När LKAB pratar om digitalisering och framtidens gruvteknik, vad menar vi då? Järnmalmen som ska tas upp från en kilometer eller två under jord går ju inte att ladda upp till ytan bara man har tillräckligt bra wifi-uppkoppling. Här en tråd om sånt där med data – och robothundar!
Den här tunga och energikrävande verksamheten betyder att digitalisering och automation kan ge väldigt stora vinster, såväl för arbetsmiljö och produktionseffektivitet som minskat underhåll och energibesparingar. Här om någonstans är det bra om robotarna tar över!
Ja, alltså, vi vill ju att robotarna jobbar åt oss, inte uppnår självmedvetande och tar över. Men ni fattar, när det ska sprängas loss, lastas och transporteras enorma volymer berg på stora djup är det fiffigt om maskiner som kan snacka med varandra gör jobbet.
Ni vet robothunden från Boston Dynamics som kan klättra, öppna dörrar och göra konster? Vi har såna! De lär sig knata runt i våra gruvor och kan skanna ett område, bidra vid räddningsinsatser, eller på ryggen bära in drönare som kan skanna berget i djupa schakt.
📷: Fredric Alm
Robothundarnas kropp, datahjärna och grundsystem är klara, men vi lär dem nu ta sig fram i en gruva och klara av de uppdrag vi vill ha dem till. Annars är det faktiskt sällan vi kan köpa prylar direkt ”från hyllan”. Det mesta måste vi utveckla själva. Vad beror det på?
Jo, den teknik som finns idag är oftast framtagen för majoriteten av världens gruvor. Det är dagbrottsgruvor ovan jord, och om de är underjordsgruvor är de mycket mindre än våra. Att bryta i stor skala under jord som vi gör är avancerat och dyrt, så det är få som gör det.
Redan idag är mycket i våra verksamheter automatiserat eller fjärrstyrt. De underjordiska tågen på vår huvudnivå i Kiruna går lika ofta som tunnelbanan i rusningstrafik. Fast dygnet runt, året runt. De är autonoma och förarlösa sen 1970-talet!
📷: Fredric Alm
Delar av vår borrning och lastning av malmen i gruvorna sker också utan förare i fordonen. Men med digitaliseringen talar vi om nästa steg, där maskinerna är ihopkopplade till ett helt system och kör runt och fattar beslut själva utifrån produktionsläget.
📷: Anders Hallergren
På så sätt kan man minska körsträckor, korta väntetider, maximera tillgängligheten på maskinparken och minska antalet människor som arbetar på platser med krävande arbetsmiljö. Det här blir extra viktigt när vi ska följa våra malmkroppar mot djupet.
Vi bergförstärker idag med hundratusentals kubikmeter sprutbetong per år plus bergbult och stålnät, för att gruvorna ska vara säkra att arbeta i. När vi går djupare ökar bergtrycket, så vi måste göra ortarna mindre. Då måste maskinerna också bli mindre.
📷: G. Rúnar Gudmundsson
Mindre maskiner!? Men vi ska ju producera MER i framtiden? Ja, så därför måste vi ha många FLER maskiner än idag. Det talar också för att de bör vara eldrivna, förarlösa och autonoma för att flödena ska bli så effektiva som möjligt.
📷: Sandvik
Vad menas med autonoma maskiner? Jo, de kan fatta beslut utifrån olika parametrar och köra och arbeta där de gör störst nytta, eller hjälpa varandra, utifrån hur de har programmerats. En fjärrstyrd maskin kräver fortfarande att en människa sitter och kör, som en radiostyrd bil.
Behövs några människor då, om robotarna ska ta över så mycket av produktionen? Jo, för maskinerna behöver fortfarande underhållas och repareras. Systemen måste designas och programmeras. Flödena övervakas och analyseras.
Vi tror att LKAB i framtiden kommer att behöva ungefär lika många medarbetare som idag, men med delvis andra kompetenser, och vi kommer ändå att kunna producera mera. Hur vi jobbar kommer också att förändras, och den digitala tekniken skapar riktigt häftiga möjligheter.
Våra gruvor i Kiruna och Malmberget är som jättelika städer under mark. Det finns 50-60 mil väg per gruva, olika huvudnivåer, produktionsområden, verkstäder, kontor och restauranger. Att snabbt hitta människor och maskiner är viktigt både för produktionen och för säkerheten.
