beşyüz yedi Profile picture
Jan 25 12 tweets 5 min read
Dün, tarihte ilk kez "eksi faizle" TÜFE endeksli tahvil satışı oldu ancak komplike bir ürün olması sebebiyle pek dikkat çekmedi. Teknik sebeplerle arada kaybolmasın diye sis perdesini biraz aralayalım.

Nedir bu #TÜFE tahvilleri? Önemi ve anlamı nedir?
Bildiğiniz gibi Hazine genelde #sabit faizle borçlanır. Örn: ihale sonucu %23 gelen 5 yıllık bir tahvil sattığında; tüm nakit akışlarının sonucunda 5 yıllık ortalama %23 faiz ödemiş olur. Bu geçecek sürede enflasyon nolmuş, MB ne yapmış... "sadece bu tahvil açısından" önemsizdir.
Bir de #değişken faizli tahviller vardır. Bunlar kısa vadeli bonoların faizine göre kendi faizini günceller. Son dönemde bir de TLREF endeksli tahviller satılmaya başlandı.

Bu tür değişken tahviller ("FRN"), piyasadaki faiz değişiminden korunmak isteyen yatırımcılarca alınır.
Gelelim TÜFE endeksliye. "Gerçek #enflasyon resmi açıklanandan çok yüksek!" ceketinizi vestiyere asıp bırakın önce. "TÜFEX" kağıtları resmi enflasyona göre faiz öder, alıcısı bunu bilerek alır. Yetmez diyorsa; başka ürüne yönelir.

Bu tahvilleri genelde BANKALAR ve FONLAR alır.
Hazine TÜFE endeksli bir tahvil sattığında; ihale sonucunda #reel bir faiz ortaya çıkar. Yatırımcıların kupon ve anapara ödemeleri ise, açıklanan TÜFE endeksi + reel faiz (kupon oranı) hesabına göre güncellenir.

Kabaca: TÜFE + kupon (ihalede oluşan reel faiz) kadar getiri verir.
Nakit akışı, getiri ve cari fiyat hesaplaması en zahmetli tahvil türüdür (bizdekiler içinde). Bu meşakkatli kısmını uzmanlarına bırakıp dünkü ihale sonucunun anlamına gelelim.

TARİHÇE:
TÜFE tahvilleri ilk kez 1998-99 yıllarında satıldı (%24-30 arası REEL faizlerle!).
Sonrasında bu tahviller unutuldu. Taa ki 2007'de enflasyon iyice düşünceye kadar. Bu yıl tekrar başlanan satışlarla, yatırımcılardan daha uzun vadeli kaynak temini amaçlandı. Hem de ürün çeşitlendirmesi yapıldı. 2018'e kadar da yıllık ortalama 15 milyar TL satıldı.
Dananın kuyruğu 2019 ve sonrasında "eksi reel faiz" hedefleyen MB ile kopmaya başladı. Giderek artmaya başlayan nominal faiz seviyeleri özellikle finansal kesimi üzmeye başladı. TÜFE'nin sürekli artma riskini görerek bu tahvilleri talep etmeye başladılar. İhraçlar hızla arttı:
2021'de 67 milyarlık satışı olan bu tahvillerin toplam stok miktarı 300 milyara doğru koşuyor. Bu, bankaların ellerindeki tüm TL cinsi tahvillerin #yarıya yakınını oluşturuyor! Sadece bu hafta yapılan 2 ihalede 28 milyar TL satıldı. Talep güzel, peki bunun sonucu ne olacak?
TÜFE'nin %15'nin altında seyrettiği yıllarda bu tahviller %3 ortalama reel getiri ile satılmıştı. Yani kabaca 250 milyar TL'lik kağıda devlet 2022 içinde %40'a varan FAİZ ödeyecek... Bu yüzden %22-25 sabit faizli tahvillere talep düşük, ihaleler daha az çıkıyor.

Aynı nedenle...
son ihalede EKSİ 2,57 ile reel bileşik getiri ile tarihte İLK KEZ bankalar TÜFE'nin altında getiriyle bu ürünü almaya koştular. Çünkü TÜFE'nin, 5 yılda ortalama %20'li seviyelere inmesini beklemiyorlar. Bu ortamda (TÜFE-2,57) getiriye razılar...
Bu tahvillerin miktarı ve de TÜFE arttıkça, devletin faiz #yükü de aynı döviz/altın cinsi borçlar gibi hızlıca artacak. "Sabit faizli ve uzun vadeli" borçlanma ne kadar tercih nedeniyse, bunlar da bu ortamda o kadar kötü. Fakat yatırımcı talebi buna olunca, arz edilmek zorunda. #

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with beşyüz yedi

beşyüz yedi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @e507

Jan 12
Yerli borsaya TL yollayıp, #kripto aldığınızda arka planda ne olur? Olasılıklar:

