Rusya’nın Ukrayna'yı işgal operasyonu Montrö'yü yeniden gündeme getirdi. Fazlasıyla teknik ayrıntılara sahip Sözleşme hakkında herkes kendince fikir beyan ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli anlaşmalarından olan Montrö Söz. hakkında ilk elden ve kapsamlı bilgi almak için👇👇👇
Boğazların kullanımıyla ilgili tarih içindeki farklı uygulamalar ve Montrö'yle ilgili çeşitli tartışmaları elem alan daha yakın tarihli bir akademik değerlendirme için bkz.: hukuk.deu.edu.tr/wp-content/upl…
Montrö'ün Türk Boğazlarından geçişle ilgili farklı düzenleme ve kurallarını özet şekilde okumak için #BaskınOran'ın derlediği #TürkDışPolitikası (2001) kitabının 1. cildinde (s. 370-384) #KudretÖzersay'ın yazdığı bölüme bakabilirsiniz.
Ona da üşeniyorsanız, #KudretÖzersay yukarıda belirttiğim bölüm için geçiş rejimini özetleyen mükemmel tablolar çıkartmıştı. Buyrun 👇 çeşitli şartlar altında ticaret gemilerinin durumu.
Bu da savaş (devlet) gemilerinin geçişiyle ilgili düzenlemeler.
NOT: Bunlar sadece geçişle ilgili kurallar. Ayrıca Karadeniz'e kıyıdaş olmayan devletlerin geçirebilecekleri gemilerin türleri, tonajları, burada bulundurabilecekleri toplam tonaj vb konularda da ek düzenlemeler var.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar'ın TR’den Boğazların ve hava sahasının Rusya'ya kapatılmasını istediklerini açıklamasıyla gündeme gelen konuda esas bakılacak unsur Montrö'ye göre TR hangi şartlarda Boğazları gemi geçişine kapatabilir sorusu.