Sedan länge finns system för att se var personal befinner sig. Alla i gruvan måste ha en ”tagg”, en sensor som visar position. De funktionerna utvecklas nu (våra mobiler kan bli ”taggar”) och ska kunna användas för ännu bättre samarbete, tex kan kollegor hitta varandra enklare.
GPS funkar inte i gruvan för satelliterna går inte att se hundratals meter under marken. Vi måste därför bygga vår egen positioneringsteknik för att alltid veta var människor och maskiner är och för att hitta runt i våra enorma gruvor.
Miljön i gruvan ställer speciella krav. Du kanske har en sån där skyddsfilm på mobilskärmen för att slippa repor. Vår utrustning, som våra tusentals wifi-accesspunkter tex, måste klara tryckvågen från salvorna som varje natt spränger loss tiotusentals ton malm.
📷: Fredric Alm
Våra mobiler ger också stora möjligheter, alla har en egen LKAB-mobil. Att felanmäla en trasig pump, beställa reservdelar, checka av underhållslistor för en anläggning eller skicka analysresultat kan redan eller kommer att kunna göras med några enkla tryck eller en skanning.
Fast egentligen vill vi att maskinerna ska boka service själva när det behövs och att reservdelarna då redan är beställda och levererade på plats till verkstaden! Ni vet, internet of things, som när kylskåpet där hemma ska kunna beställa mer mjölk innan den hunnit ta slut.
Idag övervakas och styrs många funktioner och arbetsinsatser från avancerade kontrollrum där operatörer kan överblicka produktionen. Kanske kommer en stor del av den överblicken och arbetsfördelningen att göras via mobiler ute i fält, det är ett av alla de tester vi gör just nu.
Mobilerna används för övrigt redan med artificiell intelligens av våra driftgeologer. De utför så kallad kartering, dvs undersöker bergarter, malmkvalitet, strukturer och bergmassans hållfasthet under jord. Deras underlag ger grönt ljus för fortsatt produktion.
De fotograferar berget med en app. Programmet använder en algoritm som hela tiden förfinas och blir bättre. Resultatet baseras på tre parametrar; järnmalm, sidoberg och sprickor, och visualiseras genom att markera till exempel gråbergsförekomst.
Tillredningen, alltså de som sedan borrar, spränger och driver ortarna vidare, är uppkopplade mot samma app. De uppdaterar den geologiska modellen av malmkroppen i realtid så alla kan använda den. Arbetet går då snabbare och geologerna kan kartera effektivare med AI på fickan!
Och vi spelar datorspel på jobbet! Eller ja, det ser ut så, men det är ju arbete. Vi testar att använda VR-teknik på våra digitala möten för att exempelvis kunna samlas runt en maskin (här en sikt) för att diskutera detaljer (här styrkammare på en sikt).
Och vi har en hel försöksgruva. Många gruvbolag gör tester, men att kunna bedriva försök i en verklig gruvmiljö med skarp produktion är ovanligt. I Konsulgruvan som ligger intill den stora Kirunagruvan pågår utveckling av framtidens digitaliserade brytningsmetoder.
Digitalisering handlar inte bara om att automatisera analoga processer rakt av. Det är så mycket mer, det handlar i grunden om hur vi människor arbetar. IT är en möjliggörare av nya arbetssätt, och målet med vår digitalisering är smartare processer.
Hoppas detta gav en bild av varför den digitala utvecklingen har så stort fokus för oss, som i grunden arbetar med den kanske tyngsta av industrier. Vi får väl se om vi lyckas lösa det där med att göra järnatomerna till ettor och nollor också.

Slut tråd.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Anders Lindberg

Anders Lindberg Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Anders_Lindberg

16 Oct
LKAB ska börja göra koldioxidfri järnsvamp, men ännu är det järnmalmspellets som gäller. Vi har anledning att vara stolta över dem och hur de produceras också. Dags därför för en tråd om pellets, och en makalös maskin: grate-kiln-verket i Svappavaara från 1969!
📷: Börje Rönnberg
Så vitt vi vet är det världens äldsta pelletsverk av typen grate-kiln som fortfarande är i drift. Konstruktionen är i grunden densamma, men det har hänt väldigt mycket med prestandan under de 52 år som gått. Både vad gäller kapaciteten och påverkan på klimat och miljö.
