יום השנה לקרב תל חי הקרב ובא הוא הזדמנות מעולה לעסוק במורשת הקרב. בתל חי נערך הקרב הלאומי המשמעותי הראשון בארץ ישראל, והמקום הפך לסמל. בבית"ר נהגו לברך זה את זה לשלום בברכת תל חי, וברל כצנלסון אמר בזמן העלייה לחניתה כי הוא חי אז את תחושת תל חי. איך הפך סיפור תל חי לשנוי במחלוקת?
ב-1943 כתב הרב יששכר שלמה טייכטל מהונגריה - שהיה אנטי ציוני חריף לפני השואה - את הספר 'אם הבנים שמחה', ובו נימק את צדקת הציונות, ולימד זכות על החלוצים:
"...כמה מן בני ישראל שעמדו לנגדם ומתו על ידיהם אמרו קודם יציאת נשמתם בזה הלשון: אין דבר, טוב למות בעד ארצנו".
ככל שעלה מעמדו של האתוס ההתקפי בציונות חל פיחות מסוים במעמדה של מורשת תל חי, אולם הוא עדיין נותר גבוה. לאחר הקמת המדינה חל פיחות נוסף במעמדה של תל חי כי לא היה מחסור בגיבורים מעודכנים. למשה דיין יוחסה האמירה:
"מה זה תל חי? כיתת צנחנים עם 'עוזים' הייתה פותרת את העניין בחמש דקות".
בשנות השישים הופצו פקפוקים ושמועות שהגיעו בין היתר מאנשים אשר היו במקום בעת הקרב, וייתכן שהתקנאו בתהילתו של טרומפלדור. לאחר מלחמת יום הכיפורים הפכו מלותיו המפורסמות של טרומפלדור יעד למתקפה מצד אלה שראו בהן עידוד למלחמות מיותרות.
ההתנגדות לאמירתו של טרומפלדור הגיעו להגחכה גמורה בסרט המצליח 'בלוז לחופש הגדול' שיצא לאקרנים ב-1987. באחת מסצנות השיא מדקלמת מקהלת בית הספר בעליצות "טוב למות בעד ארצנו, טוב למות", וכל שחקן בתורו מביים פגיעת כדור ונופל מת, לבסוף נותר רק אחד הממשיך לדקלם עד שגם הוא נופל.
בעשרות השנים הראשונות לאחר נפילת תל חי נאבקו השמאל והימין למי שייכת מורשת תל חי: השמאל הדגיש את האידאולוגיה השיתופית של טרומפלדור ואת התמסרותו לעבודת האדמה; ואילו הימין בחר לתאר את טרומפלדור כלוחם, כמפקדו של הגדוד העברי שפעל להקמת כוח צבאי עברי.
בשנות התשעים, בעת החתימה על הסכם אוסלו, הועלתה שוב פרשת תל חי באוב במטרה ללמוד ממנה לקחים שונים מאלה שהיו מקובלים עד אז. הצורך להתמודד עם אחד המיתוסים המכוננים של הציונות - שנתפס כמחייב עמידה עיקשת ללא ויתור על אחיזה בשטח - מעיד על כוחו של הסיפור.
היו שטענו כי פרשת תל חי מוכיחה שצריך לפנות יישובים, כאז כן היום. דן מרגלית הזכיר לקוראי עיתון הארץ במאי 1994 כי ז'בוטינסקי התנגד להתעקשות על הגנת תל חי. ברור שעיתון הארץ לא ביקש רק להחכים את קוראיו בעובדות ההיסטוריות אלא התכוון להוכיח שלקח תל חי הוא כי ניתן וצריך לפנות יישובים.
כאשר ביקש אביב גפן להצטייר כמורד בערכיה של החברה הישראלית הוא הצטלם ב-1993 במהלך קידום המכירות לאלבומו 'עכשיו מעונן' כשעל גופו הכתובת "טוב למות בעד עצמנו". כמי שהשתדל להציג עצמו כבן המורד הבועט באומץ בכל מיתוס הוא הלך בתלם שאותו חרש אביו בהתנגדות למלותיו האחרונות של טרומפלדור.
