Har gett mig på att dyka djupare ner i rags-to-riches historien om @fcmidtjylland sen Matthew Benhams intåg i klubben 2014 och man gick från mittenlag till förste utmanare.
Har skrivit två likande trådar om de två stora Köpenhamnsklubbarna @FCKobenhavn och @BrondbyIF men Midtjylland är den klubben som faktiskt har det bästa sammanlagda meritvärdet (summan av slutplaceringarna i ligan) de sista 5 åren: 2-1-2-1-4 = 10
FCK: 3-2-1-4-1 = 11
Detta har man gjort samtidigt som man varit helt fenomenal på att utveckla sina spelare och skapa fantastiskt värde för sina ägare.
@osynligahanden skrev ett utmärkt inlägg om detta under julhelgen
Ni kan historien: den brittiske fd bankern och professionella gamblern Matthew Benham hade idéer runt hur man kunde applicera sina analysverktyg inom fotbollen och köpte helt sonika FC Midtjylland 2014 (och sen även Brentford) för att testa i praktiken
FC Midtjylland (nedan FC Midtjylland A/S) är en relativt ny klubb som bildades som en sammanslagning mellan de historiska klubbarna Ikast och Herning Fremad 1999
Man spelar sina hemmamatcher på MCH Arena med en kapacitet på 12,000 åskådare i Herning, med runt 50,000 invånare.
Översatt till svenska förhållanden är det alltså Kalmar FF eller Östers IF vi snackar om här, minus de svenska motsvarigheternas relativt glamorösa historia med SM-guld och europaspel.
Bara för att ha med det i bakhuvudet.
FC Midtjylland A/S som det privatägda bolag det är ger oss tyvärr relativt begränsad information om sina olika intäktsben, vilket gjort att jag i vissa fall räknat lite halvvägs baklänges för att estimera vissa intäkter och kostnader.
Alla tal nedan i SEKm.
FCM har relativt begränsade rörelseintäkter på 100-150m per år, exklusive gruppspel i Europa (vilket man nådde säsongen 15/16 och 20/21)
Intäkter från UEFA är bara estimat baserat på detaljerna runt ersättningarna till deltagande klubbar.
FCMs löpande driftintäkter är inte i närheten av att bära bolagets driftskostnader.
EBITDA är uppe och snuddar vid minus 100m per år när man inte spelar CL-gruppspel.
Detta måste man balansera upp genom att utveckla och sälja den talangen man plockar in i klubben.
Även tydligt att man är långt ifrån att kunna utmana FCK med löner, även om de totala personalkostnaderna har mer än dubblats sen 2014/15 till över 200m
Gapet mot FCK fortfarande drygt 100m.
Men man ligger nu högre än @Malmo_FF som är löneledare i Sverige på 158m 2020.
Intäkterna kommer istället från försäljning av spelarkontrakt, där man ligger på totalt 722m de senaste 7 åren, fram till Juni 2021.
Så Jens Cajustes övergång häromdagen på SEK 100m till Reims är inte med här.
Detta har man alltså gjort samtidigt som man förbättrat sina sportsliga resultat OCH kvalificerat sig för både CL-gruppspel 2020/21 och EL-gruppspel 2021/22.
Eller med andra ord: värdet av talangutvecklingen har varit högre än de 722m man sålt för.
Men vi måste skilja på brutto och netto.
722m brutto ska sättas i perspektiv mot de 268m man skrivit av på spelarkontrakt man köpt -> netto 450m
FCM är inte blyga för att blada upp ordentligt för rätt spelare. Man har köpt kontrakt för nästan 100m per år både 19/20 och 18/19.
Ett transfernetto på 450m samtidigt som man gått till gruppspel i Europa är extremt imponerande.
Om vi sätter upp detta i termer av ROIC (return on invested capital) för spelarkontrakten så har avkastningen varit i genomsnitt 20% per år de senaste 7 åren.
Otroligt.
Men detta kan man givetvis göra därför att man har en kapitalstark ägare i ryggen som kunde bära inte obetydliga förluster i början och även låta klubben dra på sig en jäkla risk.
Låt oss titta lite på vad Matthew Benham faktiskt stoppat in i klubben.
Först bara en snabb titt på kassaflödet, som säger en hel del
Löpande verksamheten visar generellt betydande kassaflödesmässiga underskott nästan varje år.
Investeringsverksamheten (köp och försäljning av spelare) är det som väger upp detta.
Sen har vi ägarens bidrag.
När Benham kom in 2014/15 stoppade han in nästan 120m i bolaget i form av ägartillskott och lån. De följande två åren stoppade han in ytterligare 63m.
Totalt nästan 200m som kudde för de betydande underskotten i rörelsen som var tvungna att hanteras löpande.