indyturk.com/node/476331/ha…
Bu talep üzerine açıklama yapan Dışişleri Bakanı @MevlutCavusoglu öncelikle uzmanların bir "savaş hali" olup olmadığına baktıklarını, "savaş hali" tespit edilirse 19, 20 ve 21. maddelerdeki istisnalar dikkate alınarak Boğazların kapatılabileceğini söyledi.
haberturk.com/montro-deki-sa…
Burada ilk mesele "savaş hali" olup olmadığının tespiti. Zira Türkiye'nin geçişle ilgili yapabilecekleri bununla yakında ilişkili. Tabii "insanlar birbirini öldürüyor, Rusya işgal başlattı, bu savaş değilse ne?" demek Uluslararası Hukuk açısından pek anlamlı değil.
Uluslararası Hukuka göre "savaş hali" oluşması için ya bunun ilgili devletin yasal organlarınca ilan edilmesi gerekiyor (II. Dünya savaşından beri bunu pek kimse yapmıyor) ya da BM gibi yetkili bir kurumun savaş hali olduğunu belirlemesi gerekiyor.
Tabii 3. ülkeler (örn. Türkiye) ortada bir savaş hali gördüklerini açıklayabilirler ama bu hukuken daha sıkıntılı ve tartışmaları bir durum. Bunları okuyan UA hukukçu dostlar varsa, bu konuda daha doğru/net bilgiler eklerlerse sevinirim.
Pratikte ortada en azından "silahlı çatışma durumu" olduğu açık; Savaş Hukuku açısından bunun çatışan taraflarla ilgili uygulama ve kurallar açısından savaş halinden çok farkı yok. Yine de Montrö'yle ilgili durumda açıkça savaş halinden bahsedildiği için bunun tespiti gerekiyor.
Türkiye değerlendirmeleri sonucu ortada "Savaş Hali" olduğuna karar verirse, Türkiye "savaşan devlet" olmadığı için öncelikle tüm ülkelerin "ticaret gemileri" Boğazlardan "barış zamanı koşullarına uygun" olarak (yani sınırlama olmadan) geçerler.
Çatışma uzarsa gemilerin kargolarına göre ortaya çıkabilecek olası tartışmayı başlamadan bitirmek için söyleyeyim: Ticaret gemileri "bayrağı, yükü, tonajı" ne olursa olsun "gece ve gündüz" bir bildirim yaparak ve "sağlık denetimi dışında hiç bir formaliteye tabi olmadan geçerler.
Türkiye'nin 1998'de getirdiği bazı trafik düzenleyici kurallar var ama bunlar da nihai olarak gemilerin geçişine engel olunmasına izin vermez. Tabii ticaret gemileri savaşan taraflara silah taşıyorsa ne olacak sorusu haklı bir sorudur. Bu durumun uygulama örneği için+
+II. Dünya Savaşı yıllarına bakabiliriz. Türkiye bu savaşta zaman zaman gelen istihbarat veya ilgili ülke şikayetleri çerçevesinde çeşitli gemilerini durdurup aramıştır ama bu konuda çok seçici ve isteksiz davranmış, uygulamaSI savaşın gidişatıyla çok yakından ilişkili olmuştur.
En çok şikayet Boğazlardan geçen Alman gemileri konusunda Müttefik ülkelerden gelmiş, Türkiye savaşta Almanya kazanır görünürken bu şikayetleri büyük ölçüde gözardı etmiş, savaş sonu yaklaşırken ise şikayetlere binaen Alman gemilerini durdurup, aramış ve hatta geri çevirmiştir.
Ticaret gemilerini bir kenara bırakıp, savaş gemilerine dönersek; Türkiye savaşan olsaydı tüm gemilerin geçişi Türkiye'nin takdirine bağlı olurdu. Türkiye savaşan olmadığı için, öncelikle savaşta olmayan ülkelerin gemileri barış zamanındaki kurallar çerçevesinde geçerler.
Savaşan devlet gemileri ise 3 istisna haricinde geçemez: 1) Bağlama limanına dönmekte olan gemiler; 2) Milletler Cemiyeti'nin (bugün için BM'nin) zorlama önlemlerini uygulayacak gemiler; 3) TR'nin taraf olduğu bir yardım anlaşması kapsamında geçenler.
Önümüzdeki pratik durumda, savaş halinin kabul görmesi hailinde bu kuralların savaş taraflar olarak kabul edilecek Rusya ve Ukrayna'ya birlikte uygulanması gerekecektir. BM Güvenlik Konseyi'nin ayrıca bir cezalandırma/yaptırım kararı olmadan sadece Rusya gemilerine uygulanamaz.
Yine önümüzdeki örnekte, uzmanlar Rusya'nın Karadeniz'e çıkartmak isteyeceği tüm gemileri halen çıkartmış olduğunu, getirilecek sınırlamanın pratik bir anlamı olmayacağını söylüyorlar. O nedenle burada Türkiye'nin uygulama kararı tamamen "siyasi mesaj" amaçlı olacaktır.
Benim tahminim Türkiye'nin bu sınırlamayı devreye sokmayacağı yönündedir. Bu çerçevede savaş hali konusunda karar vermeyi geciktirmesi de ihtimal dahilindedir.
Savaş hali dışında Türkiye'nin Boğazlar'dan geçişi sınırlandırabileceği bir diğer durum Türkiye'nin "pek yakın savaş tehlikesi" altında olması durumudur. Türkiye böyle bir tespitte bulunursa, tüm ülkeler açısından savaş gemilerinin geçişi Türkiye'nin takdirine bağlıdır.
Yalnız burada kamuoyunda "pek yakın savaş tehlikesi" kavramını Türkiye'nin yakın çevresinde (örneğin Ukrayna ile Rusya arasında) bir savaş olması ile ilişkilendiren yorumlar gördüm. Kastedilen bu değil elbette; Türkiye'nin bir savaş tehlikesine maruz kalması durumu.
Aksi halde, İran-Irak savaşı da Türkiye'nin sınırlarında yapıldı, Karabağ Savaşı da çok yakınımızdaydı vs. Yanlış yorumluyorsam, lütfen uluslararası hukukçular düzeltsin.
Bir de Türkiye'nin savaşta olma hali var ki, o zaman her şey tamamen Türkiye'nin takdirinde. Bunlar dışında Boğazlardan geçiş rejiminde ana ilke "serbestlik"tir & Md. 28.'e göre, sözleşmenin süresinden bağımsız olarak, bu ilkenin "sonsuz süresi olacaktır". @threadreaderapp unroll