טיעון דומה, בצורה בוגרת מעט יותר, העלה רוג'ר הרץ:
"האתוס הישראלי תבע תמיד הקרבה עצמית לטובת הכלל, אם באורח החיים ואם בנכונות למות בשדה הקרב. האתוס הזה, טובת הכלל לפני טובת הפרט, מונע את התפתחותה של חברה ליברלית בישראל".
דורון סטניצקי, איש מפלגת העבודה, הרחיק לכת אף יותר:
"האם רשאים היהודים להטיף מוסר למוסלמים בעניין התאבדות על רקע לאומי? ... במה עדיף "טוב למות בעד ארצנו" של יוסף טרומפלדור על "א-ללה אכבר" של מתאבדי החמאס הנאבקים על מטרה לאומית שהם מאמינים בצדקתה?"
אי אפשר לפטור דברים בסגנון זה כדעה פרטית של עיתונאים וכותבים, שכן גישה זו חלחלה גם
לדבריו הפומביים של ראש הממשלה דאז יצחק רבין בתל חי: "שנים אנו הולכים עם ... 'טוב למות בעד ארצנו' ... זו צוואה שבתי הקברות הצבאיים בכל הארץ הם עדות עצובה למימושה הכואב...אני אומר לכם גם: טוב לחיות בעד ארצנו".
המסר של גבורת תל חי היה נכון בעבר, בדורות שבהם חינכו על
"טוב למות בעד ארצנו", אך כיום המצב השתנה והמסר הנכון הוא "טוב לחיות בעד ארצנו". לראשונה בתולדות ישראל הציג ראש ממשלה את מורשת תל חי כסיפור שעבר זמנו.
המצדדים בהסכם אוסלו ובפינוי יישובים לא הגיבו בדבריהם על טרומפלדור לטיעון מסוים של אנשי ימין, אלא התמודדו עם האופי המחייב שהיה
למורשת תל חי. בציבור נותרו חקוקים קרב תל חי, דמותו של טרומפלדור ודבריו של אהרן שֶׁר שנהרג בתל חי לפני הקרב האחרון:
"את המקום אין עוזבים, כי על הבנוי אין מוותרים".
הגם שלכאורה אין סיבה הגיונית לכך שקרב תל חי שהתרחש ב-1920 יהיה רלוונטי לדיון בהסכמים ובפינוי שטחים בשנות התשעים
התברר כי השפעתם של סמלים היא גדולה עד כדי כך שרבים מאלה שהיו מעוניינים בקידום מדיניות חדשה הרגישו כי הם צריכים לתקוף את הסמלים הישנים כדי לעשות זאת, או לפחות להתרחק מהם ולסמנם כלא רלוונטיים.
קרב תל חי היה לאחד הסמלים המכוננים של המאבק הציוני. הסיסמה "טוב למות בעד ארצנו" נחקקה
נחקקה בזיכרון, יום ציון לאומי נקבע ופסל הוצב . העיסוק בדבריו של טרומפלדור במהלך הדיון על הסכמי אוסלו מעיד בעיקר על כוחה של המורשת, עד שרבים כל כך הרגישו כי אי אפשר ליישם מדיניות שונה בלי לעקור את המורשת המחייבת ממקומה.

המאמר המלא של יגיל הנקין פורסם אצלנו בגיליון 117.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with סגולה - מגזין להיסטוריה

סגולה - מגזין להיסטוריה Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @segula_history

Feb 11
#פידצבא השנה היא 1940, והצל הנאצי כבר החל להתפשט באירופה. בצרפת, בכפר הקטן לפינט, מתנהל קרב עיקש שבמהלכו נאבקים חיילים בריטים בצבא הגרמני. חמישה חיילים נאצים תופסים מחסה מאחורי גדר באחד הכפרים. לפתע אחד החיילים צועק ונופל בפתאומיות כאשר מחזהו מבצבץ חץ עטור נוצה. Image
לפני שהחיילים הגרמנים מספיקים להתעשת מהמראה המוזר שאולי גרם להם לחשוב כי הם נקלעו למארב אינדיאני הם מחוסלים במהירות ביריות רובה שפורצות מבניין חווה קטן.
