Baris Profile picture
11 Aug, 34 tweets, 10 min read
Geçtiğimiz hafta yaşanan arz krizi ile birlikte yükseliş gösteren #Bitcoin $37524 ile $45215 arasında fiyatlanırken piyasanın uzun zamandır takip ettiği 200D MA'yı geçmesi ile birlikte piyasanın harketlenmeye başladığını gördük. Gidişatı on-chain verileri açısından yorumlayalım📊
Blokzincirinin genel gidişatının kârlılığını ölçebilmek için zincir üstünde hareket eden coinlerin alındığı ve satıldığı tarihteki fiyat farkları ile kârda mı zararda mı olduğunu ölçen bir metrik olan SOPR'ye bakabiliriz.

SOPR'yi kullanırken ekonomik olarak anlam ifade etmeyen++
1 saatten kısa süreli transferleri görmezden gelen adjusted aSOPR metriğini ve kısa süreli yatırımcıların olduğu STH-SOPR grubunu inceleyebiliriz.

SOPR değeri 1'in altında olduğunda ilgili grubun net kayıp, 1'in üstünde olduğunda ise net kârda olduklarını anlarız.
SOPR'de bu hafta Bullish Reset denilen 3 aşamalı bir hareket gözlemledik, bundan kısaca bahsedeyim:

A - Uzun süren kayıptan sonra (grafikteki pembe bölge) SOPR 1'in üstüne çıkmış ve böylelikle kârlar realize edilmeye başlanmış, böylelikle piyasa coinleri absorb edebilmiş.
B - Bu kısımda ise SOPR yerel zivesini yapmış ve böylelikle kâr alımı maksimum seviyeye çıkıp ardından realizason arz fazlalığından fiyatı ve doğal olarak SOPR'yi düşüşe geçirmiş.

(Not: SOPR kendi kendine hareket etmez, SOPR bir türev metriğidir ve fiyat ile değişir.)
C - Bu kısımda ise piyasa, fiyatta yerel bir dip olduğunun kanısına varmış olacak ki SOPR tekrar resetlenmiş ve satışlar durmuş.

Buradaki en önemli nokta SOPR'nin 1'in üstünde kalmaya devam etmesi olacaktır çünkü networkün genelinin kârda olması potansiyel yatırımcıyı da kendine
çekecek ve böylelikle pozitif bir döngü oluşturabilecektir.

Normalde fiyatı hareket ettiren STH'lar ise uzun zamandır networkün genelinden daha çok zararda olsalar bile (STH-SOPR < aSOPR) bu kesimin 1'in üstüne çıkması çok önemlidir.

Güncel aSOPR'deki durum:
Coinlerin fiyattan bağımsız olarak zincir üstündeki hareketlerini inceleyebileceğimiz bir metrik olan Spent Output Age Bands metriği ise bize farklı yaş gruplarına sahip coinlerin belirli bir süre içerisinde ne kadarının harekete geçtiğini verir. Böylelikle zincir üstünde hangi++
kesimin fiyat üzerinde etkisi olduğunu daha detaylı inceleyebiliriz.

SOAB'ta 3 aydan daha yaşlı coinleri incelediğimizde özellikle 1 yıldan yaşlı coinler neredeyse hareketsizken (HODL davranışı), 3-6 ay arası coinlerin pik yaptığını yani zincir üstünde harcandığını görüyoruz.
Bu kesim (3-6ay) günümüze göre boğa piyasasında alanlar olduğu için (Şubat-Nisan arası) fiyatların yükselmesi bu kesimin başabaş noktasına gelmesinden dolayı pozisyonlarını realize etme olasılığına yol açmıştır.

