Evet dostlar bugün kripto paralar ile alakalı sık kullanılan fakat belli bir kesimin bilmediği terimleri size anlatmaya çalıştım. 💎💎
Yaklaşık 60 terimi alfabetik sırayla anlatmaya çalıştım.
RT Ederek daha fazla kişiye ulaşmasını sağlarsanız çok mutlu olurum. ☘️☘️
AİRDROP
Belirli görevlerden veya bir tokenı tutmanız durumunda bunu yapan herkese ücretsiz dağıtım yapılması.
ARBİTRAJ
Bir borsadan düşüğe aldığınız coini farklı bir borsada daha yüksek fiyata satmak.
ATH
Bir kripto paranın gördüğü en yüksek seviye. (All Time High)
AMA
Bana istediğini sor anlamına gelir. Genellikle projelerin soru cevap etkinlikleridir. (Ask Me Anything)
CONTRACT ADRESS
Tokenların kimlik numarası diyebiliriz. Mesela shirtum adında pek çok token çıkarılabilir ama hepsinin contract adressi farklıdır. Doğrusunu bu adresle bulabiliriz.
DAO
Merkezi olmayan organizasyonlar. Topluluğun yönettiği projeler.
DEX
Merkeziyetsiz borsa anlamına gelir. (Decentralised Exchange) Örneğin Pancakeswap, Pangolin
DAPP
Merkeziyetsiz uygulama anlamına gelir. (Decentralised App)
DEFİ
Merkezi olmayan finansın kısaltmasıdır. Blokchain teknolojisini kullanan çeşitli finans araçlarını kullanan yeni bir finansal ekosistem.
DOMİNANCE
Btc Dominance Bitcoin’in piyasa değerinin bütün markete oranını temsil eder. Bütün marketin piyasa değeri 1 Trilyon dolar olursa. Bitcoin’in piyasa değeri de 500milyar dolar olursa. Btc Dominance %50 olur.
DUMP
Ani fiyat düşüşü.
ETF
Borsa yatırım fonudur. Bitcoin EFT’lerini çok duymuşsunuzdur. Bu ETF ler onaylanırsa kurumsal yatırımcılar çok daha rahat Bitcoin alabilecekler.
FUD
Fear Uncertainty Doubt kısaltmasıdır. Korku, Belirsizlik, Şüphe anlamına gelir.
FOMO
Fear Of Missing Out kısaltmasıdır. Olanı biteni kaçırma korkusudur. Piyasa yükselirken fomolanıp yükselişi kaçırmayalım derken tepeden mal alırız :)
HALVİNG
Yarılanma anlamına gelir. Örneğin Bitcoin halvingi gelince artık madencilerin ödülleri yarılanmış oluyor. Dolayısıyla Bitcoin madencileri daha az Bitcoin çıkarıyor ve arz daha yavaş artıyor.
HODL
BitcoinTalk forumunda HOLD yani tut yerine HODL! yazmasıyla bu şekilde kalmıştır.
İDO
İnitial Dex Offering’in kısaltmasıdır. Tokenların ilk satışının yapılmasıdır. Halka arz gibi düşünebilirsiniz. ICO dan farkı merkeziyetsiz olmasıdır.
LIQIUDITY
Alış satışlarda fark olmaması yada çok ufak farklarla yapılabilmesi için likidite lazımdır. Likiditesi olmayan tokenları alıp satarken devasa farklar oluşur. Örneğin Nft piyasası likit bir piyasa değildir. İstediğiniz zaman satamazsınız.
LP
Liqiudity Provider’ın kısaltmasıdır. Likidite sağlayıcısı anlamına gelir. Örneğin x token ile BNB birleştirip bir LP token yaparak likidite sağlayıcısı olabilirsiniz. Bu sayede yapılan işlemlerden komisyon kazanırsınız.
LAUNCHPAD
IDO platformlarına verilen ortak isimdir. Örneğin; Bscpad-Oxbull-Avalaunch
MARKET CAP
Piyasa değeri anlamına gelir. Bir kripto paranın dolaşım adedi x fiyatı ile hesaplanır.