אש הרובים נורתה על ידי חיילי חטיבת מנצ'סטר, חטיבה בריטית ותיקה ומכובדת. החץ, שככל הידוע הוא היחיד מסוגו שהצליח להקיז דם Image
גרמני במלחמת העולם השנייה, הגיע מקשת המלחמה האימתנית של קפטן ג'ק צ'רצ'יל. ותאמינו או לא, מדובר באחד מהאירועים הפחות מסעירים בחייו. 'ג'ק המשוגע' הפך ברבות הימים לאגדה צבאית של ממש, והרפתקאותיו הביאו אותו גם לארץ ישראל.
כבר בראשית שירותו הצבאי של צ'רצ'יל, שנולד בהונג קונג ב-1906 Image
Read 22 tweets
Feb 9
שמותיהם של הרחובות בישראל טומנים בחובם סיפורים מרתקים שיש בהם הכל: היסטוריה, פוליטיקה, יצרים ואפילו הומור. לעתים מדובר בתהליך שגרתי ופשוט, אולם פעמים רבות מלווה קריאת השם בוויכוחים מרים ובלחצים פוליטיים>> Image
החומר הקשור בשמות הרחובות נמצא במאות תיקים שנשמרו בארכיונים עירוניים, והוא כולל אלפי מכתבים ותזכירים, ובראשם פרוטוקולים של מועצות העיריות ושל ועדות השמות. שמות הרחובות בישראל מתחלקים לקטגוריות עיקריות אחדות: אישים, עולם החי והצומח, מושגים מתולדות עם ישראל וארץ ישראל ועוד. Image
אגב, השם הנפוץ ביותר שניתן לרחוב בישראל הוא 'הזית' - שם המופיע בלא פחות מ-127 רשויות. ויש גם שמות ייחודיים ומשעשעים כמו סומסום, מעג"ל - ראשי תיבות של 'משקי עופות גנים לכל' - חזונם של מייסדי רמת גן, סמטת לאן, מחלקי המים, יהודה הימית, החלום ופשרו, סמטה פלונית וסמטה אלמונית. Image
Read 14 tweets
Feb 9
היהודים בעיראק הקפידו לכנות את המקום שבו הם חיים בשם הקדום בבל, ולא בשם עיראק שגילו כגיל הכיבוש המוסלמי. בכך הם ביקשו להצביע על שורשיהם הקדומים בגולה היהודית הארוכה ביותר בעולם
זהו קיצור תולדות יהדות בבל>>
1. אזור עיראק של היום הוא ערש התרבות האנושית, וכך הוא גם מוצג במקרא: הנהרות פרת וחידקל מוזכרים בספר בראשית כשניים מיובליו של הנהר היוצא מעדן; מהאזור הזה באו אברהם אבינו וארבע אימהות האומה, ובו גם נולדו רוב בני יעקב - אבות השבטים
2. סוף המאה השמינית לפסה"נ עד סוף המאה השישית לפסה"נ:
ממלכת ישראל נכבשה על ידי אשור. יושביה הוגלו לאזורים המזוהים עם השטחים הכורדיים בצפון עיראק של היום. הבבלים שמרדו באשורים תפסו את מקומם כאימפריה וניסיונותיהם של אנשי יהודה למרוד בהם הסתיימו בשלושה גלי הגליה.
