Dünden beri twitter-borsa camiası $ARDYZ bedelli haberiyle çalkalanıyor:)
Bu sektörü bilen biri olarak bir kaç kelime de ben yazayım, belki birilerine faydası olur.
Her şeyden önce bu hisse burada çokça konuşulup hak ettiğinden çok daha fazla değer veriliyordu. Yazanlarının çoğunun da iyi niyetli olduğuna inanıyorum.Fakat insan bir hisseyi portföyüne alınca ister istemez biraz taraflı bakabiliyor.
Ben şimdiye kadar bu hisseye hiç bulaşmadığım için kafam rahat bir şekilde yazacağım düşündüklerimi yazacağım. Ben hangi kısımları nasıl değerlendirdim, hangi kısımları kafama taktım onlardan bahsedeceğim. Hiç olmazsa bundan sonrası için faydası olur.
Faaliyet raporunu açtınız ilk bakacağınız şey(bence) bu şirket nasıl para kazanıyor. Bu şirkete bakınca görüyorsunuz ki, bu şirket devletten başta UYAP, İCRATEK gibi büyük ihaleler almış.
Hukuk alanında bir sürü yazılımı var, 59 kişilik (ki ben baktığımda 59muş, bu projeler nasıl/kaç kişiyle yazıldı acaba?) küçük bir şirket böyle büyük projeleri nasıl almış, bu kısım soru işareti.
Zaten bu noktaya da değinmişim önceden:
İş modelini, nasıl para kazandığını öğrendikten sonra nasıl iş yapıyor onu öğrenmeniz gerek. Şirketin ortaya çıkardığı ürünlerin kalitesi önemli.
Benim bir sürü avukat arkadaşım var. Açtım UYAP'ı kendim kurcaladım. Kullanan arkadaşlarımın görüşlerini aldım.
Çok pozitif yorumlar almadım, kendi adıma beğenmedim(arayüzleri vs). Ha iş görüyor mu, evet iş görüyor. Zamanında kağıt üzerinden yapılan işlerin çok büyük kısmı dijital ortama aktarılmış durumda.
2 tane eksi(-) yazdık. Peki bu şirket bu ihaleyi nasıl almış, böyle kimsenin mükemmel diyemeyeceği yazılımları devlete nasıl satmış? Kim kurmuş bu şirketi nasıl büyümüş de bu noktaya gelmiş. Faaliyet raporu burada da yardımımıza koşuyor hemen.
Kurucusunun mezun olduğu tarihler, benim üniversiteye giriş yaptığım tarihler. Yüksek lisans yaptığı tarihler benim okuduğum tarihler. Dolayısıyla o tarihlerde bilgisayar mühendisliği için hangi okullar iyidir, eğitim kaliteleri nasıldır net olarak bilebiliyorum.
Mezun olup çalıştığı yer Barolar Birliği Bilgi işlem dairesi.
Zaten burada kafanızda şimşeğin çakması lazım:)
Yani bu arkadaş orta halli bir okuldan mezun oluyor, mezun olunca barolar birliğinde işe başlıyor, sonra devlete hukuk yazılımları satıyor.
Belli ki sağlam bağlantıları var bu arkadaşın. Bu sektörde dünyanın en iyi yazılımcısı da olsanız, en iyi projelerini de yazsanız bağlantılarınız/networkünüz yoksa bırakın devleti, özel şirketlerden bile çok çok zor iş alırsınız.
Hadi bunları es geçtiniz/umursamadınız.
E geçen sene patron hisse satıyordu arkadaşlar. Bence en büyük sinyal buydu. Size gerçekten para kazandıran, gelecekte de daha çok kazandırmayı vaat eden bir işletmeniz olsa durduk yere kazancınızı paylaşmak ister misiniz?:)
Halka açıklık oranı %75e çıkmış. 1 pay patronda 3 pay dışarda. Ee bu adam niye çalışsın ki:) Kendi 1 kazanacak ama size 3 kazandıracak:) Japonya değiliz arkadaşlar biz burası Türkiye. Kimse kendi çıkarının az olduğu bir iş için kendini yormaz burada.
Öncelikle şirket kurulum aşamasındaki zorlukları çoktan geride bırakmış, belli bir olgunluğa ve büyüklüğe erişmiş.
Hali hazırda yaptığı anlaşmalardan sattığı yazılımlardan sabit bir nakit akışı var. Finansallarının iyi olduğunu zaten herkes söylüyor.
Gönderdiği KAP bildirimindeki açıklamalara göre daha da büyümek istiyor. Ödeme sistemleri ve fintech alanlarına girmek için satın almalar yapmak istediğinden bahsetmiş. Bunlar bu sektörün kârlı alanları. Bu kısım bence olumlu.
