Käydäänpäs vähän läpi markkinoiden väitettyä tehokkuutta.

Nyt ensinnäkin: markkinamekanismi on teoriassa erittäin etevä järjestelmä ratkaisemaan resurssienjaon ongelma, eli se, miten rajallinen määrä resursseja jaetaan niin, että ihmiset saavat mahdollisimman paljon iloa.
On myös hyvät perusteet sanoa, että markkinamekanismin osittaisella puuttumisella oli vaikutusta esim. Neuvostoliiton talouden kaatumiseen. Kuitenkin on syytä muistaa, että kukaan ei ole tiettävästi kyennyt osoittamaan sen olleen järjestelmän tuhon juurisyy.
Tästä sitten seuraa, että edelleenkin kritiikki vallitsevaa yltiöpäistä kapitalismia kohtaan tyrmätään luulemalla, että kriitikko haluaisi lopettaa markkinajärjestelmän ja korvata sen jollain Neuvostoliiton suunnitelmataloudella.

Tämmöisiä on oikeasti marginaalisen vähän.
Mutta meitä semmoisia, jotka olemme vähän perehtyneet esimerkiksi siihen, missä se markkinamekanismi on hyvä ja missä ei, on sitten enemmän.

Lyhyesti sanoen: markkinamekanismi on oivallinen renki, mutta aivan paska isäntä.
Markkinamekanismin todennäköisesti paras puoli on se, että se ratkaisee elegantisti ja yksinkertaisin tekniikoin (vaikka kolikoilla) hyvin vaikean ongelman: hajautuneen informaation.

Kenenkään ei tarvitse suunnitella tuotteiden ja palveluiden tuotannon kokonaisuutta.
Markkinat myös saavat tämän ratkaisun aikaan usein kohtuullisen tehokkaasti.

Joskus jopa väitetään, että markkinat olisivat aina tehokkain mahdollinen tapa jakaa niukkoja resursseja, eli että mikään muu menetelmä ei voisi tuottaa yhtä paljon hyvinvointia samoista aineista.
Teoriassa näin onkin - JOS ja VAIN JOS eräät ehdot täyttyvät. Merkittävimpiä näistä ovat

1. vaatimus ainakin liki täydellisestä kilpailusta, eli kaikille hyödykkeille pitää olla paljon tuottajia ja ostajia. Näinhän ei ole, vaan hyvin moni tuote on muutaman yrityksen varassa.
2. tuotannolla ei saa olla skaalaetuja, eli tuotannon kasvattaminen ei saa johtaa tuotteen keskimääräisen hinnan putoamiseen. Tämähän ei päde oikeastaan missään teollisuustuotteessa eikä monessa muussakaan.
3. informaation pitää olla täydellistä, eli sekä myyjien että ostajien pitää tietää kaikki mitä tuotteesta ja vaihtoehdoista on tiedettävissä, eikä tulevaisuus saa olla epävarmaa. Jätän oman mietinnän varaan onko näin.
4. tuotteilla ei saa olla ulkoiskustannuksia tai jos niitä on, valtioiden täytyy kyetä hinnoittelemaan ne täydellisesti tuotteiden hintaan esim. veroilla tai tukiaisilla. Tämäkään ei käytännössä toteudu eikä välttämättä voi toteutua.
Markkinat voivat tietenkin olla vaihtoehtoja paremmat, ja usein ovatkin, jos esim. nuo neljä ehtoa täyttyvät suurimmaksi osaksi vaikkeivat täysin. Mutta mitä kauemmaksi noista ehdoista mennään, sitä heikommalla pohjalla väite markkinoiden ylivertaisuudesta on.
Niukkojen resurssien jakoon markkinoilla liittyy kuitenkin myös sellainen ongelma, että se meinaa yhteisön keskeisen vallan pilarin eli taloudellisen vallan luovuttamista täydellisesti asiaksi, josta äänestetään kukkarolla.
Jos kaikki resurssien jako tehtäisiin markkinoilla kukkarolla äänestäen, niin henkilöllä olisi käytössään sen verran valtaa miten paljon hänellä on pätäkkääkin.

Tämä olisi epäilemättä monen mieleen, mutta demokratiaa se ei olisi.
Rahalla on taipumus tulla rahan luo esim. korkoa korolle-ilmiön vuoksi. Siksi jos nykytilassa päätetään siirtää enenevästi resurssien jakoa markkinoille, seuraus on omaisuuksien ja vallan entistä nopeampi keskittyminen harvojen käsiin. Jos pitää feodalismista niin mikäs siinä.
Mutta jos pitää demokratiasta, niin markkinoiden vallan lisäämisen ehtona pitää olla markkinoilla käytettävien pelimerkkien voimallisempi tasaaminen ihmisten kesken. Markkinat voisivat toimia teoriassa erinomaisenkin hyvin, JOS kellään ei olisi niin liian vähän eikä liian paljon.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟

Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jmkorhonen

14 Oct
Jos haluaa ymmärtää miksi olemme liemessä ympäristömme rajojen kanssa, asiaa voi auttaa kun tajuaa, että viime vuonna (2020) maailman kaikki 20-59 vuotiaat ihmiset olisivat voineet ympäri vuoden raatamalla tehdä noin 0,41% siitä työstä mitä ulkoiset energianlähteemme tekivät.
Esiteollisella ajalla eläneet ihmiset eivät yksinkertaisesti kyenneet muuttamaan maailmaa niin hirvittävällä voimalla ja niin nopeasti mihin me koneidemme ansiosta kykenemme. Silti hekin saivat aikaan paikoitellen vakavia, joskin vain paikallisia ympäristökatastrofeja.
Kun voimamme kasvaa ja jäljellä olevien ehjien ekosysteemien määrä hupenee, viisautemme pitäisi lisääntyä vähintään samassa suhteessa, mielellään nopeammin.