Read 13 tweets
Feb 9
#היום_לפני 66 שנים נחת אייבי נתן בפורט סעיד שבמצרים. נתן, יליד איראן, בתנדב לחיל האוויר הבריטי בשנת 1943. בשנת 1946 השתחרר מהצבא, והחל לעבוד בחברת תעופה פרטית. הוא התנדב לחיל האוויר במלחמת העצמאות, ולאחר המלחמה עבד כטייס באל-על עד שנת 1958. נתן התמודד בבחירות לכנסת השישית. Image
הוא רץ ברשימת יחיד ושמה "נס". המצע היה חתירה לשלום עם מדינות ערב. "נס" לא עברה את אחוז החסימה, אך נתן הבטיח שאם יזכה לתמיכת הציבור יטוס למצרים עם מסר של שלום. הוא יצא משדה התעופה הרצליה במטוסו הפרטי, שלום 1, ב-28.2.1966, והגיע לפורט סעיד באותו יום.
לאחר הנחיתה נעצר וביקש לפגוש את הנשיא נאצר. הבקשה נדחתה, ולאחר כיממה גורש בחזרה לשדה התעופה הרצליה במטוסו. נתן המשיך במטסי שלום למצרים – כולם הסתיימו בצורה דומה.
Read 4 tweets
Feb 8
"בתל אביב עכשיו קולנוע", שר המיתוס על תפקודה של העיר העברית בימי מלחמת העצמאות. אבל האמת הייתה שונה: תל אביב, שהייתה לב היישוב העברי, העמידה לוחמים הרבה מעבר לחלקה, ובה הוכרעה המערכה כנגד העורף במרחב האווירי ובזירה הימית. רק מיתוס מאחד לא נמצא לה. כך הודרה העיר מזיכרון המלחמה: Image
באפוס התקומה הלאומי של ישראל נחקקו שְמות מקומות שהפכו לסמלי מלחמת העצמאות. מצודת כ"ח בגליל, הטנק בדגניה, גוש עציון, מגדל המים המנוקב בנגבה - ומעל כולם המשוריינים החלודים בשער הגיא, שהבקיעו את הדרך לירושלים הנצורה.
ומה באשר לתל אביב? האם מקומה בסיפור הקוממיות מתמצה בהכרזת העצמאות? Image
בפרוס שנת תש"ח הייתה תל אביב העיר העברית הגדולה בארץ, ושכנתה יפו הייתה העיר הערבית הגדולה בארץ.
בתל אביב - כולל השכונות היהודיות פלורנטין ומכבי שנכללו ביפו - חיו באותה עת בין 235 ל-250 אלף יהודים, וביפו חיו 73 אלף ערבים.
לפי תכנית החלוקה תוכננה יפו להישאר מובלעת של המדינה הערבית. Image
Read 21 tweets
Feb 5
בסוף מלחמת העולם השנייה, כשהגיע תורם של יהודי בודפשט להישלח לאושוויץ, עמד לצדם מבצע ההצלה שהתרכז בבית הזכוכית. בזכות חוצפה יהודית, עזרה מחברים הונגרים וגיבוי של הקהילה הדיפלומטית בבודפשט הצליחו הפעיל הציוני משה קראוס והדיפלומט השוויצרי קרל לוץ להציל עשרות אלפי יהודים>>
שואת יהודי הונגריה התרחשה בשנה האחרונה של המלחמה במהירות שלא נודעה כמוה. במרץ 1944 כבשו הנאצים את הונגריה, וכחודש אחר כך החל ריכוז היהודים מערי השדה בגטאות. כעבור חודש נוסף החל גירושם לאושוויץ, ובמשך שמונה שבועות גורשו כ-440 אלף יהודים. בתשעה ביולי פסקו הגירושים בלחץ בינלאומי.
כעבור זמן לא רב העלו הנאצים לשלטון ההונגרי את פרנץ סלשי, מנהיג מפלגת החץ הנאצית ההונגרית.
אז החלה השואה עבור כמאתיים אלף היהודים בבודפשט - המרכז היהודי האחרון שנותר בהונגריה. במהלך השואה על אדמת הונגריה הושמדו למעלה מחצי מיליון יהודים מתוך למעלה מ-800 אלף שחיו בהונגריה.
Read 34 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(