LKAB bryter ju järnmalm. Det är järn och syre i kemisk förening, som våra kunder stålbolagen smälter och reducerar bort syret ifrån så de får råjärn som de sen kan göra stål av. Under många år sålde LKAB malmen som den var, i stycken. Det kallas just styckemalm.
Read 35 tweets
12 Oct
Ni vet hur Cementa fick sin ansökan om fortsatt kalkbrytning avvisad? Och ni kanske sett hur Kaunis Iron utanför Pajala fick höra att deras miljötillståndsansökan var för bristfällig – och samtidigt för omfattande. Nu är det LKAB:s tur att drabbas av ett märkligt beslut. Tråd:
Mark- och miljödomstolen har avvisat vår ansökan för utökad verksamhet i Kiruna, som vi jobbat med sen 2014. Anledningen? Vi har inte separat kallat ”särskilt berörda”, speciellt husägare med bergvärme, till samråd. De fick samma inbjudan till samråd som alla andra. Det dög inte.
Ja, det är sant. Domstolen avvisar ansökan som lämnades in 2018, som gäller en ökning av brytningen från 30 till 37 miljoner ton råmalm, för att vi inte specifikt kallat tex husägare med bergvärme till samråd. De kunde lämna synpunkter som alla Kirunabor, men det räckte inte.
Read 21 tweets
8 Oct
Jojo, jag ser er kivas om kärnkraft eller inte kärnkraft. Nu är det snart helg, så låt oss titta på något lite mindre kontroversiellt som alla kan tycka är intressant. Här kommer därför en tråd om gruvbrytning med hjälp av ATOMBOMBER!!!
Detta udda ämne snubblade jag över när jag läste LKAB-tidningen nr 2, 1967. Där finns återgivet ett föredrag av professorn och bergsingenjören vid KTH Ingvar Janelid (1914-1982), som hölls vid Svenska Gruvföreningens årssammanträde 25 november 1966.
Svenska Gruvföreningen, det är vad vår branschförening @Svemin_mining hette fram till 2004. Och hör här: föregångaren till Svenska Gruvföreningen hette Gruvbyrån! Alltså tänk det visitkortet!? ”Anders Lindberg, Gruvbyrån”.
Nå. Var var vi? Just det, atombomber i gruvan!
Read 23 tweets
6 Oct
Här i Svartöberget i Luleå bygger vi nu ett pilotvätgaslager som en del av Hybrit-initiativet. Vattenfall, SSAB och LKAB ska testa hur vi kan lagra vätgas som ska användas i tillverkningen av järnsvamp. Följ med ner i en studiebesökstråd! Image
Pilotlagret ska bli på 100 kubikmeter, bara en tusendel av vad en riktig anläggning kan hamna på, men det räcker för att testa tekniken. Vi hade pressträff idag, därav nyfikna journalister i bild! Image
I det här rummet ska en ståltank placeras och sedan gjutas in i betong, så den kan motstå trycket från vätgasen. Det behövs, för trycket ska bli 250 bar (det är mycket). Vitsen med det är att gasen tar mindre plats då, när den komprimeras. Image
Read 16 tweets
5 Oct
Tömning av förarlöst tåg på huvudnivå 1365 i Kirunagruvan.
Och här en tråd om brytningen, om man blir nyfiken på var i flödet ett sånt där tåg finns:
Read 4 tweets
23 Sep
På med hjälmen och spänn fast hakremmen, för nu ska vi under jord och studera själva grunden för LKAB:s verksamhet! Det har blivit hög tid för tråden om brytningsmetoder.
Jag tänkte fokusera mest på LKAB:s brytning, och den är relativt ung i gruvsammanhang. Vi grundades 1890 och då hade brytningstekniken ganska nyligt tagit stora steg framåt. Men låt oss ändå kika lite kort längre bak i tiden.
Det finns tecken på utvinning av rödockra från hematit för 40.000 år sen i Ngwenyagruvan i Swaziland, som därför anses vara världens äldsta. Utvinningen vid det som skulle komma att heta Falu koppargruva kan ha startats under 700-talet. Det är också ganska längesen.
Read 54 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(