MAİNNET
Ana ağdır. Mainnete geçen kripto paralar kendi ağlarını kurmuş olurlar. Erc-20 ağında çıkan bir token mainete geçerek kendi Blokchain ağını kurar ve coin olur.
SUPPLY
Arz anlamına gelir. Bir token/coinden kaç adet bulunduğunu gösterir.
REKT
Harap olmak anlamıma gelir. Market çok düştüğünde rekt olmak şeklinde kullanılır.
ROADMAP
Yol haritası anlamına gelir. Projelerin gelecek planlarından bahseder.
DLİPPAGE TOLERANCE
Kayma oranıdır. Merkeziyetsiz borsalarda bazı tokenların kayma oranları yüksektir. Likidite eksikliğinden veya vergilerden kaynaklanabilir.
TX
Transaction anlamına gelir. Blok zincirindeki işlemlerdir.
TESNET
Geliştiriciler tarafından test aşamasında kullanılan, alternatif niteliğinde olan ve maddi değer taşımayan blok zinciridir. Yenilik yapmadan önce test edilir.
TVL
Bir DeFi protokolünde kilitlenen parayı gösterir. Total Value Locked
UTXO
Harcanmamış işlem çıktısıdır. Örneğin a kişisinin cüzdanında 1 Btc var ve b kişisine 0.3Btc gönderiyor. Cüzdanından 1Btc çıkar ve 0.7Btc geri gelir. Bu utxo olmuş olur.
WHİTEPAPPER
Tokenların projelerini detaylıca anlattığı bir döküman.
WHİTELİST
Sınırlı sayıda kişinin katılabileceği ön satışlarda genellikle piyango ile seçilenlerin olduğu liste.
WRAPPED COİNLER
Blockchain ağındaki kripto para biriminin değerine 1:1 oranında eşit olan ve farklı blockchain ağında çalışabilen tokenlardır.
YİELD FARMİNG
Verim çiftçiliği anlamına gelir. Kripto paralarınızı işleterek para kazanırsınız.
Eksikler veya yanlışlıklar olabilir. Eklemeleriniz ve düzeltmeleriniz beni mutlu eder :)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bi kaç gün önce 10.000'lerce #USDT değerinde airdrop beklediğim projeleri paylaşacağımı söylemiştim.💰💰
Şimdi sade bir şekilde listeyi paylaşıyorum. Mutlaka uygulamaları kullanın. Bu listenin kripto tarihinin en büyük airdrobunu atacağını düşünüyorum.🔥🔥
Haydi flooda🧵👇
(2/13) Öncelikle bilmeyenler için airdrop nedir ondan çok kısa bahsedeyim.
Projeler token çıkarmadan önce uygulamalarını, ağlarını kullanan ve test eden kullanıcıları ödüllendirebiliyor.
Örneğin son örnek $OP token. Optimisim'i kullananlara binlerce dolar değerinde
(3/13) $OP token yolladılar. Yolladıkları token miktarını ve neye göre yolladıklarını görsele ekliyorum.
Bizde henüz token'ı olmayan ve ileride kesinlikle token çıkaracağını düşündüğümüz uygulamaları kullanıcaz ve token çıkarırken bizede airdrop atmalarını bekleyeceğiz.
Hepsi bu floodda👇🏼👇🏼 Çayınızı kahvenizi alın başlıyoruz.🔥🔥
(2/19) #Casper projesi kısaca büyük girişimlerin blockchain sistemine uyumlu ürün ve hizmetler sunabilmesini ve blockchain sistemlerine dahil olabilmesini kolaylaştırma amacıyla bir ekosistem oluşturan, Layer 1 blockchain ağı hizmetidir.
(3/19) #CasperNetwork geliştiricileri #Ethereum geliştirmelerinde çalışan insanlardan oluşuyor.
