Κάποιοι ισχυρίζονται πως με τα μονοκλωνικά αντισώματα (και μάλιστα με 15-17.000 δόσεις) θα μπορούσαμε να προλάβουμε τους μισούς από τους 14.000+ θανάτους COVID-19 στην Ελλάδα.
Υπάρχουν τρείς βασικοί λόγοι για τους οποίους δυστυχώς αυτό δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια. Thread:
/1
Κατ'αρχήν να θυμίσω οτι τα μονοκλωνικά χορηγούνται ΠΡΙΝ ο ασθενής καταλήξει στο νοσοκομείο, προκειμένου να μην νοσήσει βαριά. Αν ήδη έχει διασωληνωθεί, είναι πολύ αργά.
Συνεπώς τα μονοκλωνικά πρέπει να χορηγηθούν *με την εργαστηριακή επιβεβαίωση* της COVID-19, ...
/2
...βάσει του κινδύνου που έχει ο ασθενής να καταλήξει (Case Fatality Ratio - CFR).
Και εδώ έρχεται το πρώτο πρόβλημα: ΔΕΝ γνωρίζουμε εκ των προτέρων με ακρίβεια ποιός θα καταλήξει.
Μέχρι χθες η 🇬🇷είχε 620355 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 14268 θανάτους: CFR =14268/620355= 2.3%
/3
Για να προλάβουμε το 70% του συνόλου των θανάτων (υποθέτοντας πως είναι όντως 70% η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών - αμφίβολο), θα έπρεπε να τα δώσουμε στο σύνολο των 620355 κρουσμάτων.
Πράγμα προφανώς αδύνατο τόσο από πλευράς κόστους, όσο κι από πλευράς διαθεσιμότητας.
/4
"Μα", θα μου πείτε, "θα τα δώσουμε αποκλειστικά σε high-risk ασθενείς".
Κι εδώ έρχεται το δεύτερο πρόβλημα: οι θάνατοι δε συμβαίνουν μόνο σε high-risk ασθενείς.
Ας πάρουμε την ηλικία, που είναι *μακράν* ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου θνητότητας στον COVID-19:
/5
12817/14268 (90%) των θανάτων στην Ελλάδα συνέβησαν σε άτομα >=60 ετών. Τα κρούσματα όμως στην ίδια ηλικιακή ομάδα ήταν 108544 (CFR=12%), και όλοι θα έπρεπε να λάβουν μονοκλωνικά για να προλάβουμε το 70% των θανάτων αυτών.
Τους υπόλοιπους θανάτους στους <60 ετών τους ξεχνάμε!
/6
Αν το στενέψουμε? 10496 θάνατοι (74%) συνέβησαν στους >=70 ετών. Σύνολο κρουσμάτων 55136 (CFR=19%) που *όλοι* θα έπρεπε να λάβουν μονοκλωνικά, για να γλιτώσουμε το 70% του 74% των θανάτων, δηλαδή περίπου τους μισούς του συνόλου.
Άρα θέλουμε 55000 δόσεις που απλά ΔΕΝ υπάρχουν.
/7
Αν το στενέψουμε βάσει προϋπαρχόντων νοσημάτων? Κατ'αρχήν οι περισσότεροι >60 έχουν κάποιο νόσημα. Ελάχιστα από αυτά αυξάνουν τη θνητότητα πάνω από 2x (nature.com/articles/s4158…). Άρα δύσκολα μπορούμε να ξεχωρίσουμε ασθενείς με CFR >25-30%, ώστε να "πιάσουν τόπο" τα μονοκλωνικά.
/8
Όπως όμως μας δίδαξε ο μεγάλος Geoffrey Rose (en.wikipedia.org/wiki/Preventio…) η βάση της πρόληψης είναι η μικρή μείωση του κινδύνου για ΟΛΟΥΣ (=εμβόλιο) παρά η μεγάλη μείωση κινδύνου μόνο για τους λίγους super-high-risk ασθενείς (=μονοκλωνικά).
Που εν προκειμένω ούτε αυτό ισχύει,...
/9
...δεδομένου οτι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη θανάτου είναι *μεγαλύτερη* (>90%) από εκείνη των μονοκλωνικών.
Ουσιαστικά η θέση των μονοκλωνικών είναι *συμπληρωματική* (και όχι εναλλακτική) του εμβολιασμού (που παραμένει το κυρίαρχο μέσο πρόληψης)...
/10
...κι αφορά *ελαχιστότατους* επιβαρυμένους ασθενείς στους οποίους τα εμβόλια μπορεί να μην έχουν καλή ανταπόκριση, και μπορεί να νοσήσουν παρά τον εμβολιασμό.
