Lang draadje!
Wat doen we allemaal in de doordeweekse dagdienst?
We beginnen om 7:30. We lezen de toegewezen patiënten in, en krijgen de overdracht van de nachtdienst. Rond 8u deel je de medicatie die de nachtdienst nog niet heeft gegeven en begin je aan de ochtendzorg.
1/
Je helpt de mensen met wassen/ aankleden. Veel mensen hebben hulp nodig, dus we zijn vaak druk bezig. Je wast niet alleen maar. Je doet ook de nodige wond- en drainzorg. Tussendoor komt de arts binnenwandelen en vragen of je al visite kan doen, vaak als het niet uitkomt :-)
2/
Na de visite gaan we verder met de ochtendzorg, en werken we de belangrijkste punten van de visite uit. Wat je moet doen hangt af van wat er is besproken. Dit kan zijn extra medicatie starten, of een extra infuus voor medicatie. Of zorgen dat de geplande foto wordt aangevraagd
3/
Tussendoor moeten ook wij wat drinken (en een plaspauze) hebben. Dit doen we rond 10:30. Daarna werken we de artsvisite verder uit. Dit is vaak dossiervoering en bv ontslagvoorbereiding. Hierna beginnen we met het rondje meten van de vitale gegevens en het delen van medicatie.
4/
Met de vitale gegevens bedoelen we het meten van de bloeddruk, pols, temperatuur en saturatie (=zuurstofgehalte). Hier komt een score (de EWS score) uit. Is deze hoger dan 3, dus afwijkend? Dan anticiperen we hierop en overleggen we met de arts. Tenzij anders afgesproken.
5/
Ook meten we bij een aantal mensen de glucose, bij patiënten die diabeet zijn, of een OK aan de alvleesklier hebben gehad. Zo nodig geven we wat extra insuline.
En dan.. Is het eindelijk tijd om te eten! Dit doen we in 2 groepen, zo dat er altijd een vpk op de afdeling is.
6/
Na de lunch komt er een volgende medicatieronde. Vaak zijn dit medicatie die 3x per dag gegeven moet worden, of infuusmedicatie. Ook is het weer tijd voor de wond- en drainzorg. We legen katheters en berekenen hoeveel iemand plast. Plast iemand goed? Dan zijn we blij!
7/
Plast iemand krap? (=gemiddeld minder dan 30cc p/u) dan zijn we minder happy. We starten wéér interventies, hier kom ik later op terug. Vaak zijn we rond 14.30 klaar met deze ronde, en gaan we alles afschrijven voor om 15u de avonddienst arriveert. Zo kunnen ze direct inlezen.
8/
Om 15u maken we de laatste dingen af, en starten rond 15:30 met de overdracht, om hopelijk rond 16u het pand te kunnen verlaten. Het overdragen doen we zoveel mogelijk 'aan bed'. Zo heeft de avonddienst meteen een indruk van de patiënt en checken ze meteen of de lijnen kloppen
9/
Tussen al deze standaard werkzaamheden volgen vaak de acute/ onvoorziene situaties, dus verschuift alles. Ook is geen patiënt hetzelfde, we proberen ons ook waar het lukt aan te passen, zodat de patiënt de best mogelijke zorg kan ontvangen.
10/
Ons team is heel goed op elkaar ingespeeld. Heeft 1 vpk het drukker? Dan helpt iedereen elkaar. Soms is dit niet mogelijk, omdat iedereen overloopt. Dan ga je op de automatische piloot verder, om zo alles af te krijgen. Zo nodig draag je extra taken over aan de avonddienst.
11/11
Met nog even een aanvulling. Het lijkt alsof ik hier de psychosociale zorg helemaal vergeet. Gelukkig niet! We hebben er wel helaas TE(!) weinig tijd voor. Ik doe dit vaak tussendoor. Tijdens bv het wassen. Dan heb je echt even tijd met en voor de patiënt.
-Echte einde draadje-
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Net vertelde ik over dat wij als verpleegkundigen veel inspraak hebben tijdens de visite. Buiten kantoortijden is dit hetzelfde. Als we in acute situaties de arts bellen voor beoordeling, staan ze snel op de afdeling. Waarom? Omdat als we bellen er écht iets aan de hand is.
1/
Vaak hebben we alvast de eerste interventies ingeschat en gedaan voor de arts er is. Hierbij kan je denken aan bloed afname, een (extra) infuus geplaatst of een ECG(=hartfilmpje) gemaakt.
Hier na bellen we de arts voor de orders en beoordeling patiënt.
