Echt een mooi moment om vanuit de melkveehouderij een bom onder een #landbouwakkoord te leggen. Dat wordt wachten tot ie afgaat... fd.nl/economie/14654…
Boeren worden ontzettend slecht vertegenwoordigd. De agrolobby spreekt over de 'landbouwmeerderheid' in de Tweede Kamer. Maar de boeren hebben daar nauwelijks van geprofiteerd:
"De helft van de Nederlandse boeren leeft onder de armoedegrens, een kwart is miljonair."
"Gemiddeld maakte een land- en tuinbouwonderneming in Nederland afgelopen 22 jaar opgeteld een negatief nettobedrijfsresultaat van bijna zes euroton (-€593.000), blijkt uit berekeningen van Het Financiële Dagblad."
De oorzaken liggen bij hoge grondprijzen en lage voedselprijzen.
Inkomen komt dan uit goedkoop werken, neveninkomsten en 20 tot 25 kE subsidie per bedrijf. Die subsidie is te rechtvaardigen als het zou gaan om serieuze werkverschaffing. Dat blijkt niet echt het geval helaas.
Of als er goede publieke diensten worden geleverd, zoals onderhoud van natuur en landschap. Maar ook hier zien we ontnuchterende cijfers.
Voor de goede orde: ik zie dit niet als 'de schuld van de boeren'. Zoals het artikel al stelt, de meesten werken keihard. Maar ze worden slecht vertegenwoordigd. Want tegelijkertijd zie je dit soort nieuws: demolenaar.nl/nieuws/forse-w…
En dit soort nieuws. Dit was toen die net-niet-illegale maar wel besmette arbeidsmigranten in busjes heen en weer gereden werden tussen de verschillende slachthuizen. boerenbusiness.nl/varkens/artike…
En natuurlijk is het relatief eenvoudig om slachthuizen kritiek aan te wrijven, dat blijft, gegeven hun praktijk, nu eenmaal makkelijk plakken. Maar de sector kent ook wat minder zichtbare grote spelers: quotenet.nl/zakelijk/a4206….
Dus eigenlijk stoppen we er onderin, bij de boer, 20 tot 25kE subsidie per bedrijf in, wat de situatie voor boeren en werknemers door de jaren heen nauwelijks verbetert of eigenlijk alleen maar erger maakt, omdat het geld, zoals Veerman zegt 'verderop in de keten verdiend wordt.'
Nergens een woord over boeren of banen, of leefbaarheid en gezondheid. Alleen maar productie, productie, productie. En een zin over inkomen in relatie tot het fiasco van de #derogatie. Maar dat inkomen dat we er dus eigenlijk al niet...
Voor boeren die echt een toekomst willen: ga het geld halen waar het verdiend wordt: er gaat 100 miljard om in de sector. En zorg dat je een beetje fatsoenlijk vertegenwoordigd wordt aan al die onderhandelingstafels. Die #productieproductieproductie is niet jullie belang.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
maar de positieve impact ervan is moeilijk te overschatten. Zelfs wanneer we dierlijke producten met de laagste impact vergelijken met sterk bewerkte vleesvervangers, komen die laatste er wat milieu-impact betreft beter uit.'
'Een hoger aandeel van plantaardige eiwitbronnen in onze voeding kan de uitstoot van ons voedsel met 54 tot 87 procent verlagen, stelt de gerenommeerde klimaatonderzoeker Marco Springmann van de universiteit van Oxford.'
Dat de uitstoot van #stikstof is afgenomen is correct. Maar uitleg over #cumulatie ontbreekt. We zouden nu heel blij zijn met de natuurkwaliteit uit de jaren zestig, toen de #emissie velen malen hoger was dan nu. Dat komt omdat stikstof zich harder opstapelt dan het uitspoelt.
Misschien is stapelen niet de juiste metafoor, het gaat om nutriëntenbalans die verstoord wordt, zoals in het artikel goed beschreven staat. Maar het punt dat ook een druppelende kraan de emmer doet overlopen ontbreekt. De grafieken wekken de suggestie dat het steeds beter gaat.
Voor iedereen die nu ziet dat #fvd aan het ontsporen is; dat was ook vier jaar geleden al duidelijk, met de speech van Baudet, maar vooral met die van Freek Jansen erna. Kritische journalisten zagen als @ChrisAalberts zagen het meteen. dekanttekening.nl/columns/kritis…
Ik denk dat ze het ook nu goed zien. #bbb is geen partij maar een marketingbureau. 'BBB is opgericht door mensen van een communicatiebureau en dat merk je aan alles. Er is een mooi beeld neergezet van een partij voor iedereen: voor burgers én boeren, voor stad én platteland.(...)
Om bij BBB te horen heb je alleen wat boerenverstand nodig. De leider spreekt in gewone mensentaal, benoemt allerlei problemen, komt veel in de media, presenteert zichzelf zo menselijk mogelijk en formuleert standpunten waar grote groepen mensen het mee eens zijn.'
Deze wordt mooi. Ik aarzelde: nog een '-sceen' #plantatiosceen en ik aarzelde ook bij 'gezellig' - in Nederland is gezellig vaak niet zo gezellig... Maar goede analyse!
'Niet de mens als soort is schuldig aan de degradatie van biodiversiteit en de verandering van het klimaat. Het zijn specifiek het kolonialisme en kapitalisme, die de economie, de natuur en sociale relaties ordenen volgens de logica van de plantage. (...)
Lokaal beheerde kleinschalige boerderijen, weilanden of bossen worden getransformeerd tot omsloten, intensieve ‘plantages’, die worden uitgeput met behulp van slavernij of andere vormen van uitgebuite, vervreemde en vaak getransporteerde arbeid.'
Er is de afgelopen tijd nogal wat te doen geweest over klimaatactivisten van @extinctionrebellion die zich richten tegen kunst. Dat zou onproductief zijn en getuigen van slechte smaak. Een draadje over 'Munch Meets Mozart' over de schreeuw om aandacht van @NLRebellion e.a.
Waarom richt je je op iets dat ook kwetsbaar is om aandacht te vragen voor iets dat kwetsbaar is?
Ik heb het een tijdje bij me gedragen maar ik ben voorlopig tot de conclusie gekomen dat het goed beschouwd steengoede acties zijn.
Veel kritiek vind je bij mensen die je normaliter weinig op een expliciete voorliefde voor kunst of kwetsbare zaken kan betrappen. Voor zover ik weet zijn er geen kunstenaars boos geworden omdat ze zich aangevallen voelen.
De #stikstofcrisis gaat over veel meer dan natuur alleen. Het is óók een zaak van gezondheid: 'Bij alle discussies wordt steeds voorbijgegaan aan de kern van het probleem: de uit het lood geslagen stikstofbalans van de Nederlandse landbouw.' volkskrant.nl/columns-opinie…
'Bovenop de toevoer van kunstmest (220 miljoen kilogram stikstof) komt jaarlijks 415 miljoen kilo stikstof ons land binnen als krachtvoer (met name soja) dat uit de VS en Brazilië wordt geïmporteerd. (...)
In de Nederlandse veeteelt wordt van deze input slechts eenderde in de vorm van producten afgevoerd. Daarmee resteert een onacceptabel groot stikstofoverschot dat als ammoniak de atmosfeer vervuilt en als nitraat het grondwater verontreinigt.'