Edebi metinleri sosyolojik gözle nasıl okuruz? Sosyoloji, edebiyata düşündüğümüzden daha yakın olabilir mi? Yazar ne söyler, okur ne anlar, metnin asıl anlamı nedir?
Edebiyat ve sosyolojinin kesişiminde, Türkçede hangi kaynaklar mevcut?👇
Edebiyat ve sosyoloji, birbirine düşünüldüğünden daha da yakın iki alan belki de. Yazarın tarihsel toplumsal koşullarda yeniden anlam kazanması, değişen okur pratikleri, kitabın üretim-tüketim zincirindeki yeri vb. konular edebiyat kadar sosyolojide de önemli bir yer kaplıyor.
Bu ve benzeri konulara ilgi duyanlar için hem edebiyat sosyolojisinin hem de kültürel çalışmalar gibi disiplinler arası alanların sınırlarına girecek pek çok kaynak mevcut Türkçe literatürde. Bunlardan birkaçını birlikte hatırlayalım.
📚 Sanatın Kuralları – Pierre Bourdieu:
Gustave Flaubert'in yazarlık serüvenine etki eden toplumsal koşullar üzerinden edebiyat alanının nasıl oluştuğu, yazarın toplumsal olanla ne türden ilişkiler kurduğu ve bu karşılıklı etkileşimin hangi saiklerle var olduğu ele alınıyor.
📚Edebiyat Sosyolojisi – Gisele Sapiro:
Edebiyat Sosyolojisi alanına dair toplamda bir resim verildiği gibi özellikle kitabın 2. bölümünde yazar, yazarlık, yazarın toplumsal rolü gibi konulara değiniliyor. Metin, temel kavramlara yönelik bir el kitabı niteliğinde.
📚Romanın Yükselişi – Ian Watt:
Kitapta (Defoe, Richardson, Fielding üzerinden) özellikle “roman” türünün yeni yazar tipine, o tipin hem edebiyat kamusu içindeki rolü hem de toplumsal pozisyonuna olan etkisine, burjuvazi-edebiyat ilişkisine değiniliyor.
📚Kurmacanın Retoriği – Wayne C. Booth:
Çalışmanın özellikle 2. kısmı (Kurmacada Yazarın Sesi) ve 3. kısmı (Gayrişahsi Anlatı) daha ziyade edebiyat tekniği açısından "yazarın metindeki durumunu" ele alıyor. Metinde “Yazar-Okur-Eser” üçgeninin sosyolojisi de okunabilir.
📚Kültür – Raymond Williams:
Kitap, ele aldığı konuları "sanat" üst başlığıyla inceliyor. Sanatın toplumla ilişkisi üzerinden yer yer sanatçının durumu, sanatçı-sanat eseri ilişkisi inceleniyor. Metin, edebiyat sosyolojisi çalışmaları için de okurun önünde epeyce kapı aralıyor.
📚Kültür ve Toplum – R. Williams:
Kültürel çalışmalar alanının kurucu metinlerinden. Burada, sanayi toplumuyla birlikte edebiyat dünyasının yeniden şekillenmesi, yazarın toplumsal durumu, yazara yüklenen misyon gibi konular ele alınıyor. İlgi duyanlara alternatif bir kaynak.
📚Sanatın Toplumsal Üretimi – Janet Wolff:
Sanatın, bireysel bir düşünme pratiği mi yoksa toplumsal bir etkileşimin çıktısı mı olduğundan hareketle sanatçının/yazarın, eser/metin karşısındaki durumunu ele alan, sanat/edebiyat sosyolojisi çalışmaları için alternatif bir metin.
📚Batı Kanonu – Harold Bloom:
Sosyolojik çalışmaları bütünleyecek cinsten olan alanın kült eseri, Batı edebiyatına yön veren metinleri, yazarların toplumsal konumlarını da ele alarak inceliyor ve böylece kanonu oluşturan toplumsal dinamikleri de anlamaya yardımcı oluyor.
