Belangrijk is dat bij #Omikron de meest voorkomende klachten net anders lijken te zijn:
- verstopte neus/loopneus
- keelpijn
- hoofdpijn
- vermoeidheid
Minder vaak koorts, hoesten en reuk/smaakverlies maar ook dat kan nog steeds op #COVID wijzen en is reden voor een test!
2/
Als je huisgenoot of nauw contact #COVID blijkt te hebben:
- ga je in #quarantaine om te zorgen dat je anderen niet besmet
- doe je direct een test, opnieuw als je klachten hebt en op dag 5 na het laatste onbeschermde contact bij de GGD 3/
Als je huisgenoot of nauw contact #COVID blijkt te hebben, vermijd je als mogelijk contact met die persoon. Is contact toch nodig:
- 1,5 meter afstand
- een medisch mondneusmasker (als je ze hebt FFP2 voor zieke en jezelf), bescherm je ogen
- goede ventilatie
4/
Bij onbeschermd contact met de besmette persoon gaat de duur van je #quarantaine periode opnieuw tellen en schuift de dag 5 test mee op. Dit gebeurt ook als nog een huisgenoot positief test met wie je contact hebt gehad.
Zo duurt de hele quarantaine vaak langer dan je hoopt
5/
Bij kleine kinderen is dit voor nog niet besmette ouders heel ingewikkeld en zal de quarantaine periode voor hen vaak langer duren omdat afstand houden meestal niet kan. Laat dan de minst kwetsbare ouder steeds voor het zieke kind zorgen.
6/
Bel de huisarts als:
- je steeds zieker wordt
- je sneller of moeilijker ademt
- je al moe bent bij weinig doen
- je in de war bent
- opnieuw koorts krijgt nadat die een dag of langer weg was
7/
Als je ouder bent dan 70 jaar of je hebt een chronische ziekte overleg dan ook met je huisarts als je #COVID hebt.
Soms is een behandeling met monoclonale antistoffen mogelijk, overleg daarom ook na een positieve test als je niet gevaccineerd bent en een chronische ziekte hebt of je een gestoorde afweer hebt.
NB bij #omikron verliezen de meest gebruikte monoclonalen helaas hun werking
9/
Er komt ook een behandeling met tabletten voor mensen met een hoog risico op ziekenhuisopname bij #COVID maar die is nu in Nederland nog niet beschikbaar en werkt alleen als je er mee kunt beginnen <5 dagen na begin klachten.
Aandacht voor het effect van schoolsluiting op kinderen en jongeren is belangrijk. Het lijkt mij wel lastig om het effect van schoolsluitingen los te zien van het effect van de pandemie zelf met angst voor ziekte, sterfte, financiële gevolgen in het gezin enz. 1/
Ik heb zacht gezegd vooral moeite met zijn oplossing om mensen op te offeren om de scholen open te houden. Daar zullen ook ouders, opa’s, oma’s en leerkrachten tussen zitten die vaak niet de kans hebben om zich te beschermen. Nog los van het effect dat dat op kinderen heeft.
2/
Als we de tijd gebruiken om scholen veiliger te maken en de besmettingen laag houden door niet te snel andere maatregelen los te laten, in te zetten op capaciteit voor testen/BCO, snel boosteren en doorgaan met vaccineren is de keuze die de psychiater noemt ook niet nodig 3/
De vergelijking van omikron met iemand die niet herkend wordt omdat hij een andere jas aan trekt, blijkt verwarrend. Mensen vragen nu waarom een booster dan toch zinvol is en waarom nu nog vaccineren nut heeft. Het is gelukkig niet zo dat omikron helemaal niet wordt herkend.
1/
Er zijn wel meer antistoffen nodig om #omikron voldoende te remmen en besmetting te voorkomen. De booster is nodig om een voldoende hoge hoeveelheid antistoffen te krijgen als de vaccinatie al even geleden is. Ook activeert een booster je immuunsysteem extra.
2/
Als je nog niet gevaccineerd bent, is alsnog vaccineren nuttig. Vlak na de tweede vaccinatie (sneller als je al eerder corona hebt gehad) heb je ook een hoge hoeveelheid antistoffen, duidelijk hoger dan mensen die al langer geleden de vaccinatie hebben gehad maar geen booster
3/
Steeds als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd komen er reacties dat men het niet meer over heeft voor overbelaste zorgmedewerkers, maar het gaat om:
➡️minder doden door #Covid
➡️acute zorg beschikbaar houden (ook voor bijv. hartinfarct, auto-ongeval)
➡️minder #LongCovid
1/
En de oplossing voor de acute situatie nu is niet:
➡️opschalen van zorg (tegen exponentiële groei is niet op te schalen nog los van alle andere praktische bezwaren)
➡️kwetsbaren in lockdown zonder beperkingen voor de rest (🦠 sijpelt altijd door naar ouderen en kwetsbaren)
2/
Niemand zat te wachten op een nieuwe #lockdown maar door de extreem snelle toename van #omikron op een moment dat de zorg nog overbelast is door #delta zijn extra maatregelen nodig. We zullen er nog een keer samen de schouders onder moeten zetten.
3/