Het aantal vastgestelde #COVID19 besmettingen is opgelopen tot boven de 10000 per dag. De zorg geeft aan dat ze het bijna niet aan kunnen. Op 1 op de 3 IC-bedden ligt een ernstig zieke covid patiënt. Het aantal sterfgevallen stijgt. #zorginfarct
Daarom een paar observaties.
1). De strategie is onduidelijk. Daardoor is het niet duidelijk waarom maatregelen nodig zijn, wanneer maatregelen nodig zijn, hoe lang maatregelen nodig zijn en wat het concrete doel van de maatregelen is en of ze werken.
2). Het kabinet voert een reactief beleid (in tegenstelling tot een proactief beleid). Hierdoor *kan* het kabinet ook geen strategie presenteren. Scenario's van WRR & KNAW worden niet uitgewerkt door het kabinet. We worden telkens opnieuw 'overvallen'. wrr.nl/actueel/nieuws…
3). De informatiepositie van de regering is veel beter dan die van de Tweede Kamer. Hierdoor is de grondwettelijke bepaalde controlerende taak van de Tweede Kamer moeilijk uitvoerbaar. Dit machtsvacuüm maakt risico op manipulatie en desinformatie groot.
4). De Tweede Kamer wordt tevreden gesteld met kleine handreikingen op details (bijvoorbeeld tijd avondklok, QR-code buiten sporten). Het debat over relevante grondrechten ontbreekt grotendeels. Partijpolitieke belangen lijken vaak belangrijker dan het welzijn van Nederland(ers).
5). De (langdurige) formatie is een extra complicerende factor waarmee de kamer (deels) buiten spel gezet kan worden. Ik zeg niet dat dit gebeurt, maar dat het kan is een veeg teken.
6) Het OMT geeft vooral antwoorden op door de regering gestelde vragen. Onafhankelijke advisering op basis van relevante (nieuwe) wetenschappelijke informatie is daardoor moeilijk.
7). De door het OMT gebruikte (en door de regering overmoedig geïnterpreteerde) modellen zijn vaak optimistischer dan de werkelijkheid. Dit wordt verklaard vanuit het 'onberekenbare' gedrag van NLers. Adviezen van de gedragsunit worden weinig gebruikt.
8). Mogelijk zit ik er met deze observaties geheel naast, dan hoor ik het graag. In afwachting van mensen die mij laten zien dat de vork anders in de steel zit vast een paar concrete ideeën.
9). Ideeën voor de regering:
- Presenteer uw strategie.
- En handel daarnaar.
- Verbeter de communicatie.
- Organiseer tegenspraak.
- Vraag het OMT om zelf relevante vragen te stellen en hun creativiteit aan te wenden om met oplossingen te komen.
10). Ideeën voor de Tweede Kamer:
- Verbeter uw informatiepositie.
- Streef naar onafhankelijke informatie en adviezen.
- Nodig experts uit het buitenland uit. Suggesties: Maria van Kerkhove (WHO), voorzitters van RIVM/OMT van landen 'die het goed doen'. RIVM gedragsunit.
11). Ideeën voor het OMT:
- Kom op eigen initiatief samen.
- Geef ongevraagd advies (niet primair in de media, maar primair aan de regering). Bijvoorbeeld over de beste strategie.
- Maak onzekerheid (en consequenties daarvan) explicieter in advisering.
- Betrek crisisexperts
12). Het bovenstaande heb ik niet opgeschreven om bijdehand te doen maar uit oprechte bezorgdheid voor het welzijn van Nederland(ers).
Daarom wens ik iedereen die in deze coronacrisis een (grote) verantwoordelijkheid heeft van harte veel wijsheid toe.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1). Na weken van oplopende besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen kregen we vandaag weer te maken met wat strengere maatregelen.
2). De stand is:
- R ~1.2 --> moet >20% dalen
- ~12.000 positieve testen vandaag --> moet ruim 4x halveren
- ongeveer heel NL niveau 'zeer ernstig'
- 288 covid patienten op de IC --> stijgt maar moet onder 100 of 200 dalen
- Zorgpersoneel uitgeput
- Sombere prognose 👇
3). Ik vrees dat er (veel) meer moet gebeuren dan nu voordat de cijfers gaan dalen. Niemand zit op zwaardere maatregelen te wachten maar als het te ver uit de hand loopt leidt uitstellen alleen maar tot meer schade en zitten we straks weer 6 maanden in 'lockdown'.
1/ Er is momenteel nogal wat debat over coronavaccins en ziekenhuisopnames. Bij dezen een kleine bloemlezing uit de presentaties van Professor @RIVM_vDissel
Advies: Lees even het hele draadje.
2/ In het Catshuisoverleg (29-10-2021) werd onderstaand figuur getoond.
3/ 5 dagen later (3-11-2021) werd tijdens de briefing van de 2e kamer onderstaand figuur getoond.
1/ Morgen komt RIVM met de wekelijkse update. Vandaag vast mijn update. Waar stonden we, waar staan we, waar gaan we heen.
🧵
2/ We wisten dat de besmettingen opliepen en oplopen. Sinds ruim 4 weken. En gecorrigeerd voor % positieve testen zitten we inmiddels op het niveau van de dansen-met-jansen-piek.
We wisten dat de ziekenhuisopnames opliepen en oplopen. Sinds ruim 3 weken.
3/ We wisten dat meer besmettingen altijd tot meer ziekenhuisopnames en doden leiden. De relatie is namelijk causaal, dus: besmettingen --> ziekenhuisopnames --> doden.
1/ Volgens sommigen kunnen door de vaccinaties alle maatregelen afgeschaft worden.
Een 🧵 over vaccinaties, maatregelen en vrijheid.
2/ Hieronder de relatie tussen vaccinaties en maatregelen. 2 observaties: 1. Meer vaccinaties gaan gepaard met minder maatregelen (in EU 0.6 punten voor iedere 1% meer vaccinaties) 2. Alleen vaccinaties leiden waarschijnlijk niet tot volledig afschaffen maatregelen
3/ In landen met >50% volledig gevaccineerden is de relatie minder sterk (0.3 punten voor iedere 1% meer vaccinaties). Maar misschien zijn die landen nog voorzichtig met het afschaffen van maatregelen? 🤔
1/ Using GISAID data of 7 most prevalent #COVID19 variants from 42 countries, Delta variant still seems to have the largest growth advantage, but...
2/ Using sequencing data from the UK, AY.3 (which is also classified as Delta) and B.1.621 might have a growth advantage compared to B.1.617.2.
Word of caution: especially numbers of B.1.621 in the UK are currently low and growth advantage might be overestimated.
3/ Using GISAID data, B.1.621 seems to have a significant growth advantage compared to Delta only in the UK. The growth advantage of B.1.621 in the UK is therefore unlikely to indicate increased infectiousness. But might also be GISAID data issue
1/ Morgen is de update van het RIVM. Bij dezen vast een pre-RIVM update.
Het aantal besmettingen is aan het stabiliseren, het percentage positief stijgt en de ziekenhuisopnames lijken ook weer toe te nemen. Wat is er aan de hand?
🧵
2/ Als je alleen naar het aantal besmettingen kijkt lijkt de R weer boven de 1 te zitten, maar grote onzekerheidsmarges.
3/ Als je naar de ziekenhuisopnames kijkt lijkt de R ook weer boven de 1 te zitten, maar grote onzekerheidsmarges. De IC loopt altijd wat achter ten opzichte van ziekenhuisopnames op de afdeling.