Ik wil jullie trouwens nog even wijzen op een paar punten in ondergenoemd interview met @olofvdgaag, op @NPORadio4 waarover ik graag mijn gedachten met jullie deel. 👇🏻
2. Allereerst zette de NPO een frame op: een inleiding die het interview kleurt.
De argumenten van de antikernenergiebeweging komen voorbij, en kernenergie wordt als issue van politiek links of rechts neergezet.
Dan de vraag aan Olof: wie heeft gelijk?
3. Dan moet je veel tegenwoordigheid van geest hebben om te zeggen dat je geen uitspraak gaat doen over een valse tegenstelling: CO2 uitstoot is namelijk het urgente issue.
Maar Dhr. vd Gaag antwoordde genuanceerd, top!
4. Dan stelt hij dat we in 2030 75% van onze stroom uit wind en zon halen. En dat we nu dat laatste kwart moeten invullen.
Inderdaad zegt het klimaatakkoord dat we per 2030 84 TWh aan stroom uit hernieuwbare bronnen zullen opwekken. “Hernieuwbaar” betekent trouwens ook biomassa.
5. Maar klopt dat wel? Nog maar 1/4 erbij en dan is de energietransitie klaar? Was het maar waar!
Stroom levert maar 20% van ons totale energieverbruik. Dus met die 70% van alle stroom zitten we op slechts 15% van de hele energietransitie.
6. De overige 85% bestaat uit vervoer, verwarming, landbouw, industrie… Daar is behoefte aan (veel) meer elektriciteit, en heel veel warmte, zowel op matige als op hoge temperatuur.
7. En als we vinden dat er nu al veel windturbines en zonneweides gepland staan: we hebben nog zes maal zo veel (85%) nodig!
8. Bij jullie natuurlijk allang bekend, maar ten overvloede: laten kernreactoren nu giga-hoeveelheden stroom, huiswarmte en (bij iets ander ontwerp) ook industriële proceswarmte kunnen leveren. 😃
9. Desgevraagd liet dhr. vd Gaag nog weten dat hij in de toekomst op waterstof, batterijen en biomassa vertrouwt. De eerste twee zijn niet op nationale schaal leverbaar en dus nog experimenteel, en biomassa is omstreden.
Een gokje, dus.
10. Ik daag @olofvdgaag bij deze uit: kom met een integraal plan voor decarbonisatie van Nederland. Hoe gaan weldra doen, tot 2050, met wind, zon biomassa, waterstof en batterijen?
Dalen de kosten dat de leden van de @nvde alleen maar binnenlopen, mega winsten maken?
11. Of is er nog een beetje geld van de belastingbetaler nodig?
Zo ja: hoeveel? En waar zitten de onzekerheden? Hoeveel tientallen miljarden euro bedragen die?
En ten slotte: vergeet niet de aanpassingen aan het distributienet mee te calculeren.
Ben benieuwd!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het maken van zonnepanelen is gewoon een industriële activiteit. Mijnbouw, met rest stromen dat zware metalen en licht radioactief afval bevat. Panelen die beperkt te recyclen zijn.
2. Hij heette Aleksandr Litvinenko. Vermoord door de Russische geheime dienst, die een megadosis in zijn thee stopte.
Hoe kom je aan zo veel polonium-210? Door bismuth-209 te bestralen in een reactor.
En laten de Russen nou veel lood-bismuth gekoelde reactoren hebben…
3. Maar hee? Laat Tata bismuth bestralen in een reactor? 🤔 Ze maken toch staal? Geen radioactieve stoffen in dodelijke hoeveelheden? Nee natuurlijk niet!
En “natuurlijk” is hier het kernwoord. Polonium-210 komt gewoon in de natuur voor!
1. Hier het originele artikel. Wat is er aan de hand? Het gesmolten kernmateriaal van Tsjernobyl is als een soort lava naar de kelder gestroomd en daar gestold.
Het uranium, overal aanwezig in die lava, ook wel “corium” genoemd, ondergaat …
2. … kernsplijting, op een heel laag pitje. Kennelijk zit er voldoende uranium-235 voldoende dicht bij elkaar om een beetje kernsplijting op gang te houden.
Dat weten we al heel lang, maar de laatste jaren, sinds de nieuwe overkapping geplaatst is, is het …
Ooit willen weten wat (kernfysisch/radiologisch) het verschil tussen een kernongeval en een atoombom explosie is?
Ik heb er een draadje over gemaakt. Ik waarschuw alvast: het is voor de fijnproevers (ook wel nerds genoemd 😉). 👇🏻
1. Atomen die kunnen splijten, worden splijtstof genoemd. Voorbeelden daarvan zijn uranium-235 en plutonium-241. Als een langzaam neutron op ze botst, dan vallen ze meestal in 2 brokken uit elkaar, en zenden een aantal neutronen uit, die nieuwe splijting kunnen veroorzaken.
2. De brokstukken die ontstaan noemen we splijtingsproducten. Bij elke splijting van elke soort splijtstof hoort een kansverdeling van brokstukken die ontstaan. Sommige brokken hebben een hoge kans van ontstaan, anderen een lage.
1. Vandaag in 1986, 35 jaar geleden, vond het ongeval met de kerncentrale in Tsjernobyl plaats. Het @rivm heeft daar een webpagina over, voor wie meer daarover wil weten.
3. In de samenvatting op blz 5 wordt een belangrijke conclusie getrokken: in 1986 viel er gemiddeld 1800 becquerel aan cesium-137 per vierkante meter in ons land. Maar er lag al 4600 Bq/m2!