Goed dat er in de #telegraaf aandacht is voor #natuur want behalve over bureaucratische verplichtingen wordt het hoog tijd dat we het gaan hebben over onze visie op wat we zien als een gezonde leefomgeving - en dat kun je niet beperken tot #n2000 en #stikstof.
Wel jammer dat het het artikel eigenlijk één grote stroman is. Natuur kan tegen een stootje inderdaad. Maar er is niemand die dat ontkent. De experts missen de nuance van het verschil tussen wat #n2000 is en wat het Nederlandse beleid ervan heeft gemaakt.
#n2000 is één van de instrumenten waarmee we de doelen van de vogel- en #habitatrichtlijn gaan halen. Het is het politieke antwoord op het grote uitsterven van de 19e en 20e eeuw waarin we 85% van onze biodiversiteit zijn kwijtgeraakt.
Het is buitengewoon sympathiek neergezet. Je moet gewoon kunnen wonen en werken in #n2000gebieden en aan het bereiken van de gunstige staat van #instandhouding is geen einddatum verbonden. Je kunt nu eenmaal niet van de kelder naar de zolder springen.
Het enige dat niet mag is de boel nog verder achteruit laten gaan. En dat is dus niet aan het lukken en dat is treurig. Maar #n2000 is niet die foto uit het verleden zoals de experts doen voorkomen. Op de vogel en #Habitatrichtlijn staan diverse soorten en habitats,
die staan voor de breedte van onze #biodiversiteit. Het zijn #indicatoren - je kunt nu eenmaal niet 43000 soorten beschermen. Er zit van alles bij, inderdaad ook kwetsbare soorten maar ook tolerante soorten en ruige habitats: van uiterwaarden tot hoogveen, van bevers tot bloemen
In tegenstelling tot wat de experts stellen houdt #n2000 wel degelijk rekening met natuurlijke processen. Als soorten opduiken, moet je ze toevoegen, als habitats door natuurlijke oorzaken veranderen mag je de doelen aanpassen. Je mag alleen niet verslechteren.
Dus als habitats dichtgroeien door niet-natuurlijke oorzaken, dan mag dat niet. Het dichtgroeien dat de experts noemen, is een gevolg van overmatige #stikstofdepositie. Als bijvoorbeeld zandige rivieroevers door successie begroeid raken met pioniervegetatie is er geen probleem.
Wat de experts vooral laten zien, is dat ze in hun denken - en in hun voorbeelden - helemaal zijn meegegaan in de bureaucratische invulling die Nederland gegeven heeft aan de verplichtingen die volgen uit de vogel- en habitatrichtlijn.
Natuur is alleen nog dat wat moet - en dat is makkelijk belachelijk te maken. Maar dat gaat dus over ons beleid en niet over #n2000. Dat ze het verschil niet zien, zie je ook aan het gemak waarmee ze stuifzandbeheer afserveren
om vervolgens kritisch op te merken dat het bos niet genoeg gedund wordt. Daar komt het beeld naar voren van de ouderwetse natuur beheerder die een gebied onderhoudt omdat hij beter weet wat natuur is dan de natuur zelf. Stuifzand? Te duur. Bos? Moet je wel hout oogsten.
Het mag allemaal, sterker nog, dit zijn de discussie die je moet voeren. Dat is veel beter dan karikaturen schetsen over beleid dat we vanaf dag 1 kapot hebben proberen te organiseren en een beetje dom duiken 'when the shit hits the fan'.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
'Dat er crises komen is duidelijk, zegt de Zweedse milieuwetenschapper Carl Folke. De vraag is of we vervallen in barbaars gedrag of dat we samen verhalen vinden om nieuwe wegen in te slaan.' #carlfolkegroene.nl/artikel/we-kri…
'Zoals de algen ooit de planeet hebben veranderd, door zuurstof te gaan maken, wordt de evolutie nu in alle hoeken van de planeet door de mensen gestuurd.’
'Wij staan niet los van de natuur, maar vormen samen een complex systeem. Dat is echt een ontologische verschuiving, dus niet zomaar nieuwe kennis, maar een geheel nieuw raamwerk waarin kennis betekenis krijgt.’
Here we go again... Subsidie en leningen voor een duur appparaat. Met korting. Ongelofelijk, Mike! Moet je kijken.
'Daarnaast hopen ze dat dit initiatief van het bedrijfsleven ook de overheid aanzet technologische innovatie te financieel te stimuleren.' fd.nl/bedrijfsleven/…
Hier staat dus ook: 'We willen subsidie om de productie en onze winstcijfers op peil te houden.'
Helemaal hypocriet is deze quote:
'Rabobank levert daar graag een bijdrage aan met behulp van een rentekorting en een aflossingsvrije periode voor de boer.'
Ze hebben schijt aan boeren én proberen ze doodleuk nieuwe schulden aan te smeren. Als ook deze innovatie straks niet aan de verwachtingen gata voldoen, dan duiken ze weer - zoals altijd: nrc.nl/nieuws/2022/07… De boer blijft achter met de schulden. En daarna de burger.
'In zo’n situatie moet de overheid de spelregels van de markt veranderen, bijvoorbeeld door fossiele subsidies weg te halen en een CO2-prijs in te voeren, zegt Van Krevel.' nrc.nl/nieuws/2022/07…
'De Gelder, (...) „Mainstream economen zijn te veel van de theoretische modellen, waarin alleen financiële transacties meegenomen worden en niet de maatschappelijke kosten. (...) Maar die mindset moet ook nodig veranderen.”'
'Glen Gostlow (...) zegt dat prijsprikkels deels zouden kunnen helpen, net als labels die echt goede informatie geven (...) Toch denkt hij dat het nog beter is om vooral bedrijven direct eisen op te leggen en niet de consument te veel lastig te vallen.'
"Een discussie is gebaat bij nuance, niet bij polarisatie of oneliners die makkelijk scoren. Ik blijf via (social) media die hoognodige feiten aandragen, ik hou niet van fabels." Ik ook plus ik ook niet. Laten we daarom even kijken naar de fabels. nos.nl/regio/overijss…
Hier hebben we er één: "Export is prima, mits er geen sprake is van oneigenlijke voordelen. Oneigenlijke voordelen zijn er als je sociale of milieuregels overschrijdt, die moet je aanpakken. Als je bijvoorbeeld kinderarbeid gebruikt voor voedselproductie."
We hebben in de Nederlandse landbouw oneigenlijke voordelen: voorsprong, welvaart, handelsakkoorden, #derogatie (nog net) en overschrijden systematisch sociale regels (stank, gezondheid) en milieuregels (natuur, water, klimaat). Al jaren en we pakken dat niet aan.
Waarom halen jullie informatie bij #schreijerpierik en #sgp@ADnl als je weet dat zij redeneren vanuit het verknipte wereldbeeld dat vis een door God gegeven eigendom is van de vissers? ad.nl/binnenland/eur…
Neem deze quote over de aalscholver: '... maar die nu met 2 miljoen hele zeeën, meren en rivieren leegeet en eilanden onder schijt.' Doe alsjeblieft tenminste aan wederhoor bij iemand met verstand vis en vogels.
Er is maar één beest dat de omgeving leegeet en onderschijt en dat zijn wij zelf.