Ancak burada çok daha önemli bir durum var, o da 2018 deki büyük ++
düşüş ile karşılaştırdığımızda nispeten yaşlı coinlerin piyasadan çıkışı günümüz ile karşılaştırıldığında çok daha fazla olması (2018 deki 3 ayrı pik) günümüz fiyat hareketlerinde henüz bir boğa-ayı geçişindeyiz sinyali vermiyor.
Bu duruma yakından bakacak olursak, sadece 1 yıldan büyük coinlerin hareketlerinin dominantlığına baktığımızda 2018 düşüşünün 3 pik seviyesi sırayla ~%26, ~%22 ve ~%7 iken günümüz sadece ~%1.5 seviyesinde olduğu için henüz LTH'lar HODL etmeye devam ediyor sonucunu çıkartabiliriz.
Coinlerin hacimden bağımsız olarak cüzdandan ortalama çıkma süresini ölçen bir metrik olan Average Spent Output Lifespan'a baktığımızda 2021 Q1 ve Q2'de eski coinlerin yükselişte hareket ettikleri ve satışlarından dolayı piyasa doygunluğa ulaştığında yerel bir zirve yaptığını ++
görüyoruz. Mayıs ayında yaşadığımız sert fiyat düşüşü doğal olarak networkü harekete geçirdi ve coinlerin hızla cüzdanlardan çıkması metriği yükseltirken (Bearish shock) bu coinlerin uzun vadeli yatırımcıların eline geçmesi ise HODL davranışından dolayı akabinde metriğin düşüşünü
bize göstermiş oldu. Burada yine dikkat çekmek istediğim nokta ise ASOL henüz 2020'deki seviyelerine dönmüş durumda değil ve bu yüzden ASOL'un olası yukarı veya aşağı yönlü hareketi bizim zincir üstündeki coin hareketlerini yakından incelememizin önemini gösteriyor.
Ortalama Coin Hareketsizliği diye çevirebileceğimiz Average Coin Dormancy metriği ise bize coinlerin cüzdanda ortalama kaç gün hareket etmeden durduklarını gösteren bir metriktir.

2019-2020 boyunca ortalama 10-15 gün seviyesinde kalan bu metrik fiyat yükselişinde artmasına ++
rağmen (Bull Distribution) yaşadığımız sert fiyat düşüşü akabinde (Bearish Shock) ASOL'un aksine 2020 seviyelerine geri dönmüş durumda. Bu da bize gösteriyor ki LTH'lar yükselişten kaynaklı likidite artışına henüz ellerindekileri coinleri satmıyorlar.
Yaşadığımız yükselişte ve düşüşte zincir üstünde transfer edilen coinlerin USD cinsinden hacimlerini incelediğimizde karşımıza çok net bir trend çıkıyor.

Grafikte $1-10M ve $10M+ transfer hacimlerinin, fiyatların yükseliş öncesi toplama olan %30 oranının yükseliş sonrası %70'e++
kadar çıktığını görüyoruz. Temmuz ayında fiyatlar $29k seviyesine kadar gerilediğinde bile $1-10M arası transfer miktarı büyük bir sıçrama yapmış (%20 - grafikte sağ tarafta işaretli kırmızı bölgeler) ve bu hafta ise aynı trendi $10M+ transferler takip etmiş olarak görüyoruz.
ASOL ve Dormancy tarafındaki sonuçlar ile birlikte yaşlı coinlerin hareketsiz olduğunu düşünürsek bu büyük alımların satıştan ziyade akümülason için yapıldığı sonucunu çıkartabiliriz.
Transfer grafiğinin küçük hacimli tarafına baktığımızda ise aynı şekilde ters bir grafik bize artık 2020 den bu yana piyasaya "kurumsal para" nın girdiğini ve $1M'dan küçük hacimli transferlerin toplama oranının %70 seviyesinden %30-40'lara kadar gerilediğini gösteriyor.
#Bitcoin için son haftalarda konuşulan en önemli konulardan olan arz krizi ile ilgili $BTC'nin arz dinamikleri grafiğine baktığımızda LTH'ların elinde tuttuğu arz miktarının tekrar toparlanmaya başladığını görüyoruz. (~12.48M $BTC)

Bu seviye önemli zira 2020 deki boğa piyasası++
öncesi Ekim ayında benzer seviyelerdeydik (grafikteki yeşil çentikli çizgi -squeeze).

