemi başlıklarında disiplinin görüş alanına giren bütün konuları ayrı ayrı ele alıyor. @BilgiYay
2-Thomas Hylland Eriksen ve Finn Sivert Nielsen'in "Antropoloji Tarihi" ise disiplinin ortaya çıkışından 2000'li yıllara kadar olan serüvenini genel hatlarıyla anlatan temel bir kaynak.
3-Aynı şekilde, Sibel Özbudun, Balkı Şafak ve Serpil Altuntek'in "Antropoloji" kitabı da oldukça geniş bir çerçevede, kuramlara ve önemli antropologlara müstakil bölümler ayırmak suretiyle disiplinin tarihini aktarıyor.
4-Serpil Altuntek'in hazırladığı "Yöntembilim Üzerine Antropolojik Okumalar" hem Boas ve Malinowski gibi kurucuların hem de Geertz, Spiro ve Marcus gibi 1980 sonrası antropoloji kuşağının yöntem konusunda kaleme aldıkları makaleleri bir araya getiriyor.
5-Fransız antropolojisinin son yıllardaki en önemli temsilcilerinden Marc Augé ve Jean-Paul Colleyn'in birlikte yazdıkları "Antropoloji" kitabı disiplinin araştırma tekniklerine, saha yaklaşımına ve geçirdiği dönüşümlere odaklanarak başlangıç düzeyinde bir değerlendirme sunuyor.
6-II. Dünya Savaşı sonrasında Radcliffe-Brown'ın halefi haline gelen Edward Evans-Pritchard'ın "Sosyal Antropoloji" kitabı ise disiplini daha çok İngiliz sosyal antropolojisinin önceliklerini ve özgünlüklerini ön plana çıkararak tanıtıyor.
7-John Monaghan ve Peter Just, Endonezya ve Meksika'da yaptıkları araştırmalardan derledikleri veriler eşliğinde, antropolojiyi diğer sosyal disiplinlerden farklı kılan unsurları ve antropologların zihinlerini en başından beri meşgul eden temel soruları ele alıyor.
8-Günümüzde gerçek anlamda "ilkel" topluluklar kalmadığına göre antropolojinin modern toplumların araştırılmasında giderek artan bu şöhretini nasıl açıklamak gerekir?
Marc Augé - "Çağdaş Dünyaların Antropolojisi"
9-Yine aynı soruya binaen, disiplin tarihinin en büyük isimlerinden Claude Lévi-Strauss’un 1986 ilkbaharında Tokyo’da sunduğu üç konferans metninden oluşan "Modern Dünyanın Sorunları Karşısında Antropoloji" kitabı oldukça zihin açıcı bir kaynak.
10-Lévi-Strauss’un İtalyan gazetesi La Repubblica için 1089-2000 yılları arasında kaleme aldığı 16 metinden oluşan "Hepimiz Yamyamız" kitabı da "ilkel" ve "modern" ayrımının kurmaca olduğuna dikkat çekerek antropolojinin çağdaş toplumlarda çalışmakta ehil olduğunu gösteriyor.
11-Bu çeviri eserlerin yanı sıra Türkiye'de antropoloji disiplinin gelişmesinde ve tanıtılmasında önemli bir rolü bulunan Bozkurt Güvenç'in "Kültürün abc'si" kitabı, kültür konusuna ilgi duyan araştırmacılar için kolay okunabilir denemelerden oluşuyor.
12-Sibel Özbudun ve Gülfen Uysal'ın sorular üzerinden disiplinin gelişimini ve araştırma konularını ele alan "50 Soruda Antropoloji" kitabı, antropolojinin Türkiye'deki durumuna ilişkin bir değerlendirme ile tamamlanıyor.
13-"Kültür Denen Şey", "antropolojinin gündeminde yer alan araştırma soruları ve yöntemlerini Türkiye üzerine çalışan sosyal bilimcilerin dikkatine sunmak ve buradan hareketle şekillenebilecek yeni sorulara ve tartışmalara ilham vermeyi” amaçlayan kolektif bir çalışmanın ürünü.
Elbette tarihi yüz yılı aşan bilimsel bir disiplini yalnızca bu kitaplarla kavramanın mümkün olmadığını, bu listenin uzatılabileceğini ve burada yer alan kitapların yalnızca "giriş" mahiyetinde olduklarını da akılda tutmak gerekir.🌱
Düzeltme: Bilgi Üniversitesi yayınları sehven yazılmış olup bu kitap, De Ki yayınları tarafından basılmıştır.
Sosyal Antropoloji’ye başlangıç kitapları paylaşımını arkadaşımız Sevde TUNÇBİLEK hazırladı.

