Bugün sadece #Cosmos ekosistemi veya kripto için değil blokzincir teknolojisinin geleceği için değerli bir proje olan @CelestiaOrg'dan bahsedeceğim. #Celestia merkeziyetsizlik ve güvenlikten ödün vermeden farklı bir yaklaşımla ölçeklenebilir bir blokzincir dizayn ediyor.🧵👇
Temel olarak #Celestia, ölçekleme noktasındaki sorunsala modüler (parçalı veya görev dağılımı esaslı) bir yaklaşım ile çözüm bulmaya çalışıyor.Bugün klasik ve yaygın tek parça blokzincirlerde kabaca üç farklı katman tek bir zincir altında birlikte çalışır.Bu üç katman sırasıyla:
a) Yönetim veya uygulama (Execution) katmanı> Üzerinde uygulamanın çalıştığı, işlem gücünün gerektiği ve güncel durumun elde edilip yeni işlemler(txs) eklenip yeni duruma dönüşümün sağlandığı katmandır.
b)Çözümleme/Konsensüs (Settlement/Consensus) katmanı > Bu katman güvenliğin sağlandığı, yapılan işlemlerin(txs) içeriğinin yayınlandığı blokların ve aynı zamanda bu bilgilerin blokzincirdeki sıralamasının konsensüsle sağlandığı katmandır.
c)Data yığını katmanı (Data availability)> Bloklarda kaydedilen datanın ve ona bağlı olarak arkadan gelen datanın network üzerindeki diğer doğrulayıcılar(node) tarafından denetlenebilmesi için ağdaki mevcudiyetini sağlayan katmandır.
Celestia'nın mevcut blokzincir dizaynına getirdiği temel farklılık konsensüs ve data yığını katmanıyla uygulama katmanını birbirinden ayırması ve farklı erklere vermesidir. Uygulama katmanını özelleşmiş uygulama zincirlerlerine bırakıp kendisi data ve konsensüs görevini üstlenir.
Şuan mevcut blokzincir dünyasındaki en büyük sınırlılık blokların boyutu meselesidir. 'Blokchain trilemma' dediğimiz merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik arasındaki zoraki ödünleşmenin nedeni biraz da bu sınırlılıktır.
Eğer blokların boyutu büyürse muazzam bir data yükü ortaya çıkacak ve sistemin herkese açık yapısı veya datanın yönetilmesi imkansız hale gelecektir. Bu durum da merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik ödünleşmesine sebep olacaktır.
Örneğin Ethereum küçük bloklarla güvenli ve merkezi kalırken BSC bunlardan taviz verip blokları büyüterek ölçeklenebilir olur. Nodelar yeni bir bloğu doğrularken blok üreticisinin doğruluğunda ittifaka varmak zorundalar bunun için de hem datayı indirip hem de işlemek zorundalar.
Yukarıdaki rol dağılımdan farklı olarak Celestia'nın dizaynında konsensüs katmanınındaki nodelar sadece işlemlerin arkasındaki datanın varlığını kontrol eder onun doğru olup olmadığı ile ilgilenmez. Sadece konsensüs mekanizması çalışır ve işlemleri(txs) sıralar.
Sistemin güvenliği için datanın varlığının ne kadar önemli olduğunu yukarıda anlatmış olduk. Bu data yığını olmadan nodelar ve kullanıcılar üretilen bir bloğun geçersiz ve yanlış işlemler içermediğinden asla emin olamazlar.
Şimdi blokzincirdeki paydaşların yani nodeların nasıl çalıştığını anlamamız lazım! Temelde iki tip node vardır:
1-Full Node(FN): Bu validatörler bütün datayı indirip doğrular.Ciddi bir kaynak gerektirir ve ölçeklenmesi zordur ancak %51 atağı geldiğinde bu şekilde engellenebilir.
2-Light client(LC): Kısıtlı bir işlem kapasitesine sahiptirler ve bütün işlemlerin olduğu datayı değil sadece 'block header' denilen özet formatı onaylar. Genel manada onaylayıcıların çoğunluğu güvenilirdir prensibiyle hareket ederler bu yüzden de %51 atağa karşı kırılganlardır.
Peki nasıl bir çözümle LC'ler geçersiz işlemler için blok çıkaranlara güvenmek zorunda kalmasınlar?Sorunun cevabı ise 'fraud proof' dediğimiz FN'lerden LC'ye gelen bir tür durum kanıtı.Bu sayede LC bütün blokzincirin durumunu bilmeden ilgili işlemin geçersiz olduğunu anlayabilir.
Ancak bu duruma göre de LC'lerin FD'lerden fraud proof dediğimiz feedback'i alabilmeleri için FD'ler için bütün datanın hazır olması lazım. Bize doğrudan LC'lerin block header üzerinden -bütün bloğu indirmeden- bloğun içeriğini doğrulayabileceği bir çözüm gerekli.
İşte tam bu noktada fark yaratan nokta geliyor: DAS dediğimiz(Data Availability Sampling) çözüm sayesinde LC bütün bloğu indirmek yerine onu küçük bloklara parçalayıp rastgele biçimde bu datanın küçük örneklemleri üzerinden bloğun doğrulunu aynı istatistiki kesinlikte buluyor.
DAS sayesinde LC'ler artık blokzincirdeki bütün datayı doğrulayacak bir konuma geliyor. Sonuç olarak DAS+Fraud Proof +Light Client formülü blokzincirdeki ödünsüz ölçeklenebilirlik kapısını açıyor.
Celestia'nın konsensüs, data yığını katmanındaki bu çözümünün yanına uygulama katmanına gelecek süper esnek modeli de eklediğimizde sürekli yenilenebilir uygulamalar kurulabilir.Kendi üzerinde, rollup şeklinde olacak sınırsız sayıda uygulamayı kolayca ölçekleyebilecek bir çözüm.