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Mustafa Aydın

Mustafa Aydın Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @profdrmaydin

Feb 22
Ukrayna krizi konusunda çok yazdık, konuştuk ama yeni bir aşamaya geçildiği bugün bir toparlama yapmakta fayda var: Öncelikle Rusyanın ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıma hamlesi tanıdık bir sürecin başlangıcı.
Bölgede Rus hakimiyeti kabul edilir ve Batı'nın ekonomik yaptırımları dışından doğrudan askeri bir karşılık verilmezse -örneğin Ukrayna güç kullanarak bu bölgeleri yeniden topraklarına katmaya çalışmazsa- şimdilik kaydıyla bu kiriz böyle atlatılmış olur.
Ukrayna'nın askeri karşılık vermesinin doğrudan Rus birliklerinin Ukrayna içlerine doğru ilerlemesine neden olacağına kimsenin pek kuşkusu yok. Öte yandan, karşılık vermemek de uzun vadede Ukrayna'nın kalan topraklarının bütünlüğünü bugünden garanti etmeyecektir.
Read 13 tweets
Feb 9, 2021
1/ Milli Savunma Bakanı Akar, bir süredir dile getirdiği S-400'ler için "Girit Modeli" konusunu yeniden gündeme getirmiş. Yunanistan'ın S-300'leri ile Türkiye'nin S-400'leri medyada çok karşılaştırıldığı için süreci takip etmeyenlere kısa bir bilgisel yapalım.
2/ Sözü edilen S-300 füzeleri, Kıbrıs Rum Yönetimi'nce Türkiye'ye karşı hava savunma zaafiyetini gidermek üzere 1997'de satın alındı. Türkiye'nin ön alıcı vuruş, adaya abluka uygulama & Maraş'ı yerleşime açma tehditleri ile adaya gelen gemileri durdurmaya başlaması üzerine, +
3/ ABD & İngiltere'nin önerisiyle kullanmamak kaydıyla Aralık 1998'de depolanmak üzere Girit'e gönderildi. Rum tarafında kararı alan Glafcos Clerides hükümeti düştü. Rumlar bir kaç kere füzeleri adaya geri getirmeyi düşündülerse de, Türkiye'nin tepkisiden çekinerek yapmadılar.
Read 16 tweets
Jan 3, 2021
1/ Uİ dergisi 2020 çalışma raporu yayınlandı. Katkı sunan ve ilgi gösteren herkese teşekkür ederiz. Önümüzdeki yılların hedefi derginin etki değerini yükseltmetir. Bu sadece dergi ekibinin değil, tüm Türkiye #Uluslararasıİlişkiler camiasının ortak çalışması gereken bir konudur.
2/ Derginin bu noktaya gelmesinde çok kişinin emeği var. Bugüne kadar dergide 37 editör, yayın kurulunda 20 ve uluslararası danışma kurulunda 40'ın üzerinde farklı akademisyen ile onlarca yardımcı personel ve asistan arkadaşımızla birlikte çalıştık.
3/ Gelinen noktada yaşanan en önemli sorun, özellikle Türkçe yayımlanan makalelerin uluslararası alanda gerektiği kadar atıf almamasıdır. TRIP araştırmaları da göstermektedir ki, TR kökenli yazarlar İngilizce yayımladıkları yazılarında Türkçe makalelere atıf vermemektedirler.
Read 9 tweets
Jan 3, 2021
1/ 2020'de #covid19 kapanmalarının da katkısıyla farklı alanlarda güzel kitaplar okudum.

Bunlardan bir grubu, Türkiye tarih yazınında pek ele alınmayan, Osmanlı Devletinin jeopolitik boyutu ve küresel güç mücadelesindeki sınır/ötesi bölgelere yönelik politikaları hakkındaydı.
2/ Aynı konunun devamı sayılabilecek, Osmanlı'nın Orta Avrupa ve Akdeniz'de güç mücadelesine giriştiği Habsburglar'la ilişkisinin askeri-stratejik boyutlarına da bakma fırsatı buldum bu yıl.
3/ Uzunca bir süredir Bizans'a bakmak istiyordum; tamamen farklı bir makale ("Turkey's Grand Strategy") için çalışırken denk geldiğim Luttwak'ın kitabı esas ilgilendiğim savaş, strateji ve diplomasi konularında. Henüz okumadığım diğer iki kitapla şimdilik bu alanı kapatacağım.
Read 9 tweets
Dec 15, 2020
1/ #Uluslararasıİlişkiler'in #güvenlikleştirme yaklaşımını bilmeyenler S400 alımı gibi konuları "egemenlik" çerçevesinde ele alarak, hükümete her istediği konuyu "milli güvenlik" veya "egemenlik" konusu gibi sunma imkanı verdiklerini elbette fark edemezler. +
2/ Bu olduğunda orta-uzun vadede hükümet politikalarını eleştiremez hale geldiklerini/geleceklerini de fark edemezler. Tabii ortaya çıkacak "ulusal güvenlik devleti" yapısının siyasetin alanını daraltarak eleştiri ve tartışma ortamını boğacağını da öngöremezler.
3/ Gerçekten konuyla ilgilenenler #Güvenlikleştirme konusunda @guvenlikportali2nda yayımlanan @sinemacikmese'den şu kısa videoyu izleyebilirler:
Read 7 tweets
Dec 15, 2020
1/ Türkiye'ye yönelebilecek #CAATSA yaptırımlarıyla ilgili olarak 10 Temmuz 2019'da hazırladığım bilgiseli, yaptırım direktifinin dün ABD Başkanı tarafından imzalanması üzerine yeniden aşağıda dikkatinize sunuyorum. Ek düşüncelerimi ayrıca ekleyeceğim.
2/ Temmuz 2019 bilgiselinin 4, 5, 6. maddelerinde belirtilen yaptırım türleri seçilerek uygulanmıştır. Bunların tek seferde açıklanmış olmaları "tek yaptırım olduğu ve 5 tamamlanıncaya kadar devamının geleceği" şeklinde yorumlanamaz. Başkan seçmesi gereken yaptırımları seçmiştir.
3/ Elbette bu Başkanın "yaptırımların yeterli olmadığını veya dikkate alınmadığını" düşünmesi halinde yeni yaptırımlar yürürlüğe koymasına engel değil. Güncel durumda örneğin Rusya'dan 2. grup S-400 bataryası ya da farklı silah sistemleri alımı bunu gündeme getirebilir.
Read 16 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(