Αυτό εννοούσε BTW κι ο κ.Μόσιαλος, κι όχι οτι θα "τιμωρήσουμε" τους ανεμβολίαστους "στερώντας" τους τα μονοκλωνικά.
/11
Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος που οι περισσότεροι θάνατοι δε μπορούν να προληφθούν με τα μονοκλωνικά
Από όσους τελικά κατέληξαν στην🇬🇷, μόνο στους μισούς επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η COVID-19 *προτού* καταλήξουν στο νοσοκομείο.
Επειδή λοιπόν τα μονοκλωνικά λαμβάνονται...
/12
...πριν χρειαστείς νοσηλεία, οι μισοί απ'όσους πέθαναν δε θα μπορούσαν εξ'αρχής να τα λάβουν αφού επιβεβαιώθηκαν καθυστερημένα.
Πράγμα που κάτι λέει BTW για τη διαθεσιμότητα των τεστ στον πληθυσμό. ΑΥΤΟ είναι πραγματικό πρόβλημα, και όχι η μη διαθεσιμότητα μονοκλωνικών.
/13
Συνοψίζοντας, σε καμμία περίπτωση τα μονοκλωνικά δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μαζική πρόληψη θανάτων από κορωνοϊό, καθώς και το κόστος είναι απαγορευτικό, και ποσότητες απλώς δεν υπάρχουν.
Όσοι τα σκέφτονται ως εναλλακτική του εμβολιασμού, πλανώνται πλάνην οικτράν.
/14
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Δυστυχώς ο κ.Γάκης μας προέκυψε επιδημιολογικά *αναλφάβητος*.
Δεν είναι κακό· λίγοι ιατροί καταλαβαίνουν επιδημιολογία. Το κακό είναι να περιφέρεις την άγνοια σου σε δημόσια θέα.
Πάμε λοιπόν να μάθουμε την έννοια του "συγχυτικού παράγοντα" (=confounder):
Όπως επισημαίνει ο κ.Γάκης, η θνητότητα (επί του συνόλου κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν) ήταν 0,77% για τους εμβολιασμένους και μόνο 0,14% για τους ανεμβολίαστους.
Όμως ακριβώς από κάτω, βλέπουμε τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, όπου **και στις δύο** υπερτερούν οι ανεμβολίαστοι:
0,026% έναντι 0,03% στους <50ετών, και 1,6% έναντι 5,6% στους >50ετών.
Πως λοιπόν γίνεται σε όλες τις επιμέρους ομάδες να είναι υψηλότερη η θνητότητα στους ανεμβολίαστους, αλλά στο σύνολο να είναι υψηλότερη στους εμβολιασμένους?? 🤔
Σχολίασα προχθές το "κακό" εύρημα από το Ισραήλ (που αναπαρήχθη ευρέως κι από άλλους στο twitter), συνειδητοποιώ όμως οτι δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία στο *πολύ σημαντικό θετικό* εύρημα από το ίδιο γράφημα:
/1
Άτομα που ολοκλήρωσαν εμβολιασμό με 2 δόσεις Pfizer *το Γενάρη*, έχουν *τον Ιούλιο* (>6 μήνες μετά) πολύ υψηλή (>80%) προστασία έναντι νοσηλείας και βαριάς νόσου #COVID19, χωρίς στατιστικά σημαντική διαφορά από εκείνους που εμβολιάστηκαν αργότερα.
Και μάλιστα παρά την "δ"!
/2
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το Ισραήλ έχει ανθρώπους που εμβολιάστηκαν νωρίτερα από τους περισσότερους ημών.
Και απαντάει στην... καραμέλα που διακινούν ορισμένοι πολυπράγμονες οτι "δε ξέρουμε πόσο κρατά η ανοσία".
Κι έπεται συνέχεια, καθώς η παρακολούθηση συνεχίζεται...
/3
Γνωστός τηλεκαθηγητης "τοτέμ" των αντιεμβολιαστών, ισχυρίζεται ΨΕΥΔΩΣ οτι "η μετάλλαξη Δέλτα είναι 10 φορές λιγότερο θανατηφόρα".
Για να το στηρίξει, επικαλείται την Αγγλία που καταγράφει αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι θανάτων, αλλά και την... Παλαιστίνη (!) που έχει λίγα κρούσματα.