Çok teşekkür ediyoruz.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with İstanbul Sosyoloji

İstanbul Sosyoloji Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @iuefsosyoloji

1 Jun
🔎
Bir ömür boyu bilimsel adanmışlığın örneklerinden, dünyanın en çok atıf alan araştırmacılarından ve siyaset biliminin “gerçek devlerinden biri” olan Ronald F. Inglehart (5 Eylül 1934 - 8 Mayıs 2021) geçen hafta aramızdan ayrıldı.
👇👇
Günümüzde pek çok sosyal bilimcinin aşina olduğu Dünya Değerler Araştırması’nın da kurucusu olan Inglehart’ı yakından tanıyalım.
Inglehart, 1934’te Wisconsin’de dünyaya geldi. Çocukluğu Büyük Buhran’ın son yıllarına denk geliyordu, İkinci Dünya Savaşı’nı haber veren koşullar altında büyüdü. Avrupa’daki değişim rüzgarlarına erken dönemde şahit olmuştu ve bu değişim uzun süre zihnini meşgul edecekti.
Read 45 tweets
26 May
📚📌

Sosyoloji okumaya nereden başlamalı?
Neler okumalı?
Alana dair, mevcutta neler var?
Sosyolojinin farklı alt alanlarına dair hazırladığımız okuma listelerimizi burada peyderpey paylaşmak istiyoruz...

👇👇👇 Image
🔎📝

Sosyolojiye dair başlangıç metinleri...
İlk etapta nelere bakmalı?
Kimlerden başlanmalı?
Bir yol haritası olarak da düşünebileceğimiz "Sosyolojiye Giriş" Okuma Listesi: ImageImageImageImage
🔎📝

Sosyoloji tarihi...
Sosyolojinin doğuşu. Ana kaynakları. Tarihsel, toplumsal koşullar. Ve dahası... ImageImageImageImage
Read 11 tweets
10 Apr
🏛️🔎📝
Klasikler...
Batı düşünce dünyasını ve edebiyatını zenginleştiren önemli isimler ve metinler...
Bugün klasiklere dair paylaşımlarımızı gelin birlikte hatırlayalım.
"Daha Hristiyanlık yokken “yaradılışı itibarıyla Hristiyan”, Avrupa yokken “Avrupa’nın babası”ve “tüm Avrupa’nın klasiği” olmuştur."

Vergilius:

"Ilias ve Odysseia, antikçağ kültürünü ve edebiyatını anlamak isteyen her araştırmacının aralayacağı ilk kapıdır. Ne de olsa Homeros, Platon’un Devlet’teki deyişiyle, “bütün Yunanistan’ı eğiten şair”dir."

Homeros:

Read 4 tweets
2 Apr
Peyami Safa, 2 Nisan 1899’da İstanbul Gedikpaşa’da doğar. #PeyamiSafa Image
Babası Trabzonlu köklü bir aileye mensup Servet-i Fünun şairlerinden İsmail Safa, annesi ise Server Bedia Hanım'dır. Peyami’nin isim babası ise İsmail Safa’nın yakın arkadaşı Tevfik Fikret’tir. ImageImageImage
İsmail Safa’nın Mirsad, Maarif, Servet-i Fünun gibi dönem dergilerinde yazıları ve şiirleri vardır. Meşveret gazetesinde Abdülhamit aleyhinde şiirleri yayımlanır. ImageImageImage
Read 93 tweets
26 Mar
Kemal Tahir romanları ele aldıkları konular, kullandığı mekanlar, yayımlandığı dönemler nedeniyle çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmuştur. Bu sınıflandırmalar ile birlikte Kemal Tahir’i nasıl okumalıyız? Birlikte bakalım…🔎
Kemal Tahir’in eserleri ilk olarak yazar hayatta iken yayımlananlar ve ölümünden sonra yayımlananlar olarak ikiye ayrılır. Öykülerden oluşan Göl İnsanları kitabı 1955 yılında yayımlanır.
Aynı yıl (1955) ilk romanı olan Sağırdere de okuyucularla buluşur. 1973 yılında vefat eden yazar. 1955 ile 1973 yılları arasına öykülerden oluşan bir kitap ile on dört roman sığdırır.
Read 39 tweets
24 Mar
Distopya denince akla gelenler:
Zamyatin, Huxley, Orwell, Bradbury...
Bu çatı altındaki paylaşımlarımızı birlikte hatırlayalım...
🎥🔢🐷🧑‍🚒 Image
"1920’de, türünün öncüsü kabul edilen, kendinden sonra yazılacaklara prototip oluşturan, bilinen tek romanı; 26. yüzyılda, bir devrim sonrasındaki hayali bir toplumu anlattığı “Mıy” (Biz / We) el yazması kopyalarla dolaşıma girer."

Yevgeni Zamyatin:

"26.yy Londra’sında geçen Cesur Yeni Dünya, üremenin teknolojiye bağlandığı ve anne-baba olmanın, doğal olarak aile kurmanın yasaklandığı distopik bir evreni betimler. Burada uykuda öğretim yoluyla toplum dönüştürülmüştür."

Aldous Huxley:

Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(