$CSPR ‘nin ortaya çıkış amacı da blockchainin iş alanlarında daha fazla kullanılmasını ve yüksek yoğunluğun karşılanabilmesi için $ETH ‘ın ölçeklenebilirlik problemine bir alternatif
(1/18) Dostlar bugün Layer1 blockchain projesi olan, quantum dirençli bir platform oluşturan, sıkça duyduğumuz PoW, PoS yerine PoR (Proof of Randomness) Consensus mekanizmasını kullanan @Qanplatform $QANX projesini inceliyoruz.
(2/18) $QAN ile oluşturulması hedeflenen ekosistem DeFi çözümleri, akıllı kontratlar, metaverse projeleri, farklı tokenler, NFT’ler ve birçok merkeziyetsiz uygulamayı bünyesinde barındıran, kendi konsensüs algoritmasına sahip, güvenliğin ve hızın optimum düzeyde
(3/18) çalıştığı bir ekosistem olarak amaçlanıyor. Bu noktada $QANX ekibi tarafından vurgulanan önemli noktalardan ikisi, bu ekosisteme özel geliştirilen orijinal PoR(Proof of Randomness) konsensüs mekanizması ve bununla birlikte işleyen quantum direnç eğilimi.
(1/25)Dostlar alım yaptığım ve çok beğendiğim #Polkadot Parachaini olan, modern internet sistemlerinde çalışan bir kodlama türü WebAssembly ve #Ethereum Virtual Machine uygulamaları merkezi olmayı hedefleyen $ASTR @AstarNetwork’ü inceliyoruz.
Beğenerek destek olabilirsiniz. ❤️
(2/25) $ASTR halihazırda #Polkadot üzerinde en çok kitli varlık miktarına ulaşan #Parachain olarak karşımıza çıkıyor. Platformun gelişiminde amaçlanan hedef ise birçok farklı Layer 1 blockchain ağını #polkadot üzerine bağlayarak #Polkadot üzerinde merkeziyetsiz
(3/25) uygulamaların geliştirildiği, birçok farklı sistemin senkronizasyonunun gerçekleştiği bir ekosistem oluşturmak olarak değerlendirilebilir.
Son dönemde $ATOM ( #Cosmos ) ve #ETH ağları $ASTR sayesinde #Polkadot ağına bağlanmış ve projenin misyonu gerçekleşmeye başlamış
(2/23)Öncelikle Layer 1 ağlara değinecek olursak; Layer 1 olarak sınıflandırılan ağlar kendi ekosistemlerine sahip ana blockchain ağlarını temsil ediyor. #Ethereum#Bitcoin#Solana#BNB gibi ağları Layer 1 ağlara örnek ana ağlar olarak verebiliriz.
(3/23)Layer 1 ağlarınında çözümlenmesi için uğraşılan ana sorun ölçeklenebilirlik sorunudur.
Bu ana ağlarda optimum merkeziyetsizlik ve güvenliğe ulaşılma hedeflenirken ölçeklenebilirlik problemleri baş göstermiş ve ağ hızları konusunda istikrarsız sonuçlar,
(1/16)Dostlar bugün tokenini çıkarmış ve ön satışını gerçekleştirmiş projeler ve yatırımcıları için çok önemli bir süreç olan #Vesting nedir❓
Nasıl değerlendirebiliriz❓
Vestingleri nereden takip edebiliriz❓
Gibi konuları tane tane anlattım.
Haydi flooda geçelim. 👇🏼👇🏼
(2/16)Vesting kavramı yatırımcıların sahip olduğu, kendi portföyünde tuttuğu tokenlerin piyasada ticaretini yapabilmesini sağlayan, kilitlerinin açıldığı bir evre olarak açıklanabilir. Vesting’in ortaya çıkışı aslında en başta projelerin IDO, Private ve Seed sale dönemlerinde
(3/16) yani önsatışlarında yatırımcılar tarafından alınırken kabul ettikleri token kilitleme sözleşmesine dayanıyor. Günümüz kripto dünyasındaki bütün platformlar projenin sağlıklı gelişimini, proje ekonomisinin hatrı sayılır bir zaman tanınarak büyümesini