1️⃣ Hoe zit dat nu met dat hoogradioactief afval dat zo lang leeft?
Ik heb besloten er een draadje over te maken. 👇🏻
2️⃣ stel we beginnen met 100 kg gewone ractorbrandstof: vooral uranium-238 en 3-5% uranium-235 (de splijtstof).
Als het weer de reactor uit komt, zit er ca. nog 94 kg uranium in, met een wat lager percentage uranium-235 (dat is verspleten), 1 kg plutonium-239 en 5 kg ...
3️⃣ splijtingsproducten.
Uranium-238 (halveringstijd 4,5 miljard jaar) en uranium-235 (700 miljoen jaar) zijn natuurlijke stoffen, komen overal in de aardkorst voor.
Ook in uw tuin en de steenachtige materialen waarvan uw huis gebouwd is.
4️⃣ het plutonium-239 heeft een halveringstijd van 24.000 jaar, en daarliet het getal van 240.000 levend afval vandaan. Dat is 10 halveringstijden, daarna is er nog maar 1/1000e deel van over.
Maar wacht! Afval? Het is super waardevolle brandstof!
5️⃣ Er zijn landen die mordicus tegen hergebruik ♻️ zijn, ze claimen dat dat terrorisme in de hand speelt.
Als je dan NIET hergebruikt, dan claimen dezelfde mensen dat je moet stoppen met kernenergie omdat het afval 240.000 jaar leeft, en dat je het niet diep mag begraven …
6️⃣ … want
… (wacht, nu komt het!)
… WANT DAT WERKT TERRORISME IN DE HAND! 😂
Schiet mij maar lek, volgens mij zitten die mensen gewoon niet te wachten op kernenergie en is ELK argument daartegen een goed argument. 😉
7️⃣ OK, verstandige landen doen dus aan recycling ♻️ van hun bestraalde splijtstof.
Daarmee halen ze 95% van wat andere landen “afval” noemen uit hun reststroom en gebruiken zij dat weer om nieuwe reactor brandstof te maken!
En het plutonium-239 dat ontstaat is gewoon …
8️⃣ … waardevolle brandstof.
Dus: geen afval, maar brandstof! Geen probleem dat 240.000 jaar bestaat, maar een substantie die onze elektriciteitsrekening verlaagt. 👍🏻💪🏻😃
En die laatste 5% dan? Tja, daar kunnen we weinig mee op dit moment. Dat zijn stoffen als cesium, …
9️⃣ …strontium en dergelijke. Met halveringstijden van hooguit 30 jaar. Dus in 300 jaar is daar nog maar 1/1000e van over, daar komt die 300 jaar vandaan.
In het recyclingproces zoals Borssele dat nu heeft, worden die stoffen echt als afval beschouwd, en in glas gegoten.
🔟 Kan je daarna niks meer mee. De volgende generatie reactoren, rond 2050, zou ook DAT afval kunnen “opbranden”, NOG meer stroom kunnen halen uit dezelfde kilo uranium, en NOG minder restmateriaal achterlaten.
1️⃣1️⃣ en voordat de tegenwerpingen komen: ja, er ontstaan ook andere stoffen, zwaarder dan uranium in diverse processen. Americium en curium bijvoorbeeld, ook met een halveringstijd van duizenden jaren.
Maar wel in zeer kleine hoeveelheden.
1️⃣2️⃣ en waarom zijn we überhaupt zo onder de indruk van die lange periodes? Als ik nu een pot kwik leegdrink ga ik hartstikke dood. Doe ik het over 1000 miljard jaar (zo ik dan nog zou leven) dan ga ik net zo hartstikke dood.
1️⃣3️⃣ chemische gifstoffen worden NOOIT minder giftig, en dezelfde logica volgend zouden wij die stoffen dus oneindig veel problematischer moeten vinden dan radioactieve stoffen!
1️⃣4️⃣ gelukkig heeft Duitsland een goede oplossing voor EEUWIG giftig chemisch afval gevonden. En een goede oplossing ook! Nooit protesten bij vergunningsverlening, nooit blokkades bij transporten. Iedereen vind het gewoon een top oplossing!
1️⃣5️⃣ En de oplossing is niet acceptabel voor een miljoen jaar, zoals Duitsland eist voor radioactief afval, maar IN ALLE EEUWIGHEID!!!!
Ik hoor je enken: kom op Lars, welke TOP oplossing hebben die Duitsers dan gevonden voor hun kwik, cadmium, asbest etc?
