ایده بن سلمان برای "ربع الجنگل"! #چندتوییت
۱- شاید تا حالا شنیده باشید که عربستان ایده بلندپروازانهای برای تبدیل خاورمیانه به یکی از مناطق پیشگام در کنترل گرمایش جهانی دارد. این مطلب میگوید که جزئیات این برنامه چیست. خواهید دید این ایده از آنچه تصور میشود بلندپروازانهتر است.
۲- بن سلمان میخواهد تعداد ده میلیارد اصله درخت در شبه جزیره عربستان بکارد. اما آب را برای این همه درخت از کجا میآورد؟ با شیرینسازی دریا.
شاید بگویید برای کشوری که آن همه نفت دارد شیرینسازی کاری ارزان و کم هزینه است.
۳- اما نکته اینجاست که قرار است منبع تامین سوخت آبشیرینکنها انرژیهای تجدیدپذیر باشند.
ده میلیارد اصله درخت میتواند مساحتی بالغ بر ۲۰۰ میلیون هکتار را دربر بگیرد. این واقعا بیشتر از یک چهارم مساحت عربستان است.
۴-
اما این فقط بخشی از ایده بن سلمان است. عربستان همچنین قرار است که برای کاشت چهل میلیارد اصله درخت در دیگر مناطق خاورمیانه کمک کند. طبیعتا هدف اول، کشورهای متحد عربستان در حاشیه جنوبی خلیج فارس هستند. اعلام شده که کاشت این پنجاه میلیارد اصله درخت میتواند کاهش ده درصدی ..
۵- ... دیاکسیدکربن موجود در جو زمین را به دنبال داشته باشد. اما درختکاری فقط بخشی از برنامه بن سلمان برای سبزکردن خاورمیانه است.
قرار شده تا سال ۲۰۳۰ یعنی تا کمتر از ده سال دیگر سهم انرژیهای تجدیدپذیر در برق مصرفی عربستان به حداقل ۵۰ درصد برسد.
۶- .. آن هم در کشوری که خود بزرگترین منابع سوختهای فسیلی جهان را در اختیار دارد. عربستان همچنین برنامهای برای انتقال ۹۴ درصد از زباله این کشور به یک مرکز کاملا مکانیزه و بازیافت بخش عمده آن دارد.
راهاندازی یک نیروگاه جدید سوخت هیدروژنی در شهر نیوم ..
۷- .. و همچنین ساخت بزرگترین کارخانه تصفیه دیاکسیدکربن جهان با ظرفیت ۵۰۰ هزار تن از دیگر طرحهای محیط زیستی عربستان است.راه اندازی مرکز منطقهای هشدار سریع طوفان، ایجاد برنامه منطقهای بارورسازی ابرها، تصفیهسازی آبهای فاضلاب از جمله دیگر مواردی که در همین خصوص اعلام شده است.
۸- به هر رو، خاورمیانه سبز به نفع ما هم است. باید در این باره هم سپاسگزار بن سلمان باشیم و هم با طرحهای ملی در داخل ایران از چنان ایدهای پشتیبانی کنیم. بگذریم از اینکه به هزار دلیل به نسبت عربستان، ایران کشور آسیبپذیرتری در برابر تغییر اقلیم است و ...
۹- ... و این ایران بوده که انتظار میرفت پیشگام سبزاندن خاورمیانه باشد. اما مسائل سیاسی باعث شده که البته امکان هیچ همکاری بین ایران و عربستان در این زمینه قابل تصور نباشد. برعکس این نگرانی هست که دولت ایران از لج بن سلمان کلا پرونده همکاریهای محیط زیستی در خاورمیانه را ببندد!
اصل این یادداشت و مطالب مشابه را میتوانید در کانال تلگرام من ببینید.
🔲 کود سوسیالیسم است و انقلاب ۵۷ #چندتوییت
۱- یکی از دلایل نابودی اراضی کشاورزی کره شمالی و ویرانی این کشور در سیلهای دهه نود میلادی افراط در مصرف کودهای شیمیایی اعلام شده بود. کیم ایل سونگ برای دستیابی به راندمان محصول بیشتر دستور داده بود هر چه بیشتر از کود شیمیایی استفاده شود.
۲- جمله معروفی است از کیم که کود سوسیالیسم است! در نتیجه اصطلاحا خاک این کشور شیمیزه و نامقاوم شده و در اولین سیلابهای دورانی شسته شد و از دست رفت. از آن پس کره شمالی یک کشور گرسنه و قحطی زده ماند که ماند.
۳- داستان ما هم این است که بعد از انفلاب ۵۷ سطح زیرکشت را دو برابر کردند. این عمدتا بعنی کشاورزی در جاهایی با خاک نامناسب. آب هم به تدریج کمتر و کمتر شد. بنابراین سال به سال میزان محصول کمتر و هزینهها بیشتر شد.
برای فیلسوفی که بعد از مرگ مجوز اشتهار یافت #رشتو
۱- به فهرست کسانی که علیه #آرامش_دوستدار نوشتهاند نگاه کنید. غالبا سردبیران و مصدران و برکشیدگان جریان مسلط رسانه ای ایران در چند دهه گذشته. اینگونه است که آنها میتوانستهاند حتی اندیشمند برجستهای چون دوستدار را ..
۲- ... از دسترس نسل جوان دور نگه دارند و برعکس هر مدعی تازه ترمودینامیک قرآن را به عنوان فیلسوف و علامه به افکار عمومی حقنه کنند. اینکه بدنه روزنامهنگاری ایران نه فقط آزادیهراس و تغییرگریز، و نه فقط دینخو بلکه ناخواسته حتی خمینیخو است را نیز باید از این زاویه دید.
