In de @volkskrant stond afgelopen week een artikel over een Amerikaanse studie over Pfizervaccin immuniteitsverval. Dit zou 47% zijn na zes maanden voor symptomatische ziekte. Is dit een betrouwbare schatting? Ik vermoed dat dit een onderschatting is:🧵
volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Waarom is dit een belangrijke vraag? In veel beleidsaspecten wordt onderscheid gemaakt tussen gevaccineerd en ongevaccineerd. Dit is niet alleen met de coronapas zo, maar ook met quarantaineregels:
nos.nl/artikel/238648…
Een schatting van effectiviteit tegen symptomatische ziekte (hier 47%) zal altijd hoger zijn dan überhaupt geïnfecteerd (en mogelijk besmettelijk). Beleidsuitzonderingen voor gevaccineerden zijn dan niet goed houdbaar.
Dus waar zit denk ik het probleem met deze studies? Mogelijke issues zijn legio, maar ik reduceer het tot de volgende zaken:
1) als je kijkt naar effectiviteit >5 a 6 maanden, wie analyseer je eigenlijk?
2) hoeveel immuniteit zit er in de controle groep?
(voor een goede bespreking van bredere aspecten van dit soort studies, een korte presentatie van een Britse epidemioloog voor de Amerikaanse FDA voordat ze naar de boosterdata keken: ) vanaf 60 minuten.
Probleem 1: wie is er eigenlijk gevaccineerd 6 maanden geleden?

Als we hierover nadenken, dan gaat het om mensen die in december2020 - tot februari 2021 geprikt zijn, erg:
1 ouderen + kwetsbaren met medische indicatie
2 zorgmedewerkers.
Al met al, een categorie mensen waarvan je verwacht dat het immuunverval sneller dan gemiddeld zal zijn danwel een hoger risico hebben op infectie dan de algemene bevolking. Voor zorgmedewerkers wordt bijv. niet gecorrigeerd:
In het verlengde hiervan, wie zijn die mensen in deze risicogroepen die zich niet hebben laten vaccineren? Weergegeven weer uit bovengenoemde presentatie:
Hoe kleiner de groep is, hoe groter het aandeel hardcore sceptici die zich bij klachten niet laat testen. Of mensen met een medische contraindicatie die anderen mensen als de pest vermijden.
De dia suggereert ook onderliggende immuniteit als confounder. Is dit goed gevangen in de bovengenoemde studie? Ik denk het niet, afgaande op % met eerder positieve test voor corona. Dit is echt heel laag...
Dus waarom denk ik dan dat het een onderschatting is? Dat komt omdat er een studie is die bovenstaande (type werk & eerdere infectie) *systematisch* bijhoudt: de ONS infection survey uit VK. Resultaten zijn gunstiger...
ons.gov.uk/peoplepopulati…
Dit is een studie die regelmatig een vaste grote groep mensen test met PCR over de afgelopen 15 maanden, en daarbij bijhoudt wat voor baan mensen doen. Dit is dus beter omdat:
1. niet beïnvloed is door testgedrag
2. eerdere infectie beter bijhoudt
3. weet wat voor werk men doet.
Dit zijn de resultaten, zie de reductie na 150 dagen, oftewel 5 maanden:
66% verminderd risico op besmetting dus ten opzichte van iemand die geen gedocumenteerde infectie heeft gehad. Dit zal dus obligaat hoger zijn mbt symptomatische infectie. Wat blijft gelden: het gaat om een gemiddeld oudere groep, waar je immuunverval sneller verwacht.
Een 66% lagere kans op besmet zijn dat vooral bij ouderen wordt gezien is voldoende om onderscheid op basis van vaccinatiestatus te maken bij zaken zoals een coronapas (testen ongevaccineerd verlaagt kans ook +/- 70%) en BCO (geen quarantaine, wel testen).
Is het allemaal rozengeur en manenschijn? Er zijn nog twee belangrijke onzekerheden:
1) methodologisch: het regelmatig testen gebeurt maandelijks. Verschillen tussen groepen zijn dus een gemengd effect van minder besmet zijn *en* snellere klaring na besmetting.
2) Het VK vaccinatieschema verschilt structureel (interval tussen prikken 10 weken) van dat in Amerika/Israel, waar de meeste immuunverval data vandaan komt. Ik kan dus niet uitsluiten dat de verschillen tussen studies wel degelijk een immunologisch effect weergeven.
Maar ik hoop aannemelijk te hebben gemaakt dat studies met minder risico op ongemeten confounding hogere schattingen laten zien en dat het aannemelijk dat de vaccineffectiviteit voor niet-ernstige infecties onderschat. Fin.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Jaime Borjas