Muuten kaunis avaruusaluksemme karkaa hallinnastamme.
Read 7 tweets
14 Oct
"Yksityistetään kaikki niukat resurssit" on semmoinen ympäristökriisin ratkaisuidea, mikä tulee joskus mieleen varmaan jokaiselle joka on käynyt yhdenkin kurssin taloustiedettä.

Se on niitä kuuluisia ratkaisuja, jotka ovat kauniita, yksinkertaisia, ja huonoja.
Teoriassa resurssien yksityistäminen tai se, että kaikelle laitetaan hinta, olisi tietenkin talousteorian näkökulmasta tehokas ratkaisu - jos eletään täydellisissä markkinoissa joissa Pareto-tehokkuuden kriteerit täyttyvät.

Mutta todellisuudessa emme elä.
Käytännössä tämmöinen ratkaisu voisi olla mitenkään reilu vain jos ENSIN jaetaan talouden pelimerkit melko tasan, ja rakennetaan vahvat instituutiot jotka estävät vallan keskittymisen tulevaisuudessakin.

Sitä ennen yksityistäminen sataa vain rikkaimpien laariin.
Read 5 tweets
2 Sep
Minua kun taitaa seurata moni semmoinen joka ei välttämättä ihan hirveän aktiivisesti seuraa turvallisuuspoliittisia ja maanpuolustukseen liittyviä jupinoita, niin ajattelinpa lyhyen tietoiskun tilanteesta, tai omasta käsityksestäni siitä, kirjoitella. (Ketju.)
Olen itte siis näitä juttuja seuraillut aktiivisesti n. 25 v mutta missään virallisessa asemassa tai muutenkaan asiantuntija en ole. Maanpuolustuksesta kiinnostunut vain.
Tilannehan on siis se, että ikävä kyllä lopullisen rauhan aika ei ole vieläkään puhjennut. Kremlin herrat ovat osoittaneet toistuvasti, että tilaisuuden tarjoutuessa hyvinkin perinteinen asevoima kuuluu heidän omien etujensa ajamiseen käytettävään kalustoon.
Read 27 tweets
2 Sep
Vielä yksi juttu tutkimuksen hyödyistä elämälle: etenkin yhteiskuntatieteelliset ja humanistiset alat tuottavat uusia abstrakteja käsitteitä, kuten vaikka (aikanaan) "Suomi" tai "banaali paha" tai "rakenteellinen syrjintä."

Näitä tarvitaan, koska työmuistimme on heikko.
Koska emme pysty pitämään päässämme kovin montaa asiaa aktiivisena yhtä aikaa, monimutkaisempi ja syvällisempi ajattelu vaatii abstraktioiden käyttöä. Ilman näitä abstrakteja käsitteitä, emme voisi ajatella tai keskustella kyseisistä asioista, ainakaan kovin järkevästi.
Käytännöllisessä mielessä ja esim. demokratialle oleellisen kansalaiskeskustelun kannalta asioita ei oikeastaan ole olemassa ennen kuin niille on nimi. Jos vaikkapa johonkin yhteiskunnalliseen epäkohtaan halutaan puuttua, se täytyy ensin havaita ja sille antaa nimi.
Read 7 tweets
2 Sep
Ihmistieteiden haukkumisessa on olennaista ymmärtää historiaa. Taustalla on aniharvoin ymmärrystä siitä, mitä ollaan haukkumassa, mutta säännöllisesti mielipahaa siitä, että tutkimus vaikuttaa ottavan jotenkin kriittisesti kantaa yhteiskuntaan.

Ilmiöhän ei ole uusi.
Kahnaukset joihin vaikkapa Galileo Galilei joutui kirkon kanssa johtuivat juurikin siitä, että tutkimus tuotti tuloksia jotka konservatiivit kokivat uhaksi vallinneelle valtarakennelmalle, eikä Galileo ymmärtänyt olla niistä hiljaa julkisuudessa.
Tunnettua on myös se, miten darwinismia vastustettiin, oikeudenkäyntejä myöten. Jälleen siksi, koska konservatiivit kokivat kyseisen tutkimusalan ja siitä julkisesti puhumisen uhaksi vallitsevalle järjestelmälle.
Read 13 tweets
1 Sep
Joku kyseli käyttökokemuksia mallin 42 satularepun replikasta joten tässä alustavia. Kyseessä siis tämä kapistus:

sofmilitary.co.uk/ww2-1942-patte…
Tämä on siis satulareppu m/vanha. Terästä, purjekangasta, ja messinkisolkia. Kiiltäviä! On laadukkaasti tehty. Säätäminen omalle selälle on helppoa koska säätöjä ei ole. Satulaa voi vähän taivutella kun on kasvanut ihmisenä 40-luvun kommandoja isommaksi, ainakin vyötäröltä.
Kantaminen tapahtuu n. 40 mm leveillä kangasnauhoilla. Ovat jo lähtöönsä paremmat kuin Savotan 323-repussa, mikä taitaa tämän ohella olla ainoa tuotannossa oleva wanhan kansan satulareppu. Muuttuivat vielä paremmiksi asentamalla pensasneuvostoliittolaiset kantoviillekkeet.
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(