Bu bedelli SPK'dan dönecek mi yoksa onaylanacak mı henüz orası da meçhul. Ancak onaylansa bile, SPK bu yapılan fonlamanın nasıl kullanıldığını sıkı takip ediyor. Şöyle diyelim parayı alalım sonra kafamıza göre kullanırız gibi bir durum olamaz.
Belki çoğunuz hemen sattı paylarını ya da şu anda satmaya çalışıyor. Panik içinde karar verip herkes satıyor diye hisselerinizi satmayın. Oturun kendi durumunuzu kendiniz değerlendirin, göbeğinizi kendiniz kesin.
Herkes alıyor olumlu konuşuyor diye almak ne kadar yanlışsa, herkes satıyor olumsuz konuşuyor diye satmak da aynı derecede yanlış bence. Çok net bir panik havası oluştu. Satın ya da satmayın demiyorum.Sadece sakin kalın. Kararınızı sakin kafayla verin.
Bundan sonrası için de bir şirkete ortak olmadan önce mutlaka o sektörün profesyonellerinden şirket ve ürünleri hakkındaki görüşlerini alın. Bence en önemli nokta burası.
Başka sektörlerden de bu şekilde hakkında sürekli olumlu yazılan beklenti oluşan/oluşturulan şirketler var. Yazanların kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum ancak muhtemelen sadece finansallara göre değerlendiriyorlar. Unutmayın finansallara makyaj dahi yapılabilir:)
Bir şirketin ne olduğu o sektörün profesyonelleri mutlaka az çok biliyor/tahmin edebiliyordur, mutlaka fikirlerini alın.
Son olarak, yatırımlarınızda en son kararı hep kendiniz verin. Sizden başkası ne kârınıza ne de zararınıza ortak değil.
Buraya kadar okuyup faydalı bulduysanız lütfen beğenip paylaşın ki daha fazla insan faydalanabilsin. Yanlış bulduğunuz ya da katılmadığınız noktaları yorum olarak belirtin. Herhangi bir yanlışımı düzeltirseniz daha da mutlu olurum:)
Okuyan yaklaşık 50-60 gerçek kişi var biliyorum ama genelde hep monolog şeklinde gidiyor, fazla etkileşim gelmiyor. Diyaloga döndürebilirsek daha da(bana da) faydalı olur.
❗️📢 DEV HİZMET ❗️
Kolayca beğenip paylaşabilmeniz için ilk tweetin linkini de buraya bırakıyorum.😂
İş yatırım 4ç bilançosu da perşembe akşamı düştü. Bu hafta sonu adam akıllı bakabildim. Bilanço ve faaliyet raporlarını okudum. Kendi adıma önemli bulduğum noktalara değineceğim.
Niye böyle olmuş diye bilançoda geçen seneki kalemlerle olan değişimleri karşılaştırırken şunu gördüm:
Esas faaliyetlerden faiz ve vadeli işlem gelirleri kalemi geçen sene +233mTL iken bu sene 4,8mTL zararda gözüyor.
Bu analizin sanayii şirketleri için daha uygun olduğu tavsiyesi üzerine (@azizserin75 ve @mahmutciftci49 beylerden gelen) , Yaşar Erdinç hoca gibi aynı analizi ASELSAN üzerinde uygulamaya çalıştım bu defa. Ek gösterge olarak Net Faaliyet Kârını(NFK) da ekledim ilk tabloya. #ASELS
Burada benim ilk gözüme çarpan ortalamaları incelediğimizde satışlar ve NFK için ortalama artışı son 1 yılda düşmüş görünüyor. Buna rağmen Net Kâr artışı ortalaması ve Net Kâr Marjı(NKM) son 3 yıl ortalamasının üzerine çıkmış. #ASELS
Satışların ve NFK'nın artışının azalmasına rağmen NK'nın artması son dönemlerde artan döviz kurundan kaynaklanıyor sanırım. Bugünkü faiz artırımlarını da göz önünde tutarak, önümüzdeki dönem bu şekilde kurda bir atak bence zor, dolayısıyla bu durum bence olumsuz. #ASELS
İlk olarak genel durum şu şekilde.
Bu tabloda dikkat edilmesi gereken şey; ortalamalar kısmındaki değerler 'Satışlar','Net Kar/Zarar' satırları için yıllıklandırılmış çeyreksel artış/azalış'ların ortalaması iken 'Net Kar Marjı' için belirtilen zaman için ort. oranı veriyor #ISMEN
Bundan sonra satışlardaki büyüme oranının ne olacağını tahmin etmeliyiz. İlk 3ç satışlar 80Mr, son çeyrekte 2019 son çeyrek gibi bir zıplama yapar mı <- bu soru işareti?
Bana son çeyrek 60Mr bi satışla tamamlar, bu da yıllıklandırılmış satışlarda 2012/12 için -%30'a +++ #ISMEN