1) Dostlarım, Ekim'den itibaren hepimiz iyi kötü rallinin içerisindeydik. Atölye'de mesajlaştığım bir çok kişi kasasını 2'ye 3'e katladığını söylüyor. Bu çok sevindirici. Ancak bir yandan da, ne yazık ki ülkedeki devalüasyona karşı savaşıyoruz.
2) Kazançlarınızı dolar bazlı hesapladığınızda ya kafa kafaya ya da düşük kazançlar elde etmiş oluyorsunuz. Bu pek tabi üzücü ancak beni yakın takip ediyorsanız, buna karşı az çok önlem almışsınızdır diye düşünüyorum. Biraz bununla ilgili gevezelik yapalım
3) Öncelikle, bu enflasyon kıskacında, elinizdeki paranın kaldıracını kullanmanız neredeyse zaruri hale geldi. Yani, VIOP'a şimdiye kadar mesafeli duran herkesin yavaş yavaş VIOP tarafına gelmesi ve kendini ısındırması gerekiyor.
4) VIOP demek bilinçli bir şekilde yapıldığında bir hazine demek. Üstelik tüm kaldıracı kullanmak zorunda değilsiniz. Pozisyon büyüklüğünü ayarlayarak 1'e 3 veya 1'e 4 kaldıraç şeklinde işlem yapabilirsiniz.
5) Yani ,100.000TL ile, 300.000TL'lik pozisyon açabilirsiniz. %10 kazandığınızda, ana paranızdan %30 kazanmış olursunuz (tam tersi de vardır tabi). Bunu hesaba katın. VIOP, ekstra bir risk yönetimi gerektiren bir alandır.
6) VIOP ile ilgili bir eğitim hazırlıyorum ancak ben hazırlayana kadar zaten ortalık sakinleşir, o yüzden size önerim sitemizdeki 3 yazıyı okumanız, bol bol araştırmanız, mümkünse Atölye'ye gelip VIOP grubuna dahil olmanız.
7) Ek olarak, artık her portföyde mutlaka 2 veya 3 kaldıraçlı USDTRY bulunmalı. Ben 3 Kasım'dan beri taşıyorum, bozmayı da düşünmüyorum. ilgili Tweetleri hatırlayacaksınızdır, aşağıdaki şekildeydi:
8) Artık USDTRY kontratı bir TRADE enstrümanı değildir. Sizin için bir "hedge" mekanizmasıdır. Dolayısıyla mutlaka portföylerde %25-%30 payında bulunmalı ve hep yeni vadeye taşınmalı. Aralıkta faiz indirileceği neredeyse kesin.
9) O yüzden USDTRY'nin üst sınırı belirsiz. Tek olasılık, 26 Kasım'da Osman Kavalanın serbest bırakılma ihtimali. O zaman dolar biraz düşebilir. Oradan da toplama fırsatı olacaktır.
10) Onun dışında, ben bizim endekste ve hisselerde enflasyon rallisi diye adlandırdığımız (illa bir isim koymak gerekirse bunu demiştik) rallinin devam edeceğini düşünüyorum. Cesaretli olun, korkmadan pozisyon alın ve pozisyon taşıyın.
11) Bu tarz trade fırsatları ayda yılda 1 gelir. Ekim başlarında hatırlarsanız "cesaretli olun, agresif olun" demiştim. Çok kişi de kullandı bu öneriyi. Halen devam ediyorum, cesaretli olun ve ralliyi maksimum faydayla sürmeye çalışın.
12) Ülke yeni bir virajdan geçiyor, sonu mutlaka aydınlık olacaktır, neler atlatmadık. Bu aşamada önce kafa sağlığınızı, sonra cüzdanınızı koruyun. Her kriz içerisinde çeşitli fırsatlar barındırıyor. Bu fırsatlardan bazıları bizim için de vardır ve yüksektir.
13) Bu aralar, malumunuz, çok paylaşım modunda değilim, kimse değil. O yüzden, arada bazı gecikmeler olacaktır, maruz görünüz. Herkese bol kazançlar. Tüm bu badireleri atlattığımızda, "ne günlerdi ama" deyip karşılıklı biralarımızı tokuşturacağız, merak etmeyin
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Herkese merhaba. Yeni hafta için stratejimi az çok kafamda netleştirdim. Biliyorsunuz geçen haftadan, GUBRF ve HEKTS hariç tüm kağıtları sattım. Bu ikisinin grafikleri iyi olduğu için tutuyorum. Başlayan hafta için de, belirsizliklerin fazla olduğunu düşünüyorum, konuşalım.
2) Endeksin takip ettiğim çok basit bir trend grafiği var. Sanırım herkesin ekranında vardır bu kanal. En tepeye 100 puan filan var ancak benzin bitmiş gibi, Cuma günkü mum hacmiyle birlikte iyi bir düşüş mumu. Ancak direkt olarak düşüş başlar mı emin değilim.
3) Direkt olarak düşüş beklemek yerine, bir süre buralarda mal yedirme, dağıtım konsolidasyonu yaşayabiliriz gibime geliyor. Biliyorsunuz, "dağıtım" diye adlandırdığımız süreç, akıllı paranın, eldeki iyi maliyetli malları, yukarıda ideal yerden yavaşça KY'ye yedirmesi sürecidir.
