#פידצבא השנה היא 1940, והצל הנאצי כבר החל להתפשט באירופה. בצרפת, בכפר הקטן לפינט, מתנהל קרב עיקש שבמהלכו נאבקים חיילים בריטים בצבא הגרמני. חמישה חיילים נאצים תופסים מחסה מאחורי גדר באחד הכפרים. לפתע אחד החיילים צועק ונופל בפתאומיות כאשר מחזהו מבצבץ חץ עטור נוצה.
לפני שהחיילים הגרמנים מספיקים להתעשת מהמראה המוזר שאולי גרם להם לחשוב כי הם נקלעו למארב אינדיאני הם מחוסלים במהירות ביריות רובה שפורצות מבניין חווה קטן.
אש הרובים נורתה על ידי חיילי חטיבת מנצ'סטר, חטיבה בריטית ותיקה ומכובדת. החץ, שככל הידוע הוא היחיד מסוגו שהצליח להקיז דם
גרמני במלחמת העולם השנייה, הגיע מקשת המלחמה האימתנית של קפטן ג'ק צ'רצ'יל. ותאמינו או לא, מדובר באחד מהאירועים הפחות מסעירים בחייו. 'ג'ק המשוגע' הפך ברבות הימים לאגדה צבאית של ממש, והרפתקאותיו הביאו אותו גם לארץ ישראל.
כבר בראשית שירותו הצבאי של צ'רצ'יל, שנולד בהונג קונג ב-1906
היה ברור שג'ק אינו קצין מן המניין.
כך למשל כאשר הוצב צ'רצ'יל הצעיר ב-1930 בבורמה ונשלח להשתתף בקורס שנערך בעיר פונה שבהודו. הוא ראה בכך הזדמנות מצוינת לטיול ולהרפתקה, ועשה את הדרך מבורמה להודו - כ-2,500 ק"מ - על האופנוע שלו.
בדרך הספיק להתנגש חזיתית בבופלו. למרות התאונה חזר
צ'רצ'יל בשלום לבסיסו ולחם נגד המורדים בבורמה בשנים 1930-1932.
במהלך שהותו בבורמה נתקל צ'רצ'יל לראשונה בכלי הנגינה שהפך לימים לאחד מתחביביו האהובים - חמת החלילים.
צ'רצ'יל היה הרפתקן וגם קונדס לא קטן, מה שהביא אותו לא אחת להתנגשות חזיתית עם מפקדיו. כך למשל צעד פעם במסדר
צבאי כשהוא נושא מטרייה. כאשר נשאל לפשר המעשה השיב: "ובכן, יורד גשם אדוני". לאחר עשר שנות שירות מצא עצמו צ'רצ'יל מחוץ לצבא. בתקופת חייו כאזרח הספיק צ'רצ'יל לשפר את כישורי הנגינה שלו וזכה במקום השני באליפות הנגינה בחמת חלילים שנערכה ב-1938 במקביל הוא גם רכש תחביב חדש: ירי בחץ וקשת
עד מהרה גילה צ'רצ'יל כי הוא קשת מוכשר ביותר, וכישוריו סייעו לו כאשר ייצג את אנגליה באליפות העולם בקליעה שנערכה באוסלו ב-1939. אולם תקופת השעשועים של צ'רצ'יל לא נמשכה זמן רב. ב-1939 זקפה המפלצת הנאצית את ראשה וריסקה את פולין. צ'רצ'יל נקרא לדגל ונשלח לצרפת. ההרפתקה שלו רק החלה.
במהלך הנסיגה הנואשת של חיל המשלוח הבריטי לכיוון התעלה האנגלית התגלה צ'רצ'יל במלוא תפארתו. הכוח שהיה תחת פיקודו נלחם בעוז על כל מטר שבו התקדמו הגרמנים, וצ'רצ'יל עצמו נהג לערוך מבצעי פשיטה התקפיים לעבר הכוחות הגרמניים. בעת הקרבות נשא צ'רצ'יל בנוסף לרובה ולקשת גם חרב סקוטית רחבה.
ניתן רק לדמיין מה חשו חיילים גרמנים שנתקלו בקצין הבריטי האימתני, החמוש בכלי משחית מתקופות עתיקות ונראה כמו דמות שיצאה מאגדות המלך ארתור או ממיתוס זיגפריד הגרמני.
במהלך הפינוי הבריטי מחוף דנקרק, שמע צ'רצ'יל לראשונה על היוזמה להקים כוח קומנדו אשר ישתתף בפעילות התקפית לכל אורך חזית
המלחמה. התפקיד נשמע תפור למידותיו וצ'רצ'יל התנדב מיד. לאחר שחזר לאי הבריטי הוא הוצב בסקוטלנד במטרה לאמן את כוח הקומנדו ולפקד עליו.