1. Borsa paranızı ve riskinizi alır. Diyelim USDT aldınız. Ekranda sizin hesaba bunu yazar ama piyasadan USDT almaz. Fiyat yükselirse & satmak isterseniz; zararı üstlenir. Sağlam yerler bunu yapmaz.
2. Borsa fiyat riskinizi almamak için piyasadan USDT almalıdır. Şans eseri satıcı da USDT/TRY 'yi SAT diyen yerli bir kripto-mudi veya madenci çıkmasın mı! TL'yi o satıcıya yollar. Risk veya para tutmaz. Marjını alır, aradan çıkar. Yurtiçinde TL ile kripto takas edilmiş olur.
3. Borsa USDT 'yi yurtdışı satıcıdan alır. Karşı taraf TL kabul etmez; standart USD olarak ister. Bunun için gerçek bir döviz transferi gerekir. Borsa, sizden aldığı TL ile önce gerçek USD alır. Sonra bunu yurtdışına gerçekten yollar. Ülkeden reel bir döviz çıkışı gerçekleşir...
Read 5 tweets
Jan 12
DoubleLine fonu kurucusu Gundlach'ın dün akşamki geleneksel yıllık sunumundan bir kaç grafik.

ABD ücret artışları, Powell'ı paniğe sürükledi ve hızla sıkılaştırma moduna soktu...
2 yıllık tahvil faizi genelde FED Funds oranını güzel tahmin eder. [FED'e ne gerek var öyleyse? demiş ama bu tahvil de FEDspeak'e bakarak oraya gidiyor sonuçta]
Borsalar pahalı. Fakat tahviller daha da pahalı. Eski tip göstergeler de negatif nominal faizlerden nasibini aldı.
Read 5 tweets
Jan 10
Binance (binary+finance) kurucusu, Çin asıllı Kanadalı Changpeng Zhao ("CZ") 'nin serveti $96 milyar olarak tahmin edilmiş. Bu da, #Satoshi'in farazi servetinin 2 katıymış... Image
Bunu hesaplarken, rakiplerinin toplamı kadar işlem hacmi yapan borsann verilerini baz almışlar. Çin'den kovulan şirket, "merkeziyetsiz çalışıyoruz" diyerek resmi bir merkez açıklamıyor. Image
Firmanın %90'ına sahip olduğu düşünülen Zao, Dubai'lilerle dost olmuş ve orada açabilirmiş. Image
Read 4 tweets
Jan 9
Elektronik işlemlerle beraber ölen kadim zanaatlardan: seans salonu ve el işaretleri 🥲
Klasiklerden Chicago işaret dili...

Altın alyansa dokunmak = Goldman
Ayı pençesi yapmak = Bear Stearns
Boğa (rockçı) işareti = Merrill Lynch Image
Pit traderlarının zorlu yaşam tarzını anlatan belgeselin tamamı sitede mevcut:

Read 4 tweets
Dec 24, 2021
Piyasa kapanmış, eski günlerdeki gibi mini bir gece bilgiseli atalım mı 😃

1. "Piyasada alım-satım marjları çok geniş. MB, DEM işlemlerinde saat 11 alış & satış kuru kullanarak kazık atacak!"
No.

MB'nin 15:30 referans kuru nasıl belirlenir?
Saat 10-15 arası her saat başında...
piyasadan 6 farklı kur alınıp, ortalaması alınır. Bu "ortanca" kura %0,09 eklenir "döviz satış kuru", %0,09 çıkarılır "döviz alış kuru" denir. Piyasa marjları bunu değiştirmez. 15.02.13'ten beri böyle. Öncesinde marj çarpanı +/- %0,24 idi.

İstisnalar hariç, ALIŞ kuru geçerlidir.
2. "MB net pozisyonu için X verisini efektif alış kuruna böle..." hop!

Efektif; hazır, eldeki para demektir. Yani banknot, yani kağıt paradır. Kaydi işlemlerde bu değil; kaydi kur, yani DÖVİZ ALIŞ kullanılır. Farkları az, ama böyle. Banknotu da gidip döviz kuruyla bozamazsınız.
Read 5 tweets
Dec 24, 2021
Klasik swap seti ve birkaç taze yorum...

[1] TCMB net pozisyonundaki $20 milyara yaklaşan pozisyon düşüşü...
[2] Elinde dövizi artmaya başlayan bankaların bunu MB'ye daha fazla swaplamaya başlaması...

(ara dönem düşüş sebebi: vadesi gelen swapları yine MB'de depo yaparak teminat saydırıyorlar, şu an bakiyesi $8,2 milyar)
[3] Yabancı MB swaplarında hareket yok. Dost ülkelerden AZN ve AED'leri bekliyoruz. Şöyle yuvarlak $30 milyara tamamlasak iyidir. Düz hesap severim. Düz hesap iyidir.
Read 5 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(