1) Sayfamı takip edenlerin bildiği gibi artık bir klasik olan, geçen haftanın olaylarına ve önümüzdeki hafta öne çıkabilecek gelişmelere odaklanan, David Westin’in sunduğu #WallStreetWeek program özeti hazır.
Bir kahve içimi vakit ile buyrun başlayalım.
2) Öncelikle bizleri dolu dolu bir hafta bekliyor.📝✅
En azından açıklanacak ekonomik veriler açısından öyle. Diğer taraftan da alışveriş ve tatil dönemi başladığı için de bu hafta biraz kısa olacak. Bunların detaylarına şirketler ve haftanın programı bölümünde değineceğim.
3) #Enflasyon konusu en çok tartışılan tema oldu. Teknoloji, inovasyon ve verimlilik artışının iş gücünün katılımındaki kaybı karşılayarak büyümeye destek verdiği belirtiliyor. Benzer şekilde tüketicilerin yüksek harcamalarının etkisi de verilere ve hisse fiyatlarına yansıyor.
4) Geçen hafta #SP500, #Nasdaq ve #DowJones Endekslerinde kısmen teknolojinin taşıdığı bir ayrışma gördük.
Şirketler cephesindeyse elektrikli araç projesi ile #Apple hisselerinin yüzde 7’lik çıkışını hafta içinde yazmıştım. #Moderna da FDA onayı ile müthiş bir getiri yakaladı.
5) Tartışmanın karşı tarafı ise #FED’in varlık alımlarında azaltma hızında değişikliğe gidebileceğini söylüyor.
Bu konuda ben en az 20 milyar dolar şeklinde bir seviyeye gelineceği yönündeki beklentimi yazmıştım. İzleyip gelişmeleri göreceğiz.
6) #ABD ve #Çin arasındaki gerilim uzlaşı ilişkisi gündemin ikinci maddesi ve ben bunun 2022’de de süreceği kanaatindeyim.
Çin’in tek başına gelişemeyeceği açık bir şekilde dile getirilirken dünyanın da Çin’e ne kadar bağımlı olduğuna yapılan vurgu klişe gibi görünse de önemli.
7) Önümüzdeki hafta bizi neler bekliyor derseniz:
Merkez Bankaları toplantıları gündemin ana maddesi olabilir. Beklentiler biraz daha sert bir tutum takınılabileceği yönünde. İsveç Merkez Bankasının açıklaması izlenmeli.
8) Almanya tarafında #IFO endeksi ve satın alma yöneticileri endeksi #PMI ve ABD tarafında da açıklanacak birçok veri önümüzdeki dönemin planlarını şekillendirebilir.
Yaklaşan #ŞükranGünü nedeniyle bu hafta işlem saatlerine dikkat.
9) #ÇipKrizi konusunda daha önce çok yazmış ve konuşmuştuk ve şimdi soru bunun tekrar etmemesi için neler yapılacağı üzerine.
Bu alanda çalışan #Ford gibi şirketlerin karşısındaki zorluk büyük, ama bir taraftan da konu gerçekten de stratejik önemi haiz bir seviyede.
10) Kısaca bir de Biden’ın geçen hafta duyurduğu #altyapı yatırımlarına değinelim. Aslında bu kararda Ar-Ge’ye ayrılan payın yukarıda bahsettiğim çip sorunuyla da ilgisi var ve büyük bir harcamanın kapısı açılacak.
11) Programı takip edenler Lawrence Summers’in her bölümdeki değerli yorumlarını bilirler.
Konuşmada geçen verileri grafiğe döktüm. Ekonominin gidişatı açısından sene başında olasılıklar %33 seviyesindeyken yeni durum şöyle: #iyimser %15, yüksek #enflasyon %55, #durgunluk %30.
12) Geçen hafta 2 yıllık ve 10 yıllık tahvillerin nasıl hareket ettiğine bakarak da kapatalım.
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."