Want wat is wetenschap eigenlijk? Allen Savory legt het in een zeer kort filmpje uit.
'Mensen die van een universiteit komen met een titel of een doctoraat... ...ze geloven letterlijk alleen dat wat in een 'peer-reviewed' tijdschrift staat'.
'Dat is het enige dat ze accepteren'.
'Terwijl wetenschap gaat om observatie, nadenken en discussiëren.'
'Ze gaan als slimme mensen de universiteit binnen, en komen er hersendood weer uit'.
De 'Peer-review' in werkelijkheid: tijdrovend, werkt corruptie in de hand, niet in staat om fraude te detecteren of te voorkomen, en bovenal: werkt remmend op de wetenschap, omdat het consensus bevorderd, en nieuwe ideeën negeert.
Voorbeelden te over: Twee noem ik er hier. Don Polderman en Diederik Stapel.
Beiden publiceerden honderden wetenschappelijke artikelen, allen keurig peer-reviewed. Polderman vulde zijn databases met virtuele gegevens, en Stapel zuigde zijn conclusies uit zijn dikke duim.
So far for peer-review.
En zelfs dan. De of #SARSCoV2 uit het lab is ontsnapt of een zoönose is, kan slechts gedeeltelijk door middel van wetenschap beantwoord worden.
Dat is slechts een klein stukje van de puzzel, zoals ook @WashburneAlex zo goed onder woorden heeft gebracht. Er zijn allerlei politieke, economische én persoonlijke belangen die belicht moeten worden.
Met dank aan @JamesCTobias, die deze e-mails in handen kreeg dankzij een #FOIA verzoek.
Het meeste was mij bekend, maar een aantal zaken nog niet. Overigens ontbreken - nog steeds - de uitgebreide notulen van Ron Fouchier.
Wat hier staat was al bekend.
Die Furin Cleavage Site lag bij Kristian Andersen niet lekker op de maag.
Maar dit is nieuw, in ieder geval qua specificiteit van de opmerkingen. Ron Fouchier was niet gecharmeerd van het idee dat er sprake zou kunnen zijn van een #lableak.
Ik ben bezig met de revisie van de blog over de hartspierontsteking #Myocarditis na vaccinatie met de #mRNAvaccins.
Dit artikel was toen nog niet beschikbaar, maar het is een belangrijk artikel, om meerdere redenen.
Een kort draadje.
Het eerste aspect illustreert wat ik in mijn blog ook besproken heb: myocarditis kan een lastig te stellen diagnose zijn, en het aantal gediagnosticeerde gevallen is vrijwel zeker een forse onderschatting van het werkelijke aantal gevallen dat optreedt na vaccinatie.
Dat wisten we al, omdat bij een aanzienlijk deel van mensen met een acute hartdood of ernstig hartfalen bij pathologisch onderzoek blijkt, dat ze een (virale) hartspierontsteking hebben doorgemaakt, maar daarvan nooit klachten hadden gehad.