בדצמבר 1941 נשלח כוח הקומנדו של צ'רצ'יל למשימה הנועזת הראשונה שלו במוצב גרמני באי ואגסו שבצפון נורבגיה, מבצע שכונה באופן הולם 'מבצע קשתות'.
צ'רצ'יל ניצח בקרב בגבורה רבה. על פועלו במבצע בנורבגיה זכה צ'רצ'יל בעיטור צלב צבאי נוסף, השני במספר.
במבצע אחר, במהלך מתקפת לילה על העיירה האיטלקית פיגולטי, במקום התגנבות שקטה פקד צ'רצ'יל על הסתערות לילית רועשת כאשר החיילים צועקים "קומנדו!" ויוצרים רעש רב.
ההמולה שנוצרה בלבלה את הגרמנים ושיחקה לטובת הבריטים. במהלך המתקפה חוסלה ההתנגדות הגרמנית ו-136 חיילים גרמנים נפלו בשבי.

המשימה הבאה של צ'רצ'יל הובילה אותו לאזור הבלקן, ושם בגד בו מזלו יוצא הדופן: הוא החליט לערוך מתקפה מורכבת ומסובכת, בה ישתלטו כוחותיו על מוצב גרמני מרכזי באזור.
המתקפה הסתבכה, ובשלב מסויים מצא צ'רצ'יל את עצמו לבד, ללא תחמושת. הוא הספיק לנגן נעימה מלנכולית אחרונה בחמת החלילים לפני שרסיס מרימון יד גרמני המם אותו והוא איבד הכרתו.
מובס, שבוי, נלקח צ'רצ'יל לסרייבו. משם העבירו אותו לחקירה בברלין משום שחשדו כי הוא קרוב משפחה של ווינסטון צ'רצ'יל
לבסוף מצא עצמו כלוא במחנה הריכוז זקסנהאוזן הידוע לשמצה. אולם עבור צ'רצ'יל מחנה ריכוז היה מכשול פעוט ותו לא. בספטמבר 1944 הצליחו צ'רצ'יל ושבוי נוסף לחמוק מהמחנה בזחילה דרך צינור ביוב וצעדו ברגל צפונה לכיוון החוף הבלטי. לרוע מזלם הם נתפסו סמוך לעיר רוסטוק והועברו למחנה הריכוז
נידרדורף שבאוסטריה. אך צ'רצ'יל לא התייאש ובאפריל 1945 ניצל הפסקת חשמל במחנה וברח בחסות החשכה לכיוון הגבול האיטלקי. הוא הלך ברגל כ-250 ק"מ במשך שמונה ימים עד שנתקל בשיירת משוריינים אמריקנית. צ'רצ'יל המותש והמורעב לא הצליח להוציא מלה מפיו, ולכן פשוט הצדיע ולמזלו זוהה כבן ברית.
לאחר המלחמה הוצב צ'רצ'יל ברגימנט ה-'Seaforth Higlanders', ונשלח לארץ ישראל. הוא הגיע לארץ בתקופה אלימה וקשה: שלטון המנדט עמד להסתיים והיישוב היהודי נאבק בעור שיניו בערביי הארץ. אחד ממוקדי החיכוך בין היהודים לערבים היה בירושלים הנצורה. צ'רצ'יל, שגדודו הוצב בעיר הקודש, הוכיח שוב
כי הוא לוחם עז רוח שלא חושש לסכן את חייו למען הזולת.
ב-13 באפריל 1948 יצאה שיירת אספקה מהשכונות היהודיות של ירושלים להר הצופים הנצור. במועד נפיץ זה, ארבעה ימים בלבד לאחר פרשת דיר יאסין, יצאו 105 נוסעים, ובהם אנשי רפואה ולוחמי ההגנה, לנסיעה המסוכנת דרך שכונת שייח' ג'ראח.
הרכב המוביל עלה על מוקש והשיירה כולה הותקפה על ידי כנופיות ערביות.
צ'רצ'יל, שיחידתו הייתה מופקדת על הגנת הכביש, שמע על האירוע ויצא לאזור במהירות במשוריין.
כאשר הגיע למקום היה כבר מצב השיירה בכי רע והוא העריך בצדק כי ללא עזרה האירוע יסתיים בטבח המוני. הוא ניסה לגייס תגבורת אך
מפקדיו סירבו לשלוח לשם כוחות.
צ'רצ'יל התקרב לשיירה ברכבו המשוריין ובקסם צ'רצ'יליאני טיפוסי צעד לאיטו, ללא מחסה, לכיוון השיירה. מאוחר יותר סיפר צ'רצ'יל כי הוא הציע לחלץ חלק מהנצורים באמצעות הרכב המשוריין שלו אולם נתקל בסירוב. הנצורים האמינו כי כוח החילוץ של ההגנה קרוב וסירבו.
