Ihmistieteiden haukkumisessa on olennaista ymmärtää historiaa. Taustalla on aniharvoin ymmärrystä siitä, mitä ollaan haukkumassa, mutta säännöllisesti mielipahaa siitä, että tutkimus vaikuttaa ottavan jotenkin kriittisesti kantaa yhteiskuntaan.

Ilmiöhän ei ole uusi.
Kahnaukset joihin vaikkapa Galileo Galilei joutui kirkon kanssa johtuivat juurikin siitä, että tutkimus tuotti tuloksia jotka konservatiivit kokivat uhaksi vallinneelle valtarakennelmalle, eikä Galileo ymmärtänyt olla niistä hiljaa julkisuudessa.
Tunnettua on myös se, miten darwinismia vastustettiin, oikeudenkäyntejä myöten. Jälleen siksi, koska konservatiivit kokivat kyseisen tutkimusalan ja siitä julkisesti puhumisen uhaksi vallitsevalle järjestelmälle.
Darwinin aikoihin esim. tähtitiedettä ei kuitenkaan enää pidetty uhkana vallalle: valta oli sopeutunut ja legitimoi itsensä uusilla tavoilla. Tämäkin on toistuva kuvio: konservatiivit hyväksyvät aina tutkimuksen joka ei ota edes olemassaolollaan kantaa yhteiskuntaan.
1900-luvulla nähtiin miten diktatuureissa kuten Neuvostoliitossa tukahdutettiin juurikin sosiologinen tutkimus samalla kun "kovat" tieteet sallittiin ja niihin kannustettiin. Näin siksi, koska sosiologia ja muut ihmistieteet olisivat kyseenalaistaneet vallinneen ideologian.
Sama kuvio jatkuu. Nykyisessä yhteiskunnassa luonnontieteellinen perustutkimus, vaikkapa tähtitiede tai hiukkasfysiikka, ei uhkaa valtajärjestelmiä: valta on suorastaan rakennettu tieteen ja tekniikan tuloksille.

Mutta auta armias jos luonnontiede ottaa kantaa valtaa vastaan.
Jos luonnontieteilijä sanoo julkisesti, että vallitseva järjestelmä on hyvä ellei paras mahdollinen, konservatiivit ilakoivat. Jos luonnontieteilijä sanoo, että vallitseva järjestelmä on johtamassa ympäristökatastrofiin ja tarvitsemme kiireellisiä muutoksia, huuto alkaa.
Samaten, jos ihmistieteissä vaikkapa historioitsija toisintaa hellittyjä ja konservatiivien ajatusmaailmaan sopivia käsityksiä, vaikkapa suomalaisten erinomaisuudesta, kritiikkiä tutkimusrahan käytöstä ei varmasti kuulu.

Vaan annapa olla jos asioita katsotaan kriittisesti.
Tai jos tutkimustraditio ylipäätään on sellainen, joka katsoo valtarakenteita kriittisesti - kuten vaikkapa feministinen ja kriittinen tutkimus tekevät.

Kritiikkihän on edistymisen ehto, ja juuri se on ongelma: konservatiivit eivät halua esim. tasaisempaa valtaa.
Jos tutkimusrahoituksen kritiikissä olisi oikeasti kyse julkisten rahojen tehokkaasta käytöstä, kritiikin kohteiksi osuisi, ihan jo tilastollisen todennäköisyyden perusteella, edes joskus myös tutkimusaloja ja hankkeita jotka eivät ota ainakaan kriittistä kantaa yhteiskuntaan.
Jokainen asiaa pidempään seurannut voi todeta, että näinhän ei ikinä käy. Netissä "kyllä nyt taas hassataan rahoja kaikkeen turhaan" mouhoava ei ikinä ota hampaisiinsa vaikkapa tähtitiedettä - ainakaan niin kauan kun tähtitiede tai tähtitieteilijä ei ota kantaa yhteiskuntaan.
Mikään tästä ei tarkoita, että tutkimus tai sen rahoitus olisi kritiikin tai kansalaiskeskustelun ulkopuolella. Vain että nähtävissä on toistuva ilmiö, jossa julkisen kritiikin kohteeksi joutuu lähes yksinomaan aloja, jotka eivät kulloinkin sovi konservatiiviseen maailmankuvaan.
PS. koska usein kysytään "mitä ihmistieteet ovat ikinä tehneet meidän hyväksemme" - mikä on ihan aiheellinen kysymys johon tutkijat voisivat useammin vastata - niin tässä lista muutamista viimeisen 30 v edistysaskelista, minkä keksin ruokaa laittaessa.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟

Janne M. Korhonen 🇫🇮🇪🇺🐟 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @jmkorhonen

2 Sep
Minua kun taitaa seurata moni semmoinen joka ei välttämättä ihan hirveän aktiivisesti seuraa turvallisuuspoliittisia ja maanpuolustukseen liittyviä jupinoita, niin ajattelinpa lyhyen tietoiskun tilanteesta, tai omasta käsityksestäni siitä, kirjoitella. (Ketju.)
Olen itte siis näitä juttuja seuraillut aktiivisesti n. 25 v mutta missään virallisessa asemassa tai muutenkaan asiantuntija en ole. Maanpuolustuksesta kiinnostunut vain.
Tilannehan on siis se, että ikävä kyllä lopullisen rauhan aika ei ole vieläkään puhjennut. Kremlin herrat ovat osoittaneet toistuvasti, että tilaisuuden tarjoutuessa hyvinkin perinteinen asevoima kuuluu heidän omien etujensa ajamiseen käytettävään kalustoon.
Read 27 tweets
2 Sep
Vielä yksi juttu tutkimuksen hyödyistä elämälle: etenkin yhteiskuntatieteelliset ja humanistiset alat tuottavat uusia abstrakteja käsitteitä, kuten vaikka (aikanaan) "Suomi" tai "banaali paha" tai "rakenteellinen syrjintä."

