I går tweetede jeg første del af en længere tråd om filosofihistorie, feminisme og hvorfor den franske kvindesagsforkæmper og politiske aktivist Olympe de Gouges (1748-1793) var badass. Den tråd kan man finde her:
I dag er vi kommet til anden del af tråden, der - nu jeg tænker efter - burde have heddet "Olympe de Gouges mod patriarkatet". Men skidt pyt: Budskabet burde være klart nok alligevel.
I går præsenterede jeg de Gouges og introducerede til hendes mest kendte tekst: ”Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne” (Erklæring om kvindens og den kvindelige borgers rettigheder) fra 1791. Den kan læses i engelsk oversættelse her: olympedegouges.eu/rights_of_wome…
Som jeg også nævnte i går, så er de Gauges "Kvindens rettigheder" både en kritik og en videreførsel af ”Déclaration des droits de l'homme et du citoyen” (Erklæring om menneskets/mandens og borgerens rettigheder” (Menneskerettighedserklæringen) fra 1789.
Relationen til Menneskerettighedserklæringen bliver helt eksplicit, når vi kommer til den mest centrale del af de Gouges tekst, nemlig selve "Erklæringen om kvindens og den kvindelige borgers rettigheder”
Erklæringen består af en kort indledning, efterfulgt af 17 nummererede paragraffer. Indledningen er et kampråb på vegne af franske mødre, døtre og søstre: Kvinder skal have sæde i Nationalforsamlingen på lige fod med mændene! De Gouges afslutter indledningen med at erklære, at:
”...the sex that is superior in beauty as it is in courage during the pains of childbirth recognises and declares, in the presence and under the auspices of the Supreme Being, the following Rights of Woman and the Female Citizen." Så er scenen sat.
Derefter følger 17 paragraffer, der opregner nogle af de grundlæggende rettigheder, som kvinder, og i visse tilfælde også mænd, besidder eller bør besidde, i et politisk fællesskab. Det er her, at de Gouges eksplicit vender sit kritiske blik mod Menneskerettighedserklæringen.
de Gouges 17 paragraffer er nemlig i det store og hele omformuleringer af de 17 tilsvarende paragraffer i Menneskerettighedserklæringen, der har til formål at udstille erklæringens ensidighed og manglende almengyldighed.
de Gouges omformuleringer består af et ret enkelt retorisk greb, som hun systematisk applicerer på alle de 17 paragraffer i menneskerettighedserklæringen.
For det første udskifter de Gouges konsekvent brugen af ”l’homme/les hommes” (”man”/”mand”/”menneske”) i Menneskerettighedserklæringen med enten ”women/kvinder” eller ”woman and man/kvinder og mænd”. Maskulinum erstattes eller suppleres kort sagt med femininum
For det andet ændrer de Gouges formuleringen af bestemte paragraffer i Menneskerettighedserklæringen, så de i stedet for at behandle tilsyneladende ”almenmenneskelige” spørgsmål kommer til at handle om problemstillinger, der er særegne for kvinder.
Et eksempel på den første slags omformulering finder vi i den allerførste paragraf. I Menneskeretighedserklæringen lyder den: ”1. Men are born and remain free and equal in rights. Social distinctions may be based only on common utility.”
I de Gouges omformulering bliver denne paragraf til: ”1. Woman is born free and remains the equal of man in rights. Social distinctions can only be founded on a common utility.”
Bemærk hvad der sker ved denne omformulering. Mest åbenlyst bliver kvinden eksplicit skrevet ind som rettighedsbærere. Det var hun ikke før, medmindre man vælger at fortolke ”man” (”les hommes)” bredt som omfattende begge køn.
Det er nok sådan, man typisk ville fortolke "man" ("les hommes" i dag. Men det kunne man reelt set ikke gøre på de Gouges tid, da da retspraksis dengang simpelthen var anderledes. Menneskerettighedserklæringens udsagn om rettigheder gjaldt (kun eller primært) for mænd!
