1) Göz kamaştıran 2022 yılı performansı özellikle yurt dışında yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanırken son derece değerliydi. Dolayısıyla Ocak ayında #BIST için bir kâr realizasyonu normaldir. Özellikle de yurt dışı cazipken.
Detaylara bakarsak:
2) Yukarıdaki sıcaklık haritası bir aylık ve sektörlere göre getiri değişimini göstermektedir.
Bir iki şirket dışında (ki TUPRS yüzde 10'luk performansıyla pozitif ayrışmıştır) tüm sektörlere yayılan ve ortalama yüzde 15'ler civarı düşüşler yaşanmıştır.
3) Aralık ayı kapanışı ile Ocak ayı kapanışı açısından #XU100'deki değişimse sadece eksi %9,67'dir.
Sadece diyorum, çünkü %10'luk bir geri çekilme olağandır. #AyıPiyasaları %20 ve üzeri düşüşleri ifade eder ki bu konuda kapsamlı bir çalışma paylaşmıştım.
4) Ocak sonu itibariyle #BIST'teki %9,67'lik düşüşün yanında 8 işlem günü içinde zirveden %19,35'lik bir düşüş yanında son durumda 7 işlem gününde %11,02'lik bir geri çekilme de yaşanmıştır.
#ATH: 5.704,83 şeklindeyken bir sonraki zirve daha düşük olan 5.568,97 seviyesindedir.
5) Düşüş ne kadar sürer, yeni zirveyi ne zaman görürüz bilemiyorum ancak borsanın riskli bir piyasa olduğunu biliyorum. Tarih, borsanın kolay yoldan para kazanma yeri olmadığını defalarca göstermiştir.
#Seçici (#Selective) ifadesini 2023 yılı için portföyümde vurgulamıştım.
6) Dolayısıyla ne alınacağından, bunun ne zaman alınacağına, nerede kademeli satışlar yapılacağından ne zaman geri alıma başlanacağına karar vermek bu sene özellikle önemli.
Bu kapsamda da kendi adıma başta değerlemeler olmak üzere gelişmeleri, riskleri izliyorum.
7) #BIST ve başlıca borsa endeksleri için kendi para birimleri ve bütünsel salgın öncesi endekslemesiyle oluşturduğum grafik aşağıdaki gibidir. Yurt dışı endeksler yükselirken #XU100 Ocak ayında düşüş göstermiştir.
Dikkat: Grafikte kur etkileri olduğundan UV performans yanıltır.
8) Bu nedenle tüm verileri ilgili tarihlere göre ABD doları bazında düzelttim.
Görüldüğü gibi BIST uzun süre Türk lirası yüksek getiri sağlamış görünse de 2020'de ve 2022 son çeyrekte dolar bazında pozitif getiri üreterek diğer endeksleri geçmiştir. Ocak ayında ayrışma vardır.
9) O hâlde #DXY Endeksindeki ve önemli para birimlerindeki değişime bakmakta fayda vardır. Ortodoks politikalar ve faiz artışları doların diğer para birimlerine göre güçlenmesine resesyon endişeleriyse sürecin tersine dönmesine neden olmuştur. #USDTRY ise ayrı bir sınıftadır.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) #TheEconomist dergisinin güncel makalesini kısaca aktarayım:
2022'de hem hisse senedi hem de tahvil piyasasındaki düşüşler güvenli liman bulmayı zorlaştırmıştı. "İyi bir yıl." diyenlerse kayıpların yüzde 20'nin üzerine geçtiği bir ortamda tek haneli kayıplar yaşayanlardı.
1) Takip ettiğim ve örnek aldığım yatırımcılar arasında @HowardMarksBook'ın yeri ayrıdır. İçinde bulunduğumuz dönemin özelliklerine ilişkin, Marks’ın tamamen katıldığım görüşlerini dinlemenizi öneririm.