On-chain açısından bu durum ise bize 2021 Q1 de satın alınan coinlerin (Hatırlatıcı: STH-LTH geçişi 155 gündür) HODL edildiğini gösteriyor. Böylece piyasa aktörlerinin genel fikrinin bullish ++
olduğunu söylemek çok da yanıltıcı olmaz. Ancak burada üzerinde durulması gereken bir nokta ise normalde LTH'ların elindeki arzın artışı normalde ayı piyasası ile ilişkilendirilir fakat burada bir arz sıkışması/krizi ile karşı karşıya olduğumuz için durum normalin dışına çıkıyor.
LTH ve STH'ların ellerinde tuttukları arz miktarını yüzde bazlı incelediğimizde ise yine çok açık bir kaç trend ortaya çıkıyor.

1) LTH'ların sahip olduğu arz %82.68 ile tüm zamanların zirve seviyesinde.
2) STH'ların sahip olduğu arz düşmeye devam ediyor, bu da bize piyasanın ++
büyük kesiminin HODL'a devam ettiğini gösteriyor.
3) Büyük arz krizlerinin geçmişte STH arz oranının %20 seviyelerine geldiğinde gerçekleştiğini görüyoruz.

Bu verilerle birlikte güncel STH oranının %25 olduğunu düşündüğümüzde piyasanın henüz daha yolunun olduğunu görebiliyoruz.
Kalan %5'in nasıl akümüle olup HODL moduna geçeceğini incelemek için ise HODL Waves metriğine bakabiliriz.

HODL Waves metriği bize ilgili yaş gruplarının (HODL süresi) sahip olduğu arz miktarını gösterir.

Nispeten genç olan coinler (1 hafta - 3 ay) likit arzı temsil ederken ++
2021 Q1 deki yükselişte gelen hacimden dolayı el değiştiren coinler bu gruptaki coinleri harekete geçirmiş olsa da günümüz seviyesi tekrardan ayı piyasasının denge seviye aralığı olan ~%12.5-15 aralığına tekrar gelmiş durumda. Bu da bize gösteriyor ki 2021 boğa piyasasında ++
satın alanlar güçlü bir şekilde HODL etmeye devam ediyor.

Daha yaşlı coinlere baktığımızda ise (3 ay - 2 yıl) arz artışının yükselişi direk dikkatimizi çekiyor (%35.7->%47.5) bununla birlikte 3 ay - 1 yıl arası coinler ise (Boğa piyasasında alanlar) en güçlü HODL trendini ++
gösteriyorlar (grafikteki sağ alttaki mavi çizgiler).

Floodun önceki tweetlerinde bahsettiğim STH-LTH geçişi için (155 gün) özellikle 3-6 ay arası HODL Waves grafiğine baktığımızda ise Nisan ortası gibi "olgunlaşan" %6.5'luk bir arz görüyoruz bu da bize gösteriyor ki STH arz ++
oranı henüz %25 seviyelerinde ve %20 seviyesine gerilemedi fakat coinler güncel koşullar ile olgunlaşmaya devam ederse Eylül ayının ortası gibi arz krizinde STH'ların oranının %20'ye düşmesini bekleyebiliriz.
Buraya kadar değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.🙏

Analizi orijinalinden okumak isteyenler için kaynağı ekliyorum.

Special thanks to @glassnode team @n3ocortex @Negentropic_ @_Checkmatey_ for putting this amazing analysis together👏 insights.glassnode.com/the-week-on-ch…
Bu analizin İngilizcesini sevgili @_Checkmatey'nin seslendirmesi ile video olarak izlemek için ise bu linki kullanabilirsiniz.

You can use this link to watch the English version of this analysis with the voiceover of @_Checkmatey_ as a video.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Baris

Baris Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Spectura

8 Aug
#Bitcoin için güncel on chain verileri 08.08.2021

aSOPR
NUPL
SSR
MVRV Z-Score Image
Puell Multiple
Net Transfer Volume from/to Exchanges
Reserve Risk
Balance on Exchanges Image
Market Cap to Thermocap Ratio
Network Value to Transactions Signal (NVT Signal)
Supply-Adjusted CDD
Percent of UTXOs in Profit Image
Read 4 tweets
31 Jul
#Bitcoin için güncel on chain verileri 31.07.2021

aSOPR
NUPL
SSR
MVRV Z-Score
Puell Multiple
Net Transfer Volume from/to Exchanges
Reserve Risk
Balance on Exchanges
Market Cap to Thermocap Ratio
Network Value to Transactions Signal (NVT Signal)
Supply-Adjusted CDD
Percent of UTXOs in Profit
Read 4 tweets
30 Jul
#Bitcoin için güncel on chain verileri 30.07.2021