בינתיים המצב החמיר: תותחן הרכב המשוריין של צ'רצ'יל נפגע קשה מהאש ולצ'רצ'יל לא נותרה ברירה אלא לסגת.
הוא חזר למשוריין ונסוג לעבר העמדה הבריטית. משם ניסה לסייע לשיירה באמצעות אש מנשק קל, אולם זה היה מעט מדי ומאוחר מדי. 78 מאנשי השיירה נהרגו באותו יום. זמן מועט אחר כך הצליח צ'רצ'יל
לתרום את חלקו ליישוב היהודי כאשר סייע בפינוים של 700 יהודים מהר הצופים.
ב-1996 מת ג'ק צ'רצ'יל כשהוא בן תשעים. הוא השאיר אחריו מורשת מפוארת של לוחמת קומנדו עזה, ושל אומץ לב, לצד דוגמה אישית מרשימה של קצין ג'נטלמן, הרפתקן ובעל חוש הומור.

הכתבה המלאה של טל פרוסט פורסמה אצלנו במגזין

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with סגולה - מגזין להיסטוריה

סגולה - מגזין להיסטוריה Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @segula_history

Feb 10
יום השנה לקרב תל חי הקרב ובא הוא הזדמנות מעולה לעסוק במורשת הקרב. בתל חי נערך הקרב הלאומי המשמעותי הראשון בארץ ישראל, והמקום הפך לסמל. בבית"ר נהגו לברך זה את זה לשלום בברכת תל חי, וברל כצנלסון אמר בזמן העלייה לחניתה כי הוא חי אז את תחושת תל חי. איך הפך סיפור תל חי לשנוי במחלוקת?
ב-1943 כתב הרב יששכר שלמה טייכטל מהונגריה - שהיה אנטי ציוני חריף לפני השואה - את הספר 'אם הבנים שמחה', ובו נימק את צדקת הציונות, ולימד זכות על החלוצים:
"...כמה מן בני ישראל שעמדו לנגדם ומתו על ידיהם אמרו קודם יציאת נשמתם בזה הלשון: אין דבר, טוב למות בעד ארצנו".
ככל שעלה מעמדו של האתוס ההתקפי בציונות חל פיחות מסוים במעמדה של מורשת תל חי, אולם הוא עדיין נותר גבוה. לאחר הקמת המדינה חל פיחות נוסף במעמדה של תל חי כי לא היה מחסור בגיבורים מעודכנים. למשה דיין יוחסה האמירה:
"מה זה תל חי? כיתת צנחנים עם 'עוזים' הייתה פותרת את העניין בחמש דקות".
Read 16 tweets
Feb 9
שמותיהם של הרחובות בישראל טומנים בחובם סיפורים מרתקים שיש בהם הכל: היסטוריה, פוליטיקה, יצרים ואפילו הומור. לעתים מדובר בתהליך שגרתי ופשוט, אולם פעמים רבות מלווה קריאת השם בוויכוחים מרים ובלחצים פוליטיים>> Image
החומר הקשור בשמות הרחובות נמצא במאות תיקים שנשמרו בארכיונים עירוניים, והוא כולל אלפי מכתבים ותזכירים, ובראשם פרוטוקולים של מועצות העיריות ושל ועדות השמות. שמות הרחובות בישראל מתחלקים לקטגוריות עיקריות אחדות: אישים, עולם החי והצומח, מושגים מתולדות עם ישראל וארץ ישראל ועוד. Image
אגב, השם הנפוץ ביותר שניתן לרחוב בישראל הוא 'הזית' - שם המופיע בלא פחות מ-127 רשויות. ויש גם שמות ייחודיים ומשעשעים כמו סומסום, מעג"ל - ראשי תיבות של 'משקי עופות גנים לכל' - חזונם של מייסדי רמת גן, סמטת לאן, מחלקי המים, יהודה הימית, החלום ופשרו, סמטה פלונית וסמטה אלמונית. Image
Read 14 tweets
Feb 9
היהודים בעיראק הקפידו לכנות את המקום שבו הם חיים בשם הקדום בבל, ולא בשם עיראק שגילו כגיל הכיבוש המוסלמי. בכך הם ביקשו להצביע על שורשיהם הקדומים בגולה היהודית הארוכה ביותר בעולם
זהו קיצור תולדות יהדות בבל>>
1. אזור עיראק של היום הוא ערש התרבות האנושית, וכך הוא גם מוצג במקרא: הנהרות פרת וחידקל מוזכרים בספר בראשית כשניים מיובליו של הנהר היוצא מעדן; מהאזור הזה באו אברהם אבינו וארבע אימהות האומה, ובו גם נולדו רוב בני יעקב - אבות השבטים
2. סוף המאה השמינית לפסה"נ עד סוף המאה השישית לפסה"נ:
ממלכת ישראל נכבשה על ידי אשור. יושביה הוגלו לאזורים המזוהים עם השטחים הכורדיים בצפון עיראק של היום. הבבלים שמרדו באשורים תפסו את מקומם כאימפריה וניסיונותיהם של אנשי יהודה למרוד בהם הסתיימו בשלושה גלי הגליה.