📚Edebi Üretim Teorisi – P. Macherey:
Edebiyatın bir üretim alanı olduğundan hareket eden yazar metinde farklı yazarlar ışığında bu üretimin başlıca problemlerini ele alıyor. Bu çerçevede yazarın toplumsal konumu ve yazarlık dilinin oluşumuna dair dikkat çekici noktalar sunuyor.
📚Başlangıçlar – Edward W. Said:
Said, bir eserin ortaya çıkış aşamasındaki tarihsel toplumsal koşullar, felsefi eğilimler, psikolojik boyutlar nelerdir gibi sorulardan hareketle edebi eserlerin üretimlerinde rol oynayan başlıca etmenleri sosyolojik bir perspektiften ele alıyor.
📚Dünya Edebiyat Cumhuriyeti – P. Casanova:
Metin, edebiyatın oluşumuna etki eden tarihsel, sosyolojik, ekonomik, politik etmenler odağında eserler ve yazarları inceliyor. Kitabın isminde “dünya” geçmesine rağmen çalışmanın Batı edebiyatıyla sınırlı kaldığını vurgulamak gerek.
📚Edebiyat Nedir? – Jean Paul Sartre:
Yazarı, yaşadığı dönemin toplumsal gerçeklerinden hareketle eylemini belirleyen bir aydın olarak gören Sartre bu metninde “içeriden” bir gözlemle edebiyata ve farklı alt alanlarına dair kendi felsefesinden hareketle yaklaşıyor.
📚Mucizevi Göstergeler – Franco Moretti:
Edebi eserlerin, yazıldıkları dönemde hangi toplumsal dinamiklerden hareketle ortaya çıktığını, pek çok farklı edebi türden hareketle ele alıyor. Eser, edebiyat eleştirisi olduğu kadar sosyolojik de bir inceleme kitabı.
Son bir not olarak gerek edebiyata gerek sosyolojiye farklı gözle bakmamıza yardımcı olacak buradakilere benzer metinleri listeye eklememizin ve listeyi zenginleştirmemizin mümkün olduğunu hatırlatalım.
📝Edebiyat ve Sosyoloji Dersleri 101:
paylaşımını arkadaşımız İlker ASLAN @_ilkeraslan hazırladı.
Çok teşekkür ediyoruz.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Okumaya Giriş 101: Kitapların sonsuzluğu karşısında sınırlı insan ömrü nasıl örgütlenmeli?📚
İşte "Kitapları nasıl seçmeli?", "Nasıl okumalı?" ve "Okuma deneyimini nasıl zenginleştirmeli?" sorularına cevap veren, Türkçede yayımlanmış eserler.😎
"Okuma bir dostluk biçimidir. Ama en azından dostluğun samimi bir biçimidir. Bir ölüye, olmayan birine yönelik olması ona çıkarsız, neredeyse dokunaklı bir hava verir."
📍Marcel Proust'un kişisel okuma deneyimlerini ve okumaktan duyduğu hazzı anlattığı "Okuma Üzerine".
"Nereden başlayacağız? Bu devasa kaosu nasıl düzene sokup okuduğumuz şeyden alabileceğimiz en derin ve geniş hazzı alacağız?"
📍Virginia Woolf, 1926 yılında Britanya'daki bir okulda sunmak üzere kaleme aldığı "How Should One Read a Book?" yazısında bu sorunun peşine düşüyor.
“Sanayi sonrası toplum”, “ideolojilerin sonu” gibi kavramları sosyal teoriye kazandıran, kendisini “ekonomide sosyalist, siyasette liberal ve kültürde muhafazakâr” olarak tanımlayan Daniel Bell’i yakından tanıyalım.
Daniel Bell 10 Mayıs 1919’da New York şehrinin doğu yakasında dünyaya gelir. Ailesinin büyük çoğunluğu fasılalarla Polonya-Belarus sınırındaki Bialystok şehrinden göç etmiştir. Yahudi kökenli aile, askeri hizmetten kaçmak için Bolotsky soyadını kullanmaktadır.
