2/ Vi vaccinerede kan smittes og smitte videre. Og hvad værre er, så opfører vi os nærmest som om, der ingen pandemi var. Vi går til julefrokost og fødselsdage på trods af høje smittetal.
Hvorfor? Fordi vaccinen beskytter os mod alvorlig sygdom?
3/ Økonomer kalder denne effekt Peltzman-effekten. Peltzman viste, at påbuddet om sikkerhedsseler øgede risikoen for folk *uden for bilen*, fordi bilisten reagerede på øget risiko ved at køre mindre påpasseligt.
4/ Præcis det samme kan vi se for vaccinerne. De fungerer lidt som sikkerhedsselen, i og med de beskytter den vaccinerede bedre mod sygdom, end de beskytter andre mod smitte. Og derfor kan den samlede effekt af vaccine og adfærd sagtens være, at vaccinerede smitter MERE.
5/ OM vacciner fører til mere smitte samlet set, ved vi ikke. Men hvis man ikke tager højde for adfærd, begår man med usvigelig sikkerhed en stor fejl. Og det gør Viggo Andreasen, Allan Randrup mv. ikke.
Dét bør man tænke over, inden man udskammer et stort mindretal.
6/ Et mindretal, der vel at mærke kan have gode grunde til ikke at blive vaccineret. Man er ikke automatisk anti-det-ene-eller-andet, bare fordi man ikke er blevet vaccineret.
Desværre er @UlrikBie ikke alene. Ja, han er vel nærmest inspireret af regeringens splittende retorik.
PS: Inden du går fuldstændig retard og smider med skældsord, fordi jeg forsvarer et mindretals basale rettigheder, så 👇
Mærkværdig. Har @pelledragsted glemt de mange, mange eksempler på ting, der overhovedet ikke gav mening og/eller var ude af proportioner? Store butikker, der måtte have færre kunder end små. Forsamlingsforbud på 5 *udendørs* på et tidspunkt, hvor smitten var faldende. #dkpol
Hvordan kan man se på alt det kaos, alle de tosserier og de utallige overgreb og nå til konklusionen "Central planlægning virker bare!" Det går ganske enkelt ud over min fatteevne.
Det er da om noget en illustration af, at central planlægning bør være en absolut undtagelse.
Men Dragsteds konklusion er, at politikerne skal se højt på rettigheder, økonomisk videnskab og erfaringer. De skal kunne lukke brancher, inddrage privates ressourcer og styre den private produktion.
Det virker for mig som en pseudoforklaring, når Torben Mogensen og
Nils Strandberg hævder/antyder, at det er pga. vaccinerne, at smitten i UK falder. Der har ikke været et hop i antal vaccinerede. Det stiger jævnt og kan næppe forklare kraftigt fald...
Forklaringen er snarere, at vi ikke rigtig ved hvorfor smitten falder. Er det (frivillige) adfærdsændringer? Er det pga. overstået EM? Er det vejret? Er det tilfældigheder eller virus iboende natur?
Eller måske (mere sandsynligt) en kombination af mange ting?
Dét, der burde blive stillet skarpt på nu af journalisterne ved @berlingske er: Hvorfor tror "eksperterne" det var nedlukningen, der fik smitten til at falde i foråret og december, når det er fuld genåbning, der "får" (dvs. sker samtidig med) smitten til at falde nu?
Før/i påsken lukkede @STPS_DK og @Heunicke skolerne i en række kommuner. Var det god #covid19dk-politik, eller var det vilkårlige indgreb i borgernes liv?
Lad os se på det, og bemærk: Skolelukningerne har ikke haft effekt på smittetallet endnu.
Tråd 👇
Skolerne i #Vallensbæk lukkede 26. marts. Smitten var væsentligt lavere i ugen op til skolelukningen end i to uger forud for åbningen 22. marts.
Skolerne i #Brøndby lukkede 26. marts. Smitten var væsentligt lavere i ugen op til skolelukningen end i ugen forud for åbningen 22. marts. Og på niveau med ugen to uger tidligere. I påsken har den også været lav.
I februar var regeringens ekspertgruppe ude med beregninger, der viste, at prisen for den efterfølgende genåbning, ville være 870 indlagte i midten af april.
Dengang var jeg ude med kritik* af beregningerne, da beregningerne åbenlyst var "overforsigtige", og fordi historikken viser, at en stor mængde af de beregninger, der ligger til grund for coronapolitikken, har været "overforsigtige".
Overforsigtigheden i beregningerne kombineret med regeringens "ekstreme forsigtighedsprincip" har forsinket genåbningen markant, og dermed udsat danskerne for unødige indgreb i deres frihedsrettigheder.
1/n På baggrund af @SSI_dk's modellering af smittespredningen ved en genåbning, kan man ikke rigtig andet end fastslå, at den fornuftige politik ville være, at åbne rigtig meget op og så holde øje med, om smitten spreder sig.
2/n Gør den det, kan man lukke (dele af) skolerne igen (som i modellen er dem, der driver smitten).
Sundhedsminister @Heunicke er ganske vist - baseret på SSI's beregninger - meget nervøs for, at en genåbning kan føre til tusindvis af smittede dagligt i midten af april.
3/n Men SSI har ikke regnet evt. sæsoneffekter ind, fordi "størrelsen og tidspunkt for en eventuel sæsoneffekt er ukendt" (selvom de anser sæson for sandsynligt).
Siden mit første interview med Professor Christian Bjørnskov har jeg forsøgt at være opmærksom på, at tilfældigheder betyder langt mere, end vi tror, når vi ser på forskelle i #covid19dk-pandemien på tværs af lande.
En meget stor andel af de studier, der ser på effekten af nedlukninger, lider i høj grad af "omitted variable bias", som kort fortalt betyder, at man glemmer vigtige variable som fx adfærd, og derfor fanger effekten af disse variable i andre variable (fx lukning af skoler).
Jeg bliver mere og mere overbevist om, at HVIS man skal lave god forskning af #nedlukninger, skal man bruge metoder, som håndterer "omitted variables" - fx fixed effects, som Bjørnskov gør i hans studie, og som Bjørnskov og @KasperKepp gør i deres studie fra Nordjylland.