Η πραγματικότητα:
Τα κρούσματα στην Αγγλία είναι πολύ περισσότερα στους νέους. 2,5 φορές παραπάνω στους <50 ετών σε σχέση με τους >=50 ετών, με μέγιστη επίπτωση στην ομάδα 25-34 ετών. medrxiv.org/content/10.110…
Δηλαδή σε εκείνους που είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν/πεθάνουν.
Δεν είναι η "δ" λοιπόν λιγότερο επικίνδυνη - απλά μέχρι στιγμής προσβάλλει τους νέους.
Και γιατί συμβαίνει αυτό?
Μα φυσικά διότι οι μεγαλύτεροι στην Αγγλία έχουν εμβολιαστεί: 85+% των >=50 ετών με 2 δόσεις!!
Στην ουσία πρόκειται για τεράστιο "success story" του εμβολιασμού,...
Άκρως σημαντική δημοσίευση από τις ΗΠΑ σχετικά με την ισορροπία όφελους-κινδύνου από τον εμβολιασμό των εφήβων έναντι #COVID19: cdc.gov/mmwr/volumes/7…
Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας (συνήθως ήπια) είναι σαφώς μικρότερος από τον (μικρό) κίνδυνο βαριάς νόσου / θανάτου από #COVID19.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού CDC, ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση (αγόρια 12-17), "ανταλάσσουμε" τον κίνδυνο **νοσηλείας σε ΜΕΘ** με σχεδόν ισάριθμα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, κατά κανόνα ήπιας (την οποία, θυμίζω, προκαλεί και ο ίδιος ο ιός).
Οι κίνδυνοι είναι μικροί. Δεν υπάρχει η *επιτακτική ανάγκη* να εμβολιαστεί κανείς, όπως ισχύει για τους μεγαλύτερους. Αλλά ακόμη κ για έναν νέο, συμφέρει καλύτερα να το κάνει παρά να μη το κάνει.
Κι αυτό χωρίς να εξετάζω το κοινωνικό όφελος από το χτίσιμο της ανοσίας αγέλης.
Τώρα που ηρεμήσαμε με το €150άρι, πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό:
Καλός ο εμβολιασμός των 20άρηδων, αλλά στη φάση που είμαστε *υψηλότερη προτεραιότητα* έχει κάτι άλλο:
Το να κλείσει το εμβολιαστικό "κενό" στις μεγαλύτερες ηλικίες (1/4 των 60+ ετών δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση!).
Το νέο κύμα του κορωνοϊού είναι *ήδη* εδώ (προς το παρόν λόγω της καλοκαιρινής χαλάρωσης, και σύντομα λόγω της "δ").
Δεν προλαβαίνουμε πλέον στην 🇬🇷 να το αποτρέψουμε "χτίζοντας" ανοσία αγέλης στο σύνολο του πληθυσμού, όσο κι αν τρέξουμε τους εμβολιασμούς. That ship has sailed.
Αυτό που προλαβαίνουμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε όσο πάει τον αριθμό σοβαρών κρουσμάτων & θανάτων. Και ξέρουμε οτι αυτά αυξάνονται θεαματικά με την ηλικία.
Συνεπώς το πραγματικά επείγον *σε αυτή τη φάση* είναι να εμβολιαστούν οι 60άρηδες+ που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί,...
Ξεκάθαρα πράγματα: μετά κι από αυτή τη μελέτη στο New England, όποιος επιστήμονας ή δημοσιογράφος λέει δημόσια οτι το εμβόλιο "δε προστατεύει από τη μόλυνση με κορωνοϊό", είναι ή ΑΣΧΕΤΟΣ ή ΨΕΥΤΗΣ. nejm.org/doi/full/10.10…
Ήταν ήδη λίγο-πολύ σαφές,τώρα όμως επισφραγίστηκε ως γνώση:
Το εμβόλιο προστατεύει ΚΑΙ από τη μόλυνση με τον ιό (όχι μόνο από συμπτωματική νόσο), και συγκεκριμένα μείωσε στη μελέτη τον κίνδυνο μόλυνσης κατα 91%
Πως το ξέρουμε? Διότι τα 3975 άτομα της μελέτης κάναν ποσοτικό **PCR test* κάθε εβδομάδα, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.
Επιπλέον, οι πλήρως ή ατελώς εμβολιασθέντες που μολύνθηκαν είχαν **40% χαμηλότερο ιικό φορτίο**, 58% μικρότερο κίνδυνο εμπύρετης νόσου και 2.3 ημέρες γρηγορότερη ανάρρωση αν νοσήσουν, σε σχέση με τους μη εμβολιασθέντες που μολύνθηκαν.