۳- اغلب آنها از زیر شنل همین سردبیرانی بیرون آمدهاند که فیلسوف اعظمشان آن مجری انقلاب فرهنگی است که خمینی را باسوادترین حاکم تاریخ چند هزارساله ایران میداند. واقعیت این است که روزنامهنگار ایرانی صد بار از سروش شنیده و شاید نه حتی یک بار از دوستدار.
هشدار پاییزی همه ساله به مقامات محترم! #چندتوییت 1- به عادت معهود همه ۲۹ سال گذشته (دقیقا از ۲۶ آذر ماه ۱۳۷۱ و زمان انتشار نخستین شماره روزنامه همشهری) برای بیستونهمین بار در آغاز هر پاییز این را یادآور میشوم:
- پاییز که بیاید پشت سرش زمستان است، مقامات محترم!
2- ... زمستان راهها بسته میشود و نمیتوانید به روستاییان و کوچنشینان بالادست سوخت برسانید. اگر سوخت نرسد، چارهای جز سوزاندن باقیمانده بلوطها و دیگر بوتهها و درختان کم برگوبار دامنهها ندارند. نگویید برف غافلگیرمان کرد. در زمستان همیشه برف میبارد و در کوهستانها بیشتر.
3- از نیمه آبان به بعد وارونگی دما شدت میگیرد. از الان ساعت آغاز کار را تغییر به ۹ صبح به بعد تغییر دهید. اصلا سخت بگیرید برای هر کس که ناچار است ماشینش را قبل از ۹ صبح توی خیابان بکشاند. مدارس و اصناف و ادارات را از آغاز به کار قبل از ۹ صبح منع کنید.
راز واقعی تداوم حکومت توتالیتر #چندتوییت 1- از میان مهمترین ابزارهایی که توتالیتر برای تداوم سلطه به کار می گیرد، مثل ماشین سرکوب یا هژمونی ایدئولوژیک یا دستگاه پروپاگاندا کدامیک مهمتر است؟ جالب است که هیچ کدام! "جیره" است که توتالیتر را برقرار نگه میدارد. این بحث را پی بگیرید.
2- توتالیتر در برنامه ریزی اقتصادی به دنبال سه هدف است: تامین هزینه سرکوب، انگیزه بخشی به لایه همراه و البته تامین جیره مدامی که باید در اختیار توده مردم قرار داد. و این جیره است که در نهایت رابطه توتالیتر با مردم و البته تداوم حاکمیت توتالیتر را برقرار می کند.
3- توتالیتر بخش مهمی از درآمدهای ملی را صرف ماشین سرکوب میکند. بخشی را هم باید صرف کارگزاران خودش بکند. میداند که فاسدند اما همچنین میداند همین فساد انگیزه آنهاست برای جانفشانی در راه بقای توتالیتر پس مانع فساد نمی شود. آن را بخشی از هزینه بقا می داند.
دعا برای خوزستان #چندتوییت 1- ابتدا: سالها پیش وقتی در همشهری کار می کردم شنیدیم حال یک نویسنده مشهور وخیم است. خبرنگار و عکاس فرستادم به بیمارستان تا گزارش تهیه کنند. خانواده او به هیچ وجه نگذاشتند عکاس ما وارد اتاق او شوند. با این توجیه که
2- اگر عکسی از او در بستر مرگ منتشر کنید موج راه می افتد که دست به دعا بشوید همه برای سلامتی اش و تجربه می گوید هر کس موضوع چنین دعاهای همگانی بوده قطعا جان سپرده است. دختر آن مرحوم اعتقاد داشت دعای توده ابزار عذراییل است و هرگز نباید کسی را در معرض چنان ابزاری قرار داد. جدی!
3- بعد: یک بار تیم سویا مسابقه حساسی داشت با بارسا. روز قبل از مسابقه از مربی سویا پرسیده بودند برنامه شما برای مهار مسی چیست؟ و او پاسخ داده بود هیچ تاکتیکی قادر به مهار مسی نیست. فقط قرار است همزمان با مسابقه مادرم در کلیسا برایمان دعا کند. این تنها راهی بوده که به نظرم رسیده!
ایران در ژرفای خشکسالی مهندسی #چندتوییت 1- مشخص ترین حرفی که وزیر جدید نیرو برای کنترل بحران آبی کشور گفته سرمایه گذاری بیشتر برای استخراج آبهای ژرف بوده است. رویکرد به پروژه هایی از این دست، و مواردی همچون شیرین سازی و انتقال آب از مازندران به سمنان یا از چابهار به خراسان
2- ... و یا حفر تونل های متعدد در زاگرس مرتفع برای انتقال آب به دشت های مرکزی بیانگر آن است که خشکسالی در ایران به مرحله #خشکسالی_مهندسی (Engineering Drought) رسیده است. خشکسالی مهندسی وضعیتی است که در آن دسترسی به منابع آب جز با روشها و ابزارهای پیچیده و گران مهندسی ممکن نیست.
3- رسیدن به این مرحله از خشکسالی اغلب بسیار نگران کننده است چون حکایت از فشار لگاریتمی به منابع آب و تخریب افزونتر سرزمین دارد. برای مثال همین برداشت از آب های ژرف در کنار دیگر پیامدهای مخرب اکولوژیک همچنین میتواند باعث تحرک گسلها و افزایش خطر زلزله شود.