2/
Dit is veel efficiënter omdat de belangrijkste diagnostiek voor dan snel gedaan is, en we zo sneller kunnen handelen. De arts vertrouwd op ons oordeel, dus gezamenlijk besluiten we na deze onderzoeken wat we verder gaan doen.
3/
Naast verpleegkundige, ben ik ook (MDL) patiënt. Sinds een aantal jaar heb ik een aantal chronische aandoeningen verzameld. Hiervoor ben ik veel in het ziekenhuis opgenomen geweest. Hierdoor heb ik de andere kant van de zorg gezien. Hier heb ik veel van geleerd! 1/
Zoals hoe verschillende soorten bejegening aan kunnen komen. Hoe belangrijk luisteren is, en dat niet alles vanzelfsprekend is. Zelfs mét een medische achtergrond.
Ook was het soms enorm moeizaam in de omgang, verpleegkundigen zijn namelijk de slechtste patiënten, haha!
2/
Tijdens opnames wilde ik mijn kamergenoten helpen met van alles en nog wat. Maar eigenlijk had ik toen genoeg aan mezelf. Hier ben ik regelmatig voor teruggefloten. Nu kan ik het wat meer loslaten, gelukkig.
Prettiger voor iedereen.
3/
Hoe zit het nu met de "lijnen"? Veel dingen die niet in een patiënt horen te zitten noemen we lijnen. Denk dan aan infusen, voedingssondes, drains of zuurstof. Soms hebben we patiënten met meer dan 10(!) lijnen waardoor het vaak net een kerstboom is aan hun infuuspaal. (1/4)
Gelukkig kunnen veel patiënten hier wel om lachen. Telkens als we weer iets kunnen verwijderen is het voor patiënten een volgende stap in het herstel. Telkens iets kwijt, tot ze klaar zijn voor het ontslag. Dit kan met of zonder lijnen. (2/4)
Vaak gaan mensen namelijk naar huis met een drain of sondevoeding. De drain omdat er bijvoorbeeld nog een vochtholte gespoeld moet blijven worden.
En de sondevoeding omdat ze nog niet voldoende zelfstandig kunnen eten. We proberen patiënten de zorg deels zelf aan te leren. (3/4)
Zoals beloofd, een 🧵 over de cursus 'Normaal doen voor academici' @UTwente. *Hij heet daar trouwens 'Break your academic bubble', want tja, internationale universiteit he?* 1/9
Waarom is dat nou zo belangrijk? Dat normaal doen voor academici? En ben ik nou echt mijn collega's van abnormaliteit aan het betichten? 🤔🤔🤔 2/9
Nou ja, een beetje wel misschien. Als je kijkt naar bijvoorbeeld intelligentie, dan zijn academici tamelijk abnormaal: het IQ van academici ligt doorgaans verder van het gemiddelde af dan het IQ van mensen met zwakbegaafdheid. 3/9
Sinds #covid19 doe ik veel bureauwerk thuis. Maar dan mis je toch wat. Bijvoorbeeld bijpraten met collega Elske @TweetTactus, die fantastisch werk geleverd heeft voor ons project rondom Verslaving, LVB, en Trauma, op basis van de Seeking Safety methode 1/6
Want (zoals ik gisteren al aangaf): bij Verslaving & LVB is er vaak nog meer aan de hand. Onze patiënten hebben vaak een enorme rugzak met zeer belastende ervaringen. Daar moet je in de behandeling mee aan de gang. 2/6
Ilse Lutijn, GZ psycholoog en onderzoeker bij onze @TOPGGz afdeling @TweetTactus in Zutphen, onderzocht welke behandelingen er zijn voor deze triple problemen. De NL samenvatting in het tijdschrift voor Artsen Verstandelijk Gehandicaptenzorg: @NVAVG. nvavg.nl/wp-content/upl… 3/6
Even iets buiten t werk. Had gehoopt nog even naar Ibbenburen te kunnen gaan. bergfreunde-ibb.de/Een klimgebied op n half uurtje rijden, fantastisch toch? Helaas: regen. En met deze temperaturen duurt t even voor de rots weer droog is. #Jammer 1/8
Klimmen deed ik al voor mijn ongeval. In de revalidatie kliniek keek ik blijkbaar smachtend naar de klimwand. De fysio vroeg of ik ervaring had, en voor ik het wist dirigeerde ze me naar boven. 2/8
Vanuit de rolstoel dus, mind you. Onder t motto: ja jammer dat je been t niet doet, je hebt toch nog twee armen, een been, en de rest? 3/8