Man kan också ställa upp det på följande sätt:
Rörelsen (EBITDA) har backat 350m sen 2014/15
Handeln med spelarkontrakt har gett överskott på 454m sen 2014/15
Sen har ägarna (återkommer till det!) stoppat in runt 300m
Totalt har egna kapitalet ökat med runt 400m sen 2014/15…
…vilket syns i balansräkningen där bolaget i juni 2015 hade ett eget kapital på 5.6m men 7 år senare som sagt ökat detta med drygt 400m till 394.4m
En förmåga att skapa värde för ägare går sällan obemärkt förbi, så heller inte i det här fallet.
I juni-21 gjorde FCM en riktad nyemission där 25% av bolaget såldes till Danmarks rikaste man Anders Holch Povlsen för DKK 125m (SEK 175m), genom en injektion av kapital i bolaget.
Detta värderade alltså FCM A/S till DKK 500m för ett drygt år sen eller SEK 700m.
Med andra ord har Benham sett sin investering på drygt 130m* öka i värde till 525m, eller med en CAGR på 22% per år.
Otroligt för att inte säga unikt (?) i fotbollsvärlden
* exkl köpeskillingen
Så med ett publiksnitt något över Örebro men under Norrköping men med ett helt extremt fokus på talangutveckling och datadrivna analysverktyg så har man under de senaste 7 åren kvalat till Europa varje säsong och aldrig slutat sämre än fyra.
Slutsats -
FCM har vänt på pyramiden. De visar att ett outtröttligt fokus på alternativa sätt att skapa värde (talangutveckling och detaljfokus i spelet) är vägar man måste välja när man inte kan utmana intäktsledaren på andra sätt - över tid.
Syntesen för mig ligger i att alternativa sätt att vinna hela tiden ligger i att tänka annorlunda, om den “konventionella” vägen inte är framkomlig.
Kopiera? Visst, men alla har olika starting points och olika kompetenser.
Benhams ligger i att plöja data…
…vilket inte nödvändigtvis gör att andras är exakt samma, såklart
Men FCM saga vittnar om något hoppfullt: fotbollen är inte statisk. Den utvecklas, och den som vågar leda utvecklingen kan få extremt bra betalt för det sportsligt…
...och i FCMs fall även finansiellt
- SLUT -
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
A deep dive into the financials of the rags-to-riches story @fcmidtjylland since Matthew Benham acquired the club back in 2014 and turned it into a consistent title contender and talent powerhouse
I have previously done two similar threads about the two major Copenhagen clubs @FCKobenhavn and @BrondbyIF (in Swedish) but FCM is actually the Danish club with the best aggregate results (sum of places in Superligaen) last 5 years:
2-1-2-1-4 = 10
FCK: 3-2-1-4-1 = 11
This has been achieved while excelling in player development and outstanding value creation for its owners.
@osynligahanden posted an excellent piece about this during the holidays (in Swedish)
De flesta klubbarna hyr in sig på en arena som kommunen äger och betalar enligt modellen grundhyra + någon slags avgift per åskådare + övriga säkerhetskostnader.
Under 2020 = inga åskådare, endast grundhyra....
...medan de som äger - MFF, Elfsborg, IFK Nkpg - sitter med fasta kostnader som fortfarande måste hanteras.
Om man hyr: lägre fasta kostnader, högre rörliga kostnader per åskådare
OBS! Nedan blandar och ger jag lite mellan koncernen (förening inkl. fastighetsbolaget, gym, restaurang etc)
Försöker vara tydlig när vi benar ut detta nedan.
Norrköping precis som övriga arenaägande klubbar som Malmö, Elfsborg har två affärsrörelser man driver - en fotbollsrörelse samt en fastighets- och restaurangrörelse vars syfte i grund och botten är att netto bidra till fotbollsrörelsen.
Länkar trådarna till respektive klubb allt eftersom talen kommer in och laddar på med lite jämförelser när vi får tillräckligt med klubbar som rapporterat
OBS! Notera att jag skriver ut koncernens tal primärt här. MFF driver sin verksamhet i moderföreningen och har sen två dotterbolag - MFF Event AB (restauranger etc) och Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB (stadion)
Skriver explicit om något gäller moderf., annars koncernen.
First things first -
Nej, MFF klarar helt fint den här lavetten.
Ja, man har fortfarande överlägset starkast finanser av alla Svenska klubbar.
@oskfotboll redovisar sina tal för 2020 och 'smäller till med' (kanske lite stora ord) ett med ÖSK-mått mätt rätt robust år, både på planen och i böckerna
(Obs! Notera att det är Örebro SK Elitfotboll AB som analyseras nedan, då det är bolaget som har elitlicensen och som helägs av föreningen)
Örebro kämpar på i Allsvenskans mellanskikt och nådde sin högsta placering på 6 år med sin fin-fina sjundeplats trots begränsade resurser och en väldigt defensiv strategi runt sportklubbens finanser.