Read 13 tweets
Feb 9
#היום_לפני 66 שנים נחת אייבי נתן בפורט סעיד שבמצרים. נתן, יליד איראן, בתנדב לחיל האוויר הבריטי בשנת 1943. בשנת 1946 השתחרר מהצבא, והחל לעבוד בחברת תעופה פרטית. הוא התנדב לחיל האוויר במלחמת העצמאות, ולאחר המלחמה עבד כטייס באל-על עד שנת 1958. נתן התמודד בבחירות לכנסת השישית. Image
הוא רץ ברשימת יחיד ושמה "נס". המצע היה חתירה לשלום עם מדינות ערב. "נס" לא עברה את אחוז החסימה, אך נתן הבטיח שאם יזכה לתמיכת הציבור יטוס למצרים עם מסר של שלום. הוא יצא משדה התעופה הרצליה במטוסו הפרטי, שלום 1, ב-28.2.1966, והגיע לפורט סעיד באותו יום.
לאחר הנחיתה נעצר וביקש לפגוש את הנשיא נאצר. הבקשה נדחתה, ולאחר כיממה גורש בחזרה לשדה התעופה הרצליה במטוסו. נתן המשיך במטסי שלום למצרים – כולם הסתיימו בצורה דומה.
Read 4 tweets
Feb 8
"בתל אביב עכשיו קולנוע", שר המיתוס על תפקודה של העיר העברית בימי מלחמת העצמאות. אבל האמת הייתה שונה: תל אביב, שהייתה לב היישוב העברי, העמידה לוחמים הרבה מעבר לחלקה, ובה הוכרעה המערכה כנגד העורף במרחב האווירי ובזירה הימית. רק מיתוס מאחד לא נמצא לה. כך הודרה העיר מזיכרון המלחמה: Image
באפוס התקומה הלאומי של ישראל נחקקו שְמות מקומות שהפכו לסמלי מלחמת העצמאות. מצודת כ"ח בגליל, הטנק בדגניה, גוש עציון, מגדל המים המנוקב בנגבה - ומעל כולם המשוריינים החלודים בשער הגיא, שהבקיעו את הדרך לירושלים הנצורה.
ומה באשר לתל אביב? האם מקומה בסיפור הקוממיות מתמצה בהכרזת העצמאות? Image
בפרוס שנת תש"ח הייתה תל אביב העיר העברית הגדולה בארץ, ושכנתה יפו הייתה העיר הערבית הגדולה בארץ.
בתל אביב - כולל השכונות היהודיות פלורנטין ומכבי שנכללו ביפו - חיו באותה עת בין 235 ל-250 אלף יהודים, וביפו חיו 73 אלף ערבים.
לפי תכנית החלוקה תוכננה יפו להישאר מובלעת של המדינה הערבית. Image
Read 21 tweets
Feb 5
בסוף מלחמת העולם השנייה, כשהגיע תורם של יהודי בודפשט להישלח לאושוויץ, עמד לצדם מבצע ההצלה שהתרכז בבית הזכוכית. בזכות חוצפה יהודית, עזרה מחברים הונגרים וגיבוי של הקהילה הדיפלומטית בבודפשט הצליחו הפעיל הציוני משה קראוס והדיפלומט השוויצרי קרל לוץ להציל עשרות אלפי יהודים>>
שואת יהודי הונגריה התרחשה בשנה האחרונה של המלחמה במהירות שלא נודעה כמוה. במרץ 1944 כבשו הנאצים את הונגריה, וכחודש אחר כך החל ריכוז היהודים מערי השדה בגטאות. כעבור חודש נוסף החל גירושם לאושוויץ, ובמשך שמונה שבועות גורשו כ-440 אלף יהודים. בתשעה ביולי פסקו הגירושים בלחץ בינלאומי.
כעבור זמן לא רב העלו הנאצים לשלטון ההונגרי את פרנץ סלשי, מנהיג מפלגת החץ הנאצית ההונגרית.
אז החלה השואה עבור כמאתיים אלף היהודים בבודפשט - המרכז היהודי האחרון שנותר בהונגריה. במהלך השואה על אדמת הונגריה הושמדו למעלה מחצי מיליון יהודים מתוך למעלה מ-800 אלף שחיו בהונגריה.
Read 34 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(