Jaime Borjas Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @JaimeBorjas11

10 Sep
Beste man, je lijkt in tweets aan te geven dat 'we' de kwaliteit van laren data wegmoffelen. Dat is niet zo, het gaat om waar de data voor gebruikt kan worden. Dat is een analysefout en ik wil je dat rustig uitleggen.
Laat ik vooropstellend dat het onzinnig is om te zeggen dat helemaal niemand opgenomen is vanwege de prik, of de prik daaraan bijgedragen heeft. Ik zal het illustreren aan de hand van een casus.
Meneer B is hartpatient, zijn hart pompt niet goed en is zeer hoog risico patiënt voor COVID. Hij is iemand die zeer hoge prioriteit heeft voor de prik.
Read 16 tweets
9 Sep
Deze discussie teruggekeken. Ik denk dat de framing van deze discussie twee problemen heeft.
1) Volgens mij is het de bedoeling dat de pas *in de plaats komt* van een collectieve maatregel (1,5 meter)
2) het wordt expliciet gesteld als doel om vaccinatiegraad op te krikken
Ter herinnering: de pandemie bestrijd je door
1) immuniteit te verwerven of
2) door sociale interacties te verlagen.
2) is effectiever als je dat specifiek doet voor mensen die besmettelijk zijn.
Read 19 tweets
1 Sep
Deze opinie in @nrc is goede aanleiding om te kijken hoe 'minder' besmettelijk met betrekking tot vaccins eigenlijk werkt. Conclusie: ik denk dat de epidemiologische premisse waarop het betoog gestoeld is niet erg goed houdbaar is. 🧵
nrc.nl/nieuws/2021/08…
Laat ik vooropstellen dat ik niet heel duidelijk vind wat hij nu vindt, waardoor kritiek moeilijk is: vindt hij dat testen dé voorwaarde moet zijn voor toegang, of vindt hij dat het óf testen óf gevaccineerd zijn niet deugt, omdat gevaccineerd minder is dan ongevaccineerd+getest
Voor het eerste is natuurlijk veel te zeggen: een geteste populatie bestaande uit vooral gevaccineerden is 'veiliger' dan een niet geteste populatie waarbij alleen ongevacinneerden getest zijn.
Read 21 tweets
27 Aug
Eerder al hier in het engels een klein beetje over geschreven. Maar omdat de ‘grote’ Volkskrant 😉 nu bericht over een niet-peer-reviewed artikel, een poging tot peer review!🧵
Laat ik vooropstellen, zeker met de andere artikelen die specifiek laten zien dat er een sterk immuunverval is over de tijd met het Pfizer vaccin, vind ik het best plausibel dat natuurlijke immuniteit langduriger is dan immuniteit van het pfizer vaccin.
Een tienvoudige reductie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden staat namelijk ook gelijk aan een reductie tussen 99% en 90% als je zou vergelijken met ongevaccineerden.
Read 25 tweets
26 Aug
This is an interesting article, that I think has some limitations by design. I would like to highlight some issues
Because re-infection in previously infected must distinguish persistently positive PCR to re-infection, the authors lag analysis of outcomes between the groups 3 months after index event.
This means that all fully vaccinated must have been so by february 28th. *despite* this, due to matching, the average age of the vaccinated cohort is 36 years old.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(