1️⃣6️⃣ Ik laat je niet langer in spanning. Je graaft een diep gat, in een zoutmijn bijvoorbeeld, stopt je afval in tonnetjes, begraaft het daar, EN KLAAR!
1️⃣7️⃣ Doet me er aan denken: wat als je het plutonium NIET hergebruikt, is dat niet heel gevaarlijk? Terrorisme gevoelig?
Duitsland heeft al een paar miljoen ton EEUWIG HOOGGIFTIG materiaal als kwik, asbest etc. ondergronds opgeslagen.
En de Duitsers zijn super kritisch …
1️⃣8️⃣ … op veiligheid. Dus als DUITSLAND dat veilig acht, MILJOENEN tonnen eeuwig hooggiftig materiaal onder de grond stoppen, hoe klein morg het geval dan zijn van die paar DUIZEND ton radioactief materiaal?
1️⃣9️⃣ Mijn conclusie: luister niet naar wat Duitsland ZEGT over radioactief materiaal, maar kijk naar wat Duitsland DOET met hun veel grotere hoeveelheden hooggiftig materiaal dat ALTIJD een gebaar blijft.
2️⃣0️⃣ en trek je conclusie. Wat is waar, en waar wordt er een politiek verhaaltje verteld?
Mijn advies: (1) recyclen die “opgebrande” kernbrandstof! En (2) laat je niks wijsmaken over langdurig giftig afval.
Duitsland heeft het opgelost. Tientallen jaren geleden. En
2️⃣1️⃣ wel een cliffhanger.. en…
En niks eigenlijk. Opgelost! 😃
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ik wil jullie trouwens nog even wijzen op een paar punten in ondergenoemd interview met @olofvdgaag, op @NPORadio4 waarover ik graag mijn gedachten met jullie deel. 👇🏻
2. Allereerst zette de NPO een frame op: een inleiding die het interview kleurt.
De argumenten van de antikernenergiebeweging komen voorbij, en kernenergie wordt als issue van politiek links of rechts neergezet.
Dan de vraag aan Olof: wie heeft gelijk?
3. Dan moet je veel tegenwoordigheid van geest hebben om te zeggen dat je geen uitspraak gaat doen over een valse tegenstelling: CO2 uitstoot is namelijk het urgente issue.
Het maken van zonnepanelen is gewoon een industriële activiteit. Mijnbouw, met rest stromen dat zware metalen en licht radioactief afval bevat. Panelen die beperkt te recyclen zijn.
2. Hij heette Aleksandr Litvinenko. Vermoord door de Russische geheime dienst, die een megadosis in zijn thee stopte.
Hoe kom je aan zo veel polonium-210? Door bismuth-209 te bestralen in een reactor.
En laten de Russen nou veel lood-bismuth gekoelde reactoren hebben…
3. Maar hee? Laat Tata bismuth bestralen in een reactor? 🤔 Ze maken toch staal? Geen radioactieve stoffen in dodelijke hoeveelheden? Nee natuurlijk niet!
En “natuurlijk” is hier het kernwoord. Polonium-210 komt gewoon in de natuur voor!
1. Hier het originele artikel. Wat is er aan de hand? Het gesmolten kernmateriaal van Tsjernobyl is als een soort lava naar de kelder gestroomd en daar gestold.
Het uranium, overal aanwezig in die lava, ook wel “corium” genoemd, ondergaat …
2. … kernsplijting, op een heel laag pitje. Kennelijk zit er voldoende uranium-235 voldoende dicht bij elkaar om een beetje kernsplijting op gang te houden.
Dat weten we al heel lang, maar de laatste jaren, sinds de nieuwe overkapping geplaatst is, is het …
Ooit willen weten wat (kernfysisch/radiologisch) het verschil tussen een kernongeval en een atoombom explosie is?
Ik heb er een draadje over gemaakt. Ik waarschuw alvast: het is voor de fijnproevers (ook wel nerds genoemd 😉). 👇🏻
1. Atomen die kunnen splijten, worden splijtstof genoemd. Voorbeelden daarvan zijn uranium-235 en plutonium-241. Als een langzaam neutron op ze botst, dan vallen ze meestal in 2 brokken uit elkaar, en zenden een aantal neutronen uit, die nieuwe splijting kunnen veroorzaken.
2. De brokstukken die ontstaan noemen we splijtingsproducten. Bij elke splijting van elke soort splijtstof hoort een kansverdeling van brokstukken die ontstaan. Sommige brokken hebben een hoge kans van ontstaan, anderen een lage.