Dikkat çekenler: SOPR sert yükseliş, NUPL'nin Belief-Denial bölgesine çıkması, Borsalardan yüklü $BTC çıkışı ve bunun CDD'yi yükseltmesi, Percent of UTXO in profit'in sert yükselmesi.

aSOPR
NUPL
SSR
MVRV Z-Score
Puell Multiple
Net Transfer Volume from/to Exchanges
Reserve Risk
Balance on Exchanges
Market Cap to Thermocap Ratio
Network Value to Transactions Signal (NVT Signal)
Supply-Adjusted CDD
Percent of UTXOs in Profit
Read 4 tweets
22 Jul
Tobby olaya kanımca tek taraflı bakıyorsun, biraz detay vermek istiyorum.

Bahsettiğin olay teorik olarak doğru. 1000 $BTC'yi istediğin gibi mikserleyip untraceable yapabilir veya on-chain verisini manipüle edebilirsin.

Burada 2 ayrı durum var:
++
Birincisi, bütün #Bitcoin networkünde senin gibi düşünen aktörlerin potansiyel olarak yaratabileceği hacim, networkün genel hacmine oranla çok düşük miktarda olacaktır (evet teoride komple dolaşımdaki arzı bozabilirsin ancak beklentiler ile gerçekler arasındaki farkın dışına ++
çıkmayalım) ve böylelikle "anlamlı" bir manipülasyon yapmanın hem "anlamı" kalmayacak, hem de hacim küçük kalırsa elimizde modern analiz algoritmaları ile yapılan manipülasyonu bile pinpoint edebilecek araçların olduğu konusunda hemfikir olduğumuzu düşünmek istiyorum :)
Read 7 tweets
13 Jul
Uzun zamandır geçirdiğimiz en sakin haftalardan biri olan geçtiğimiz hafta #Bitcoin'in çok dar bir aralığa sıkıştığını gördük ($35.128-$32.227). Bununla beraber piyasa sanki bir fırtına öncesi sessizliğine bürünmüş gibi olsa gerek, ne on chain tarafında ne de spot veya türev ++🔖
işlemler tarafında bir hareketlilik göstermiş değil. Bu hafta piyasanın genel psikolojisini (sentiment), oynaklığını (volatility) ve çeşitli yatırımcı gruplarının davranışlarını on chain verileriyle birlikte inceleyelim.📊
Geçtiğimiz haftalarda da değindiğim Çin tarafında yaşanan madenci göçünün etkilerini ve sonuçlarını artık daha da görmeye yaklaştığımız bu hafta, artık hashrate ile ilgili 2 teroide özetlenebilecek duruma geldi diyebiliriz.
1) İlk senaryoda yaşanan hashrate düşüşünden sonra ++
Read 39 tweets
12 Jul
Günaydın,
Borsalara giriş yapan #Bitcoin miktarı günlük bazda son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemiş durumda (günlük ~21.500 adet $BTC) (pembe).

Bunun sonucunda ise #Bitcoin'in borsalardaki toplam arzı (yüzde cinsinden) ise %20'den %13.7'ye geriledi (yeşil).

Henüz makro ++
bottom demek için bence erken, madencilerin taşınmasının tamamlanmasını beklemek gerektiğini düşünüyorum.

O tarafta ise hashrate bir nebze de olsa recover etmeye başladı ancak elle tutulur bir şey söylemek için yine erken olduğunu düşünüyorum.
Hash Ribbon ise bize bu konuda fikir veriyor. #Bitcoin ağının hashrate'inin 30DMA ile 60DMA'sının kesişimini gösteren bu grafikte beyaz, açık kırmızı ve koyu kırmızı alanlar bulunmakta. Hash Ribbon en sade haliyle madencilerin maliyetinin $BTC fiyatına göre pahalı mı ucuz mu ++
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(