Nej, förklaringen är att utsläppen räknas vid avverkning av träden och därför inte ska dubbelräknas.
Kolbalansen mellan tillväxt, avgång och avverkning är en vital del i klimatrapporteringen.
Och Sverige går sedan många år kraftigt plus.
/2
Nej, inte därför
Oavsett om biogen el fossil CO2 sugs upp är det ett negativt utsläpp
Finessen att använda biogena utsläpp (BECCS) är att den cirkulära bioekonomin, som är viktig för omställningen, då går ÄNNU mer plus
CCS på fossilt är däremot konstgjord andning för klimatet
/3
Vanlig missupfattning.
Sett till hela brukade skogslandskapet går Sverige kontinuerligt kraftigt plus (vilket rapporteras) - utan fördröjning.
Men visst skulle det kortsiktigt gå mer plus skogen om avverkningar stoppades.
Fast då blir det mer fossila utsläpp istället.
/4
Hävdas ibland med trånga systemgränser & utan att ta hänsyn till påverkan i omvärlden om Sverige skulle låta skogen stå
Förutom negativa samhällskonsekvenser är frågan om en klimatpositiv långsiktig skogsnäring ska tvingas in i kortsiktiga klimatmål för att kompensera fossilt?
/5
En rapport som omedelbart kritiserades av Naturvårdsverket.
/6
Bioenergi kommer från andra håll också
Och skogsbruket levererar mest annat än bioenergi
Fö är mångfalden ett centralt mål i skogsbruket
En intressant fråga är hur mångfaldsmål och klimatmål relaterar? Behövs mer kunskap eg om hur nettoinlagringen påverkas av ökad naturvård.
/7
De biogena utsläppen är faktiskt integrerade i klimatmålen, på flera sätt. Bla för att bioenergi och BECCS ges betydelse.
Men en kan vända på det och säga att skogsbrukets stora nyttor ffa inlagring i skogen men också ersättning av fossila produkter INTE syns i klimatmålen.
/8
Ja den minskningen beror i huvudsak på en satsning på förnybar och klimatneutral (klimatpositiv om inlagringen i skogen räknas) bioenergi.
Detta är alltså redan en stor framgångsfaktor för att fasa ut fossilt och gör att Sverige ligger långt under EU snittet i klimatpåverkan.
/9
Något som jag tror Greenpeace var först att utropa.
Men det går inte (se ovan) att dubbelräkna de biogena utsläppen. Med sådan logik måste isf hela bruttosänkan i skogen räknas också - och då går det förstås plus, precis som med gällande bokföringsregler.
/10
Ord som används om andras analys av agitatorer som anser sig veta det bästa för svenskt skogsbruk
- gravt missvisande
- samhällsfarliga
- lobbyister
- vulgäralternativ
- renodlat extremscenario
- monokulturer
- brutala
Låt oss gå igenom vad som påstås
🧵/1 svd.se/a/zE9m2q/debat…
Först förenklas. Nämns endast ett av många påbud från @EU_Commission när antal processer utmanar svenskt #skogsbruk. Och vi har inhemska rörelser som smutskastar skogsbruket -vilket inte nämns.
Istället schablon: statens & skogsnäringens konsekvensanalyser är samhällsfarliga.
/2
Magstarkt säga att virkesförsörjningen inte hotas. Närmast orwellskt - hyggesfritt är egentligen inte hyggesfritt och tillväxtminskningarna har vi tänkt bort med utvalda referenser.
Och förslagen är inga förslag.
Så invalideras seriösa analyser med några tangenttryckningar.
Så har ännu en körbärsplockad forskningspublicering fått fötter och används mer eller mindre nogräknat som propaganda mot vårt #skogsbruk i flera kanaler.
Dags därför att gå igenom vad som egentligen framkommit.
/1 🧵 agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.10…
Det handlar om en Commentary, inte en Research Article, i tidskriften "Earth's Future".
Commentary innebär att det är en notis snarare än en regelrätt och nydanande vetenskaplig analys som publicerats. Innehållet förefaller alltså inte hålla måttet för en full artikel.
/2
@Lundsuni drar ändå på i marknadsföringen, kallar det "ny studie" och skriver att "Svenska gamla skogar försvinner – kan vara minne blott om 50 år" .. "med nuvarande skövlingstakt"
Både felaktiga och taktlösa påståenden av lärosätet.
/3 forskning.se/2022/11/09/sve…
Dels @sverkerlenas som försöker leda i bevis att ökad avverkning kan göra skogen till en utsläppskälla, baserat på en minskning av nettosänkan i årets klimatrapportering
/1
Det finns även en faktaruta i fem delar med grafik som ska understödja teserna.
Tänkte här komplettera den information som förmedlas, för att bredda perspektiven något.
/3
Så dags igen. Några forskare använder sina egna modellberäkningar hämtade från en (1) egen publicerad artikel som politiskt argument att #skogsbruk i Sverige bör strypas.
Inte riktigt så som forskning förväntas bidra till samhällets övervägningar. /1
Det skulle bli förfärligt många och spretiga debattartiklar om enskilda modelleringar av forskare som anser sig ha sett ljuset ska marknadsföras såsom grund för stora och avgörande politiska beslut.
Ett katastrofalt kackalorum i det offentliga rummet. /2
Nämnda modellberäkningar har fö kritiserats kraftigt inom den vetenskapliga diskussionen av ledande internationella skogsforskare för tveksamma antaganden och metoder: /3
Det blir mer och mer uppenbart att @svtvetenskap aktivt missbrukar sitt public service förtroende genom faktafel och missvisande gestaltning. I det 4e avsnittet av "Slaget om skogen" läggs i denna anda stor vikt vid en hårt kritiserad artikel i @Nature. /1
Artikeln påstår att avverkningarna i Sverige ökat kraftigt de senaste åren. Den har blivit vederlagd av såväl vetenskap som myndigheter, men används ändå i politiska syften, särskilt på #EU nivå där kommisionär @VSinkevicius och många andra fortsatt struntar i opassande kritik./2
Vill därför dela en presentation från ett @KSLA_Academy seminarium där vi problematiserade att utvalda forskningsrapporter används i politiska syften, just map denna artikel. /3