'Bij boeren zit vijf keer zo veel landbouwgif in het haar als bij stedelingen, andere bewoners van het platteland hebben vier keer zo veel pesticidenresten in hun haar.' trouw.nl/duurzaamheid-e…
'Met slechts driehonderd deelnemers is de check-up is niet meer dan een signaal. Er is meer onderzoek nodig, zeggen Good Food Good Farming en Expozom, die de haarmonsters hebben laten onderzoeken, met medewerking van onder meer Pesticide Action Network Nederland (Pan NL).'
Dit onderzoek zou de overheid moeten doen maar die faciliteert met @CTGB_NL vooral toelating. Ook hier is de overheid duidelijk niet met gezondheid van burgers bezig maar met belangen van bedrijven.
'In de bestrijdingsmiddelenindustrie gaat ruim 130 miljard euro om. Een kwart van de middelen wordt verkocht in Europa. Europa is ook de grootste exporteur van middelen die binnen de Europese Unie verboden zijn.'
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Dat komt omdat de overheid nog steeds aan de achterkant van het probleem begint. Eerst de juridische bril, dan bureaucratisch kijken en dan pas natuurherstel. Dan zet je dus ook boeren weg die bijdragen aan dat natuurherstel.
Je kunt ook handhaven. Een kwart van de mest raakt 'zoek' en ook op gebruik van #pesticiden en ontwatering worden regelmatig overtredingen geconstateerd. Je kunt boetes uitdelen in plaats van miljoenen.
'Streng zijn werkt het best. Een overheid die wil dat bedrijven schonere, klimaatvriendelijke producten ontwikkelen, moet gewoon strenge eisen opleggen aan nieuwe producten.' nrc.nl/nieuws/2022/10…
'Innovatiesubsidies leidden tot veel minder groene innovatie, volgens Vollebergh en Rozendaal. Ze onderzochten voor die conclusie ruim 34.000 patenten die ruim 3.600 autofabrikanten toegekend kregen tussen 2000 en 2016.' Dus stop ook maar met subsidies voor mestkelder. #lely
'Een norm werkt, volgens de economen, zodra die wordt gehandhaafd met hoge boetes en meer eist dan nu kan. „Dit is de eis en zoek maar uit hoe je eraan voldoet”, vat Vollebergh het samen.' Zo ging het ook met koelkasten en spuitbussen. Drijfgassen #cfk's werden gewoon verboden.
Ik dacht eerst: ‘ik doe het niet meer, het is zinloos’ maar de #kromspraak van #plasterk heeft alle kenmerken van een splinter. Beetje irritant, maar als je het laat zitten wordt het vroeg of laat een pusbult.
Ik heb niet de illusie hem te overtuigen, Plasterk is geen wetenschapper meer. Hij zegt dat het stikstofprobleem niet bestaat omdat hij het niet kan zien, voor een microbioloog is dat een stompzinnige redenatie: hij ontkent zijn hele vakgebied ermee. Maar voor de meelezers👇
'Allereerst wordt stikstof en co2 vaak door elkaar gegooid.' Door wie dan? Temidden van alle rookgordijnen die worden opgetrokken is dit voor mij een novum. Ik zie wel veel verwarring tussen NH# (NHr+) en NOx.
Omdat #agrifacts regelmatig met donderend geraas roeptoetert dat er van alles niet klopt maar systematisch nalaat te melden dat ze ongelijk hebben, doe ik het even voor u. Wat was er nu weer aan de hand? Iets met meetpunten... En statistiek.
Daarna stapte de stichting naar de rechter. Die deed op 24 augustus uitspraak en verklaarde rapport én persbericht niet onrechtmatig. uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument…
'De kern van het probleem: het verdienmodel van de veeteelt is gebouwd op een gigantische input van stikstof. Dat die stikstof deels in de natuur terechtkomt, is één van de symptomen.' decorrespondent.nl/13711/het-stik…
'Een ander symptoom van het stikstofprobleem is dat die enorme input van stikstof langzaam onbetaalbaar wordt.'
Door stijgende gasprijzen, stijgt de prijs van #kunstmest
'Nu de aardgasprijzen door het dak knallen, is de brandstof van de intensieve veehouderij ineens schaars en kostbaar. Het verdienmodel zakt erdoor in elkaar.'