Celestia'nın planlarına gelecek olursak nihai amaç Celestia'nın hem konsensüs ve hem data katmanı olduğu üzerinde Celestia uyumlu rollupların olduğu bir model. Şuanki Ethereum rolluplarından biraz farklı olacak ve Celestia bütün zincirleri kapsayacak.
Kısa vadedeki iki yönelim ise sırasıyla Ethereum ve Cosmos ekosistemlerine data yığını hizmeti sağlamak. Ethereum-uyumlu rolluplar için Celestia'nın volitionlar tarzı data yığını sürecine hibrit bir modelle eklemlenmesi.
İkinci orta vadeli plan, Celestia'nın data yığını katmanı üzerinde Evmos'un optimize edilmiş rollup vari bir settlement layer olduğu ve Evmos'un üzerinde de uygulama rolluplarının olduğu bir proje. Bu sayede hem EVM uyumlu hem IBC uyumlu Evmos'a ölçeklendirilecek. #Cevmos
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Şubat 2021'de #Stargate güncellemesi ile #IBC yani zincirler arası iletişim protokolü devreye alındı o günden bugüne 1.5 yılı geride bıraktık. #Cosmos bu zaman zarfında çok boyutlu büyüyor ve çok zincirli #Cosmos vizyonu ile gelen bir çok handikap için yol haritası oluşturuldu.
An itibariyle IBC'ye entegre olmuş bağımsız 51 tane #Cosmos zinciri var. Şuan test aşamasında olan 2022'de devreye alınması planlanan 60 adet proje var. Bunlardan 3 tanesi başka ekosistemlerden geliyor.
#Comdex zincirinde çıkacak olan ve IBC varlıkları ile aşırı teminat yoluyla oluşturulacak stabil koin #Composite $CMST için testnet tarihi belli oldu. Hadi gelin $CMST in basım/yakım mekanizmasında $HARBOR ve $ATOM $XPRT $CMDX gibi #IBC varlıklarının rolü ne olacak bakalım 🧵👇
Öncelikle aşırı teminat (over collateralized) yoluyla oluşturulan stabil koinler nasıl çalışır: Siz elinizde $Eth gibi kripto varlıkları gidip teminat olarak yatırır ve karşılığında $Dai gibi bir stabil varlığı mintleyebilirsiniz.
Bu mintleme işinde verilen teminat oranı 1 den daha büyük bir oran olur. Bu sayede teminat varlığın düşüşüne karşı bir koruma alanı oluşturulmuş olur. Bu tip stabil koinler arkasında gerçek dünya varlığı yani Fiat dolar rezervi veya emtia gibi varlıklar bulundurmazlar.
Önümüzdeki 3 ay içerisinde #Cosmos için iki devrimsel geliştirme hayata geçecek. #IBC’nin Stargate ile devreye alınmasından bu yana gelen en önemli geliştirmeler olacak
a)Interchain account
b)Interchain staking
a1) #IBC dediğimiz iletişim protokolünün uygulama katmanında mevcut sürümde her bir özellik için (örneğin staking, swap, bank vs) ayrı bir modül gerekiyor. Bu zincirlerarası transferde her yeni özellik için yeni modül gerektiyor ve ‘composability’ problemi yaratıyor. #Cosmos
a2)Bir diğer deyişle #Defi gibi hızlı değişim gerektiren bir alanda IBC uyumlu bir zincirdeki herhangi bir özellik diğer zincire #Ethereum daki gibi hemen transfer edilemiyordu. Hedef zincirde yeniden iteration gerekiyordu. Çünkü her zincir bağımsız bir uygulama aslında.
Bugüne kadar gördüğümüz akıllı kontrat zincirlerine göre oldukça farklı ve önemli bir diğer projeyi tanıtacağım bugün. #Agoric hem teknolojik mimari hem de akıllı kontrat modülü ile muadillerine göre birçok yenilik ile #Cosmos'a geliyor. @agoric 👇🧵 $BLD $RUN #DeFi
Agoric için önemli ilk 2 nokta:
1-Agoric Hardened JavaScript modülü ile 12+million JavaScript geliştiricisine blokzincir programlamasını ulaşılır kılıyor.
2-Agoric akıllı kontrat modülünde gömülü olan 'Zoe' çerçevesi ile üzerine gelecek Defi protokollerine hazır çerçeve sunuyor.
#Agoric üzerinde iki adet koin olacak. Birincisi staking ekonomisini çeviren ve ağın güvenliğini sağlayan $BLD; ikincisi ise yukarda bahsettiğim Zoe kontrat çerçevesi üzerinde built-in yaratılacak AMM ve işlem ücretlerinde kullanılacak esnek modelli stable koin $RUN olacak.
Aşağıdaki iki kitap yeni ve ezber bozan teknolojilerin nasıl ve hangi aşamalardan geçerek genel kabul gören birer endüstriye dönüştüğünü inceleyen başucu kitapları. Bende bu kitapların temel çizgilerine göre kripto paraların hangi aşamada olabileceğini anlamaya çalışacağım.
Aşağıdaki grafik 'teknoloji adaptasyon yaşam döngüsü' olarak adlandırılıyor. Temel olarak birinci kitabımızda Rogers'ın tanımladığı yeni teknolojiye farklı refleksler veren 5 farklı grubun psikolojik ve düşünsel kompozisyonları aşağıdaki çan eğrisi üzerinden özetlenebilir.
5 farklı grup sırasıyla yenilikçiler veya risk-taker'lar(%2.5); erken benimseyenler(%13.5), erken çoğunluk(%34); geç çoğunluk(%34) ve son olarak arkada kalıp nal toplayanlar(%16).