1) Bu hafta ekonomik anlamda hareketli bir gündem bizleri bekliyor. Aslına bakarsak 2021 yılından devraldığımız temalar yine ajandamızda. Neydi bunlar?
2) #Omicron varyantının hızlı yayılması ve net bir öngörü yapılamamasının getirdiği tedirginlik sürüyor. Olay sayısının geçmiş varyantlara göre yayılma hızı endişe yaratsa da verilen mesaj "Bunun da üstesinden geleceğiz." şeklinde.
3) #ParaPolitikası açısındansa gözlerin üzerine çevrildiği FED toplantı tutanaklarından yapılan en önemli çıkarım parasal sıkılaştırma üzerine. Hem faiz oranlarının kaç kere arttırılacağı hem de varlık alımlarını azaltmada yaşanacak hız artışı fiyatlamaları etkileyecektir.
4) #Jobs başlığı altında yine önemli olan bir konu da #İşGücüne katılım ve #İşsizlikOranı seviyesidir. FED'in şimdiye kadar faiz artışını geciktirmesinin arkasında yatan bu tema üzerine son veriler şu şekilde açıklanmıştır.
5) Tabi yıla böyle başlayınca piyasalar için de en kötü açılış haftalarından biri oldu diyebiliriz. Özellikle #Nasdaq Endeksindeki veya başka bir deyişle teknoloji ağırlıklı sektördeki satışların etkisi aşağıda görüldüğü gibi sert oldu.
Tahviller konusuna ise birazdan geliriz.
6) #HisseSenetleri için aşırı değerli durumların oluştuğu bir gerçek, ancak alternatiflerin yok denecek kadar sınırlı olması bu piyasa için itici güç olmaya devam edecek gibi.
Ama bu kez seçici, sektörel geçişleri ve döngüsellikleri dikkate alan yaklaşımın gereğine inanıyorum.
7) #Enflasyon cephesinde artışların FED politikalarıyla kontrol altında olacağı görüşünün üstün gelmesi ise #TIPS için getiriler bu sene düşük kalabilir.
#GetiriEğrisinin ise düzleşmeye başladığı görülüyor. ABD 10 yıllık tahvillerinin getirisi %1,76 seviyesinde.
8) Bu hafta hem ekonomik veriler hem de jeopolitik gelişmeler gündemi belirleyecek. Öncelikle yarı iletken ve çip ürünleri imalatının kârlılığa etkileri ve tedarik zinciri sorunlarına bakışa dikkat etmekte fayda var.
9) Bu alanda da #Kazakistan başta olmak üzere #Rusya'nın bölgedeki faaliyetleri ile Rusya'nın #Ukrayna sınırındaki tavrı açısından gerçekleşecek #NATO toplantısını izlemekte fayda var. #ABD ile de görüşmeye dair haberleri takibe devam.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."