Ved eksplicit at skrive kvinden ind som rettighedsbærer i Menneskerettighedserklæringens første paragraf ekspliciterer og udstiller de Gouges den implicitte maskuline bias i Menneskerettighedserklæringen: Erklæringen prætenderer universalitet, men ekskluderer i praksis kvinder.
En afledt effekt af de Gouges omformulering er, at den afslører, at ”man”/”les hommes” IKKE er en kønsneutral og uskyldig term, men derimod et begreb ladet med implicit kønnet mening.
Hvis ”man"/les hommes” virkelig var kønsneutralt og uskyldigt, så ville den første paragraf ikke ændre mening, hvis man udskiftede maskulinum med femininum, MEN DET GØR DEN - eller gjorde det i hvert fald for de Gouges samtidige.
de Gouge er dermed den første - eller i det mindste en af de første - der klart gjorde opmærksom på, at brugen af maskuline pronominer ikke er en uskyldig og ligegyldig grammatisk praksis, men kunne have reelle politiske konsekvenser.
Sagt på en anden måde: de Gouges indså, at der i det franske sprog var indlejret en forestilling om manden/det maskuline, som noget neutralt og givet, mens kvinden/det feminine var noget afledt og anderledes. Som de Beauvoir senere formulerede det: Kvinden er "Det andet køn"
Det er sgu' skarpt set af en selvlært politisk aktivist og debattør fra den franske provins i 1791. Der er mange kloge mennesker i dag, som ikke har forstået den pointe.
Et eksempel på den anden slags omformulering, dvs. omformuleringer der ændrer Menneskerettighedserklæringens paragraffer, så de fokuserer på problemstillinger der er særegne for kvinder, finder man i § 4, der i sin oprindelige form handler om (grænserne for) mandens frihed:
”4 Liberty consists in the ability to do whatever does not harm another; hence the exercise of the natural rights of each man has no other limits than those which assure to other members of society the enjoyment of the same rights. These limits can only be determined by the law.”
I de Gouges omformulering ændres paragraffen så den ikke eksklusivt handler om frihed, men også om retfærdighed. Og der sker en ændring af paragraffens fokus, så den ikke handler om en ideel fastlæggelse af frihedens grænser gennem loven, men om behovet for at reformere loven:
”4. Liberty and justice exist to render unto others what is theirs; therefore the only limit to the exercise of the natural rights of woman is the perpetual tyranny that man opposes to it: these limits must be reformed by the laws of nature and reason.”
Hvis man tænker sig en smule om, er det er ikke svært at se, hvorfor de Gouges omformulerer paragraffen på denne måde. Den oprindelige paragraf handler om hvordan lovgivningen ideelt set skal udformes: Den skal sikre individet størst mulig frihed forenelig med alle andres frihed.
Hos de Gouges er fokus ændret, så paragraffen ikke handler om en idéel lovgivning, men om mangler i den faktisk eksisterende lovgivning. Mere præcist: de Gouges omformulering fremhæver, at under gældende lovgivning er kvinden IKKE ligestillet med, og er derfor underlagt, manden.
I samfundet som det eksisterer ER der allerede de facto grænser for kvindens frihed, nemlig mandens undertrykkelse. For de Gouges er dette et mere presserende problem end hvordan en lovgivning idéelt set skal være strikket sammen, for at sikre størst mulig frihed for alle (mænd)
For de Gouges er den mest presserende politiske opgave derfor ikke, at fastlægge de idéelle grænser, som loven bør sætte for individers frihed, men derimod at reformere loven, så den ikke længere tillader og muliggør mandens faktiske undertrykkelse af kvinden.
Anderledes formuleret: Loven skal reformeres, så den ikke længere fratager kvinder deres naturlige rettigheder. Det er derfor de Gouges eksplicit skriver retfærdighed, forstået som det ”at svare enhver sit” ind i paragraffen.