1) Herkese merhaba. Aşağıda #XAUUSD'nin günlük olarak çıplak grafiğini görebilirsiniz. Şöyle adım adım, açıklamalı bir analiz yapalım, bu sefer çok uzun tutmayacağım, eskisi gibi detaylı bir "açıklamalı analiz" olmayacak, ancak yine de pası tozu atmamız açısından iyi olacaktır.
2) Şimdi, yukarıdaki günlük grafiğe iyice bakın, en başından en sonunda dalgalara bir göz gezdirin, önce nereden nereye düşmüş, nereden dönmüş bir bakın, analize başlamadan önce temiz ve çıplak grafikle bir süre zaman geçirin.
3) 2) Grafiği çizmeye nasıl başlıyorduk? Eski öğrencilerim hatırlar. Önce fiyatın en üst ve en alt sınırını tespit ederek başlıyoruz. Çok fazla geriye gitmenize gerek yok, ortalama 1 yıl kadar geriye gitmeniz yeterlidir. Bu grafikte ONS'un en tepesi 2.075$ iken, en aşağısı 1.680$
1) Ağlamayı alışkanlık haline getirmiş ancak neden ağladığını bir türlü bilmeyen insanların ülkesi Türkiye. Haliyle, Türkiyenin wanna-be Trader'ı da sürekli ağlıyor, ancak niye ağlıyor kimse bilmiyor. Bunu konuşalım.
2) Bugünkü düşüşten sonra iyice emin oldum, çoğu kişi sırf bir gürültüye eşlik edebilmek için, eksi bakiyeyi ve kendi sorununu (onunla yüzleşemediği için) kalabalıkla normalleştirmek için, sorumluluğunu pasifize etmek için ağlıyor.
3) Bir sürü DM geldi Twitter’dan, vay hocam battık, vay hocam bıktık, vay hocam yine elimize verdiler, vay hocam yine eksilerdeyiz. Tamam, güzel, ağlamak işin en kolayı. Ama en azından insan neye ağladığını bilmez mi? Bilmiyor.
1) Dostlar selam. Uzun zamandır bir endeks analizi yapmıyordum. Bu ortamda endeks analizi yapmak mayınlı tarlada yürümek gibi bir şey, ancak çizgimizi bozmayalım, iyi günde burada olan, kötü günde ortadan kaybolan höstad tayfadan olmayalım, gördüğümüzü yazalım. Başlıyorum.
2) Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, endeks ile ilgili olumluyum. Evet yurt dışı sıkıntılı, market yapısı bearish. Özellikle SP500'de sorunlu ancak ben yabancı endekslerin baskısına ve bozulma ihtimaline rağmen, genel olarak olumlu ayrışma ihtimalimizin olduğunu düşünüyorum.
3) Endeksle ilgili stratejimi de bu bullish senaryoya göre çizeceğim. Şimdi bu görüşümün teknik gerekçelerini sıralayayım.
Endeksi kabaca bu şekilde takip ediyorum. Bu bizim BIST100, yani, nam-ı diğer XU100 endeksi. İyice incelemenizi rica ederim.
1) Hafta sonu bomboş bir şekilde Twitter'da, Feysbuk'ta, Instagram'da zaman mı geçiriyorsunuz, yoksa oturup ders mi çalışıyorsunuz? 2 sene içinde dönüşeceğiniz kişi, bu soruya verdiğiniz cevaba göre değişecek. Buyrun, sitemizden ücretsiz ders paylaşımları, zincire başlayalım.
2) Önce mumlarla başlayalım. Mumlar, Price Action hikayesinin EN TEMEL ÖĞESİDİR. Piyasayı okumak için onun dilini öğrenmelisiniz. Onun dili de MUMLARDIR.
3) Mumlar, tek başına veya diğer mumlarla birleşerek formasyonlar oluştururlar. Bu formasyonlar piyasa katılımcılarının psikolojilerini ve davranışlarını çözebilmeniz için büyük ipuçları barındırır.
1) Herkese selam. Uzun zamandır bilgilendirici zincirlere ara vermiştim, İşler biraz karışıktı bu tarafta. Şimdilerde normale döndük, tren rayına girdi. O zaman başlayalım. Bugünkü konumuz: “analysis paralysis”.
Yani, “fazla kurcalama, bozarsın”.
Hadi bakalım, buyursunlar.
2) Analysis Paralysis, sadece teknik analiz değil, analiz gerektiren her türlü konu başlığında sıkça görebileceğiniz bir terim. Türkçesi: “analiz felci”. Basitçe: karar verme mekanizmasının, normalin de üstünde aşırı GİRDİ ile bir şekilde paralize olması, felç geçirmesi demek.
3) Biz teknik analistler, belki de diğer tüm teknik mesleklerden ve yetkinliklerden daha fazla meyilliyiz bu hataya. Çünkü elimizin altında her an ulaşabileceğimiz onlarca farklı bakış açısı var. Bu bakış açıları da bize sürekli mekanik girdiler yaratıyor.