Bloomberg’deki videonun kısa bir Türkçe özetini hazırladım:
2) Marks: “Üçüncü büyük değişimin tam ortasında olabiliriz.”
Küresel Finans Krizi'nden (2009) bütünsel salgına (2019) geçen sürede ve sonrasında FED, ekonomiyi korumak için aşırı seviyede önlemler aldı ve bu, işe yaradı.
3) Tarihi olarak çok düşük (ve çoğu zaman da sıfır seviyesindeki) faiz oranlarını içeren para politikası ve ekonomiye likidite sağlamak için tahvil alımlarıyla yürütülen miktarsal genişleme “kolay ortam” şeklinde adlandırdığım bir çerçeve sundu.
Haftaya Financial Times'tan bir yazının kısa bir özetiyle başlayalım.
#Temettü yatırımı konusundaki ve sıkıntıları çok defa anlatmış olsam da popüler bir konuda sorunlar hep göz ardı edilir.
1) Bakalım FT bu alanda neler söylüyor:
2) Birleşik Krallık'ta temettü ödemelerine ilişkin öngörüler 2023 yılında azalma yönünde.
Şirketlerin kâr marjları baskı altına girdikçe, büyük olasılıkla kâr payı dağıtımı da düşecek. Çoğu sektörde marjlar yüksek enflasyon ve hane halkı alım gücü nedeniyle daralmış durumda.
3) Bütünsel salgın nedeniyle 2020 yılında kâr payı ödemeleri ciddi şekilde düşmüştü. Sonraki yıllarda bir toparlanma görülse de ekonomilerdeki yavaşlama, resesyon riski ve hayat pahalılığı nedeniyle tüketici harcamaları cephesindeki veriler şirket kârları açısından olumsuz.
1) In the @WSJ, last year @Justinbaer utilised a very useful perspective to historical declines and S&P #BearMarkets.
Following @naterattner's chart, I've applied the similar methodology to #BIST and let's have a closer look to the results.
2) In the study, I selected #XU100 Index as a proxy and worked with 6.386 daily observations (Range is from 02/07/1997 to 20/01/2023).
Below is history of #drawdowns from All Time High (#ATH) levels to the lowest values for the #BIST. Left scale shows the percentage declines.
3) As you can see, maximum drawdown is minus 67.03% and there were more occasions for 50% drops in the past.
Black dotted line represents #BearMarket territory with more than 20% declines from the peaks, and it looks more common and recursive to drastic declines.
Portföyüm kapsamında, son üç yıl içinde elde ettiğim #KârPayı akışını ve #TemettüVerimini incelediğim yazıyı siteye yüklemeden önce biraz arşivden paylaşım yapayım. Okumamış olanlara faydası olabilir.
2) Temettü Kavramları ve Hesaplamalar yazısı ise teknik detaylar ve işin sayısal yönüne ilgi duyanlar açısından iyi bir kaynak. Burada temettü verimi, nakit/brüt ayrımı ve hesaplamanın nasıl yapılacağına dair uygulama da yer almaktadır.
Bu yazıda ise sistemin işleyişindeki sorunlar, sermayeyi tabana yayacak bir önerim ve paranın iç / dış değer kayıpları üzerine uygulama örnekleri vardır.
#RüzgarEnerjisi notlarım bitmek üzere bu arada beklerken ve birçok değişimin eşiğindeyken
Scorpions
Wind of Change
1) Merhaba. #TheEconomist dergisinin 7 Ocak tarihli sayısından seçtiğim iki makale ve ilave açıklamalarla bu Pazar gününde biraz #RüzgarEnerjisini ve #Britanya’nın #Avrupa ile ilişkilerini inceleyelim.
Twitter akışı belki uygun değil, ama konu önemli.
2) Öncelikle bazı kavramları açıklayarak başlayalım. #Offshore kıyı ötesi, deniz aşırı ülke ya da açık denizde anlamlarına gelebilen bir kelime ve bu yazı kapsamında karadan uzak, denizde yer alan bölge kastediliyor.