Igen: Det er satme skarpt set. Det samme er de Gouges måde at formulere sin kritik på. Ved at tage udgangspunkt i Menneskerettighedserklæringen placerer hun sig indenfor rammerne af den eksisterende politiske diskurs, men udstiller samtidigt manglerne ved denne diskurs
de Gouges tekst er en skarp, sine steder nådesløs, kritik af Menneskerettighedserklæringens implicitte prætention om at være almengyldig. Og fordi denne kritik formuleres ud fra og ved hjælp af Menneskerettighederklæringens egne begreber, er den svær at afvise
de Gouges afviser ikke hverken rettighedsbegrebet, eller det ideal om almen ligeværdighed, som Menneskerettighedserklæringen bygger på. Hun viser blot, at Erklæringen i praksis ikke lever op til dette ideal, fordi den netop ikke anerkender kvinder som ligeværdige rettighedsbærere
En sidste pointe fra de Gouges tekst, inden jeg slutter dagens tråd. I paragraf 10 kommer de Gouge med sit måske mest berømte argument. I sin oprindelige formulering i Menneskerettighedserklæringen, lød denne paragraf sådan:
"10. No one shall be disquieted on account of his opinions, including his religious views, provided their manifestation does not disturb the public order established by law."
Hos de Gouges bliver denne paragraf til "10. None must be disquieted for their opinions however fundamental: woman is entitled to mount the scaffold; she must be equally entitled to mount the rostra so long as her manifestos do not disturb the public order according to the law."
Både i Menneskerettighedserklæringen og hos de Gouge handler § 10 om ytringsfrihed. Menneskerettigehedserklæringen fastslår at denne ret ikke kan indskrænkes undtagen pga hensynet til den offentlige fred og orden
De Gouges er enig, men drager en yderligere konsekvens: Hvis der er ytringsfrihed, så kan kvinder ikke nægtes retten til at lade deres stemme høre. Hvis kvinder har ret til at stå på skafottet, har de ret til at være med til at beslutte de love de kan dømmes efter!
Det argument har jeg svært ved at finde gode modargumenter mod. Hvis man lever, eller ønsker at leve i en demokratisk retsstat, er det et minimalt krav at stille til den lovgivende proces. Igen satte de Gouges fingeren præcist på et ømt punkt i Menneskerettighedserklæringen
Og det var det for i dag. I morgen (regner jeg med) vil jeg lave en tredje og sidste tråd, hvor jeg fortæller lidt om, hvad vi kan lære af de Gouges, og hvorfor hun fortsat er relevant i dag. Blot ifald der stadigt skulle være nogen som var i tvivl om hendes relevans. Bis dann.
Tredje og sidste del af denne tråd er nu oppe og kan findes her:

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Carsten Fogh Nielsen

Carsten Fogh Nielsen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Filoffen

17 Oct
I går og i forgårs tweetede jeg de to første dele af en kæmpelang tråd om filosofihistorie, feminisme og den hvorfor den franske kvindesagsforkæmper og politiske aktivist Olympe de Gouges (1748-1793) var badass. Tråden kunne have heddet: "Olympe de Gouges mod patriarkatet"
Første del af tråden, der introducerer til de Gouges og hendes mest berømte tekst ”Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne” (Erklæring om kvindens og den kvindelige borgers rettigheder) fra 1791, finder man her:
I anden del af tråden gik jeg mere i dybden med de Gouges retoriske tilgang i ”Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne” ("Kvindens rettigheder"), og hendes væsentligste argumenter og pointer. Den finder man her:
Read 35 tweets
15 Oct
Hvis man har brug for lidt læsestof til efterårsferien, så er her en laaaaang tråd om filosofihistorie, feminisme og hvorfor Olympe de Gouge var badass. Hæng på: Vi skal forbi den franske revolutions terrorregime, Menneskerettighedserklæringen og universalismens mangler
Olympe de Gouges var en fransk skuespilforfatter, politisk aktivist, kvindesagsforkæmper (før der eksisterede en egentlig kvindesag) og modstander af slaveriet. Hun blev født i jævne kår i Montauban i1748; Frankrig i 1748, og blev henrettet i Paris under terrorregimet i 1793.