Näitä tarvitaan, koska työmuistimme on heikko.
Koska emme pysty pitämään päässämme kovin montaa asiaa aktiivisena yhtä aikaa, monimutkaisempi ja syvällisempi ajattelu vaatii abstraktioiden käyttöä. Ilman näitä abstrakteja käsitteitä, emme voisi ajatella tai keskustella kyseisistä asioista, ainakaan kovin järkevästi.
Käytännöllisessä mielessä ja esim. demokratialle oleellisen kansalaiskeskustelun kannalta asioita ei oikeastaan ole olemassa ennen kuin niille on nimi. Jos vaikkapa johonkin yhteiskunnalliseen epäkohtaan halutaan puuttua, se täytyy ensin havaita ja sille antaa nimi.
Read 7 tweets
1 Sep
Joku kyseli käyttökokemuksia mallin 42 satularepun replikasta joten tässä alustavia. Kyseessä siis tämä kapistus:

sofmilitary.co.uk/ww2-1942-patte…
Tämä on siis satulareppu m/vanha. Terästä, purjekangasta, ja messinkisolkia. Kiiltäviä! On laadukkaasti tehty. Säätäminen omalle selälle on helppoa koska säätöjä ei ole. Satulaa voi vähän taivutella kun on kasvanut ihmisenä 40-luvun kommandoja isommaksi, ainakin vyötäröltä.
Kantaminen tapahtuu n. 40 mm leveillä kangasnauhoilla. Ovat jo lähtöönsä paremmat kuin Savotan 323-repussa, mikä taitaa tämän ohella olla ainoa tuotannossa oleva wanhan kansan satulareppu. Muuttuivat vielä paremmiksi asentamalla pensasneuvostoliittolaiset kantoviillekkeet.
Read 8 tweets
1 Sep
Suomalaiset eivät ole Venäjän kansan vihollisia, mutta demokratia on Kremlin nykyisten herrojen vihollinen. Suomi on demokratian etuvartioasema; etujemme mukaista olisi vaikuttaa niin, ettemme enää olisi.
Ja tätä tietysti eri tahot pyrkivätkin eri tavoin tekemään. Toiset vähentämällä demokratiaa Suomessa, toiset tukemalla sitä Venäjällä.
Minä kun olen tämmöinen suomalainen nationalisti, niin pidän strategisesti toivottavana, että pyrimme olemaan erilainen kuin tuo suurvalta tuossa rajan takana. Jos siellä vainotaan homoja, meillä heidät pitäisi hyväksyä avosylin. Erilaisuus on itsenäisyyden pohja.
Read 4 tweets
1 Sep
"En ymmärrä miksi tämä tutkimus on tärkeää" ei kerro tutkimuksen tärkeydestä vaan esittäjänsä ymmärryksen puutteista. Yritetäänpä siis lisätä ymmärrystä.

Aloitetaan siitä, että miksi niin usein näyttää siltä, että tutkijat tutkivat jotain tosi erikoista aihetta.
Koska julkaisukelpoisen tieteellisen tutkimuksen täytyy tuottaa uutta tietoa.Tämä meinaa aiheita, jotka eivät ole suurelle yleisölle tai toimittajille kovinkaan tuttuja.

Suhteellisuusteoriasta väitettiin kuuluisasti, että sen ymmärsi vain tusina ihmistä koko maailmassa!
Silti ainakaan nykyään kovin moni ei väitä esim. natsien tavoin, että tämä "juutalainen tiede" olisi hyödytöntä hölynpölyä.

Juuri koska suhteellisuusteoriasta on tullut vuosikymmenien kuluessa yleistä tietoa tieteen eturintaman sijaan.
Read 12 tweets
1 Sep
Nyt on taas puhetta eutanasiasta, niin kerronpa miksi päädyin _vastustamaan_ eutanasian sallimista toistaiseksi.

Syy on se, että etenkin vammaiset ja pitkäaikaissairaat ovat ihan aiheellisesti huolissaan siitä, miten eutanasian salliminen vaikuttaa heidän elämäänsä.
On olemassa todellinen riski, että jos eutanasia laillistetaan ja se yleistyy samaan aikaan kun julkisen terveydenhuollon resursseja lähinnä leikataan, niin etenkin julkisen terveydenhuollon varassa olevia ryhdytään enemmän tai vähemmän hienovaraisesti ohjaamaan eutanasiaan.
Suomessa on jo nyt ongelmana, että liian moni lääkäri (ja moni muu) ajattelee ettei vammaisen ihmisen elämä ole elämisen arvoista. Esimerkiksi vammaisia lapsia on jätetty elvyttämättä lääkärin päätettyä ettei lapsen elämä ole elämisen arvoista, edes kysymättä vanhemmilta.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(