1/ Er is momenteel nogal wat debat over coronavaccins en ziekenhuisopnames. Bij dezen een kleine bloemlezing uit de presentaties van Professor @RIVM_vDissel
Advies: Lees even het hele draadje.
2/ In het Catshuisoverleg (29-10-2021) werd onderstaand figuur getoond.
3/ 5 dagen later (3-11-2021) werd tijdens de briefing van de 2e kamer onderstaand figuur getoond.
4/ Ik heb ze even onder elkaar gezet. Dat is wel een serieus verschil. Hoewel het niet zo goed terug te vinden is, denk ik dat het figuur van 29-10 gaat over september en het figuur van 3-11 over oktober.
5/ Sinds 15 augustus neemt het aantal volledig gevaccineerden nauwelijks meer toe.
6/ Dus als het klopt dat het figuur van 29-10 over september gaat en het figuur van 3-11 over oktober, neemt de effectiviteit van vaccins tegen ziekenhuis- en IC-opname momenteel af (in 1 maand van 20% volledig gevaccineerden op de IC naar ~40%).
7/ Waarschijnlijk komt dit door een subtiel maar belangrijk punt dat de huidige uitbraak in NL begon in gebieden met lage vaccinatiegraad en daar werden dus ook de 1e mensen opgenomen (sept), maar nu heel NL meedoet, nemen daar ook de ziekenhuisopnames toe.(okt).
8/ Samenvattend is het heel terecht dat kamerleden vragen om de onderliggende data (op groepsniveau, dus zonder schenden van privacy). Verder laat ik me graag corrigeren als het bovenstaande niet klopt.
9/ Tenslotte, het bovenstaande geeft geen aanleiding tot stellingen zoals 'vaccins werken niet' of 'vaccins werken wel'. De werkelijkheid is genuanceerder. Vaccins werken nog steeds, maar steeds minder. Niemand weet of de werkzaamheid afneemt naar 0, of al eerder stabiel wordt.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Het aantal vastgestelde #COVID19 besmettingen is opgelopen tot boven de 10000 per dag. De zorg geeft aan dat ze het bijna niet aan kunnen. Op 1 op de 3 IC-bedden ligt een ernstig zieke covid patiënt. Het aantal sterfgevallen stijgt. #zorginfarct
Daarom een paar observaties.
1). De strategie is onduidelijk. Daardoor is het niet duidelijk waarom maatregelen nodig zijn, wanneer maatregelen nodig zijn, hoe lang maatregelen nodig zijn en wat het concrete doel van de maatregelen is en of ze werken.
2). Het kabinet voert een reactief beleid (in tegenstelling tot een proactief beleid). Hierdoor *kan* het kabinet ook geen strategie presenteren. Scenario's van WRR & KNAW worden niet uitgewerkt door het kabinet. We worden telkens opnieuw 'overvallen'. wrr.nl/actueel/nieuws…
1/ Morgen komt RIVM met de wekelijkse update. Vandaag vast mijn update. Waar stonden we, waar staan we, waar gaan we heen.
🧵
2/ We wisten dat de besmettingen opliepen en oplopen. Sinds ruim 4 weken. En gecorrigeerd voor % positieve testen zitten we inmiddels op het niveau van de dansen-met-jansen-piek.
We wisten dat de ziekenhuisopnames opliepen en oplopen. Sinds ruim 3 weken.
3/ We wisten dat meer besmettingen altijd tot meer ziekenhuisopnames en doden leiden. De relatie is namelijk causaal, dus: besmettingen --> ziekenhuisopnames --> doden.
1/ Volgens sommigen kunnen door de vaccinaties alle maatregelen afgeschaft worden.
Een 🧵 over vaccinaties, maatregelen en vrijheid.
2/ Hieronder de relatie tussen vaccinaties en maatregelen. 2 observaties: 1. Meer vaccinaties gaan gepaard met minder maatregelen (in EU 0.6 punten voor iedere 1% meer vaccinaties) 2. Alleen vaccinaties leiden waarschijnlijk niet tot volledig afschaffen maatregelen
3/ In landen met >50% volledig gevaccineerden is de relatie minder sterk (0.3 punten voor iedere 1% meer vaccinaties). Maar misschien zijn die landen nog voorzichtig met het afschaffen van maatregelen? 🤔
1/ Using GISAID data of 7 most prevalent #COVID19 variants from 42 countries, Delta variant still seems to have the largest growth advantage, but...
2/ Using sequencing data from the UK, AY.3 (which is also classified as Delta) and B.1.621 might have a growth advantage compared to B.1.617.2.
Word of caution: especially numbers of B.1.621 in the UK are currently low and growth advantage might be overestimated.
3/ Using GISAID data, B.1.621 seems to have a significant growth advantage compared to Delta only in the UK. The growth advantage of B.1.621 in the UK is therefore unlikely to indicate increased infectiousness. But might also be GISAID data issue
1/ Morgen is de update van het RIVM. Bij dezen vast een pre-RIVM update.
Het aantal besmettingen is aan het stabiliseren, het percentage positief stijgt en de ziekenhuisopnames lijken ook weer toe te nemen. Wat is er aan de hand?
🧵
2/ Als je alleen naar het aantal besmettingen kijkt lijkt de R weer boven de 1 te zitten, maar grote onzekerheidsmarges.
3/ Als je naar de ziekenhuisopnames kijkt lijkt de R ook weer boven de 1 te zitten, maar grote onzekerheidsmarges. De IC loopt altijd wat achter ten opzichte van ziekenhuisopnames op de afdeling.
3/ 1 dag daarvoor, op 5 juni, waren de besmettingen inmiddels 6 dagen aan het stijgen en berekende ik dat de besmettingen zouden verlopen zoals hieronder 👇