De Gouges havde ingen formel uddannelse, men var i det store og hele selvlært. Hun blev gift som 16- eller 17-årig, og hendes ægteskab var efter alt at dømme alt andet end lykkeligt. Til gengæld var det kort: Hun blev enke allerede et par år siden. Image
Read 24 tweets
9 Jan
Nu har jeg endelig fået læst Asger Aamunds forsvar for Trump i @Berlingske Det er jævnthen kedeligt, da han i store træk blot lægger sig i slipstrømmen af andre Trump-apologeter, både i DK og i USA. Det er de samme typer argumenter og fejlslutninger.
Primært 1) en afvisning af, at Trump ift stormen på Capitol og i sit virke som præsident har gjort noget ulovligt eller forfatningsstridigt; 2) en påstand om at det derimod er Trumps modstandere, der de sidste fire år har søgt at afsætte og delegitimere ham vha ulovlige midler
Aamund har dog to twists på den overordnede argumentation. Dels mener han ikke, at Trump kunne gøre noget, da demonstranterne først var kommet ind i Capitol: "Folk læser jo ikke Twitter, når de er ved at ødelægge Nancy Pelosis kontor."
Read 13 tweets
8 Jan
Det rejser et vigtigt spørgsmål, som jeg plejer at diskutere med publikum, når jeg holder oplæg om fake news: Hvor omfattende er det journalistiske ansvar for redelighed og objektivitet? Imo omfatter dette ansvar ikke kun historiers indhold, men også deres form og præsentation.
Sagt på en anden måde: Læsernes/seernes/lytternes berettigede forventning om en redelig og tilstræbt objektiv nyhedsdækning handler ikke kun om at blive præsenteret for faktuelt korrekt indhold, men også om den form dette indhold præsenteres på, OG den måde det præsenteres
Dette er særligt vigtigt i en tid, hvor 1) nyhedsindhold typisk distribueres og videredeles digitalt og 2) nyhedshistoriers digitale udbredelse ofte afhænger af deres umiddelbare appel i form af fængende eller provokerende overskrifter og introtekster
Read 4 tweets
7 Jan
En moralsk relativering af Trump-tilhængernes handlinger via en sammenligning med et rent hypotetisk scenario, der baserer sig på en formodentlig fejlagtig antagelse om, at den amerikanske venstrefløj har samme tendens til og kapacitet for voldelig handlen som højrefløjen.
Belæg for, at antagelsen om den amerikanske venstrefløjs kapacitet for og tendens til voldelig handlen ikke er på niveau med højrefløjens: Homeland Security's 'Homeland Threat Assessment' fra oktober 2020 (specielt s. 17-19): dhs.gov/sites/default/…
Allerede i 2002 konkluderende FBI, at "Domestic right-wing terrorist groups often adhere to the principles of racial supremacy and embrace antigovernment, antiregulatory beliefs [...] continue to represent a serious terrorist threat." (archives.fbi.gov/archives/news/…)
Read 8 tweets
31 Jul 20
Her er Anna Libaks leder om #BlackLivesMatters i denne uges WA. Jeg går ud fra, at lederen er udtryk for Libaks oprigtige bekymring over udviklingen i USA lige nu. Samtidigt er lederen dog opinionsstof og dermed egnet til at tiltrække læsere ved at generere debat og konflikt.
Jeg er (beklager @HrAndersColding - du må hellere mute mig resten af dagen) en af dem, der gerne tager Libaks leder op til debat. Dels fordi jeg er grundlæggende uenig med en række af hendes synspunkter; dels fordi lederen giver anledning til en række kritiske kommentarer.
Så lad os begynde. Her er det indledende afsnit i Libaks leder. Bemærk rammesætningen: Drabet på George Floyd har givet anledning til VOLDELIGE protestdemonstrationer i USA. Libak undlader dermed behændigt at nævne, at langt de fleste demonstrationer har været fredelige. Image
Read 40 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(