Babası, Daniel henüz 8 aylıkken ölür ve çocukluğunun geri kalanını annesi ve kardeşleri ile birlikte akrabaları yanında geçirir. 11 yaşından itibaren yasal vasisi amcası Samuel Bolotsky olacaktır.
📝🔎
“İnsanoğlunun yaptığı her şey, var olan her şey, insan ruhunun bir parçasını içerir. Bu soylu ruh, bilimde ve her şeyden çok sanatta yaşar. Ve bu ruh en açık, en belirgin ve en güzel biçimde yalnızca kitaplar aracılığıyla konuşur.”
Maksim Gorki
(28 Mart 1868-18 Haziran 1936)
Aleksey Maksimoviç Peşkov, bilinen adıyla Maksim Gorki, 1868’de doğar. Annesi Varvara Kaşirin, gençliğinde çok çalışıp yaşlılığında rahata eren esnaf Vasili Kaşirin’in kızıdır. Varvara, babasının bütün telkinlerine rağmen alt gelir grubundan Savatiyeviç Peşkov ile evlenir.
Gorki’nin babası Savatiyeviç Peşkov, nakliyecilikle uğraşan bir adamdır. Ölü doğan üç çocuğun ardından gelen Aleksey Maksimoviç, babasının işi sebebiyle bulundukları Astrahan’da koleraya yakalanır. Kendisi kurtulsa da bulaştırdığı hastalık babasını hayatından eder.
Uzaklar yakınlaştı, hem saha teknikleri hem de taşıdığı malzemenin zenginliğiyle antropoloji sosyal bilimlerin her alanında kaçınılmaz bir başvuru kaynağı haline geldi.🏹
🪶İşte sosyal (kültürel) antropolojiyle ilgilenmek isteyenler için Türkçede yayımlanmış başlangıç kitapları!
1-Conrad P. Kottak'ın oldukça kapsamlı "Antropoloji: İnsan Çeşitliliğinin Önemi" kitabı; uygulamalı antropoloji, biyolojik antropoloji, arkeoloji, kültürel çeşitlilik ve dünya sistemi başlıklarında disiplinin görüş alanına giren bütün konuları ayrı ayrı ele alıyor. @BilgiYay
2-Thomas Hylland Eriksen ve Finn Sivert Nielsen'in "Antropoloji Tarihi" ise disiplinin ortaya çıkışından 2000'li yıllara kadar olan serüvenini genel hatlarıyla anlatan temel bir kaynak.
🔎
Bir ömür boyu bilimsel adanmışlığın örneklerinden, dünyanın en çok atıf alan araştırmacılarından ve siyaset biliminin “gerçek devlerinden biri” olan Ronald F. Inglehart (5 Eylül 1934 - 8 Mayıs 2021) geçen hafta aramızdan ayrıldı.
👇👇
Günümüzde pek çok sosyal bilimcinin aşina olduğu Dünya Değerler Araştırması’nın da kurucusu olan Inglehart’ı yakından tanıyalım.
Inglehart, 1934’te Wisconsin’de dünyaya geldi. Çocukluğu Büyük Buhran’ın son yıllarına denk geliyordu, İkinci Dünya Savaşı’nı haber veren koşullar altında büyüdü. Avrupa’daki değişim rüzgarlarına erken dönemde şahit olmuştu ve bu değişim uzun süre zihnini meşgul edecekti.
Sosyoloji okumaya nereden başlamalı?
Neler okumalı?
Alana dair, mevcutta neler var?
Sosyolojinin farklı alt alanlarına dair hazırladığımız okuma listelerimizi burada peyderpey paylaşmak istiyoruz...
👇👇👇
🔎📝
Sosyolojiye dair başlangıç metinleri...
İlk etapta nelere bakmalı?
Kimlerden başlanmalı?
Bir yol haritası olarak da düşünebileceğimiz "Sosyolojiye Giriş" Okuma Listesi:
🔎📝
Sosyoloji tarihi...
Sosyolojinin doğuşu. Ana kaynakları. Tarihsel, toplumsal koşullar. Ve dahası...